Oct-17: Nachtdienst

Toch maar een serieus logje in deze testlog.

Ik luister al jaren naar Avro’s Nachtdienst een bekend programma in de nacht van zaterdag op zondag. Ik luister er naar omdat er leuke vragen van luisteraars in langskomen en omdat de muziek me goed aanstaat. Ik luister ook om er mee in slaap te vallen. Om al deze redenen luister ik er ook juist niet naar. De vragen kunnen me uit de slaap houden, net als de “domme” opmerkingen van luisteraars. Zeker daar ik geen zin heb om de hele nacht van 01:00 tot 07:00 te blijven luisteren en meedenken.

Ook hoor ik niet bij de groep bellers of chatters. Met de vragende bellers heb ik weinig moeite, maar met de antwoordende bellers ligt dat anders. Veel antwoordende bellers komen met ondoordachte halve waarheden in de uitzending. Een kleine zoektocht in encyclopedie of op het Internet zou deze mensen op betere ideeën kunnen brengen.

Dat gewouwel heeft voor een deel te maken met de uitzendtijd die midden in het weekend is. Bij de Nachtdienst doen ze hun best om de “dronken maloten” niet in de uitzending toe te laten. Dat lukt niet altijd. Ik vind dat op zich ook wel vermakelijk hoe een presentator zich uit zo’n hachelijke situatie redt zonder grof te worden.

Met die presentatie gaat het naar mijn mening de laatste jaren misser. De echte presentatrice die het programma groot gemaakt heeft is Hettie Lubberding. Zij heeft naast een journalistiek achtergrond ook een prettige stem voor in de nacht. Door haar stem kom ik dan ook sneller in slaap. Ze deed zich wel eens dommer voor dan nodig, maar daar kon ik mee leven. Op die manier komen de bellers wel slimmer over.

Hettie is er een paar jaar terug mee gestopt. Daarna heeft Wim Rigter de presentatie overgenomen. Hoewel ik het een aardige en serieuze jongen vind, had ik toch moeite met zijn presenteren. Ik vond ‘m nogal ADHD, ofwel veel te onrustig voor in een nachtprogramma. Dat hij nu een vreselijke ziekte heeft, daar wil ik hier niet op ingaan. Er zijn genoeg sites die dat al doen.

Na Wim werd het zeuren en kwam uiteindelijk Astrid de Jong (die het al eerder gedaan heeft) terug als vaste presentatrice. Astrid is iets minder druk, maar weer meer “onbenullig onwetend”. Dat “huppelkutjes”-gedrag heeft best wel iets ontwapenends, maar moet wat mij betreft niet te vaak hoorbaar zijn.

Toch denk ik dat Astrid helemaal niet dom is, maar net als Wim en Hettie de opdracht mee krijgt om niet alles zelf even snel te beantwoorden. Daarmee wordt het bestaansrecht van zo’n programma aangetast. Toch was Hettie van dit 3-tal de betere op dit gebied.

Dat Hettie nog altijd beter functioneert, is te merken aan de luistercijfers. Niet dat ik daar bij kan, maar ik kan ze wel benaderen. Dat is te doen door de bezoekersstatistieken van Nachtdienst.radio.nl te bekijken. Het bezoekersaantal daarvan verdubbelt als Hettie presenteerd. Het zegt niet alles, maar is wel een aardige indicatie.

Het raast trouwens van de zogenaamde fan-sites voor de Nachtdienst. Dat heeft te maken met de groep chatters en dat vragenstellen goed te combineren is met Internet. Ooit begon het met een site van RSM, die een soort forum bijhield met vragen uit de Nachtdienst. Wat mij betreft een prima initiatief dat helaas (door gekissebis?) ter ziele is.

Daarna kwamen er meer fan-sites. Super-chatter Guidje startte met het Nachtgastenkabinet, waarin biografieën van de vaste chatters te vinden zijn. Anderen hielden zich vooral bezig met de chat-statistieken. Als een van de laatste kwam de site Nachtdienstlive.web-log.nl, een initiatief van Guidje en Kronkel (ook al een chatster).

Verwonderlijk zijn al die intiatieven niet, zeker als je bedenkt dat de eigen webpagina van de Avro’s Nachtdienst belabberd is. Dit komt in hoofdzaak door de website van de AVRO, die zeer statisch is als het om inhoud gaat. Zonder moeite wordt er maanden niets op veranderd. Pas vele maanden nadat Astrid de presentatie overnam was dat op de Nachtdienst-pagina te zien. Als een uitzending (door omstandigheden) niet doorgaat, dan wordt dat niet van te voren) op de Nachtdienst-pagina vermeld. Zeer zwak dus!

Nog zwakker is het dat de belangrijkste link naar Nachtdienst.radio.nl al een half jaartje fout staat en je naar een Kijk- en LuisterOnderzoek-pagina stuurt. Bij aanvang van de nieuwe Nachtdienst-pagina werd aangekondigd dat het Nachtdienst-team om beurten en wekelijks een column zouden schrijven. Daar is nooit wat van gekomen. Tegenwoordig staat er wel op, welke gast in de uitzending komt. Dat is natuurlijk al een hele verbetering. Nu de rest nog even om er een echte website van te maken ipv een visitekaartje met link-fouten.

Die hele website van de Avro is redelijk beroerd, zeker voor blinden en slechtzienden. Nachtdienst is juist een van de programma’s die goed bij deze groep scoort. Het is immers geen TV, en radio-programma’s met iets meer inhoud zijn er niet zoveel. Voor slechtzienden is het belangrijk dat de lettergrootte aan te passen is. Bij een goeie site gaat dat gewoon via het browser-menu. Bij de Avro-site werkt dat niet.

Voor blinden is het nog een graadje erger. Zij maken gebruik van voorlees-software en een braille-balk. Dan is het niet handig dat de Avro de menu-knoppen in plaatjes met tekst uitvoert en er geen alt-teksten bij plaatst. Kortom de hele navigatie is onleesbaar voor voorlees- en braille-software. Een dom foutje is dat het Omroep-menu rechtsboven buiten het scherm valt als je een SVGA-scherm gebuikt. (Dat doet nog altijd 30% van de Internetters.) Maar ook dat is het afgelopen jaar nog niet aangepast.

Gek is dat allemaal niet. Zo die site werkt en er uitziet, kunnen ze hooguit op 10 bezoekers per week rekenen. Op die manier valt weinig terug-koppeling te verwachten. Als je er al keurig een mailtje over stuurt, dan kijg je er niet eens een ontvangst-bevestiging terug. De bezoekers komen pas, als de play-list en een nachtdienst-forum op de site gezet worden. Dat kan nog wel een jaartje of 10 duren.

Die fan-sites vullen wat dat betreft een gat in de markt. De meest complete is die van Nachtdienst.radio.nl. Daarmee kan toegang tot het chat-kanaal gekregen worden, zijn de eerder gestelde nachtdienstvragen te vinden en heeft een forum en gastenboek. Klinkt dus allemaal redelijk goed. Toch heeft deze site ook weinig bezoekers/gebruikers als je de doorklikkers van de chat niet meerekent. Dat is goed te zien op door-de-weekse dagen wanneer er vrijwel geen bezoeker voorbij komt.

De vragen staan er ook niet zo handig in zoals RSM dat met zijn forum deed. Het forum op de Nachtdienst.radio.nl blijft ook vrij leeg, zeker als je naar de inhoudelijke vragen/opmerkingen kijkt. Het Nachtdienstlive.web-log.nl wordt ook vrijwel niet bekeken. Dat terwijl Guidje en Kronkel echt wel een goed verhaal kunnen ophoesten. Toch gebeurt dat te weinig en vervalt het te snel in gekissebis tussen de verschillende chatters die zelf een nachtdienst fan-site hebben. Die laatsten worden overigens nog minder bezocht ondanks hun vele inspanningen.

Beter is het als de Guidje, Kronkel en Soundmaster (de chatter achter Nachtdienst.radio.nl) de handen in een slaan en iets gezamelijks opzetten dat goed gekoppeld is aan het uitzendteam van de Avro’s Nachtdienst. Tot die tijd zal het los zand blijven en niet functioneren. Een 13-jarige, zonder 50.000 luisteraars per nacht, kan zonder moeite meer bezoekers op zijn nietsmeldende site krijgen dan dit hele bovengenoemde ‘team’ bij elkaar. En dat is natuurlijk jammer!

De muziek is in mijn ogen met de presentatie mee bergaf gegaan. De onbekende spaanse en italiaanse luisterliedjes zijn vervangen door drukkere en bekendere deuntjes. Juist in een nacht-uitzending vind ik rustige muziek prettiger. Als het er om te doen is de mensen die zelf in de nachtdienst (bij een bedrijf of in het ziekenhuis) werken wakker te houden, dan lukt dat met deze presentatie en muziek natuurlijk wel beter.

Geplaatst op 2004-10-17, in RTV-matig, Webmatig, Ximatig. Markeer de permalink als favoriet. Reacties uitgeschakeld voor Oct-17: Nachtdienst.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: