Nov-28: Zwerfgok 2 (opgelost)


Een tijdje terug had ik al eens een Zwerfgokfoto geplaatst. Bij deze een collage van 8 kleine foto’tjes die in volgorde van m’n afgelopen fietsvakantie staan. Tegen de klok in ben ik begonnen in de buurt van Heusden en eindigde ik een stukkie na Jülich. De vraag bij deze foto is simpeler:

Welke 2 foto’tjes (of beter gezegd welke 2 plaatsen) horen bij elkaar en waarom?

Geplaatst op 2005-11-28, in Gokmatig. Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Uhhmmm…en toch snap ik het niet helemaal. Sorry. Kun je iets meer uitleg geven_

 2. Voorbeeldje: “Nijvel en Heusden horen bij elkaar omdat het in beide plaatsen een bende is.”
  Mijn antwoord: “Die combinatie heb ik niet voor ogen, en met de bende in Heusden valt ’t wel mee.” :)
  Het gaat dus eigenlijk om 2 plaatsen die om een of andere reden bij elkaar horen. Ik ga dat nog even aanpassen.

 3. waarschijnlijk staan er in twee steden een cathedraal?
  Toul Soisson dan? ja ik gok maar wat

 4. @Paulie*: Het klopt dat die 2 steden allebei een cathedraal hebben. In mijn vakantie ben in nog een zootje van die gevallen tegengekomen. Ik ben dus opzoek naar iets opvallenders.

 5. Ik heb geen idee, maar ik vind het wel leuk Heusden eens op een foto te zien. Vroeger als kind kwam ik daar veel (naar de kanonnen, opa) en ben er later nooit meer geweest.

 6. @mack: Ik kwam er voor de eerste keer en prompt brak er een spaak. Wel een leuk stadje, net als Bourtange en Willemstad.

 7. Ik denk ook Toul en Soissons, omdat ze allebei in Frankrijk liggen.

 8. @. Thérèze: Dat klopt, maar daar zocht in niet naar. Er staan ook 4 steden in Duitsland op.
  Bij deze zal ik de het raadseltje makkelijker maken door Toul en Soissons te schrappen. Er hoeft vanaf nu dus nog maar tussen 6 plaatsen gegokt te worden. Het antwoord is overigens op het Internet met Google te vinden.

 9. idstein en heusden hebben een vriendschapsband

 10. @Ingrid: Helemaal correct! Precies wat ik zocht. Gefeliciteerd en u/je mag op eigen kosten deze leuke stadjes bezoeken. :)
  Toen ik door Heusden fietste was het me niet opgevallen. Deze keer had ik me voorgenomen om Heusden eens te bekijken en ik vond het een mooi stadje. Daarna heb ik maar wat raak gefietst, zoals voor mij gebruikelijk. Toen ik enkele weken later van Frankfurt naar het Duitse plaatsje Limburg fietste, kwam ik plotseling door Idstein en daar stond met grote letters Partnerstadt von Heusden.
  Dat vond ik zo’n leuke toevalligheid en nu dus reden voor deze zwerfgok. Idstein is ook een heel leuk plaatsje. Ik heb uiteindelijk overnacht in Limburg, maar het was slimmer geweest als ik dat in Idstein had gedaan. Limburg is ook leuk maar Idstein vond ik zelf nog iets mooier.
  Later heb ik het teruggezocht op het Internet waar snel de link tussen deze 2 plaatsen te vinden is. Ik begreep ook dat de oorsprokelijke band tussen Vlijmen en en Idstein was. Vlijmen is later opgegaan in Heusden.
  Er was trouwens ook een overeenkomst tussen Heusden en Jülich, beide hebben een citadel. Maar dat vond ik minder uniek dan de link tussen Heusden en Idstein.
  Op de fietse ben ik door heel plaatsen gekomen die met elkaar een band hebben. In mijn rit van 1998 zaten 3 van die situaties, omdat vrijwel elke plaats in Bretagne een band heeft met een Ierse plaats. Daarna is het niet meer voorgekomen, tot deze keer. Ik vind het zeker uniek, statistisch gezien is de kans niet groot.

 11. AAh zo’n makkelijk antwoord in feite.

 12. http://www.google.nl heusden idstein
  Met de bovenstaande zoekopdarcht begrijp ik ook hoe Ingrid op het woord “vriendschapsband” kwam. :)

 13. ja hoor twas heel makkelijk…maar jullie zijn er dan toch niet opgekomen…

 14. oeps nog iets vergeten, hier in belgië is vriendschapsband een nogal ingeburgerd woord…en ik vind het ook, zoals wij zeggen, een “schoon” woord…

 15. Zover ik weet gebruiken ze hier vaak het woord jumilage of zusterstad. Het woord vrienschapsband had ik nog niet eerder gehoord. Ik vind vriendschapsband best een mooi woord, maar als ik het hier gebruik dan is de kans groot dat ze me niet begrijpen. :)

 16. O leuk ! Hoorn is een zusterstad van Pribam (50 km van Praag) Wij hebben om die reden mogen exposeren daar en de Tsjechen bij ons. Was heel leuk.
  Dus misschien de volgende keer van Hoorn naar Prsjibraam. Zo ongeveer spreek je het uit. Ook een ‘schonen’ naam, niewaar?

 17. Pribram ligt tussen Praha (Praag) en Plzen (Pilsen). Vanuit Praag ben ik meteen naar Pilsen gefietst. Begrijpelijk dat ik net Pribram gemist heb. :)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s