Jan-12: Nieuwe Laptop

Na het rechter scharnier is nu ook het linker scharnier doorgesleten. Na 6 jaar intensief gebruik dus tijd voor een nieuwe PC. Daarbij komt dat het gehele apparaat aardig achterhaald is. Processor van 400MHz, 28MB werkgeheugen, 4MB videogeheugen, 4GB harde schijf, geen ethernet, geen CD-brander en Windows 98SE.

Nu doe ik niet zoveel met mijn PC, of beter gezegd laptop computer die ik zeer personal gebruik. Ik Internet, mail, teken, verwerk text, maak websites, bewerk foto’s, programmeer af en toe in Delphi, doe wat aan statistiek en zeer simpele spelletjes. Een echte ‘gamer’ ben ik zeker niet. Downloaden van audio- of video-bestanden doe ik ook niet echt. Behalve TV-kijken via uitzendinggemist.nl-streams.

Op dat laatste punt vond ik dat een nieuwe laptop wel wat beter mag scoren dan mijn huidige. 4MB video-geheugen is echt niet veel. En volgens mij moest een vloeiender en/of scherper beeld zeker tot de mogelijkheden behoren. Deze laptop heeft ook een prima geluid door de redelijk grote ingebouwde luidsprekers. Op dat laatste vewachtte ik wel het e.e.a. te verliezen. Luidsprekers is gewicht en daar wordt nu eenmaal zwaar op bezuinigd.

En ik wil nog steeds door met een laptop, omdat ik zo’n ding naar mijn spullen sleep net als een rekenmachine. Dus niet mijn spullen naar een PC zoals de meeste mensen in een computerhoek doen. Ik heb dus geen computerhoek of -tafel. Laptops zijn ook stukken goedkoper geworden en het prijsverschil met de desktop, tower of dergelijke begint flink te vervagen.

In de winkels zag ik maar enkele laptops met acceptabel geluid, enkele van HP. De displays van de Acers vond ik het scherpste. Gevraagd of ik ook een stukje TV-journaal kon zien. En dat zag er niet uit. Vreselijk. Dat was bij diverse zaken zo. Ik begreep dat ik fantastisch scherp en vloeiend beeld op mijn eigen laptop had en dit voor geen millimeter benaderd werd door de nieuwe apparaten. Mijn videogeheugen en ADSL-verbinding waren duidelijk niet de beperkende factor, maar de 491kbps-servers van de omroepen. Daar gaat geen nieuwe laptop iets aan verbeteren.

Zwaar teleurgesteld heb ik de koop maar weer voor me uitgeschoven. Heb ik niet voor niets het 2de scharnier met een kromme spijker gemaakt. Hier onder het beeld dat ik zie bij videostreams van uitzendinggemist.nl:

Deze foto is niet zo scherp (zie de merknaam van de laptop) omdat ik hem uit de losse hand zonder flits heb gemaakt. Links is de kromme spijker te zien die het stalen scharnier bij elkaar houdt.

Tijdens het kijken in de winkels kwamen er plotseling allemaal Ster-reclames voorbij. Dat had ik thuis nog niet gezien. Thuisgekomen had ik die reclames nog niet. Blijkt dat mijn methode om de streams direct in mijn Windows Media Player te bekijken zomaar een extra voordeeltje heeft.

Ook even kijken zonder reclame?

Laatste Journaal, Laatste Nova en Laatste Koefnoen.

Advertentie

Geplaatst op 2006-01-12, in Dexelmatig, RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Maar goed dat niet iedereen zo zuinig is op z’n spullen want dan viel de hele economie in elkaar.
  Maar ik kan zo’n verhaaltje wel waarderen. Ik zit hier ook nog steeds met windows 98 Se. Lekker virusvrij intussen.

 2. Ik geloof dat mijn vriend al aan z’n tweede laptop toe is zo langzamerhand. Of hij wil een nieuwe geheugenkaart met nog meer fratsen. Ik ben al blij dat mijn computer het gewoon doet.
  Mar goed, met een spijker bij elkaar houden is natuurlijk ook niet zo fraai.

 3. Met een spijker de boel bij elkaar houwen….ik vind dat juist geweldig!

 4. Van die spijker merk ik nix. Ik xi alleen de kop die op het scharnier drukt. De spijker zelf zit aan de achterkant. Voor mij is een computer een gebruiksvoorwerp, die het gewoon lekker en goed moet doen. Hij doet ’t dus gewoon lekker en dan vind ik het niet erg hoe het er uit ziet. Wat Mack stelt, ik heb nooit 4russen ook geen 3. :)
  Menig nieuwe laptop doet ’t minder, vooral als het om het geluid gaat. Dat klinkt echt niet. Prutsen met losse boxen of een koptelefoon vind ik ook nix.
  Ik ben nogal milieubesparend en daar hoort ook bij dat er niet teveel materiaal en energie verspilt moet worden aan telkens nieuwe apparaten die niet eens zoeveel meer bieden. Dat is anti-economie. Milieu gaat bij mij dan ook voor economie.
  Aan de andere kant geef ik dat geld weer uit aan een lekker etentje. Uiteindelijk koop ik wel iets nieuws, maar ik was wat teleurgesteld in het nieuwe spul. Dat geeft dus bij het kopen niet zo’n goed gevoel en laat ik dan maar even uit m’n hoofd.

 5. Goed zo, erelid zou jij moeten worden van vele milieu-bewegingen!!!

 6. laatste ” nieuwe ” laptop dit jaar van marktplaza gehaald, helaas , batterij defect, maar werd keurig vervangen !! waar vind je het , voor weinig. TV kijk ik er niet op, daar heb ik gewoon een TV voor, maar allle andere dingen kan hij met gemak af. BTW, mijn desktop heeft geen schanieren, echter, laat ik hem vallen istie ook kapot…..

 7. Hee, en ga je het geheim van de smid voor het kijken zonder reclame ook aan de digibeten onder ons prijsgeven?
  Ik ben me overigens ook aan het oriënteren op een laptop. Kan ik eindelijk internetten zonder me als een contactgestoorde op zolder te hoeven terugtrekken…
  zodra mijn btw-nummer binnen is, ren ik naar de winkel!

 8. @PZ: De methode had ik misschien iets te eenvoudig uitgelegd door te stellen dat je de eigen Windows Media Player moet gebruiken. Bij het kijken naar de streams in de pagina’s die de omroep aanbiedt, wordt eerst een sterspot getoond. Bij de eigen media player doen ze dat niet. Daarvoor had ik een paar voorbeelden gegeven, die zo aan de eigen favorieten zijn toe te voegen.
  Een aantal bevatten de term ‘laatste’ in het web-adres en die zijn dus zonder aanpassing steeds te gebruiken. Bij anderen staat op die plek een datum in de vorm jaar-maand-dag (vandaag is dat 20060116) Zo is hieronder te zien dat Koefnoen in 2005 december 31 is uitgezonden.
  (http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/avro/koefnoen/bb.20051231.asf)
  bb staat voor breedband, je kan daar ook sb neerzetten voor smalband.
  De manier om aan die url’s te komen is eenmalig wat omslachtig. Je zoekt de uitzending via uitzending gemist. Dan krijg je dus die reclame te zien. Vervolgens klik je op het vakje ‘afspelen in standaard player’. Als ie dat doet, dan kan je in het menu de url kopiëren bij ‘Eigenschappen’. Die plak je vervolgens in je adresbalk van Internet Explorer. Na Enteren start de media player het programma zonder reclame. Desgewenst kan je er 7 dagen bij of afdoen voor een programma dat wekelijks uitgezonden wordt.
  Nu valt me inmiddels op dat die sterreclames bij mij helemaal niet willen werken, omdat ik niet van plan ben een ‘flash player’ te updaten. Is natuurlijk ook handig, want die flash-software wordt vrijwel alleen gebruikt voor irritante reclames op websites.

 9. achzo…. de laatste zullen de eersten zijn hè? :D

 10. achzo…. de laatsten zullen de eersten zijn hè? 8)

 11. Je kunt ook kiezen voor een investering in twee nieuwe scharnieren natuurlijk.
  Het kost wat maar dan heb je ook wat!

 12. @Pauline: Dat’s het vervelemde van mijn merk laptop. Per type is alles anders inclussief scharnieren. Die dingen worden niet meer gemaakt als de laptops eenmaal in de verkoop gaan. Dan maken ze weer andere scharnieren, voor een nieuwer type laptop. Maar beide scharnieren doen het weer goed na mijn ‘nailpatch’. :)

 13. Zo uniek kan een setje scharnieren toch niet zijn?
  Duct tape dan maar? Oh nee, het was al veilig opgelost ;)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: