Jan-23: Witte Stok Poll Uitslag

Er komen de laatste tijd geen pollstemmers meer bij en daarmee leek het me verstandig om de poll af te sluiten. Het was ook een lastige vraagstelling, waardoor niet elke logbezoeker dacht: “die vul ik effies in”. Ik vind het dan ook zeer netjes dat deze toevallige voorbijgangers er niet zomaar een slag naar geslagen hebben.

De Poll zelf had ook een foutje door de 2 opties “meer” en “minder”. Beide waren op 2 tegenovergestelde manieren uit te leggen. Ik heb dan ook de meers en minders uit de uitslag gehaald, om de uitslag betrouwbaarder te maken.

Van de overige keuzes heb ik het gemiddelde berekend en kwam ik op 1571 mensen per Witte Stokgebruiker. Zelf dacht ik aanvankelijk aan 1 op 1000, maar dat blijkt dus te hoog. Er zijn getallen bekend van het aantal mensen die blind zijn en aangewezen zijn op de witte stok. Dat zijn er circa 18.000. (dus 1 op 911) Daarnaast zijn er ook mensen met beperkt zicht die een witte stok (en/of geleidehond gebruiken). Theoretisch zouden het er dus nog meer moeten zijn.

Toch is dat allemaal niet zo. Want veel oudere mensen met een slecht of geen zicht gaan zeer weinig het huis uit. Als het al gebeurt, dan in een beperkte bekende omgeving niet ver van het eigen huis. In veel gevallen laten zij zich halen en brengen door kennissen, directe familie of speciaal vervoer. Dit beperkt het aantal mensen dat los rondloopt met een witte stok aanzienlijk. Die 1571 zou dus best wel eens een zeer betrouwbaar getal kunnen zijn.

Het verklaart ook waarom ik vrijwel geen blinde mensen hier in de stad zie, en dat daardoor hun mooie blindenpad ingepikt wordt door reclameborden. (Opgestaan plaatsje vergaan.)

Onlangs was ik weer eens met de sneltram van Utrecht naat Nieuwegein-Zuid (en later terug). Het viel me op dat alle tramhaltes in Nieuwegein uitgevoerd zijn met ribbeltegels. De tram heeft een gelijkvloerse instap die dicht tegen de perrons sluit. De tram is van binnen ook helemaal vlak en erg ruim. Een lust voor de visueel gehandicapte, die voldoende ruimte heeft voor stok en hond. Maar in de 15 jaar dat ik af en toe met die tram ga heb ik er nog nooit een blinde in gezien.

Bij het grootste sneltramstation van Utrecht-Centraal viel me op dat daar in helemaal geen ribbeltegels waren. Net zo min als op het behoorlijk lange pad naar het treinstation. Dus de drukste en belangrijkste sneltramhalte zijn ze vergeten. Je mag je dan ook afvragen waarom daar niet eerst mee begonnen is. Is hier ooit over geklaagd bij Connexxion of de gemeente Utrecht? Zo niet, dan bewijst dat dat er vrijwel geen gebruik gemaakt wordt van deze tram door visueel gehandicapten.

Ik heb de indruk dat iemand die blind is toch liever met de bus gaat dan met deze sneltram. De reden is waarschijnlijk de chauffeur die een oogje in het zeil houdt. Als dat zo is, dan is het verstandiger om meer geld te besteden aan betere bussen, waarbij er meer ruimte komt voor een geleidehond.

Advertentie

Geplaatst op 2006-01-23, in Ximatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. Het ook nog vervelende van dit soort Polls is natuurlijk, dat als je een goed gemiddelde wilt hebben, ook de straat opmoet, vele mensen hebben geen internet en komen derhalve dus ook meer op straat…… en zien meer witte stokken ?? ;)
  Zo kom ik wel eens bij een bedrijf, paar keer per jaar, maar of de duvel ermee speelt, altijd aan de koffie, en met gebak . . . .. In mijn optiek is dat 100 % zeker dat ik er koffie met gebak krijg….

 2. @Brownie: Ik weet redelijk veel van statistiek en veeg ook zonder moeite vaak de vloer aan met verkeerd onderzochte statistiek of verkeer geïnterpreteerde statistiek.
  In dit geval heb ik er redelijk veel vertrouwen in. Dwz als mensen niet opletten, dan zien zij niet alleen minder stoklopers, maar ook minder mensen in het algemeen. Sterker nog, iemand met een witte stok en mogelijk geleidehond valt meer op en blijft meer bij. Dit zou zelfs een te hoge schatting kunnen inhouden.
  Aan de andere kant denk ik dat deze vraag nooit onderzocht is om dat men bang is voor de uitkomst. Visueel gehandicapten willen niet als gehandicapten gezien worden. Zijn vaak goed opgeleid, kunnen een gesprek beter volgen en maakt hen een lastige gesprekspartner.
  Dat heb ik gemerkt met de voorzitter van de FSB (Fed. Blinden en Slechtzienden). Hij had ik het bijzijn van een aantal blinden erg veel moeite naar het zoeken van de juiste termen, simpelweg omdat ie er op afgerekend wordt als hij iets onjuist benoemd. Met de ruim 600.000 slechtzienden heeft ie minder moeite.
  Zo wordt er niet eerlijk/correct met visueel gehandicapten gediscuseerd. “Waarom dingen noemen als je er toch niets aan hebt.” Dat zorgt ervoor dat iemand die blind is een vertekend beeld van de samenleving kan krijgen. Als voorbeeld wordt er gezegd dat je met een witte stok en een geleidehond beter deel kan nemen aan de maatschappij. Daar is niets mis mee. Er wordt echter ook gesuggereerd dat vrijwel alle visueel gehandicapten dit doen en ook een deel van de slechtzienden.
  Dat is nu net niet zo. Een deel van de blinden hebben dit op latere leeftijd hun zicht langzaam verloren en durven niet (ver) van huis met de witte stok. Dat wordt wel eens genoemd, maar men praat er liever niet over. Het maakt de groep die wel met een witte stok op pad gaat een stuk kleiner en daarmee unieker.
  Zelf denk ik dat er mogelijk zelfs teveel geld in algemene voorzieningen gestoken wordt om de wereld leefbaarder te maken voor visueel gehandicapten. Maar als die voorzieningen niet gebruikt worden, dan is dit geld beter besteed aan een verhoging van het persoonsgebonden budget en kunnen visueel gehandicapten daar veel meer plezier van hebben.
  Inmiddels heeft meer dan 70% van de Nederlandse bevolking toegang tot het Internet. Het leuke is dat de laatste jaren vooral het aantal mensen boven de 60 met een Internet aansluiting is toegenomen. Ook dat kan je zelf in je kennissenkring nagaan. Van mijn kennissenkring is meer dan 90% online.

 3. Op dit tijdstip gaat het me allemaal eventjes te ver boven de pet. Maar ik kwam dan ook alleen een dikke zoen geven!

 4. Ik denk dat ik zo iemand ben die er nooit bewust op let. En als er toevallig eentje bij het stoplicht ofzo staat dan pas heb ik zoiets van..he iemand met een stok.

 5. @CiNNeR: Dank je! Ik probreer net als jij af en toe een beetje serieus te loggen over dingen die minder populair zijn.

 6. Interessante log; gevonden via die van Kim van Iersel. Ik zal ‘m straks of morgen zeker ook opnemen op m’n eigen site.
  Ik gebruik zelf nooit meer een witte stok … Enkel een geleidehond. Lekker altijd 1 hand vrij en altijd overal heel snel en veilig naartoe kunnen … heerlijk!

 7. @Kim B: Dat wordt lastig 2 Kimmen. Ik heb je e-mails al eens langs zien komen bij de Tandemkoppelgroep. Via je website zag ik dat ik afgelopen vakantie niet ver van je huis heb gefietst door Vlimmeren. Ik fietste die dag van Breda naar Leuven. Door Lille en Werchter en natuurlijk over den Berg van Heist o/d. :)
  De Witte Stok Poll had voral te maken met de ribbel- en klanktegels. Ik neem aan dat je daar (en ook je hond) geen gebruik van maken. Klopt dat? Liggen deze tegels wel in je omgeving? Ik ken België wel een beetje en kan me niet zo goed herinneren dat ik ze gezien heb.
  Ik heb een blinde kennis die net een verse hond heeft, ook zwart en van hetzelfde merk. :)

 8. Oh echt? Ja, Vlimmeren ligt echt naast Beerse hoor en is eigenlijk zelfs een deelgemeente van Beerse. Mooie gemeente ook.
  Hier liggen ook tegels en idd, soms zie je hierop ook wagens/fietsen geparkeerd staan of staat er andere rotzooi op. Mijn hond kan ze wel aangeven via het commando “find the tile”.

 9. Witte Stok lopers. Ja, die ken ik. Ik vind dat zo knap hè, dat die gebarentaal begrijpen!

 10. Sinds ixiwel ken zie ik alle ribbeltegels…;)

 11. Ik heb een paar witte stoklopers in mijn kennissenkring, dus ik denk dat ik bij degenen hoor die zo’n stokloper eerder ziet.
  Ik vond trouwens weer een linkje naar die andere ervaringsruimte voor hoe het is blind te zijn: hier

 12. @Frans54: Mooie link, die had ik nog niet gezien.

 13. Is dat niet hetzelfde als alle entrees die aan rolstoel- en kinderwagenbreedtes moeten voldoen? Als extra personeel bij de NS om bejaarden de kaartjesautomaat uit te leggen? Als deuren die naar buiten open moeten gaan mocht er ooit binnen paniek uitbreken? Ik denk dat de mogelijkheid er gewoon moet zijn, ongeacht hoeveel gebruik ervan gemaakt wordt, omdat je volgens de grondwet niemand mag discrimineren op dit soort dingen: wanneer iemand het zou wíllen, moet het ook kunnen. Zo werken Nederlandse regels denk ik. En veiligheid natuurlijk. Hier kun je eeuwig over discussiëren maar zodra 1 blinde zegt dat hij/zij vindt dat alle blinden de mogelijkheid moeten hebben om de tram in te kunnen en door te kunnen lopen, zal ‘Nederland’ dit opvatten als een gemis en er meteen aan werken. Of dit slecht of goed is is denk ik niet de juiste discussie, of de mogelijkheid creëeren opweegt tegen de kosten wel.

 14. @Wenz: Het ging mij er (o.a.) om dat de drukste halte bij Utrecht CS geen ribbeltegels heeft, en alle haltes (aan dezelfde lijn) in Nieuwegein wel. Dik 2 jaar terug is de Ziezo-beurs voor visueel gehandicapten in Nieuwegein gehouden. Die was heel goed bereikbaar met die sneltram. Ik weet niet of er blinden geweest zijn die toen de tram genomen hebben, maar anders hadden zij toch moeten merken dat de halte waar ze hoogstwaarschijnlijk ingestapt zijn geen ribbeltegels had.

 15. @Wenz: De poll was naar aanleiding van dit lange log

 16. Xiwel zegt: Het ging mij er (o.a.) om dat de drukste halte bij…. -> o.a. ja hahahaha :D Lange log. :D Maar dank voor de link!

 17. Ik zei nix, ik tikte. :)

 18. Hoi,
  ik rijd sinds september 2005 ook met die tram van utrecht richtin ijselstijn nieuwegein..
  is je hond wit?
  ik kom bijna dagelijks een blinde stokloper tegen, vorige week gebotst:) heb zelf sinds januari ook mijn geleidehond en reis idd liever met de bus.met idd de zekerheid dat de chaufeur je ziet.ben pas bijna tussen het perron en de tram terecht gekomen omdat de tram tevroe gestopt was en ik dus bij het hek, tegen het hek aan, uitstapte..klacht ingediend, en excuses gekregen, maar ik blijf allert en heb liever de bus!

 19. @Melanie: Ik ben een ziende en woon niet in de omgeving Utrecht. Daar heb ik wel familie dus ik ken de tram om die reden. Verder heb ik een kennis bij wie ik voorfiets. Die man heeft tegenwoordig een zwarte hond, maar woont ook niet in Utrecht.

 20. @Melanie: Die poll was naar aanleiding van de dag van de witte stok in Alkmaar

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: