Nov-13: Xinix (Witte Stok Poll)

Een week terug zag ik een dik half uur helemaal nix. Xiwel was dus duidelijk even Xinix. Geen enkel lampje, of ook maar een beetje gloed van een ster. Ik deed met wat familie mee aan een rondgang in een geblindeerde ruimte in Velsen-Noord. Daar hebben blinden een parcours uitgezet in een voormalige kerk, waarbij de bezoeker kan ervaren hoe het is om blind te zijn.

Dit uitje was bedacht door verre familie, die geen weet had van mijn voorfietsen of andere activiteiten op het gebied van nietszienden. Ik heb dus wel enig inzicht in de problematiek van mensen zonder zicht. Zo zet ik regelmatig stoelen op de oorspronkelijke plek en schuif ik rotzooi aan de kant. Het echt ervaren van lopen op de tast viel me dan ook mee.

Omdat niemand voorop de donkere ruimte in durfde, was ik zo als gebruikelijk de pineut. Het parcours was niet extreem moeilijk gemaakt, maar wel zeer realistisch. Zo viel me op dat de rateltikker bij een verkeerslicht gebruikt kan worden om rechtover te steken, dus op het geluid van de ratelaar af lopen. Daar had ik nog nooit bij stilgestaan.

Het grootste probleem vond ik de bar. Geld wisselen lukt nog wel, maar het vinden van een lege stoel vond ik een stuk moeilijker. Waar staat zo’n geval? Staat ie goed om en ga ik niet zomaar bij iemand op schoot zitten? Drie lastige vragen voor zoiets eenvoudigs. Al met al was het een echte eye-opener en kan ik iedereen aanraden.

Opvallend was ook dat we (de zienden) in het donker veel meer gehandicapt waren dan de ervaren blinden. Ongemerkt gaf dat een andere verhouding tijdens het praten over van alles en nog wat. Wij waren nu immers meer afhankelijk van hun hulp.

Poll
Zelf vraag ik me al een tijdje af hoeveel witte stoklopers er zijn. Ik zie ze weinig hier in de stad, terwijl ik er echt op let. Bij die vraag hoort dan ook meteen de vraag wanneer iemand echt blind is. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld nog contouren zien of een verschil in licht en donker. Toch zijn ook deze mensen volledig op de tast, dus op de witte stok, aangewezen. Ik heb wel en eenvoudige methode bedacht die hiernaast als poll staat.

Ieder kan voor zich nagaan hoeveel mensen die een witte stok gebruiken hij/zij kent, ten opzichte van het totaal aantal mensen die je ontmoet hebt. In mijn geval zijn dat 3 blinden op 3000 zienden. Dwz in de buurt, winkel, club, school en op het werk heb ik bij elkaar zo’n 3000 mensen ontmoet. Drie daarvan waren/zijn blind. De eerste is een buurvrouw in een zijstraat. Ik was toen een jaar of 8 en vond het vreemd dat zij witte ogen had. Ze zal vast met een stok gelopen hebben, maar dat kan ik me niet meer herinneren.

De 2e blinde ontmoette ik veel later. Dit was een postbode bij mijn 2de werkgever. Hij bracht de interne post tussen 2 kantoren die een dikke kilometer uit elkaar stonden. Daar tussen lag een heel stuk beroerd tegelpad, met wijde gleuven en veel begroeiing. In die kantoren ging hij naar een locatie of 10 en misschien wel meer. Door de poststukken op een bepaalde manier vast te houden, wist hij waar hij welke post moest afleveren. Ik vond dat een hele kunst. Voordeel was dat hij de post nooit las.

Met de 3de blinde probeer ik af en toe een stuk te fietsen. Ik ontmoette hem bij mijn laatste werkgever. Daar werkt hij nog steeds. Hij heeft er lang gewerkt als helpdesker voor computerproblemen. De computer is voor menige blinde een uitkomst. Via een braillebalk en spraaksoftware is het mogelijk om te voelen en te horen wat er op het scherm staat. Voorlezen van de telefoonrekening door een kennis is op die manier niet meer nodig.

Inmiddels ken ik nog enkele blinden, maar die tel ik niet mee omdat ik daar het laatste jaar speciaal naar opzoek ben gegaan wegens dat tandemfietsen. Zoiets mag de statistiek natuurlijk niet beïnvloeden. Om die reden mogen inwoners van Doorn of een andere plaats waar speciale blindeninstellingen zijn niet meedoen met de poll. Oogartsen en vergelijkbaren zijn natuurlijk ook uitgesloten.

In mijn simpele visie is dus 1 op de 1000 blind. Nu snel even kennissen tellen en de poll invullen.

De uitslag is hier te vinden.

Advertentie

Geplaatst op 2005-11-13, in Ximatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 28 reacties.

 1. Wil je mijn meer even wijzigen in minder dan 1 op de 2500? Het zijn er zelfs minder dan 1 op de 10.000

 2. Geen idee. IN mijn kennissenkring is niemand blind. Helemaal niemand. En ik zie hier ook nooit blinden over straat lopen. :?

 3. Ik heb een blinde collega. Blindegeleidehonden blijken ook maar honden, en ook zo’n stok is niet zaligmakend… Gelukkig is zijn gevoel voor humor omgekeerd evenredig aan zijn gezichtsvermogen. Hij redt zich prima in het leven!

 4. @franse..: Je hebt er maar een …slag naar geslagen :) Wijzigen kan ik het niet, maar ik zal er wel rekening mee houden. Ik vond het ook al een beetje vreemd.

 5. @Hette: Spricht dui den über die Deutsche Situation? Of bedoel je ook in Nederland? Ik deel trouwens je mening, en ik vroeg me gewoon af of ik het niet goed zag.
  Er zijn overigens veel meer blinden dan de blinden die met stok en mogelijk hond op straat aan lopen. Vooral bij ouderdomsblindheid blijven mensen met hun handicap binnen.

 6. @Polderzilver: Ik ken inmiddels een stuk of 12 mensen die volledig blind zijn. De minderheid heeft een geleidehond. Ik ken een hond die prima afgestemd is op zijn lange baas en voorbeeldig zijn werk doet. Hij vind het prachtig om z’n baas door de drukke markt als op de Gedempte Nieuwe Sloot te loodsen.
  Ondanks dat blijft het lastig om een hond mee te nemen op verjaarsvisite en dergelijke. En prak zo’n beest ook maar eens op de invalideplek van een Connexxion bus net achter de chauffeur waar dan ook nog de blinde zelf mag zitten. Die waardeloze glazen klapdeurtjes in de nieuwe dubbeldekkertreinen zijn ook een ramp met hond.
  Mensen spreken de blinde aan via de hond, da’s ook zeer irritant. Helaas zegt zo’n hond niet: “u kunt het ook gerust aan mijn baas vragen hoor”. Dat het afstemmen tussen baas en hond niet altijd lukt is me ook al te duidelijk, maar dat geldt in het algemeen. Een hond heeft zeker in dit soort situaties een duidelijke hierarchie nodig en dat vereist veel discipline van een geleidehondduwer.

 7. Inderdaad zo veel witte stokken xien ik niet in nl, hier ook niet by the way…
  Ik heb wel in het verleden van die dingen gedaan, laatst nog een parcours gelopen , buiten een blote voetenpad in duitsland met me ogen dicht en wel een din die me begeleiden, dan is het heerlijk, maar zo in een ruimte waar je het allemaal maar zelf moet regelen, lijkt me een goeie om een keer te doen…….als ik eraan denk als ik terug ben ( anders remind als je wil!).

 8. dat lijkt op die blindenboot waar ik eens ben geweest het moeilijkste vond ik ook het betalen van de drank……
  en hoeveel mensen ik heb ontmoet in mijn leven weet ik echt niet meer ik kan dat dus niet afzetten tegen de poll. ik heb één blinde ooit ontmoet, een jong meisje was het en later als volwassene nog wel eens tegen gekomen. En nog wel eens een op straat maar binnen mijn kennissenkring alleen haar eigenlijk.

 9. @Pauli*: Ik heb ook begrepen dat dit eerst op een binnenvaartschip was. Hoe het precies zit weet ik niet. Er zijn meer plaatsen waar zoiets gedaan kan worden.
  Met die poll vond ik het juist wel een leuke vraagstelling. Veel mensen hebben geen idee hoeveel mensen en dan welk “soort” mensen zij allemaal ontmoet hebben. Zo heb ik bij mezelf alleen mensen geteld op scholen, familie, buren en bedrijven met wie ik omging. Als ik iedereen zou rekenen die ik ooit wel eens gezien heb, dan houdt het niet meer op. Maar dan moet ik voor die groep ook het aantal witte stoklopers bedenken. Dus ik heb het maar wat beperkt. Iedere pollinvuller mag mooi zelf bedenken hoe die ’t bepaald. Later ga daar natuurlijk een fantastisch statistisch verhaal op los laten zodat ik mezelf gelijk kan geven. ;)

 10. morgen Xi! heb hem toch maar ingevuld! ;) die boot lag in Nijmegen aan de waalkade. Ik vond het toen een geweldige ervaring!

 11. Toevallig heb ik daar pas een log aan besteed aan dát kerkje wat gerund wordt door een slechtziende en een blind iemand.
  Ik zal er toch eens heen gaan nav jouw schrijven

 12. @Renée: Ik heb net je Zien en Voelen log bekeken.

 13. Over de Duitse situatie. Zag gister trouwens wel twee mensen met een stok lopen. Toeval of niet??

 14. Ik heb eerlijk gezegd er nooit zo opgelet. Ik zal eens in mijn omgeving kijken. Lijkt me best interessant om te kijken hoeveel er in Hoogvliet zijn.

 15. @Hette: In het buitenland zie ik ze ook vrijwel geen stoklopers. In ieder geval nooit 1 met wie ik kennisgemaakt heb. Voor mij werk kwam ik op de meest vreemde plekken. Met vakantie kom ik ook her en der, maar ik moet toegeven dat ik de grotere steden vermijd. Ik zie nog wel eens mensen die qua bewegen iets mankeren. Dat lijkt in het buitenland iets meer dan hier. Misschien bergen wij meer op.

 16. Hexpress zag vandaag een blindegeleidehond, da’s eigenlijk leuker dan een stok

 17. Bij mijn buurman komt heel vaak een familielid die met een stok loopt, en die jongen weet hier in de tad alles feilloos te vinden! Ik ken ook een taxichauffeur die hem heel vaak in de auto heeft gehad, en hij vertelde dat de jongen zelfs in de auto wist waar hij was! Dat is pas echt bizar! Bizar goed.. welteverstaan! Hebben jullie vandaag trouwens al gedichten getypt? ;)
  Groetjes van Weblogpiet. :D

 18. tad = stad
  *oeps* ;)

 19. Ik meen dat ik in een eerdere reactie hier al eens verteld had dat ik ook in Velsen was geweest. Ik heb de blinden die daar de rondleiding , brailledemondstratie en kaartverkoop regelden niet meegerekend bij het schatten voor het antwoord in de poll (is niet echt mijn omgeving dus leek me een vertekend beeld geven)

 20. @Frans54: Nee die heb ik ook niet meegerekend, maar ik heb ze ook niet met een stok zien lopen. Schijnbaar kennen ze het parcours inmiddels tot op de millimeter. :)

 21. Blind zijn, vaak probeerde ik het zelf uit, gewoon doekje om ogen en dan kijken of ik gewone dingen kon doen, koffie zetten, inschenken, etc.
  Ik vind blinde mensen erg knap, heb er veel respect voor.

 22. Op onze sportschool komt 3 keer in de week een blinde man en die kan heerlijk lopen op de loopband en langs alle apparaten, hij weet inmiddels de weg.
  Laatst zocht hij een bepaald apparaat en ik hielp hem maar hij bleef volhouden dat het ergens moest staan , hadden ze zeker weer dingen verplaatst :?

 23. heb net geklaaroverd met je neef :D , ik zeg doe de groeten aan XIWEL , huhhh ??

 24. Ik heb nog niks ingevuld… en krijg ingevulde poll te zien :(
  Maar ik ken toch geen witte stok lopers….

 25. Lastig, dan zal dat pollgeval denken dat je al eens gestemd hebt. Zo’n poll kijkt naar het IP-nummer om te voorkomen dat mensen oneindig veel gaan stemmen.
  Mochten meer mensen last hebben, dan lees ik dat graag.

 26. Ik ben zelf ook op dat schip geweest en later ook nog in Velzen, bij In het donker gezien. Voor mij een fluitje van een cent omdat ik zelf blind ben. Voor de mensen met wie ik was, was het wel een erg boeiende, leerzame en ook wel confronterende ervaring.
  Voor zover bij mij bekend zijn er in Nederland ruim 600.000 blinden en slechtzienden, waarbij een relatief klein deel volledig blind is. Onder de groep slechtzienden zijn er natuurlijk behoorlijk veel die met hulpmiddelen de straat op moeten, dus stok of hond, omdat ze te weinig waarnemen met hun ogen.

 27. Melanie Aalders

  Hoi, ehm klein vraagje, ik kwam op je weblog tegen over die kerk waar je kan ervaren hoe het is om blind te zijn. Nu heb ik dat een aantal jaren geleden zelf ook gedaan en ik wil er nu wel weer heen, maar weet niet meer waar het is. Is er een website van of het je een telefoonnummer voor me?
  Groeten, Melanie

 28. @Melanie: Even boven in de text op eye-opener klikken. Dan verschijnt de website van Wakan en daarop is alles te vinden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: