Nov-28: On-the-Shelf Engineering

Afgelopen vrijdag begaf de CV-ketel het. Nu kan ik best tegen een iets kouder huis en wassen met koud water, maar voor haarwassen heb ik toch liever een warme douche. Dus snel wat bedacht met een vergiet, spaak en een prulletje uit een chipszak. Daarna een pan water opgezet en een colafles gevuld met koud en verwarmd water. Werkte prima. Toch hoop ik dat mijn CV-ketel het snel weer doet.

(Dit berichtje heb ik op 28-11-2004 op mijn website geplaatst en pas op 03-10-2014 op dit blog. Destijds vond ik dat niet nodig.)

Advertentie

Geplaatst op 2004-11-28, in Woonmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Vindingrijk maar toch,van ’n beetje koud water gaan je haren niet dood hoor ;)

 2. @Bittytje: Het was winter en dan is het water hier maar 4 graden. Daarbij zag het er naar uit dat de door de winter het plaatsen van een nieuwe ketel zeker een maand ging duren. Uiteindelijk lukte me dat binnen een week, maar dat wist ik toen nog niet.

  Deze methode was goed te doen. Met de linkerhand water opgieten en met de rechter het haar wassen.

 3. Voor een weekje had je het natuurlijk kunnen laten zitten als je het geweten had. Enfin, je haren waren schoon, op welke manier dan ook

 4. Hoe staat het nu met je ketel?

  Nieuwsgierige groet,

 5. @Rob: M’n nieuwe ketel doet het alweer 8 jaar uitstekend. Bij de oude was de pomp vastgelopen en doorgebrand. De nieuwe is meteen een HR geworden, die iets minder gas verbruikt en iets meer elektriciteit.

 6. Steeds meer lees ik dat de ontwikkelingen bij cv-ketels erg snel gaan.
  Ik vraag mij nu af of ik alweer moet vernieuwen vandaar mijn vraag.

  Vriendelijke groet,

 7. @Rob: De nieuwere HR-ketels hebben een hoger rendement en sparen gas. Die besparing is er zeker als je ketel 15 jaar oud is en bijvoorbeeld VR. Bij 5 jaar (en waarschijnlijk ook 10 jaar) oud is de besparing marginaal. Dan heb je waarschijnlijk al een HR en je hebt er dan veel meer aan om je ketel lang mee te laten gaan.

  Wat ze overigens niet vertellen is dat de besparing van gas gepaard gaat met een hoger verbruik aan elektrisch voor de ingebouwde elektronica. Ook zijn sommige kleppen continu bediend en nemen daarmee stroom. Op dat punt wordt niet geconcurreerd. Toch is het verbruik aan elektrisch maar een fractie vergeleken met het gasverbruik. De pomp neemt ook elektrisch.

  Per jaar gebruik ik gemiddeld 850 m3 ofwel 510 euro aan gas (dit jaar door de warme winter maar 750 m3). Het verbruik van m’n ketel in rust is 88 kWh per jaar (26 euro) en 62 kWh (19 euro) per jaar voor de pomp en ventilator. Ik stook weinig en bij een gemmiddeld huishoude is het 1600 m3 per jaar en 88kW/h evoor het rustverbruik en 120 kWh voor de pomp en ventilator.

  Dat rustverbruik zou best gehalveerd kunnen worden, maar zoals gezegd wordt daar niet op geconcurreerd en kan je dit soort getallen pas vaststellen als je het apparaat hebt. Op de pomp besparen is link. In mijn geval kan de pomp op de laagste stand, omdat ik maar 1 verdieping heb. Natuurlijk altijd de pomp een paar minuten laten nalopen en nooit constant aan. Comfortknop ook altijd uit. Je warme douchewater kan dan een halve minuut op zich laten wachten, maar toch bespaart dat veel gas. Op het gasverbruik zal de nieuwste ketel mij maar een paar m3 (enkele euro’s) per jaar aan gas schelen, wat dus nooit terug te verdienen is met een nieuwe ketel. De mijne kostte 800 euro en voor inhangen en het veranderen van het rookkanaal en afvoer was ik 450 euro kwijt.

 8. Voor de afvoer van het condenswater uit de cv heb ik een aparte leiding moeten aanleggen.
  Mijn verwarming staat eigenlijk vooral uit.
  Warm water gebruik ik meer. Een warme douche verbetert mijn humeur ….
  Mijn stroomverbruik is laag, terwijl ik meer via mijn winddelen krijg.
  Ik twijfel nu om incidenteel elektrisch te verwarmen.

  Mijn ketel was beduidend duurder.

  Dank voor je info.

  Vriendelijke groet,

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: