Feb-26: Estland heeft gewonnen!

Wat mij betreft hebben de Esten de Olympische spelen van Torino-2006 gewonnen.

In de krant en op teletext was constant een lijst met landen te zien die de meeste medailles gescoort hebben. Probleem is echter dat de grote van landen sterk varieert. Nederland is niet te vergelijken met de USA, Rusland of zelfs Duitsland, maar met hun deelstaten als Illenois, Bashkirskaya of NordRhein-Westfalen.

Landen met meer inwoners kunnen uit meer sporters kiezen, en maken dus meer kans op een op medailles. Omdat recht te trekken heb ik het lijstje omgezet naar het aantal gouden medailles per miljoen inwoners. Daarbij geldt dat zilver een halve gouden plak is en brons 1/3de.

Voor Nederland maakt het niet veel uit, behalve dat we ruim voor de USA en net voor Duitsland eindigen. De Esten die nog geen 1,4 miljoen inwoners hebben komen met 3x goud op het langlaufen dik bovenaan gevolgt door Noorwegen en Oostenrijk.

De medaillelijst van 4 jaar eerder zag er niet eens zoveel anders uit, en met die van BeiJing-2008 ben ik doende.

Advertentie

Geplaatst op 2006-02-26, in RTV-matig. Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Ja, dat is eerlijk zo.
  (Tijd over, Xi ??)

 2. Nu is het natuurlijk wel zo dat de medailles bij Estland door dezelfde personen zijn gehaald als in 2002. Smigun staat al jaren aan de top en traint bovendien ook nog eens in Finland. Het was niet verrassend dat zij een medaille zou halen, vraag was alleen de kleur. Veerpalu heeft in 2002 ook al medailles gehaald en was ook geen verrassing. Als zij niet meer meedoen is het maar de vraag of Estland de volgende keren ook medailles zal halen. Liever ken ik punten toe aan het aantal medailles. Goud 3 punten, Zilver 2 punten en brons 1 punt. Dan krijg je een ander lijstje, maar staat Duitsland nog steeds op nummer 1

 3. Wel leuk bedacht om het zo eens te bekijken.

 4. @Hette: Feitelijke gebruik ik dezelfde medailleverhouding. Als je Tgd (Totaal vervangend Goud) x 3 doet, krijg je de punten die je bedoeld. In die Tgd-kolom is dus ook te zien dat zo Duitsland bovenaan staat, gevolgd door de USA en Oostenrijk.
  Het is overigens meestal zo dat maar een paar enkelingen de medailles opeisen. In het verleden was dat bijvoorbeeld Karin Kania/Enke en nog een schansspringer die er voor zorgde dat Oost-Duitsland (met maar 17 miljoen inwoners) meer medailles haalde als nu heel Duitsland.
  In de tijd dat Estland binnen de Sovjet-Unie viel, vielen hun medailles in de grote vergaarbak van dat enorme land.
  De EU heeft minder inwoners dan India of China en is qua oppervlakte kleiner dan de USA, China of bijvoorbeeld Rusland. Als de EU als land gezien wordt, dan scoren zij 38 van de 84 gouden medailles.
  Als Ireen Wüst uitgekomen was voor Liechtenstein, dan had dat landje torenhoog aan mijn rangschikking gestaan. :)
  Kortom het blijft dus enorm appels met peren vergelijken.
  De grootste tegenvaller blijft IJsland. Zij zijn het aan hun naam verplicht om beter te presteren tijdens de Winterspelen. :)

 5. @Xinix, sport om af te leiden van de misere, dat was de strategie van de DDR. Ik denk dat je met de schansspringer Dieter Thoma bedoelde?
  Het is toch moeilijk om te kijken naar medailleverdelingen. Bij de zomerspelen zijn er altijd uitschieters van bijvoorbeel de caribische eilanden. Of van Cuba. Die komen ook altijd heel hoog.

 6. @Hette: Sport blijft waarschijnlijk altijd iets met propaganda, publieksvermaak en dergelijke houden. Het viel me op dat bij de sluiting 2x het Italiaanse volkslied binnen 10 minuten gespeeld werd. Met Berlusconi (El Magnato di Media) in beeld moest ik denken aan een mix tussen Fernandel en Mussolini. Het zou me niets verwonderen als er in ITA binnen een jaar een staatsgreep komt en Berlusconi zijn klus mag afmaken zonder voor de voeten gelopen te worden door de kiezers.

 7. Ik heb wel wat aan deze informatie. Volgens mij zijn we volgens deze redenering ook meerdere keren Wereldkampioen voetbal geworden.

 8. @Mack: Monaco lijkt me in dat geval een lastige tegenstander. Ik meen zelfs dat Vaticaan maar 731 inwoners heeft, als die maar niet achter een bal aan gaan hollen. :)

 9. @Xinix, de eerste keer werd gespeeld voor de huldiging van die Italiaan die de 50 km langlauf had gewonnen. Als daar iemand anders had gestaan, bijvoorbeeld de nummer 2, dan zou het het Russische volkslied zijn. In dit geval kon het draaiboek in zo`n korte tijd niet meer veranderd worden.

 10. prachtige lijst en veel eerlijker!
  :D

 11. @Hette: Die indruk had ik ook, maar toch… die Berlusconie stond er wel heel parmantig bij te kijken. En dat die ITA-sporter zijn hand schuin omhoog stak maakte het ook al niet zo fris. Padania en Forza maken het een enge omgeving.

 12. Leuk dat je ff bij mij kwam buurten. Ik buurt en gluurt nu ff terug. Als je de poll leest denk ik. gatver, hartstikke rechts en daar ook nog je gat mee afvegen? Tot ik mij bedacht hoe ik het zelf deed ;)

 13. Groot gelijk dat je het op een andere manier hebt bekeken hoor! Zo dacht ik er ook over hoor.
  Ons Nederland staat nu nog maar op de 9e plaats maar het is nu wel op een eerlijke manier bekeken.
  groeten van Francis.

 14. zin om dat ook eens uit te werken naar aantal deelnames (totaal aantal deelnemers over alle evenementen (waarbij bij teamsporten 1 team 1 deelname is) en dan aantal medailles per b.v. 10 deelnames? Kan volgens mij ook een interessant resultaat opleveren, dat wellicht ook compenseerd voor bevolkingsgrootte (groot land neemt iha met meer deelnemers aan meer evenementen deel, maar of dat helemaal synchroon loopt?)

 15. Het klopt dat een groot land doorgaans wel meer deelnemers uitzendt, maar dat gaat niet gelijk op met het inwoneraantal. In dat geval zou China 1/5de van de sporters moeten leveren. Het is echter wel zo dat er bij meer inwoners uit meer sporters valt te kiezen en daarmee een groot land doorgaans een sterkere delegatie af kan vaardigen. Vandaar de koppeling met het inwonertal.
  Ik heb niet zo’n behoefte om het uit te rekenen per deelnemeraantal. Dat zal een resultaat opleveren wat tussen het bovenstaande en het officiele in zal liggen.
  Ik vind die teamsporten overigens erg onolympisch. Wat mij betreft schrappen ze ijshockey, volleyball, voetbal e.d. als olympische sporten. Dat zou zo’n evenement stukken goedkoper maken. Estafettes of 4-mans kano lijkt me geen probleem, als die inzittende ook een keer individueel aan de start komen. En een ploegenmedaille moet natuurlijk gedeeld worden door het aantal teamleden. Dus bij de 4-mans kano een ieder een kwart medaille. ;)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: