Nov-09: Septaaf

Brownie, een zwevende drummer, reageerde onlangs op een onderwerp op m’n “gewone” website. Ook op dat geval vind vond ik het leuk om me af en toe te verwonderen over zaken waar vrijwel niemand (meer) bij stiltstaat. Zo vind ik het vreemd dat een octaaf geen septaaf genoemd wordt. In mijn ogen betreft het telkens groepjes van 7 noten en niet 8, zoals octo doet vermoeden. De muzikale “floepers” doen dit door de “do” dubbel te tellen. Het is net zoiets als stellen dat we een 11-tallige systeem te hebben; van 0 t/m 10. Daar tuint dus niemand in, het decimale stelsel telt immers van 0 t/m 9. Bekijk hier m’n pagina over de Septaaf. Ik heb er ook een broodnodige septale converter bij gemaakt. Dat gaat me in wordpress niet lukken.

(Bij Brownie was regelmatig te geogokken op luchtfoto’s. Als topofiel vond ik dat erg verslavend.)

Aanvulling op 23-mei-2013:
Sinds 2005 is er veel veranderd. Ik heb dit bericht wat aangepast omdat mijn oude website bij FreeOnLine ter ziele is. Bij wordpress.com krijg ik de converter niet aan de gang en daarom heb ik de pagina verhuisd naar m’n blogspot-account. Die accepteerd wel JavaScript. Het web-log van Brownie is eveneens verhuisd, maar op zijn huidige plek zijn de luchtfotogokken niet meer te vinden.

Geplaatst op 2005-11-09, in Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. van sep- en octaven heb ik geen verstand maar de site van brownie is mij bekend :D
  leuk dat fotootjes raden, meestal is het geraden als ik binnenwandel maar toch leuk om te doen.

 2. Het is wel leuk, vooral als jij de enige bent die leest wat ik vraag, ik bedoel, ik weet ook wel waar het is, maar er zo bovenvliegend kon ik even niet op de naam komen, zover ben jij nog de enige die het goed heeft……
  Tja, en dan de AC, leuke foto, leuk stukje, weet ik nog niet hoe je eruit zie als ik je tegenkom, maar hoe kregen jullie het voor elkaar dat Ard Schenk net voorbij reed ????

 3. @Brownie: Ik lees nu pas wat je specifiek bij die foto vroeg. Wat ben ik opeeens goed zeg. :) Ik gaf alleen dat completere antwoord, omdat de rest al Enkhuizen hadden getypt. Op mijn website van zwerffietsen in NH staat ie, maar dan op ooghoogte.

 4. Xiwel: als je een octaaf aanslaat, bv op de piano, ik kan het maar net met die kleine handjes, dan noem je het toch een octaaf. En een septime of septaaf zoals jij het noemt, klinkt ook nog afschuwelijk.

 5. @.T: Sept is 7 (September) in het latijn en octo is 8 (October). Je slaat wat mij betreft gewoon een septaaf plus de do van de volgende septaaf aan. Niet meer doen hoor! ;)

 6. ik luister wel gewoon! dit gaat ver boven mijn muzikale gehoor pet!

 7. @Paulie*: Het heeft weinig met muziek te maken. Daar heb ik geen kaas van gegeten. Ik ben A- en B-muzikaal. Het heeft alles van doen met getallenstelsels en dan ben ik wel in m’n element. Binair, Septaal, Octaal, Decimaal, Hexadecimaal, en noem maar op, ik ‘Telwel’. :)

 8. Daar heb ik geen kaas van gegeten !
  Bedankt voor je tips om een kort lontje tegen te gaan ;) .

 9. zijdelings ging het ook over noten!
  *trekt pruillip*
  fijn weekend Xi!

 10. @Paulie*: Heb ik dan zoveel noten op m’n zang? :)
  (Niet telang pruilen, dat wordt een mens niet knapper of plezieriger van.)

 11. Is het niet zo dat de beste muzikanten toch geen noten kunnen lezen? Ikzelf bijvoorbeeld, begrijp daar geen hout van.

 12. Eigenlijk moet je niet teveel nadenken over sommige dingen. Ik neem sommige zaken maar aan zoals ze zijn. Zoals ook de octaaf. Komt bij dat ik geen piano kan spelen ;)

 13. @mack: Dan zou ik de beste muzikant moeten zijn? :)

 14. Nou, dat zou best wel eens kunnen. Om een of andere reden schat ik jou heel hoog in op een Xilofoon.

 15. Lijkt me leuk dat geogokken, maar met mijn ogen die zich heftig verzetten tegen langdurige inspanning een wat minder geslaagde hobby.
  btw: ik heb uit een nalatenschap die ik af moet handelen nog een bananendoos vol kaarten, toeristische gidsen etc. Misschien iets voor een topofiel? (ik heb ergens een lijst van wat er allemaal in die doos zit)

 16. @Frans54: Ik ben een beetje maf op dat gebied. Dwz alleen kaarten die ikzelf gebruikt heb verzamel ik. Onderweg koop ik dan ook af en toe een kaart. Zo heb ik kaarten volledig in het chinees. Erg handig zijn die niet, ik kan dat spul moeilijk ontcijferen. Inmiddels heb ik ruim 6 schoenendozen vol en omdat ik ze echt gebruikt heb, rollen de meeste kaarten van ellende uit elkaar. :)
  Geoturen lijkt me niet zo versatndig. Het zijn wel mooie luchtfoto’s om naar te kijken. Meestal kopieer ik ze en bekijk ik ze in MS Photo Editor. Een prima programma om mee in te zoomen en licht en donker goed te regelen. Het was een weggevertje in Windows98SE, maar Microsoft heeft dom genoeg dat handige programma’tje uit hun pakket gegooit.

 17. Als muzikant werd mijn aandacht hier natuurlijk wel door getrokken. Je hebt enigszins gelijk, het kost mij dan ook wel eens moeite om uit te leggen dat de priem ook een interval is in de muziek en derhalve de do-do als 1 geteld wordt (priem) do-re een secunde, do-mi een terts, do-fa een kwart, do-sol kwint, do-la sext, do-si septiem, en … tja, dan kom ik niet uit met jou septaaf… Te meer omdat ik een octaafklep bezit op mijn sax, en die vind ik behoorlijk handig. Maarja, het is dan ook niet voor niets muziek, alhoewel ons toondstelsel van wiskundige aard is is muziek maken nu juist aan alle logica voorbij gaan. ;)

 18. Zoals je misschien gezien hebt, zijn de foto’s verkleind om de snel;heid van downloaden op te voeren, maakt het dan nog steeds uit of je het in Photo editor bekijk ?

 19. @Brownie: ’t helpt niet zoveel meer, maar ik kan er wel wat beter mee scherpstellen (contrast, helderheid). Daar gebruik ik het ook vaak voor, erg makkelijk programma’tje.

 20. Ik heb ooit eens gehoord dat voor het achttonige stelsel er een anders stelsel was. Bach dankzij de invoering van een bepaald instrument (orgel?) op het achtonige stelsel uit kwam. Of het waar is weet ik niet. ‘Bach’ en ‘noten’ kan wellicht uitkomst brengen.

 21. Ik ben niet zo in muziek thuis, maar weet wel dat er verschillende toonhoogtesystemen zijn. Zo wijkt die van Indiase, Turkse en Chinese muziek af van wat wij hier gebruiken en ‘ons’ systeem is enkele eeuwen terug ook een paar keer verandert.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: