Oct-05: Der Grosste!

In het Schwampellogje gaf ik aan om nog iets te schrijven over de verkiezingssoap van Duitsland. Naast al die kleurtjes was er 1 zeer belangrijke vraag: ‘Wie heeft de grootste partij?’

Die vraag is erg belangrijk omdat geen van de partijen de meerderheid heeft gehaald. Net als in Nederland geldt dan dat de grootste partij kan beginnen met het onderzoeken (‘das sondieren’) en tot stand brengen van een coalitie. De grootste partij levert in zo’n geval dan doorgaans de minister-president (Kanselier of Kanselière). Na de resultaten van afgelopen zondag staat de SPD op 34,9% en de Union op 35,5%. Eigenlijk hebben de verlate resultaten in Dresden daar weinig aan veranderd.

Het lijkt dus simpel dat de Union de grootste is. Toch kan daar iets tegenin gebracht worden, en dat is dan ook uitvoerig gedaan. De Union (CSU/CDU) is feitelijk een dubbele regionale partij. De CSU (Chrislich Soziale Union) is beperkt tot het roomse Bayern. Hoofd van die partij is Herr Stoiber. De rest van Duitsland is het werkgebied van Frau Merkel met haar CDU (Christlich Demokratische Union). Die 2 partijen werken immer samen bij de landelijke verkiezingen en afgesproken is dat Angela Merkel de lijsttrekster voor de CDU/CSU is.

De fout die de CDU/CSU gemaakt heeft (en nog steeds maakt) is dat er bij debatten niet alleen mevrouw Merkel op komt draven, maar ook haar Bayersche collega Stoiber. Daarmee geven ze aan dat het niet om 1, maar om 2 partijen gaat. Die 35,5% bestaat in dat geval uit 9,5% voor de CSU en 26% voor de CDU. De SDP is op die manier duidelijk groter dan de CDU.

De Groenen en Bundnis ’90 werken ook al jaren samen. Zij laten zich echter ten allen tijde vertegenwoordigen door 1 persoon (Fischer) waardoor ook echt de indruk gewekt wordt dat het om 1 hechte partij gaat. De CDU/CSU had dit ook moeten doen, maar doet dat dus nog steeds niet. Het wekt ook de indruk dat ‘meisje’ Merkel aan het handje loopt van de meer ervaren Stoiber. Dat geeft geen solide indruk en vraagt om reacties. Het gezeur over de grootste partij heeft de CDU/CSU daarmee zelf uitgelokt.

Mogelijk zal de president van Duitsland (Horst Köhler) de knoop van dit getouwtrek door moeten hakken. Het blijft nog wel een tijdje vermakelijk.

Advertentie

Geplaatst op 2005-10-05, in Kiesmatig en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Als er maar geen ‘sterke’ man of vrouw opstaat in de tussentijd ;)

  2. ik lees slecht het politieke nieuws< maar wilde gewoon even laten weten, dat ik er was.
    Een prettige dag.

  3. Dank je wel voor je goede tip ! Ik ga binnenkort eens naar dat uitzendbureau ! Ik ben in de luxe positie dat ik niet echt hoef maar graag wil werken voor net dat extrataaje want het is allemaal zo duur tegenwoordig.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: