Sep-26: Jamaica Schwampel

Tijdens mijn vakantie werden de verkiezingen in Duitsland gehouden. Toevallig fietste ik daar op dat moment in de rondte. Van het verkiezen ansich was weinig te merken. Ik heb maar 1x een bord met “Wahl” gezien, ergens bij een klein kerkje op het platteland waar dus gestemd kon worden. In de grotere steden zal wel gestemd zijn, maar mij viel het niet op. Met de verkiezingsbordengekte viel het ook erg mee en leek er minder geplakt te worden dan in Nederland. Een dag eerder zag ik 1 team van stemmenwinners, een stel studenten die wat paraplu’s uitdeelden. Dat had weinig nut, het was stralend weer.

Na de verkiezingen werd het pas echt leuk. Ik ben geen TV-kijker en de duitse TV is (op Arte na) nog minder bezienswaardig dan de onze. Toch ontspon zich een prachtige ‘kleurensoap’ waar ik enkele avonden naar gekeken heb.

In Duitsland heeft elke partij een eigen kleurtje, Rood voor de SPD (hun PvdA) wat ik wel logisch vond. De Union (CDU en Bayersche CSU) gebruiken de kleur Zwart. Ik geef toe dat zwart feitelijk geen kleur is, maar de afwezigheid van elke kleur. Erg fris vind ik zwart niet en ons CDA (de tegenhanger) heeft dan ook voor een andere kleur gekozen. Die groene kleur wordt logischerwijze door hun Groenen gebruikt. De Duitse VVD, de FDP gebruikt de kleur Geel. Geen idee waarom. Hun laatste partij die wat voorstelt zijn de Linke, iets wat vroeger de socialistische partij van Oostduitsland was, die de overloper Lafontaine (voormalig SPD-kopman van Saarland) in hun gelederen heeft. Zij gebruiken ook de kleur Rood, maar willen absoluut niet samen met de SPD (of met een andere partij).

Daar begint dan ook de ellende. De huidige Rood/Groene-regering (SPD/Grüne) heeft ruim veloren en de Zwart/Gelen (CDU/FDP) wilden maar wat graag het roer overnemen. Maar dat lukt evenmin, zij haalden bij elkaar ook geen meerderheid. Er moet dus een andere kleurencombinatie komen. Al snel werd de Verkeerslicht-coalitie bedacht, dus de huidige Rood/Groenen met daar tussen Geel. Getalsmatig kan zo’n ‘Ampel’, ware het niet dat de gelen daar absoluut niet voor voelen.

Het is ook mogelijk dat Zwart en Geel de Groenen overhaalt om met hen mee te doen, dan komen zijn boven de 50%. Die kleurencombi werd al snel de Schwampel (Schwarzer Ampel) genoemd. Een verkeerslicht met de kleur zwart boven lijkt mij meer iets voor het voormalige apartheidsregiem van Zuid-Afrika. De Groenen hebben er ook niet zoveel trek in en staan doorgaans pal tegenover de Gelen.

Dat woord Schwampel vonden ze in Duitsland ook niet zo prettig en werd al snel vervangen door de Jamaica-coalitie. De vlag van Jamaica heeft toevallig dezelfde kleuren. Ik heb nog niemand horen roepen dat het dan een bananenrepubliek wordt, maar de kans is natuurlijk groot. Leuker is nog dat de verkiezingsuitslag de Zwarten (35%) boven aan zet met daar vlak onder de Roden (34%) en daaronder Geel (10%). Laat dat nu precies de volgorde van de Duitse vlag zijn. Rood praat nu met Zwart. Het zou nog best kunnen dat Geel daarbij aanschuift. Dan hebben ze mooi een Deutschland-coalition. (Ook die term is nog niet in de vele TV-uitzendingen gevallen.)

In Nederland hadden we een flinke tijd Paars; Rood (PvdA) met Blauw (VVD) gemengd. Dat mengen kan in Duitsland alleen tussen Rood en Geel, iets wat gezien de standpunten het meest onmogelijk is. Andere mengels leveren al snel een smerig grijs/bruin kleurtje op. Niet zo gek dat niemand daar aan begint.

Mocht dit verhaal niet kleurig genoeg zijn, bekijk dan nog even m’n oude webpagina over kleurtjes. (Deze pagina is nu in PDF, omdat ik hier geen HTML kan uploaden. De kleurenprikker en kleurcodes zijn daardoor helaas niet meer te gebruiken en zichtbaar. Ook is mij testbeeldprogramma niet meer te downloaden. Desnoods kan ik beide mailen.)

Zelf ben ik plaatselijk flink verkleurd door het mooie weer.

Geplaatst op 2005-09-26, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. rood en geel wordt oranje??? lijkt mij een wel een geschikte kleur! ;)

 2. @Paulie: Dat schreef ik ook, da’s de enige mening die kan. Toch zal dat niet snel gebeuren aangezien geel met Zwart de verkiezingen in is gegaan tegen rood. Zwart wil nog wel water bij de wijn doen. Om die reden heeft Geel stemmen weggetrokken bij Zwart met de belofte als je Zwart/Geel wilt kan je het beste op Geel stemmen. Nu blijkt inderdaad Zwart met Rood te praten en heeft Geel gelijk gekregen. Zwart en Rood zijn bijelkaar groot genoeg om te regeren en hebben Geel dus niet nodig. Toch bestaat de kans wel dat Zwart alleen met Rood wil als hun hulpje Geel ook mee mag doen. Dus Zwart/Rood/Geel is wel mogelijk.
  De kans op Zwart/Rood schat ik op 33%, die op Zwart/Rood/Geel op 12% en die op Rood/Geel en op Rood/Groen/Geel 0,1% :)
  Andere combi’s Zwart/Geel (dus minderheid) 25%, Zwart/Geel/Groen 2%. Rood/Groen (minderheid) 20%. Opnieuw stemmen 17,7%.

 3. Met andere woorden, die Duitsers zullen het voorlopig nog een tijdje donker moeten inzien 8)

 4. Zover ik het begrepen heb zit er wel een maximum aan de tijd die gebruikt mag worden voor het samenstellen van een regering (ik dacht iets van 61 dagen). In Nederland is dat wel eens langer geweest.

 5. Ik was in juli op vakantie in Berlijn en toen hingen er al wel borden voor de verkiezen (van 3/4 partijen).

 6. @Alwin: Ik ben door 20 grotere steden gefietst en een paar honderd dorpen en ik vond het heel erg meevallen. Er waren best wel borden te vinden, maar het leken er veel minder dan ik hier in onze omgeving tijdens verkiezingen zie. Ze hebben ook veel minder partijen, misschien is dat een verklaring.

 7. Xiwel, ik weet niet welke duitse TV zenders je bekeken hebt maar ik vind de WDR wel een zender die kan wedijveren met de Nederlandse TV, zeer zeker met de commercieëlen. De NDR springt er naar mijn mening duidelijk bovenuit. Ook als je interessante programma’s over Nederland wil zien is de NDR een niet te missen zender.

 8. Klopt, ik vind de NDR ook beter dan de WDR. Voor de verkiezingen kon ik prima terecht bij Phoenix, die had alle lijsttrekkers binnen enkele dagen na de verkiezingen in een uitgebreid debat. Voor de rest zeer neutrale berichtgeving. N-24 en de gewone ARD vielen qua politiek nieuws ook best mee. RTL (voor Duitsland) blijf ik uiterst zwak vinden. Voor andere programma’s blijf ik het behelpen vinden en kijk ik nog het liefste naar arte. Ik vind dat hele nasynchronizeren nix, de Simpsons die duits praten is niet om aan te horen. BR, HR, MDR en SWF is niet zoveel anders dan WDR. Allemaal erg middelmatig. Maar ik vind onze RTLlen ook allerbelabberst.
  Ik vind in NL de RVU, VPRO, NPS, HV en soms NCRV goed. Tegenhangers van hun programma’s zie je niet vaak in het buitenland.

 9. hoe kunnen kleurloze politici nu kleur krijgen.

 10. Wordt wel een heel duidelijk en fleurig verhaal zo de politiek! Ik ben niet van het nieuws, had hier en der wel wat opgevangen, maar door dit kleurrijke verhaal ik het mij in ene helemaal duidelijk geworden!
  Doe es een optie naar de niederlandische politici….kunnen ze nog wat van leren! Krijgen ze wellicht wat meer stemmen als de kleuren meer een rol gaan spelen!

 11. In Nederland hebben we teveel partijen, waardoor je minder duidelijke kleurverschillen krijgt. CDA en D66 hebben allebei groen als kleur terwijl ik het beide niet zulke groen partijen vind. Het CDA zou voor vaticaan-geel kunnen kiezen. SGP lijkt me duidelijk zwart, de CU oranje(gezind). SP en PvdA hebben nu beide rood, net als de Linke en SPD. SP zou voor paars/magenta kunnen gaan (moet de Tomaat vervangen worden door een kwaad gezicht van Marijnissen). Groenlinks is de partij die waarschijnlijk het meest voor de kleur groen in aanmerking komt, dus maar een andere kleur bedenken voor D66. Allemaal erg lastig, maar het moet te doen zijn.
  Ik interesseer me nu bijna niet meer voor dat gedoe in Duitsland. (Komt omdat ik er niet meer rondzwerf.) Zover ik begrijp worden vandaag de verkiezingen beslist, in Dresden was er uitstel door een kandidaat die overleed. Daarna kan ik nog ‘ns loggen wie de grootste partij heeft, ook dat was een hele seife (soap, zeep). :)

 12. Ja das waar, die kleuren moeten ze toch echt beter organiseren hier in Nederland ! ga gelijk de SP ( ben ik ook nog eens lid van ….HELP!) een mail sturen met dat jij dit idee hebt. Wil je dat ik je vernoem, of niet?
  Wie weet krijg je dan wel patent erop, dat jij de kleuren vrouw ( of wellicht ben je wel een meneer, geen idee!, mijn gevoel zegt mij een mevrouw, maar ja, dat gevoel van mij is vaak niet te vertrouwen) van de politiek bent, dat over 50 jaar wordt gesproken, “ja ja dat hebben we aan Xiwel te danken, die heeft de politiek in nl overzichtelijk gemaakt. weet je nog dat politoek niet meer leefde, dankzij Xiwel is dat helemaal veranderd, nu zijn we lekker allemaal politiek bewust bezig, stem jij paars of rood.”..”nee ik stem groen”..”he bah…ik zwart hoor. “Zwart? Nee echt?

 13. Ik ben tot op heden uitgevoerd met een aanhangseltje en was niet van plan om dat te veranderen. Meer specificaties zijn te vinden op m’n website (zie link linksboven). Zelfs mijn CV staat daar, maar dat is wel even doorklikken.
  Xiwel vernoemen vind ik prima, mijn originele achternaam liever niet gebruiken. Dat geeft wel eens gelazer. Ik heb geen achternaam voor de politiek, behalve als die tot de Zaanstreek beperkt zou blijven. :)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: