Feb-10: Bekijk ’t maar!

(Opnieuw Aangepast. Het hele spul is normaal gemaakt en nu kan iedereen de online programma’s bekijken.)

Voor het eerst zendt de NOS live sport uit via het Internet. Bij de Tour de France lieten ze verstek gaat en konden Duitsers en Fransen wel online kijken en de NL-burgers dus niet. Nu heeft had de NOS een speciale website voor Torino-2006 gemaakt, die inmiddels ook op mijn PC wil openen.

De originele toegang sluit sloot PC’s met een SVGA en VGA scherm uit. De websitemaker vindt vond dat een scherm minimaal 700 pixels hoog moet meten. SVGA (wat nog altijd zo’n 20% gebruikt) is echter ‘maar’ 600 pixels hoog en daar wilde de NOS geen rekening mee houden.

Ik snapte echter niet waarom, de uitgezonden beelden hebben een oorspronkelijk formaat van 240 pixels hoog. Dat past zelfs op VGA. Met de bovenstaande link is het mogelijk om de 6 Torino kanalen direct te starten. Er wordt niet constant op uitgezonden, en IP-adressen uit het buitenland worden waarschijnlijk geblokkeerd ivbm uitzendrechten.


De web-uitzendingen zijn in QVGA = Quarter VGA = 320×240 pixels (schermpuntjes). Ter vergelijking, de gewone TV heeft 625 x 625 pixels. VGA = Video Graphics Array met 640×480 pixels was ooit de PC-standaard. Daarna SVGA = Super VGA = 800 x 600 pixels. Tegenwoordig gebruiken de meeste internetters een XGA (-scherm resolutie) = Extended Graphics Array = 1024×768. Voor breedbeeld Plasma/LCD-TV wordt vaak WXGA gebruikt = Wide XGA = 1366×768. SXGA = Super XGA = 1280×1024 en UXGA = Ultra XGA = 1600×1200 (is gelijk aan een 2 MegaPixel foto).


Plotseling ontdekte ik overigens een enorm voordeel. Online kon ik naar de opening kijken, en vooral goed naar de muziek luisteren, zonder dat daar een commentaarstem door zat te wauwelen. Ik heb al veel brieven naar de NOS gestuurd om bij sport het commentaar op het rechter kanaal te zetten en op links alleen het stadion-geluid. In dat geval zou ik zeer frequent voor het linker kanaal kiezen, zeker als die Dijkstra uit z’n nek zeurt. Als op zijn manier iemand de hele tijd in je oor lult terwijl je in een stadion zit, dan zou ik niet voor mezelf in kunnen staan. Deze online-keer dus helemaal toppie.

Geplaatst op 2006-02-10, in RTV-matig. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. De opening inclusief commentaar hier in Duitsland was steengoed. Vooral toen het Nederlands team binnenkwam!

 2. @Hette: Toen ik nog kabel had keek ik regelmatig naar Duisland ARD 1 & 2, als het om wielrennen en schaatsen gaat. Ik vind hun commentaar meer meelevend en minder zeurderig. Maar ja, iedereen kan kan het beter dan Herbert D en Ria V. Duitse TV doet doorgaans minder aan mannenschaatsen.
  Ik vond de Pippi Langkous-kleding van het Duitse team humoristisch.
  Het viel me ook op dat de Deense vlag eens een keer niet in de hens ging, ondanks de nabijheid van vele fakkels. 8)

 3. @Xiwel: ik moet eerlijk bekennen dat ik daar tijdens de uitzending ook aan dacht: het zou wat wezen als ze nu per ongeluk zelf die vlag in fik staken. :P :D

 4. Het is een tikje te technisch voor mij, maar veel kijk- en luisterplezier. Van die geluiden, dat snapte ik weer wel.

 5. bij ons thuis wordt niet vaak naar sport op TV gekeken (sowieso staat de computer vaker aan dan de TV). Belangrijke voetbalwedstrijden worden door mr. polderzilver wel op TV gevolgd. Internationale wedstrijden liefst op BBC, of desnoods op een Duitse zender; en binnenlandse met het geluid uit :D

 6. Helaas, hier werkt het niet. :(

 7. @Erik: Als je een witte pagina met een NOS website adres te zien kreeg, dan moet je het nog eens proberen. Maar dan eerst een keer op Torino-2006 klikken. In dat geval laden ze een berg troep op je PC als cookies, javascripts en timestamp. Later checken ze daarop. Bij mij wilde het namelijk ook (even) niet werken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: