Jul-18: Bloecca

Sinds enkele weken* bloeit bij mij een Yucca. Ruim 5 jaar terug vond ik een onooglijk plat plantje in een schaduwplek van m’n tuintje. Dat tuintje (en dus ook deze plant) zat bij de koop van m’n huis in. Ik heb niets met tuinieren, maar 2 jaar terug bedacht ik de plant op een andere plek te zetten. Daarvoor haalde ik een paar flink grindtegels weg. Het idee was om minder tegels en meer groen te hebben. Daar is mijn tuinarchitectuur blijven steken, ik moet er altijd nog mee verder.

Schieten opeens 2 scheuten uit de bekende kroppen groen. Voor ik het in de gaten had waren ze al ruim een meter lang. Enkele dagen later kwamen de knoppen eraan en inmiddels staan dus 2 yucca’s met een volle bloemsteel van elk 1 meter 40 hoog. Ze zijn precies evenlang en groeien/bloeien helemaal gelijk op, een soort tweeling dus. Ik had geen idee hoe deze planten heten en kon dus ook niets vinden op het Internet.

Dat lukte wel bij het tuincentrummetje, 2 straten verderop. Daar stond/staat precies zo’n plant (een stuk kleiner) op dezelfde manier in bloei. Het blijkt om een wintervaste Yucca Gloriosa te gaan. Zij hadden de laatste 5 jaar geen bloeiende gehad. Kortom het is Bloecca-maand. Die zonnige plek was dus een prima zet, net als mijn idee om tuinplanten nooit water te geven. Met de stortbui van zonet hoeft dat ook niet; Nederland is duidelijk aan het vertropen.


*) Dit blogbericht schreef ik op 18 juli 2005 op m’n gesneuvelde website en heb ik pas 10 jaar later van m’n harde laptop schijf op dit wordpress-blog geplaatst. Na 2005 bloeit de yucca eens per jaar of 2 jaar, telkens in juli. Je ziet ze dan oveeral tegelijk in bloei staan en ook de afgelopen week schoot er hier weer zo’n bloemenscheut uit en moest ik aan dit oude bericht denken.

Geplaatst op 2005-07-18, in Klimatig, Woonmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Als je nog meer tegels weghaalt en dus meer groeiruimte geeft zul je een grotere plant krijgen die elk jaar bloeit.

  Zonnige groet,

 2. Wauw, wat leuk! Al 10 jaar een afntoe bloeiende yucca..
  Ook geinig zo’n oud bogje dat nog steeds actueel is, en dus tòch nog een plaatsing krijgt :-)

 3. @Rob: Die ervaring heb ik inmiddels ook. Ooit heb ik er maar 1 verplaatst en nu staan er een stuk of 6 krap tegen elkaar, waarvan er dan 2 in bloei zijn. Meer tegels weghalen doe ik niet, ik laat het bij 3 van 60x40cm omdat ik ook nog een looppadje nodig heb naar m’n schuurtje.

 4. @Jolie: Destijds had ik wel een web-log, maar vond ik dit er schijnbaar geen bericht voor. ;-)

 5. Begrijp ik en overdaad schaad.

  Zomerse groet,

 6. Zet er bamboe bij, dat ruist zo lekker en zaait lekker uit ;)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: