Aug-03: Beddenrace

Een paar dagen terug fietste ik een rondje en stopte ik in Groet voor een ijssie. Zoals gebruikelijk parkeerde ik mijn achterwiel in het rek. Wat mensen (een echtpaar en een aankomend echtpaar waarvan de 1 een zoon of dochter betrof) die daar ijs stonden te eten vonden dat wel wat vreemd, maar begrepen dat je zo nooit met de sturen in elkaar sta te hannesen. Terugkomend met een ijsje stonden ze er nog te teuten. Plotseling scheurde er een bed voorbij met een dikke 20km per uur. Ik keek daar niet van op, maar dat 4-tal duidelijk wel.

Mijn vraag: “u komt hier zeker niet vandaan”, werd met een instemmende Drentse kreet beantwoord. Wat daar nou voorbij ging? Ik legde uit dat iemand aan het trainen was voor een beddenrace, die zal wel weer aanstaande zijn bedacht ik. De topbeddenrace is doorgaans de laatste zaterdag in augustus en valt vaak samen met de bekendere Uitmarkt ergens in Amsterdam. Vervolgens vertelde ik dat het echte topsport betreft waarbij anderhalve marathon in 2 en half uur gelopen wordt. Rond 2000 is een stel met een bed naar Parijs geracet, ook als training. Ondanks dat ik erg lui ben zou ik daar nooit aan beginnen. Ik had wel die gezichten van de Fransen ‘ns willen zien.

Inmiddels heb ik de website van de bekendste beddenrace in Noord-Scharwoude er op nageslagen, en inderdaad het gaat schoftig hard. De winnaars lopen een dikke 60 km met een gemiddelde snelheid van 25 km/h. De beste marathonlopers blijven steken bij 20km/h. Het is een soort estafette van 2-tallen. Een ligt op het bed en de ander duwt. Als de duwer moe is wordt er gewisseld. Dus als het mee zit leggen de beide personen 30km duwend af. Bij andere estafettes blijven de teamleden langs de kant wachten tot zij mogen wisselen. Hier dus niet. Het is dan ook niet handig om een zwaar teamlid te hebben, want da’s zwaar duwen. Kortom bij aankomst hebben beide dus die dikke 60km afgelegd en dat vind ik een hele prestatie.

Deze ongein is 25 jaar terug begonnen in Noord-Scharwoude. Bij het 900-jarige bestaan van de Langedijk verzocht de gemeente Langedijk haar inwoners om leuke dingen te bedenken. Natuurlijk werd dat een zuurkoolmaaltijd, want Langedijk had op dat moment nog 5 zuurkoolfabrieken. Een ludieker idee kwam van een stel importelingen, die net in de nieuwe Anna van Saksenbuurt woonden. Zij bedachten de beddenrace. Na enkele jaren groeide dit uit tot een heus spektakel met zo’n 30.000 mensen langs de kant. Inmiddels kan je beter spreken van een klassieker. Die beddenrace is ook geëxporteerd naar Akersloot, Schoorl (ligt tegen Groet) en nog wat plaatsen.

Overigens bestaat de gemeente Langedijk helemaal geen 900 of nu dus 925 jaar. Die gemeente is in de 2de wereldoorlog bedacht door de Duitse bezetter, waarbij Oudkarpsel, Noord- en Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk bij elkaar gevoegd zijn. In 1972 is daar Sint Pancras en een stukje Koedijk bijgekomen. De dijk die door Egmondse monniken is aangelegd bestaat wel circa 925 jaar en heeft de namen Munnikeweg en Heerenweg in Alkmaar, Bovenweg en Twuyverweg in Sint Pancras, Dijk en Dorpstraat in Broek op Langedijk t/m Oudkarspel. Daar gaat ie dan weer verder als de Ambachtsdijk naar Kalverdijk. Dus als u/je goed leest heet ie nergens Langedijk. Maar ja, ze willen gewoon wat vieren en daar is nix mis mee.

Er zijn diverse categoriën, m/m, v/v en m/v, sport en ludiek. Alles mag zo’n beetje, als er maar een stukje bed in te vinden is en geen gebruik gemaakt word van hulpmiddelen. Die ludieke bedden kunnen een ware ramp zijn voor de sportlieden met hun aerodynamische gevallen. Zo wist een stel ooit een 2-tons akkerschuit op wielen over het stratenpacours in de rondte te duwen. Overigens ook een prestatie. Die werden dus 30x ingehaald door de rest. Formule 1 in Monaco is wat dat betreft een stuk eenvoudeger.

Klik op de foto als je meer over de Beddenrace wilt weten.

Geplaatst op 2005-08-03, in Fietsen, Regiomatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 29 reacties.

 1. Maar als die beste marathonlopers nou eens gaan beddenracen… :D Dan zal het nog wel veel harder gaan!

 2. @Alwin: er doen ook marthonlopers aan mee, en wat duurlopers. Maar om te winnen zal er toch harder gelopen moeten worden dan een marthonloper gewend is. De slimmigheid zit vooral in het handig wisselen. Sommigen doen dat door nog een flinke zet te geven en vervolgens op het bed naast die ander te duiken. Pas als het bed teveel snelheid verliest gaat die ander er af en begint te duwen. Da’s een specifieke vaardigheid die wat met fietsen van doen heeft. Een slimme fietser gaat met minder energie harder dan een domme doortrapper. Net als een fiets moet je dus het bed z’n werk later doen. En natuurlijk een lichtloppend bed gebruiken, vandaar dat die racebedden allemaal 3-wielers zijn.
  Zover ik me kan herinneren hebben de echte regionale marathonlopers nog nooit een beddenrace gewonnen. Maar ik geef toe dat er nog geen Kenyanen mee hebben gedaan. :)

 3. @Alwin: Ik heb net je log bewonderd en zie dat je zelf 21,56 km/h loopt, maar dat is dan zonder een bed met passagier rond te duwen. (Ga ik ook niet halen :) daar ben ik te lui voor.) Volgens mij doen er wel TDR-mensen aan mee, maar zeker weten doe ik dat niet. Wel iemand uit Burgervlotbrug een een stuk of wat van Zwefilo (Triathlonners).

 4. Heel leuk om dat zo te lezen en te weten. Hier in Lutjebroek is ook altijd een bedden race, maar ik dacht dat het alleen een ludiek gebeuren is. Ben ook nog nooit gaan kijken (buitenpoorter). Heb nu meer respedt vooral voor die atleten die zo’n enorme afstand afleggen.

 5. @Hans: Zoals je hebt kunnen lezen, dat gedoe is voor een groot deel ontstaan door buitenpoorters (die noemen ze daar gewoon importelingen :) )
  Ik heb trouwens ooit een film van rond 1955 gezien met een beddenrace. Dat werd gedaan met ziekenshuisbedden op van die kleine zwenkwieltjes. Dat ging dus ook niet zo hard, maar kan best de echte oorsprong zijn.

 6. Zaterdagavond (6 aug 2005) is het NK beddenrace in Schoorl. Die gaat maar over een halve marthon. Dat zal de reden zijn van die Groetloper die ik tegenkwam.

 7. Dit is jeugdsentiment :D
  Vroeger gingen we vaak kijken naar de Langedijker Beddenrace, zo ontzettend leuk om daar bij te zijn.
  Maar ik ben al jaren niet meer geweest, wist ook nooit wanneer het was. Lees nu in je log dat het de laatste zaterdag in augustus is, laat ik dan net vrij zijn :)
  Groet,
  Yvette

 8. als er iemand zo met je bed aan het racen is kan dat nooit lekker slapen! ;)

 9. aha beddenrace, daar ben ik helemaal niet bekend mee, hoe apart.. leuk! tot logs ~ geluk

 10. Hahahahaha, dat ga ik bij ons ook eens organiseren!
  Liefs, Tante
  PS Ik ga je verlinken!

 11. @Tante A: De verlinking is inmiddels wederzijds. Overigens ben ik net enige maanden Oudoom. Heeft dat nog ranglijst-consequenties?

 12. goh ik was in de overtuiging dat ik hier al geweest was! niet dus. nou heb ik niks met sporten en volksvermaak, maar dit lijkt me wel een enorme prestatie en topsport!

 13. Wat heeft ge Hexpress en Waldeck geinig gelinkt….!

 14. Ruimtegebrek, en een diploma Creatief met Kurk :)

 15. Oud-oom?
  Wat schuift dat??
  Liefs,
  Tante

 16. Nog wat aanvullingen:
  De Beddenrace van Noord-Scharwoude (Langedijk) is inmiddels verlopen. Het betrof het “Wereld Kampioenschap”, terwijl er geen buitenlander meeliep. De winnaars (de heren Van Diepen) legden 62 km af, wat bijna 25 km/h is. Een gemengd koppel haalde 60km wat nog niet eerder vertoond was. De echte uitslagen zijn te vinden op de bovengenoemde website.
  Het schijnt dat dit vooral een sport is voor 800 en 1500-meter lopers. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van sprints, wat het bar zwaar maakt. Duurlopers en marathonlopers maken daarom minder kans.
  Het was er verder erg gezellig met prima loop en buitenzitweer. Met 20000 mensen was er niet zoveel publiek, dus mijn logje heeft niet echt geholpen. :)

 17. Nou ik vond het toch aardig vol langs de kanten af en toe :) Ik vond het gezellig en t vuurwerk trouwens ook erg mooi :)

 18. Oke, het is wel te begrijpen dat het iets is voor 800 en 1500 meterlopers. Bedankt voor alle informatie!

 19. ik moet toch echt bekennen dat het elk jaar weer tegenvalt.
  ik heb nou meerdere malen de beddenrce gelopen en 2,5 is lang

 20. Ik ben nou 14 en ik heb al 2x de beddenrace uitgelopen,
  Maar het is echt geweldig hoor al die mensen aan de kant staan de klappen voor je, vooral als het donker word is het vet .het is echt een aanrader;)

 21. @Witte_: Leuk dat je dit 3 jaar oude logje nog wist te vinden. Moest even kijken en zag dat aanstaande zaterdag weer de jaarlijkse beddenrace in Noord-Scharwoude is.

 22. Ja doe doe je dit jaar mee, of ga je alleen kijken? ik doe Uiteraard weer mee:P

 23. @Witte_: Bij mooi weer ga ik kijken. :-) Veel succes! Heb je startnummer 122 of 35?

 24. Nee, ik loop gemengd met de jeugd, met startnummer 64, we heten Matjeu Witte en Mara Stam. Maar wij hebben ons erg laat ingeschreven dus we staan nog niet op de startterslijst.
  (het word 25 graden:P)

 25. @Witte_: Ik ben wel geweest en heb lekker aangezeten bij oude buren. Vroeger woonde ik zelf ook tegen het parcours. Dat hadden ze touwens flink ingekort. Ik begreep dat dat al eerder gebeurd was, maar ik ben afgelopen jaar vanwege vakantie niet geweest.
  Ik zat ook erg op te letten of ik nr 56 zag rondlopen. Dus niet. Bij thuiskomst lees ik pas goed dat jullie met nr 64 liepen. De volgende keer de reaxi’s toch beter lezen.
  Trouwens uitstekend weer, veel beter kon het niet.

 26. Ja inderdaad, het weer was prima,
  Ze hadden het parcours ingekort omdat er te weinig deelnemers waren.
  We waren nog eerste bij de gemengde jeugd, en we hadden hem nog uitgelopen.
  (ik heb wel een foto maar ik weet niet hoe we hem erop moeten zetten:P )

 27. @Witte_: Als je internet via Het Net, Orange, Ziggo of dergelijke, dan krijgt je van hen ook vaak 20MB aan webruimte. Je moet bij je provider kijken hoe je daar kan komen. Vaak iets als ftp://mijnruimte.wanadoo.nl/ Daar kan je de foto plakken met je verkenner van Windows. Vervolgens moet je het adres opzoeken als http://home.wanadoo.nl/mijnruimte/foto.jpg en die link kan je hier plakken. Andere opties zijn er ook via flickr of dergelijke.

 28. Gelukt, en allebei nog gefeliciteerd met de eerste plek bij de gemengde jeugd!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: