Feb-19: O-lympics

Het mag duidelijk zijn dat de medailles op Torino 2006 anders zijn dan vorige jaren; groter en voorzien van een gat. De laatste jaren werden de medailles al groter en ook dit is een stap in de olympische medaille-evolutie. Door dit gat gaat het neklint. Bij oude medailles zat dat aan een ringetje dat af kon breken. Als echte engineer (afgestudeerd in Chaotica en Hectica) snap ik dus meteen dat dit een innovative vooruitgang is. Ik snap ook dat het niet bij dit ontwerp blijft.

In 2010 verwacht ik dat de medaille nog groter wordt en het gat ook. Op deze manier is het lint niet meer nodig en wordt de medaille als armband gedragen. De uitreiking gaat dan ook anders. De schaatsers moeten nog een ererondje rijden en met hun arm een soort ringsteekmanoeuvre uithalen. Voor bobbers en schansspringers komen vergelijkbare happenings. Op deze manier kan alsnog een medaille verloren worden.

In 2014 voorzie ik een nog grotere medaille, met een nog veel groter gat. Deze nekring komt dan overeen met de vorm van een olympische ring. Op die manier is de lauwerkrans meteen geïntegreerd. De officials die in 2010 buitenspel stonden mogen nu weer volop meedoen. Zij moeten vanaf 3,14 meter de medaillering om het hoofd van de juiste sporter werpen.

Geplaatst op 2006-02-19, in RTV-matig. Markeer de permalink als favoriet. 25 reacties.

 1. Ik voorzie dat de Winterspelen van Kenya in 2014 niet doorgaan.

 2. ik hoor zojuist dat het Spiraal Passen en Pessariumwerpen ook niet doorgaat….
  dwergwerpen dan maar?
  Of (als we “in andere handen zijn gevallen”) het aloude “homo-met-de-kop-naar-beneden-gooien” weer introduceren? Gebitten klutsen? Kegelzitten??
  Keuzes te over!!!
  Veel liefs,
  Tante Ada

 3. Wanneer worden ze nou eens vierkant??

 4. En eenmaal zo groot dat ze om de nek passen, trekken we ze strak aan, zodat de sporters van die keniaanse vrouwennekken krijgen. Lijkt me leuk

 5. Zal dat de reden zijn dat de spelen in Kenya niet doorgaan? :)

 6. Vanaf 3,14 meter de ring werpen zal onmogelijk zijn.
  Je zult dan altijd op de rand van de ring staan want haar omtrek is deelbaar door 3,14 en dan sta je precies een zijde van de doorsnede. Of niet soms?

 7. @F/slag: Maar misschien is het simpeler en heeft het gewoon met de eerste Griekse letter van m’n achternaam te maken. :)

 8. Pi en een El, das ook een lengtemaat…..toch ? :D

 9. Een El is een oude lengte maat (ongeveer 2 voet wat duimen en enkele nagels) van een elleboog waarmee stof van een rol gemeten werd. Pi is een factor van 3,1415 wat de verhouding tussen de diameter en de omtrek van een cirkel is. Dus geen lengtemaat

 10. Als je op 3,14 mtr afstand gaat staan dan is het wel een lengtemaat!

 11. @F/slag: Pi meter is een lengte aangezien een factor x een lengtemaat een lengte inhoud. Mijn antwoord over Pi als factor was op de vraag van Brownie of Pi een lengtemaat is.

 12. niet helemaal , maar het was de 2e maat die ik in je naam tegenkom ;) dus kunnen ze van een afstand van 3.14 + een el proberen de lauwerkrans om te gooien ……

 13. Een el is een oude lengtemaat en bedroeg (althans in Nederland) circa 69,4 cm. De maat werd lokaal, in ieder belangrijk handelscentrum, vastgesteld waardoor er verschillen optraden:
  Amsterdamse el 68,8 cm
  Brabantse el 69,2 cm of 16 tailles
  Delfsche el 68,2 cm
  Goesche el 69 cm
  Haagse of gewone el 69,4 cm
  Twentse el 58,7 cm
  De naam is afgeleid van de lengte van de onderarm, de ellepijp. Men kon zo op een eenvoudige manier lengtes meten. Omdat niet ieders arm even lang is, werd de el in 1725 gestandaardiseerd op de Haagse el.
  Sinds de invoering van het metriek stelsel in 1816 raakte de el in onbruik.
  Zou wel mooi zijn Pi x el = dan een krans met een omtrek van ongeveer 2.2 mtr….

 14. @Brownie: Het stukje dat je uit Wikipedia hebt gekopieerd klopt niet helemaal. Een ellepijp is veel korter dan een el. Een el heeft de lengte van een arm gemeten tussen oksel en hand. Waarschijnlijk werd het gemeten door op een afgerold stuk doek eerst de schouder te leggen en dan de arm af te rollen via de elleboog naar de hand. Die maat komt overeen met een gemiddelde el. In Twente gebruikten ze de el van een kind. :)

 15. hehe geweldig verhaal :-) ik wacht met spanning af…

 16. Ik denk dat ze eens overstappen op ringen.
  Want ze dragen zo`n medaille toch nooit.

 17. Ik ben nogal een aleph eh… een alfa. ik kan aan deze wiskundige discussie dus helaas niet deelnemen. Je idee voor de medaille annex krans van de toekomst vond ik briljant. 8)

 18. @PZ: Was ook meer een non-discussie, maar heb de indruk dat je ook geen non bent. :) Ik ben meer een Wita.

 19. Oké, ik geef het op. Een Wita is…?

 20. Hier noemen ze het Beta, maar de griekse uitspraak is Wita. Grieken hebben helemaal geen B, die maken ze door een M en een P achter elkaar te zetten. Zeg maar Olybia ipv Olympia, Goh, zo maar weer on-topic. :)

 21. o, je bent een Beta… goh! verrassend… :D

 22. Een echte Beta spreekt niet over 3,14 als hij het over pi heeft.
  Dan geeft hij de juiste maat aan met minimaal 35 cijfers achter de komma. ;)

 23. 3.1415926535897932384626433832795 beter?
  Maar ik ben eigenlijk meer Xi. :)

 24. Wat dacht je? “Achter die 5 komt toch een nul? dus laat de rest maar?” Het klopt wel, gelukkig.
  Volgend onderwerp.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: