Sep-30: Onderzoekje

Dit web-log heb ik aangemaakt om na te gaan wat er zoal mee kan. En dat valt zeker niet tegen. Zelf heb ik een website waarop ik al een weblog bijhoud. Op die site kan ik van voor tot achter alles zelf bepalen, dus geen keurslijf van een standaard-oplossing. Met mijn html-ervaring gaat me zoiets goed af en kan ik even snel iets in elkaar zetten als via de "voorgekookte" methode van web-log.nl.

Er zijn echter andere mensen die enorm geholpen zijn met deze dienst. En om die mensen (die ook nog eens in mijn nabije omgeving met weblog-plannen rondlopen) een beetje te kunnen adviseren leek het me dus handig om zelf maar eens iets aan te vragen bij web-log.nl. Die aanvraag ging voorbeeldig, met 5 minuten had ik het eerste logje al geplaatst.

Ook de functie van de Poll en de automatische archivering werken prima, net als de vele instel-opties. Zo is het ook mogelijk om de reageerfunctie uit te schakelen, iets dat ik niet terug vond voordat ik er aan begon.

Met dat reageren zit ik ook wel een beetje. Ik zie een weblog als een electronisch journaal of dagboek. In het dagelijks leven ken ik geen mensen die een journaal bijhouden en vervolgens als zij iets geschreven hebben dit journaal doorgeven aan anderen (zelfs "wildvreemden") met de vraag om er maar iets als reactie onder te kladden. Van de echte dagboekers ken ik er ook geen die dit doen.

Nu is het wel zo dat je via het onderhoudmenu de "onjuiste" en/of "vervelende" reacties kan weghalen, maar dat is wel achteraf. Ben je dus een weekje op vakantie, dan blijft zoiets dus zomaar een week je weblog "vervuilen".

Wim de Bie (een van de bekendste webloggers) heeft dan ook geen automatische reageerfunctie. Mijn weblog op m’n privé-site heeft dat ook niet. Als mensen het er niet mee eens zijn, dan schrijven ze maar een mailtje en bepaal ik of ik daar iets mee doe. Wat dat betreft ben ik een echte digitator.

Van de web-loggen waarbij wel de reageerfunctie aan staat heb ik geen hoge pet op van het reageergehalte. Het doet met erg denken aan het 27MC-bakkie, het chatten en forummen. Op 1 serieuze reactie volgen vaak legio onzin-reacties.

In mijn 27MC-tijd (zo’n 25 jaar terug) deed ik al mijn best om lastpakken en zeurders te ontlopen. Het ergste waren nog de zogenaamde knijpers die andere mensen het communiceren onmogelijk maakten door uit te zenden als een ander dat ook deed, ofwel te storen. Met chatten en bepaalde forums gaat dit niet, maar bekvechten om niets komt mij te vaak voor. Ik doe daar dus bewust niet aan mee.

Nu is de vraag of dat reageren op een web-log verstandig of handig is, of juist helemaal niet. Vanaf vandaag staat er dan ook een Poll met die vraag. Zo gebruik ik dit web-log toch nog ergens voor.

Geplaatst op 2004-09-30, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Haha, geen wonder dat je hier geen reacties op kreeg: het hele stukje schreeuwt dat je zeer sceptisch/cynisch staat tegenover ‘wilde’ reacties. ;) Overigens ben ik het met je eens dat dat kinderachtige gekibbel over en weer uitermate irritant is. De Volkskrant-kliek webloggers is daar zeer goed in, die volg ik daarom ook niet. Bestaat je ‘originele’ weblog overigens nog?

  2. @Lucienne: Ik vroeg me dit toen af en had er tegelijkertijd een poll naast staan. Die pollen van Web-log doen het niet meer goed, daar ben ik dan ook mee gestopt. Inmiddels ben ik er achter dat het allemaal heel erg meevalt. Het heeft vooral met jezelf te maken of je bonjereacties op je log krijgt. Ik heb ze dus vrijwel niet en ook de logs die ik bezoek hebben ze niet. Het spul dat op een relletje uit is wordt aangetrokken door de grote weblogs die dat ook zelf uitlokken.
    (Klik ook even op de link in het stukje. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: