Oct-29: Einde Zomertijd

De bovenstaande foto heb ik eergisteren gemaakt. Met 20 graden was het prima strandweer net als de dagen ervoor en erna. Volgens mij vragen we om dit weer. Enkele jaren terug hebben we de zomertijd verlengt tot het laatste weekend van Oktober. Inmiddels houdt de natuur zich daar aan en blijft het tot die tijd zomers weer. De kans is dan ook groot dat de omslag over enkele dagen groot zal zijn.

Na het aanbreken van de wintertijd voorzie ik temperaturen ver onder het vriespunt met alle gevolgen vandien. Gezeik over een 11-stedentocht. Vastgevroren treindeuren. Te volle bussen omdat de fietsers plotseling allemaal in de bus stappen. En natuurlijk extra fileleed door langzaamrijdende of stilstaande sneeuwschuivers.

Het weer is steeds extremistischer aan het worden. Hadden we vroeger nog last van veel druilerig weer, tegenwoordig is het of een hoosbui of volop zon. Er is een oplossing. Zo kunnen we de ‘Herfsttijd’ en ‘Lentetijd’ invoeren, waarbij het verzetten van de klok tot een halfuurtje beperkt wordt. Ik ben benieuwd of de natuur dan weer wat geleidelijker wordt. Mijn jaarlijkse jetlaggen wordt dan wel minder.

Geplaatst op 2005-10-29, in Klimatig, Regiomatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Toch geniet ik er nog maar even van… Schaatsen kan altijd nog… ;)

 2. Het viel mij al op dat de ” herfstbok” in de aanbieding was, misschien was de uiterste houdbaarheidsdatum al bijna verlopen ???, slaap ze uit morgen !

 3. jij kunt er lollig over doen maar ik vind het zorgwekkend…ik eis nu storm regen en windstoten!

 4. jetlag? Dat kan niet op een fiets. Bikelag?

 5. Eigenlijk meer bedleg. Toen ik werkte had ik er 2x per jaar flink last van. Mijn wekker ging om 06:45 (de enige bus reed om 07:10) en ik werd elke dag (behalve in het weekend) exact om 06:40 wakker. Maar als de klok een uur verschoven werd duurde dat zeker een week voordat ik weer in mijn ritje sliep. Gek is dat niet. Mensen slapen in periodes van 2 uur. Als de klok 2 uur verzet zou worden is veel minder hinderlijk.
  Inmiddels heb ik er totaal geen last meer van. Xiwel wanneer ik m’n bed uit kom en merkwel wanneer ik honger krijg.

 6. Ik denk dat ik m’n klok een uur uitzet, van 02:36 tot 02:36.

 7. Het is wellicht zorgwekkend maar toch….kan er niets aan doen, geniet enorm van dit weer nog ennnnnnnneh: dank je voor je superadvies wb klok en bewegende foto’s, werkt als een trein! :D

 8. Niks mis met dit weer. De hele singel lag vol met kano’s en rondo’s etende kanovaarders. Ook in het Kanaal Omval-Kolhorn een mens of 30 zien kanoën en overal was het druk met fietsers. Lekker toch. :)
  Zijn er nog fotoraders die weten welke strandafslag er op de foto staat? Strandafslag nummer of excate naam hoeft niet. Woonplaats is al zat.

 9. Ik ben benieuwd wanneer het nu eindelijk eens gaat vriezen, een echte winter heeft ook z’n charmes.

 10. Ik ben net terug uit de zon met waanzinnige fpoto’s en heerlijk genoten.
  Ook een workshop Paalzitten gedaan.
  Kan het iedereen aanraden!
  Bij terugkomst hadden we een dooie in huis…..

 11. Ik had ook zo iets geöpperd: 4 x per jaar of gewoon altijd op zomertijd.
  Intussen geniet ik maar gewoon; ik heb er toch niets over te zeggen, geen inspraak, bedoel ik.
  Voor mij is het motto: ’t zonnetje schijnt zo heerlijk schoon enz. (ken uw bundel)
  Ik zal gauw eens naar tante Ada gaan…..een dooie..?

 12. vanaf 2007 gaan we het misschien afschaffen. Hexpress weet dan alleen niet of we altijd zomertijd of wintertijd hebben dan

 13. Tante Ada, van harte gecondoleert!

 14. Is het vandaag alweer 25 graden?

 15. Nee, wees maar niet bang. Dit wordt een gematigde winter. De strenge winters komen om de elf jaar en dan twee jaar achtereen. Dus volgend jaar is ie weer streng net als die van 2007-2008. (Heb ik mij laten vertellen)

 16. @Hans: Voor zover mij bekend ziet er een sinusachtige golfbeweging in de activiteit van de zon. Ik meen dat die klein 11 jaar is. Daar mee zijn ook de elfstedentochten van 63 en 85 (en eerder) te verklaren. Dus eigenlijk hadden er ook 11-stedentochten in 74 en 96 om die verlaagde zonne-activiteit (zonne-explosies) gekund. Toch zijn er meer factoren nodig zoals vooral de windrichting en snelheid. Zelf denk ik dus dat de koudeste winterse 2006, 2007 of 2008 kan zijn. Omdat het een sinus is, is er voor en erna ook kans maar dan wat minder.
  Windrichting is vaak veel belangrijker. Daar hadden we in Oktober last van. Bij ons kwam wind uit het zuiden over een hele lange afstand en kregen we hier dik 20 graden. In Griekenland was de wind anderom en zij hadden te maken met middagtemperaturen van 13 graden. (Gemiddeld was de temperatuur in Europa dus normaal.)
  Ik ben echt geen weersvoorspeller, maar sluit totaal niet uit dat het deze winter langdurig zeer koud kan worden. Wat dat betreft is er ook een weersgezegde over koude winters na een warme zomer. Gek is dat niet. De temperatuur over de gehele aarde blijft gemiddeld gelijk. Dus als hier een warme zomers is, kan dat de oorzaak zijn voor een koude winter.
  Xiwel wat ’t wordt. :)

 17. dit is Bergen zeker ? :D of was je een eind aan het fietsen en dat het heel ver weg is ?

 18. @MJee: Het is geen Bergen aan Zee.
  Mijn fietsrondjes zijn beperkt tot zo’n 40km. Gisteren zag ik dat mijn gewicht na de vakantie met 2kg was toegenomen. Een ongewenste ontwikkeling. Ik moet dus weer wat meer bewegen.

 19. Ik gok op Putten eh Petten natuurlijk Hoewel, het zou ook Castricum kunnen zijn, al ben ik daar al heel lang niet meer geweest. Het blijft maar zonnig hè. Prima zo.

 20. @.T: Erg fout, fout en fout. En ja, vandaag ook weer een mooi zOnnetje. :)

 21. wat is het nu? Krijgen we nog de oplossing? Ik weet nu nix meer te gokken.

 22. ‘T houdt inderdaad een keertje op. Het is dus de hoofdopgang van Egmond aan Zee. Die is het dichtste bij mijn huis en leek me erg makkelijk. :) Volgens mij het ie “De werf”. Doordat het gebouw aan de noordkant er net niet op te zien is, is het nogal lastig. Toch veraden die banken aan de zuidkant heel goed dat het deze opgang is. Zo’n opstelling is niet te vinden bij andere sranden.

 23. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO dank je wel.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: