Dec-24: Wild

En dan bedoel ik geen ADHD-ende wildplassers, maar echte dieren in “het wild” waarop gejaagd wordt. Ik was al een tijdje bezig met een soort online tv-uitendingen webpagina. Uitzendingen die ik mooi of interessant vind zet ik daarop. Door erop te klikken, start meteen de uitzending in Windows Media Player. Dus niet zoeken, klikken, zoeken en weer klikken, maar hup direct starten alsof het de tv zelf is.

Op die pagina staan o.a. de laatste uitzendingen van “Kortgehouden” en daar wilde ik via dit logje wat aandacht voor vragen. Er staan echter ook uitzendingen van de KVW op, de “Keuringsdienst Van Waarde”. Op TV wordt helaas weinig naar de RVU gekeken en veel mensen weten nog steeds niet dat zij zeer aparte TV maken, dat het midden houdt tussen een consumentenprogramma en een documentaire. Hun laatste aflevering ging over “Wild”. Mooie opnames in Schotland, en verassende info. Zeker het bekijken waard. Pas wel op dat de uitzending “schokkende beelden” bevat.

Toen ik er naar keek, ontrinnerde ik me m’n bezoek aan verre familie in British Coulumbia. Dat betrof een stel houthakkers die al vloekende (1 fuck per 5 seconde) machinaal bergen leegtrokken. Dat hout wordt vervolgens gebruikt voor krantenpapier van de grote amerikaanse dagbladen. Het was een mooie verlaten omgeving, en nadat ze me de grote bosbouwmachines hadden getoond reden we huiswaards.

Plotseling zag de chauffeur een Moose de weg oversteken. Toen bleek dat mijn beide verre achterneven een jachtvergunning hadden. Ze mochten 20 van die Noord-Amerikaanse elanden per jaar af schieten. Een ging achter op de pick-up staan met 2 geladen jachtgeweren. De ander scheurde achter de buit aan. “Wildwest” waarbij ik de indruk kreeg dat de Dukes of Hazard toch wel een realistisch beeld schetste. Uit tegenover gestelde richting doemde een pick-up van kennissen op, ook die reed als een bezetene met zo’n schietfiguur in de bak.

In dat zeer bosrijke gebied was het me een wonder dat ze elkaars banden (of erger) niet lek schoten. Na een halfuurtje was het onze schutter gelukt om het beest om te leggen. Toen bleek het echte werk te komen. Die 400kg krijg je niet zomaar in je pick-up. Hij werd dus aan de kant afgetankt en vervolgens werden de ingewanden eruit gehaald. Wat overbleef werd met 3 man in de bak van de auto gesjord. Bij aankomst werd ie in de schuur gedumpt. Wat daarna met het spul gebeurd is weet ik niet. Ik bleef er maar enkele dagen en heb er geen Moose gegeten.

Dit gebeurde in september, en het was de eerste die ze dat jaar op de korrel kregen. Dus zo vaak schijnt zo’n kans zich niet voor te doen. Geen wonder dat ze wilden dat ik langer bleef.

Nu noem ik mezelf al een tijdje een semitariër, iemand die vlees eet met mate. 70 gram vind ik mans zat en vaak is dat maar voor een deel vlees en een ander deel beschuitkrummels. Ik lust ook vlees van wilde dieren, wat doorgaans een stuk magerder is. Die beesten hebben gerend en worden niet zo vies vet als varkens. (Varkensvlees eet ik vrijwel niet.)

Beest in bakkie bij aankomst.

In de uitzending wordt gemeld dat Britten geen wild eten. Toch kan ik me goed herinneren dat ik daar wel wild gegeten heb in een restaurant dat daarin gespecialiseerd was. Mensen kwamen uit de wijde omtrek om dat te proeven. Het was er prima eten, en dat had vooral te maken met de Italiaanse kok. De eerste Brit die eten kan klaarmaken zonder het te blakeren, te verkoken of uit te drogen, moet nog geboren worden.

Voor de mensen die met Kerst wild op tafel zetten raadt ik aan even de uitzending te bekijken. Mij kwam ie uiterst realistisch over. (Zelf ga ik aan de boerekool met worst.)

Geplaatst op 2005-12-24, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. Het schijnt toch in onze ” Soort ” besloten te liggen : Jager/verzamelaars. we eten alles wat niet strikt dodelijk voor ons is. Als je honger hebt denk je er niet bij na. En als je exclusiviteit kan betalen, wil je er niet over nadenken. Kerst betekende vroeger bij onsa thuis Kip op tafel. Mijn Ouders waren fanatieke Kerstdrive klaverjassers en kwamen niet zelden met 4 of 5 kippen thuis. Achteraf denk ik dat het bedrijf waar mijn vader werkte, middels deze drive en bijbehorende loterij hun werknemers op een legale manier aan een soort van kerstpakket hielpen. Tegenwoordig eet ik ” what the doctor ordered” , gematigd en gevarieeerd, vegetarieer zal ik nooit worden, maar wij hebben geen kip met de kerst – ik heb vroeger al zo geleden…. ;)
  Hele mooie foto overigens op je kaart….

 2. Na wat speurwerk heb ik er de foto bijgevonden.

 3. @Brownie: Ik eet wel redelijk veel kip, dat als afval in m’n hamburgers is verwerkt.

 4. Lieve Xiwel, voor jou heb ik een heel toepasselijk kerstkaartje . Liefs, Polderzilver

 5. Is dat Hans van der Togt op de foto?

 6. ¤
  ***
  *°*°*
  *°**°**
  ***°**°**
  *°****°***
  | |
  Fijne kerstdagen!

 7. Nou, ik eet ook niet veel vlees ; zou ik ook een semitariër zijn?

 8. Ja, boerenkool met worst…een aanrader voor de kerst! gewoon lekker…
  Interessant die streams!
  Groetjes

 9. @Appie en aanverwanten: Het is helemaal misgegaan. De boerekool en worst liggen nog in m’n koelkast. In de afgelopen duodagen heb ik een plak rollade gegeten, bij iemand met een scootmobiel. Salade, aardappelcroquetten en een moot pizza met wat shoarmavlees.
  Misschien morgen maar die boerekool?

 10. @Mack: Die foto is van voor HvdT.

 11. Ja , hoe halen ze het in het hoofd om zo`n eland te schieten !
  Wij zijn veel in Scandinavie geweest en vooral in het zuiden van Noorwegen hebben we een aantal elanden gezien, geweldig , indrukwekkend , zelfs een zwemmende eland hebben we kunnen bewonderen, daar was de landeigenaar zelfs nog jaloers op. Hij wilde weten waar we dat hadden gezien maar we zeiden niks want over 3 weken zou het jachtseizoen beginnen en ze mochten in dat gebied 12 elanden schieten…….
  Je kon daar overigens mousesoup eten en dat was flink aan de prijs , hebben wij niet gedaan hoor.
  De sledehonden kregen de poten om mee te spelen.

 12. Ha Xi
  wild ben ik niet gek op wel wild doen af en toe…
  fijne jaarwisseling
  tot gauw meer logs!
  xP*

 13. @MJ: In Canada is het gebied in het centrum van Britisch Columbia zeer dun bevolkt. Het gehucht heeft nog geen 50 inwoners en een grotere plaats op 30km heeft maar 500 inwoners. (Het aantal Elanden is stukken meer in dat gebied.) In grote delen van Scandinavië is dat ook zo. Probleem van elanden is dat ze net als vossen en vogels de mensen (en dus het voedsel) opzoeken. Jagers grijpen dit aan om te zeggen dat jagen die overlast wegneemt. Maar feit blijft dat ze het gewoon als een mooie “sport” zien net als vissen.
  Zolang het beperkt is en er geen jachttourisme is zoals bijvoorbeeld in Schotland en Argentinië, dan is er niet zoveel aan de hand. Beesten in gevangenschap kweken, zoals wij doen met onze koeien en varkens vind ik verwerpelijker.
  Ik was trouwens in 1982 bijna tegen een eland in Zweden opgefietst. Dat grote beest liep te streunen tussen de vuilnisbakken van 3 huizen in “the middel of nowhere”. Ik ben op afstand gestopt en heb een kwartiertje gewacht tot ie weg was. Ik hou niet zo van 3 meter hoge beesten.

 14. 3 meter hoog? Kon je er niet onderdoor? (niet bellen natuurlijk)

 15. @Xiwel: even een kennelijk misverstandje wegruimen. Ik ben ook zuinig met vlees en kreeg bovendien een vetbeperkt dieet opgelegd. En daarin wordt nu juist varkensvlees aanbevolen omdat dat minder vet is dan rundvlees (het vlees hè, niet de speklappen)

 16. Overigens geld in Zweden (hoe dat in de rest van Scandinavië is weet ik niet) een heel beperkt quotum, wat er toe leidt dat jagers heel goed opletten wat ze schieten en niet zomaar alles wat voor de loop komt afknallen. De voorkeur gaat uit naar een exemplaar met zoveel mogelijk enden aan het gewei (meestal de wat oudere dieren dus (helaas dus ook de dieren die op hun top zijn, als ze van ouderdom verzwakken wordt het gewei weer kleiner)m terwijl de jongere dieren met een minder imposant gewei gespaard blijven)

 17. @Frans54: Van varkensvlees krijg ik puisten, dus dat eet ik zo min mogelijk. Rundvlees eet ik niet vaak en anders kies ik liever voor mager rundvlees.
  De wildstand in Scandinavië is me niet zo bekend, die in Canada was in dat gebied behoorlijk hoog. Het gebied is echter zo uitgestrekt dat het vreselijk zoeken is om zo’n beest te vinden. Het aantal zoekers is er ook minimaal, daar woont bijna niemand. Handhavers van de wet zullen er dus ook vrijwel niet zijn. Lijkt me onbetaalbaar.

 18. Ja groot he , dat hou je niet voor mogenlijk , 3 meter pffff en ze hebben hele lange poten.

 19. De eland die ik tegen kwam in Zweden was niet zo groot. Met die 3 meter was meer het idee, dat ie op z’n achterpoten ging staan. Een eland schijnt dat te kunnen. Koeien niet, maar anders zijn ze ook zo lang. :)
  Hun schouderhoogte kan tot 2,3 meter zijn. Zo”n Canadese versie wordt niet zo groot, tot circa 2 meter.

 20. Mooi jurkje heb je aan :D
  Vind je ook niet, Mack?

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: