Jul-03: Tour de France 2005

De Tour is gisteren gestart en het leek me wel leuk om te bekijken of hun route bij mij bellen doet rinkelen. Zelf fiets ik al jaren zwerf door Frankrijk en andere Europese landen. Ik tour dan ook echt als een tourist. Wat mensen mooi vinden tijdens het TdF-kijken ervaar ik dan ter plekke. Daarbij weet ik werkelijk niet waar ik naar toe ga en wat ik onderweg tegenkom. Tot nu toe zijn mijn ervaringen als Zwerffietser prima en waarschijnlijk ga ik dit jaar weer.

Ploegleider ben ikzelf net als de enige renner in mijn ploeg. Voor versnaperingen (ravitaillering) zoek ik onderweg aardige terrasjes en af en toe een supermarkt op. Bij aankomst is het een hele sport om een leuk hotelletje in het centrum van een provinciestadje (departementsstadje) te vinden.

Etappe 1
De Tour begint dit jaar op een schiereilandje in de Golf van Biskaye, vlak onder Bretagne. Ik ben daar nog niet geweest, maar wel vlakbij in Pornic.

Etappe 2
Deze etappe kruiste ik in 1998 bij Thorigny. Een gehucht vlakbij La-Roche-sur-Yonne. Ik kwam daar via Ierland en Bretagne en had er toen al een paar duizend kilometer op zitten.

Etappe 3
Hier kwam ik in 1998 door het startplaatsje Chataigneraie en eerder door Saint-Maurice-de-Girard waar de renners ook doorgaan. Een stuk verder gaan ze door La-Roche-Clermont en Chinon om in Tours te finishen. Door die plaatsen fietste ik in 1999. De renners gaan daar over een grote rechte weg. Zelf ging ik over kleinere slingerweggetjes vlak langs de Loire waar al die bekende kastelen staan.

Etappe 4
Deze dag wordt gestart in Tours en gaan ze met de Loire mee naar het oosten. Zelf deed ik dat in 1999 in tegengestelde richting en komen de plaatsen Montlouis-sur-Loire en Amboise me erg bekend voor. In Amboise heb ik overnacht. Later hoorde ik dat Leonardo DaVinci hier zijn laatste jaren sleet als uitvinder van oorlogstuig.

Etappe 5
Hier spreekt alleen de naam La-Ferte-Saint-Cyr mij aan, waar de renners mijn route van 2001 kruisen.

Etappe 6
In deze etappe is het pas echt raak en fietsen de renners een heel stuk wat ik in 1990 in tegengestelde richting deed. Ik kwam toen voor het eerst in Troyes een zusterstad van Alkmaar met een prachtig centrum. In 2003 fietste ik daar weer en zag daar zowaar een stel tulprekken.

De renners gaan vanuit Troyes door Pont-Sainte-Marie, Creney-Pres-Troyes, Rouilly, Piney, Villiers-le-Brûlé, Brevonnes, L’étape, Radonvilliers, Brienne-La-Veille en Brienne-Le-Château. Het eerste stuk is over een grotere weg daarna gaan ze over een veel kleiner en vooral rustiger departementsweggetje. In dit vlakke moerasachtige gebied is het makkelijk fietsen.

Een stukje verder gaan ze door Soulaines-Dhuys. Daar kruisen ze mijn fietvakantie van 2001. Met Troyes is dit het zuidelijkste deel het de Champagne-gebied. Druiven heb ik er weinig gezien, maar bordjes met ‘Route Champagne’ des te meer.

Uiteindelijk wordt er in Nancy gefinished. Ik fietste daar in 2000 met de Moselle (Moezel) mee richting Oostenrijk en Italië.

Etappe 7
Hier gaat de tour door de Vogezen, een mooi fietsgebied. Bij Saint-Blaise-La-Roche , Fouday, Rothau, La Broque en Schirmeck doen ze een stuk ‘Route des Crêtes’, een mooie historische bergweg die ik in 1982 fietste via Praag en Basel.

Iets verder gaan ze door Bischwiller waar ik door kwam in 1980 opweg naar Strasbourg. De renners fietsen dan door het brede en vlakke Rijndal Duitsland in. In diezelfde fietsvakantie van 1980 ging ik via het Zwarte woud terug huiswaarts en kwam ik door Ettlingen, de voorlaatste plaats van deze tour-etappe.

Etappe 8
Zoals geschreven zwerf ik met de fiets net zo goed door Duitsland als door Frankrijk. Zo kwam ik in 2003 door Pforzheim waar etappe 8 start. Geen mooie plaats. Daar begint wel een hele mooie fietsroute langs de Enz naar de Neckar. Die missen de renners. Ze komen wel door Gernsbach waar ik ook in 2003 fietste en Achern dat in 1982 voor mijn fiets opdook.

Bij Offenburg (waar ik overnachtte), Lahr, Kippenheim, Mahlberg, Altdorf, Ringsheim, Herbolzheim, Kenzingen, Riegel, Endingen fietsen ze mijn vakantie van 2003 een heel stuk in tegengestelde richting. Daarbij nemen ze de grote weg, terwijl er prima alternatieve landweggetjes zijn waar ik dus zwierf.

Vervolgens gaat de Tour weer terug Frankrijk in om wederom rond te karren door de Vogezen. Ik mag mezelf dan zwerffietser noemen, maar de Tour kan er hier ook wat van. Bij Turckheim een voorstadje van Colmar doen ze een flink stuk van mijn vakantie van 2000. Waar ik bergaf ging, gaan zij bergop. Zo komen ze door Zimmerbach, Walbach, Wihr-au-Val, Gunsbach, Munster, Stosswihr en Soultzeren op de Col de la Schlucht. Deze route heeft een prachtig uitzicht.

Aan het eind van deze etappe rijden ze nog een stukje uit m’n tochie van 1982. Zo komen ze door het gehucht Xonrupt waar in in een jeugdherberg sliep en komen ze aan in het grotere Gerardmer.

Etappe 9
Deze wordt begonnen in Gerardmer. Daarna fietsen ze een klucht op vanaf La-Bresse. Die Col des Feignes nam ik ook in 2000, athans gotendeels lopend door het gras. Het was toen zo warm dat het asfalt er gesmolten bij lag.

Vervolgens zwerven de renners nog een stukje door de Vogezen om wederom bij de ‘Routes des Cretes’ uit te komen. Daar gaan ze over Le Markstein, Le Grand Ballon en Col Amic waar ik dus in 1982 fietste. Daarvoor reed ik een hele stijle smalle weg omhoog vanaf Thann. De renners dalen die weg door Goldbach-Altenbach en Willer-Sur-Thur af, wat me een stuk makkelijker maar ook gevaarlijker lijkt.

Uiteindelijk finisht deze tour-etappe in Mulhouse. Daar fietste ik 2 jaar terug in 2003.

Etappe 10
In 2001 zwierf ik door Grenôble, de startplaats van deze etappe. Daarna ging ik richting zuid en de renners gaan hier richting oost op zoek naar uitdagingen. Zelf fiets ik graag, maar wel voor m’n plezier. Dat weerhoudt me om de hoogste toppen van de Alpen op te zoeken.

Etappe 11 en 12
Ook deze dagen verblijft de Tour in de hogere regionen van de Alpen. Zelf ben ik daar nog wel door de bekende tourstad Gap gefietst, maar die zit dit jaar niet in het TdF-pakket.

Etappe 13
De Tour heeft de Alpen verlaten en is deze dag in de Rhône-delta te vinden. Ze beginnen in Miramas. Daar fietste ik in 1991, nadat ik een zwerfmissertje had gemaakt en op een loeder van een vuilnisbelt kwam. Rondom waren alle bomen behangen met plastic zakken die uit deze storthoop waaiden. Geen mooie omgeving, te veel wind, vrijwel geen bomen en altijd te warm.

Iets verder steken de renners de Rhône over bij Tarrascon naar Baucaire. Dat deed ik in omgekeerde richting in 1999. Ik kwam toen ook net als de Tour door Combs.

Een flink stuk verder gaan deze etappe door Agraimont. Daar vloog ik in 1990 door na een prachtige afdaling uit het Centraal Massief.

De finishplaats Montepellier deed ik ook aan mijn fietsvakantie van 1999.

Etappe 14
Deze dag start in Agde waar ik in 1991 en 1999 doorfietste. Later hoorde ik dat daar een oude ronde sluis met 3 uitgangen is. Die heb ik helaas nooit bekeken. Het Canal du Midi komt daar uit bij de Middenlandse Zee. De renners gaan daar langs via Vias en Cers naar Beziers. Zelf deed ik dat over veel kleinere weggetjes en paadjes.

Vervolgens gaan ze door Coursan naar Narbonne. Narbonne is een voorbeeld stadje waar ik overnacht heb. Bezienswaardig en niet te groot.

Etappe 15
De renners zijn deze dag in de Pyreneeën hun energie aan het verspillen. Zelf ben ik daar in 1999 op een zeer eenvoudige manier dwarsdoor gefietst naar Barcelona. De renners gaan ook een klein stukje door dit Garônenedal bij Saint-Béat, Arlos, Fos, Serial en het spaanse Pontout en Bossot. Daarna zoeken ze de moeilijkheden weer op.


Je kan ook gewoon door een tunnel fietsen.

Etappe 16
Hier zijn ze weer aan het klimmen, nu in de buurt van Pau.

Etappe 17
Deze dag steekt de Tour over naar het Centraal Massief. Ze kruisen daarbij mijn route van 1999 in Castelnau-Magnoac en een stuk verder kruisen ze mijn fietsvakantie van 1991. Hier fietste ik met het Canal du Midi mee door Villefranche-de-Lauragais richting Toulouse.

Etappe 18
Zoals ik het goed zie gaan de renners over het giga-viaduct bij Millau. Dit nieuwste wereldwondertje ligt 300 meter boven de Tarn, een rivier die stroomopwaarts door een adembenemende kloof gaat. Ik belandde daar in 1991 via Le-Massegros waar de renners deze keer niets zien van die natuurlijke obeliskenvallei.

Etappe 19
Een Central-massief-daggie die de renners op een plek fietsen waar ik in 2001 langsgefietst ben. Ik had toen meer oog voor het mooie Loiredal.

Etappe 20
Mijn ritje langs de bovenloop van de Loire bracht me in 2001 wel in Saint-Etienne waar ik overnachtte. De renners doen dit waarschijnlijk ook en moeten er een tijdrit rijden. Daarbij gaan ze ook door Saint-Priest-en-Jarez wat er tegen aan ligt. Toch is Saint-Etienne in mijn ogen geen mooie of uitzonderlijke stad. Voor mij een raadsel dat de Tour er bijna elk jaar aan gaat.

Etappe 21
Dit is de bekende rit naar Paris, die altijd in een voorstadje daarvan start. Parijs heb ik zoveel mogelijk met de fiets gemeden. Toch ben ik er 1 keer bijna ingetuind en kwam ik aan de westkant vast te zitten tussen een zwerm viaducten waar geen plaats is voor fietsers.

Als ik het goed optel, dan komt deze tour door 85 plaatsen waar ik wel eens gefietst heb. Het kan niet anders, of de Tourdirectie heeft een aatal ideëen gepikt van m’n Zwerffiets-pagina’s.

Geplaatst op 2005-07-03, in Zwerfmatig en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. En jij doet lopend je boodschappen?

 2. Fietsen neemt vrijwel geen energie. Om net zoveel af te vallen zou ik mijn boodschappen 12x zover moeten halen. Dat gaat me te lang duren ;)

 3. Hexpress kan niet echt geboeid raken

 4. Dat wil ik ook niemand aandoen.

 5. Indrukwekkend!
  Om alles te lezen en bekijken, moet ik wel een avondje voor nemen, kom ik hier zeker terug.
  Ik zag dat je minstens een keer vlak langs ons huis bent gekomen (Op je tocht langs de West-Friese Omringdijk. de Overhaal Broekerhaven).
  Fietsen is niet mijn hobby, maar je verslagen zijn heel leuk en informatief.

 6. @Hans: Die overhaal vind ik als techneut/zwerffietser erg interessant. Het is een uniek apparaat van machinefabriek PM Duyvis waar ik mee samengewerkt heb. Het haventje en buurtje rond de Overhaal is een prima rustpunt voor fietsers.

 7. Ben al nu nu ik er doorheen scroll.. ;)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: