Aug-02: Toepasselijke namen

Ik ben voorzien van een opvallende achternaam. Als kind werd ik daar wel mee gepest, maar dat ging vanzelf weer over. Er zijn mensen met gewonere namen, die die gewonere naam opvallend maken door een toepasselijk beroep te kiezen. Een goed voorbeeld is tandarts Snoep die op 4km van m’n huis woont. Een tantarts Appel zal ook wel bestaan, maar die heeft vast minder last van zeurende kinderen.

Enkele jaren terug was er een burgemeester Zomerdijk, die aan de tandgevoeld werd over een mogelijk dijkdoorbraak. Nog bekender is dhr Baksteen als woordvoeder van de piloten of bijvoorbeeld het schaatstalent Buitelaar. Zo werken bij de Hoogovens mensen met de naam Colenbrander en bestaat er een bakker Wittebrood. Slager Koedooder, uroloog van der Plas, boer Melkert en bijvoorbeeld liedjesschrijver de Wijs kunnen minimaal op een verbaasd gezicht rekenen als zij zich zo voorstellen.

Die toepasselijke namen zijn er natuurlijk ook in het buitenland. Een van de leukste is een maand terug vrij onopgemerkt door het journaal gejast. In Noord-Ierland is mr David Trimble opgevolgd door mr Reg Empey. Die Empey is dan ook een lid van het Noord-Ierse parlement. Members of Parliament worden in het UKanische jargon stelselmatig aangeduid als MP. En laat dat “empie” nu precies hetzelfde worden uitgesproken als zijn achternaam Empey.

Advertentie

Geplaatst op 2005-08-02, in Overmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Toen Napoleon in 1811 iedereen verplichtte een achternaam te nemen, kozen velen een achternaam die te maken had met hun beroep. Een aantal mensen geloofde niet zo in de nieuwe achternamenmethode en zij namen de naamsaanneming dan ook niet al te serieus: Poepjes, de Maagt, Naaktgeboren, van Godlos, Bil, Neukermann. Humor hadden ze vroeger zeg.

 2. Dat idee heb ik ook lang gehad over mijn eigen achternaam. 25 jaar terug begreep ik dat dat niet kon omdat die naam al in 1770 in de kerkarchieven staat. Enkele jaren terug heb ik de werkelijke oorsprong (van rond 1550) gevonden en die klinkt in het Duits heel erg als onze naam, maar ziet er totaal anders uit en heeft een geheel andere betekenis. (Pilgenroth staat voor Pelgrims en gerooid bos). Die Zaanse kerkamtenaar heeft er in 1770 duidelijk iets opvallenders van gemaakt. :)
  In het gebied rond Twente hebben de mensen zich nog een jaar of 50 tegen die “domme fratsen” van Napoleon verzet. Zij hadden namen waar je iemand zijn werk/woonplek uit kon halen. Mensen werden genoemd naar de hoeve waar ze op dat moment werkten. Dus eigenlijk een domeinnaam. Met die onhandige namen van Napoleon wist je nooit waar iemand vandaan kwam, dus dat vonden ze maar nix.
  Maar van Nappie hoor je doorgaans ook alleen de voornaam. Dat zijn achternaam LekkerSingel betekent hoor je niet zo vaak. 8)

 3. Onze groenteboer adverteerd altijd met:
  Bakker úw groenteman! Onze kaasboer heet Haring. Onze bakker heet Rood, maar hij bakt ze bruin. We hebben twee fietsenmakers die allebei Dekker heten we hebben dus een Dubbeldekker.

 4. Eigenlijk werd ik op het idee gebracht door een stukje in de krant. Daarin stond een jongerenwerkster die een uitwisselingsweekend organiseerde. Zij had de toepasselijke naam Uitentuis.
  Volgens mij heten alle fietsenmakers in Westfriesland Dekker en alle bakkers Rood. Dwz beide komen enkele keren voor in Langedijk (Oudkarspel en Broek op). Die Dekkers zijn geen familie van elkaar. In Enkhuizen zijn er ook 2 fietsenmaakende Dekkers en die van jullie zitten waarschijnlijk in Bovenkarspel.

 5. offtopic: fijn lettertype het mijne is denk ik een pixel groter, dit is eigenlijk groot genoeg anders heb je zoveel ruimte nodig bij een langere log, ik ga het eens overwegen……
  ontopic: idd een typische achternaam maar die onthouden ze in een keer goed, onze familienaam wordt steevast verkeerd uitgesproken of verbasterd en dat keer op keer en elke keer weer, is ook niet fijn!!

 6. Onze dokter heet arts. Maar dat verzin ik ter plekke.

 7. Ik moet soms veel doen bij het voorstellen, maar de 2e keer is dat niet meer nodig. Zoekt trouwens ook lekker weg in Google. De meeste Googlevervuiling is overigens van mezelf. Alles met die naam is familie van mekaar.

 8. Ik ken wel een man die Docter heet maar dan weer geen arts is. Makelaar Van Huizen lijkt me ook wel aardig. Of iemand die net een eerste kind gekregen heeft en zelf de naam Pasma heeft. Gaan ze dat kind dan weer Paskind noemen? Wat dan weer te denken van Brandweermannen Vonk, Brand en Van Vuren.

 9. Klein foutje?
  Empey is partijleider en nog geen parlementslid. De kans is wel groot dat ie MP wordt, maar mijn logjes was dus duidelijk ietsje te vroeg.
  Overigens kan de huidige situatie mogelijk nog meer verwarring scheppen. De MP’s die ook binnen zijn partij voorkomen kunnen op de vraag: “Are you MP” antwoorden met: “No, that’s sir Empey”.

 10. Hier in de omgeving zit een oliehandelaar die luisterd naar de naam Brand. Dal levertdus borden op met de teksten” Brand olie” of “Olie Brand”. Lolbroeken willen deze nog wel eens van een vraag- cq uitroepteken voorzien. :D :D

 11. Een autodealer die de naam Wagenaar heeft lijkt me ook niet alles :)
  Een van de leukste is nog altijd Ben Bot. Ondanks dat die Ben-reclammes er niet meer benne, lijkt me een minister die zich zo voorsteld erg komisch. :D Maar eerlijk gezegd is dit geen topasselijke naam als het om een zelfgekozen beroep gaat. Die man komt mij ook niet echt bot over. Nog zo’n zin en ik haal deze reaxi weg en ik ban de schrijver. Ik moet duidelijk oppassen voor mezelf. 8)

 12. Wagenaar vind ik nog wel meevallen, Wagenmaker wordt al opvallender, een autohandelaar met de naam Paardekoper is pas echt vreemd.

 13. Frans je moet voor die naam eens “Wat doet die ” uitspreken. :)
  Die Paardekoper probeert gewoon meet Pk’s in zijn mobielen te stoppen. 8)

 14. ksnappum :D Trouwens ook voornamen kunnen wel eens voor onbedoelde effecten zorgen: ik kende in mil. dienst een officier met de voorletters J.A.P.J. : waar hij niet bij was (en soms per ongeluk als hij er wel bij was, wat dan niet zo verstandig bleek te zijn) werd de man aangeduidt als Japje. :D

 15. kijk op mijn log naam waar jouw achternaam vandaan komt! ;)

 16. @tamara: ik heb op je log-web gereageerd.
  @Frans54: Zo ken ik weer een oud-collega met 4 roomse doopnamen die S.p.a.m. opleveren, en dat was voor het Internet. Ik kan me voorstellen dat hij nu meer last heeft van die constructie.

 17. Wat dacht je van Revalidatiecentrum Beenhakker (Rijnland), die hoort volgens mij ook in het lijstje :-)

 18. @David: De naam Beenhakker komt ook als slager en voetballer voor. Als ik dat zie, zet me dat aan het denken. Ik zie dus al slidings waarbij de tegenstander een been verliest. :-)

 19. Ik ben er onlangs achter gekomen dat medelogger Jan Stroomopwaarts een hele verzameling van dit soort namen bijhoudt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: