Dec-20: Voorneemtip

Het COS in Noord-Holland wil de actie ‘Fiets-naar-je-Werk‘ nieuw leven in blazen. Zo vlak voor de Kerst lijkt dat niet het juiste moment. Toch is dat niet zo. Er wordt nog ontzettend veel gefietst, wat op de weg en bij de stationstallingen te merken is. Afgelopen maart bleek dat na de hevige sneeuwval de fiets het vervoersmiddel was zonder vertraging. Auto’s van de kant krijgen lukte niet, een fiets over een sneeuwhoop tillen lukte wel.

Tijdens de Kerst zal niet zoveel gefietst worden, maar daarna is er wel een extra stimulans. De dikke pretmaaltijden rond Kerst en Oud-en-Nieuw kunnen prima weggefietst worden middels een afvalrace naar het werk. Kortom een goed voornemen voor mensen die minder files willen en minder willen vervuilen, maar ook een betere conditie willen en minder stress. Bedrijven hebben er ook voordeel aan, omdat een fiets minder parkeerruimte neemt en hun werknemers positiever op het werk verschijnen.

Meer weten?
Klik hier!

Fiets-naar-je-School en Fiets-naar-je-Winkel mag natuurlijk ook, alleen is daar geen speciale actie voor.

Geplaatst op 2005-12-20, in Fietsen. Markeer de permalink als favoriet. 25 reacties.

 1. jeroen laan broer van

  jeroen een oud klasgenootje van me doet t met die meid van volgers :P

 2. Hee, is dat niet de fiets van de Broer van ??? nee dus. Ik kan me nog eenpaar jaar geleden herinnneren, Hier in Alkmaar, de Politie haalde bij sneeuwval de fietsers van de weg af ( was ook het enige berijdbare pad . . . ) en sommeerde ze gebruik te maken van het ( uiteraard niet geveegde ) Fietspad. Zelf heb ik al jaren een opvouwbaar legerschepje in mijn auto. en kan , sinds ik in 76 mijn rijbewijs haalde , nog steeds thuiskomen. Zelfs in 79 , toen de A9 door meters hoge sneeuwduinen werd geblokkeerd, tufte deze jongen ( uiterst vrolijk ) nog steeds rond. Een Prima humeur overigens . . . zo lekker warm . . . en met een lekker muziekje op de radio….. slip sliding away !

 3. jeroen laan broer van

  die winter weet ik ook nog met mijn buurman door metershoge sneeuw bij andijk lekker opgestoven tegen de ijsselmeerdijk aan onze weg zoeken spannend als je 14 bent :D

 4. Nou lieve Xiwel: mijn werk is in het pand van de Meisjesschool. Net heb ik geprobeerd drie trappen naar boven te fietsen, maar ik heb toch moeten ‘lossen’ .

 5. @Brownie: Da’s de laatste jaren dan wel veranderd, sinds ze vooral de fietsroutes strooien. Je kan ook nu al weer patatmaken op de kneppelbrug, het zout ligt er al een tijdje. :)
  Afgelopen maart kregen ze hier met 3 man de auto’s niet uit de straat. Met de fiets lukte het wel. Voor de reste erg gezellig die overlast.

 6. jeroen laan broer van

  toetsenbord plaaaakkerig (reste)

 7. jeetje ik kan mij nog herrinneren dat ik op straat kon schaatsen zo naar mijn school! en dat vonden wij natuurlijk PRACHTIG! geen auto’s waar je op hoefde te letten en brommers enz….. jha dat waren nog eens tijden!….. je hebt een mooie web-log hoor groetjes jopie xxx. ;)

 8. Ik fiets altijd naar m’n werk. Dat is ongeveer 35 minuten. Maar hier is fietsen niet zo’n Spass als in Nederland :? Je kan merken dat veel automobilisten niet echt gewend zijn aan fietsers. Er is hier ook niet echt een goede fietsinfrastructuur. Maar wat dat betreft zie ik wel steeds meer verbeteringen.

 9. Nog een poging gedaan om die trap te befietsen; weer moeten lossen. Ik zal je zeggen: tis nog zwaarder de de Mont Ventoux !

 10. @ .T: Een roltrap nemen. :)

 11. @Hette: De omgeving Leipzig is me niet bekend. In het algemeen is er in Duitsland de laatste 10 jaar veel gebeurd op fietsgebied. Vooral in het westen (Niedersachsen, Rheinland-Pfalz en Baden-Würtemberg is dat goed te merken. Ze hebben daar de landwegen (Anliegerfrei) voor fietsers doorgaand gemaakt en dat is een hele vooruitgang. Ook veel vrijliggende fietspaden tussen de dorpen. Daar wordt dan ook aanzienlijk meer gefietst. Het noordelijke deel van oost-Duitsland is zeer dun bevolkt. Ik kon daar goed fietsen op de redelijk lege asfaltwegen. Her en der goede fietspaden als in Rostock. Ben trouwens ook niet bekend met Berlijn omdat ik dat vermeden heb. Op stallingsgebied doet Duitsland het ook goed. In Herford (net zo groot als Alkmaar) zijn zelfs de gewone fietsenrekken langs de straat overdekt. In NL heb ik dat nog niet meegemaakt. Het zijn trouwens vooral de studentensteden als Münster en Tübingen waar enorm veel gefietst word. Die inwoners zijn dan ook aanzienlijk slanker dan steden waar minder wordt gefietst. In tegenstelling tot België (waar vrijwel niet gefietst wordt) is het aantal verkeersdoden in Duitsland ook enorm afgenomen tot het lage niveau van Nederland. Het zou me niet verwonderen als het toegnome fietsgebruik daarmee te maken heeft.

 12. @Jopie: Hier is in de binnenstad een groot deel autovrij en dat vind ik een hele vooruitgang. Door de stad lopen en fietsen is een stuk plezieriger geworden.

 13. Hier kun je echt niet fietsen, of je moet altijd hetzelfde rondje rijden in het park(je). :?

 14. @Erik: Ik heb ook bitter weinig (geen) fietsers gezien in MG en SP. Met RJ het ik geen ervaring, ik ben daar de luchthaven niet af geweest. Toch zal het daar niet veel beter zijn. Vooral bij Belo Horizonte vond ik het een puinhoop, al het verkeer stond daar vast. In SP-centrum hebben ze een mooi voetgangersgebied.
  Ik heb wel plekken gezien waar fietsen goed te doen moet zijn, maar dat beperkt zich tot in de dorpen. Ik weet ook niet of er wilde dieren zijn die het de fietsers lastig maken tussen de dorpen.
  In een dunnerbevolkt gebied van Canada heb ik wel gewoonwerkfietst. Dat was naar mijn mening prima te doen. Ik was daar ook zeker niet de enige.

 15. @Erik Aanvulling:
  Ik heb nog even de kaart erbij gepakt, en dan wordt je als fietser ook niet echt blij. De temperatuur is er wel goed om te fietsen, zeker niet te warm.

 16. En vergeet niet dat je hier in de bergen zit met hele steile hellingen want de korste weg is het goedkoopste om aan te leggen. Dat de regen daarna het asfalt wegspoelt omdat er geen afwatersysteem is doet er niet toe. :?

 17. @Xiwell, ik heb ook 4 jaar in Antwerpen gewoond en daar ging ik met de bus naar de uni. Veel te gevaarlijk, fietsen daar. brrr

 18. @Hette: Fietsen door de Ardennen is best mooi, omdat hier prima (en vaak lege) asfaltwegen liggen. In de rest van België is het zwaar knudde. Gebroken betonplaten en zeer onveilig. België (en Frankrijk) zet vooral in op (gratis) busvervoer, dat ten kostte gaat van fietsgebruik. Hun grote ozon/fijnstofproblemen en veel verkeersslachtoffers geven aan dat ze op de verkeerde weg zitten.

 19. ik heb geen werk en boodscahppen doe ik lopend (is 500 meter naar hartje centrum, voor ik de fiets uit de schuur heb ben ik er heen gelopen) Mag ik ook gewoon voor de lol blijven fietsen ;)

 20. @Frans: Van mij mag alles. :) Ik loop zelf ook naar de winkel, die staat bij mij op 1 km. (In evenwicht -) Lopen met boodschappen vind ik makkelijker dan dat gedoe met fiets en fietstassen. Toch kan ik daar mijn fiets goed voor de winkel kwijt. Ik heb alleen helemaal geen fietstassen. Zou daar wel aan beginnen als de winkel nog 1km verder stond.

 21. Voor jou ook gezellige dagen en een goed nieuwjaar !
  Bedankt voor de mooie `kaart`.

 22. dag Xi, fijne feestdagen!
  alle liefs
  Jac

 23. Liefje, tante laat zich rijden, snap dat nu eens!
  Wel heel fijne dagen en een dikke kerstkus!
  Tante Ada

 24. Of ik nou zoveel positiever op mijn werk verschijn is maar zeer de vraag, in elk geval NIET als het regent en ook niet als het heel koud is.
  In de zomer, ja! ;)

 25. Tegenover elk uur dat het regent, is het 13 uur droog. Dat moet dus wel meevallen. En bij kou (is het dat wel eens in Nederland?) gewoon in een hoger tempo trappen, wordt je vanzelf warm. :)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: