Mrt-18: Massavernietigingswapen

Ik overweeg sterk de inzet van een massavernietigingswapen. Afgelopen week vond de huisarts dat ik toch meer werk moet maken van mijn afvalplannen. Probleem is dat ik geen last van overgewicht heb. Mijn lever maakt teveel enzymen en dat is met een lager gewicht op te lossen. Naar mijn idee is dat beter dan structureel medicijnen slikken, met de kans dat m’n lever daar aan gaat wennen.

Het is niet goed als een lever teveel enzymen maakt, uiteindelijk kan er suikerziekte uit ontstaan of erger. Waarom mijn lever dit doet heeft een specialist nooit vast kunnen stellen. Ik weeg gemiddeld 74,5kg (77 in de winter, 72 in de zomer) bij 1,75meter. Mijn broers en zus wegen elk 40kg meer en zijn niet veel langer. Toch hebben zij geen last van hun lever. Hun gewicht nodigt dus uit tot aankomen. Toch geven bloedmetingen het tegenovergestelde aan. Bij mijn hoogste gewicht heb ik 120 u/l enzymen, en dat mogen er voor een man maar 45 zijn.

De kans is groot dat het ontstaan is rond 1993. In dat jaar had ik in Nederland een zwaar ziekenhuisvirus opgelopen en in TaiWan een vreselijk zware griep. In beide gevallen is toen flink antibiotica in mijn lichaam gekieperd wat naast zo’n virus ook een veroorzaker kan zijn. Leverenzymen nemen bijvoorbeeld ook toe na inname van paracetamol of alcohol. Van beide neem ik bitter weinig.

In 2001 fietste ik door Bidon, waar geen vocht te vinden wasDeze keer kreeg ik van m’n nieuwe huisarts een dieet mee. Probleem is echter dat ik in hoofdzaak dezelfde producten eet, maar dan van alles 30% minder. Met dit dieet zie ik me dan ook 1 kg per week aankomen. Mijn huidige inname is 2200 kcal/dag. Volgens berekening zou mijn lichaam bij zeer weinig inspanning 2700 kcal/dag verbruiken. Dat is helaas niet zo. Ik verbruik dus 2200 waardoor ik 77kg blijf.

Ik ben nogal energiezuinig en moet dan ook flink in de weer om af te vallen. Dit houdt in dat ik zo’n 180km per week moet fietsen of 30km/week moet lopen. Helaas is het in de winter (en vooral deze) geen aantrekkelijk fietsweer. Dus ik denk er over toch maar zo’n thuistrainer aan te schaffen om indoors een deel van mijn massa te vernietigen.

Het is natuurlijk ook prettig als het beter weer wordt. Deze week heb ik 80km gefietst, maar ik vond het goor koud.

Geplaatst op 2006-03-18, in Fietsen. Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. 74,5 kilo bij 1.75m., welke massa???
  Wat is wijsheid, te weinig massa is ook weer niet goed. Hou daar rekening mee.
  Veel sterkte op je hometrainer!

 2. @nanos: Ik heb heel lang 67kg gewogen en toen vond mijn huisarts (die zelf zeer veel overgewicht had) dat ik best mocht aansterken. Het doel is nu toch 67kg.

 3. Hahaha, we hebben dezelfde hometrainer, alleeen de bidon zit er niet op. !!! bij mij staat ie boven op de Masterbedroom, voor de tv, dus om 6 uur minimaal een half uur rijden en journaal kijken !, alleen fiets ik nu even niet hard, alleen bewegen… geen suiker heeft mij al 4 kilo in 2 weken opgeleverd, bril nog steeds nodig…. ;)

 4. @Brownie: Er stond “ik overweeg”, ik heb ‘m nog niet gehaald. Een kennis van me heeft er 1 over. Toch zie ik meer in gewoon fietsen. Bij mij valt er met suiker weinig meer te behalen, dat gebruik ik al een jaar of 5 zeer minimaal. De fris is suikervrij en ik kan het moeilijk uit de groente verwijderen.

 5. Je leest overal dat een man zo’n 3000 kcal per dag nodig heeft om te functioneren. Een vrouw 2000. Dat vond ik steeds jaloersmakend, want mannen kunnen dan voor 1000 kcal meer chocola eten dus.
  Wel vreemd dat jij zoveel minder kcal nodig lijkt te hebben.
  Is je lichaam gewend geraakt aan weinig eten? En kun je hier niet mee naar een diëtiste gaan, want in combi met je leveraandoening is het wel een ander verhaal dan zonder aandoening een paar kilo afvallen.

 6. Trouwens leuk gevonden, dat massavernietigingswapen :D

 7. Vond hem zo leuk dat ik er een logje tegenaan heb gegooid. Met uw permissie ;)

 8. @Von: Die 3000 kcal klopt volgens mij allang niet meer. Mannen doen veel minder zwaar werk als vroeger. Mogelijk verbranden ze net zo veel energie als vrouwen. Het gros doet kantoorwerk. Echt zwaar werk is ook zwaar beperkt. Ik dacht dat er nu nog maar 22kg gesjouwd mag worden. In mijn vaderstijd was 50kg nog heel gewoon.
  Ik heb geen moeite om voor mezelf een dieet samen te stellen. Dat ding van de dokter was een algemene van de NHG die er van uit gaat dat iemand te zwaar is. Dat is dus niet zozeer bij mij van toepassing.
  In het koeksegment kan ik nog een stapje terug, en dat doe ik dan ook. Te weinig calorien is natuurlijk ook ongezond en daar begin ik niet aan. Fietsen is eigenlijk de mooiste optie. Helaas kan ik dat te goed, waardoor ik er veel minder energie mee verbrand dan een gemiddelde soortgenoot.
  Zelfs met mijn versnellingsloze opoefiets ga ik gemiddeld 24km/h en haal daar 98% van de fietsers mee in.
  Dat massavernietigingswoord had ik een paar jaar terug verzonnen op m’n website-log heb ik daar op 16-01-2004 over gelogd.
  Dat geval geval op de foto stond toen in een folder van de Hema. Ik vond het onzinnig dat er een bidon op zat. Raken mensen met een hometrainer zover van huis dat ze een bidon mee moeten nemen?
  Daarnaast heb ik een cryptotic. Cryptogrammen oplossen lukt me minder dan ze te bedenken. Menig collega werd er moe van. :)
  Kijk voor permissie in het linker menu bij Linx en Info en dan onderaan die pagina. Ik til zwaarder aan het woordje ‘uw’. :?

 9. Eet je dan niet te weinig ? Dat is ook weer niet goed, het is ook moeilijk…..
  Ga lekker spinning doen op de sportschool , of is dat niks voor jou :? ?
  Groetjes M-J.

 10. Ik denk dat ik weet waarom die bidon daar zit. Als ik ga steppen leg ik er ook de twee telefoons en de afstandsbediening in de buurt. Niet omdat ik zoveel gebeld word. Maar er zal maar iemand bellen terwijl ik net in een fijn ritme zit. Het gaat denk ik om dat ritme. Als ik af moet stappen om de telefoon te pakken, al is het maar ene paar meter, dan ben je heel je ritme kwijt. Verder kan ik heus wel al steppend praten [al piept het misschien soms even als ik snel wil praten] maar goed. Als het warm is staat er ook een glas water in de buurt.
  24 km/uur op een omafiets is volgens mij wel erg snel? Ik zag op een link van jou een fietstocht van je. ben jaloers! Ik wil dat al jaren eens doen. ben ooit op de brommert naar Italie geweest [was vooraf niet de bedoeling maar dat gebeurde] en dat heb ik altijd in een iets andere vorm over willen doen. Met een hond wordt fietsen moeilijk maar wie weet wat de toekomst nog gaat brengen. Zit ook te denken over die Compostella-route, om die te gaan wandelen [deels dan wel] Maar goed, dromen moet je houden, he.

 11. Het verhaal over enzymen en calorieën kon ik niet volgen, maar 1 ding heb ik wel weer geleerd: Als Europeaan moet je je niet buiten Europa begeven.

 12. @Von: Een hond is wat dat betreft lastig. Maar anders zou je gewoon moeten gaan. Zelf ga ik liever naar kleine hotelletjes. Omdat ik geen reiskosten heb kan dat er best af, en het scheelt me veel bagage. Ik heb ook wel eens gedacht om lid te worden van ‘Vrienden op de fiets’. Dat kost maar de helft. Nadeel is dat ik het niet zo prettig vind, ik voel me nogal opgelaten bij zoiets. Kleine B&B’s in GBR bezoek ik ook liever niet.
  @Mack: Kan niet zo moeilijk zijn, er is gewoon iets mis met m’n enzymenboekhouding. :)

 13. Dus eigenlijk wil je vooral een vetvernietingswapen gaan aanschaffen? Probeer anders eens te gaan zwemmen? Werkt nog ontspannend ook!

 14. @Allen: Vandaag heb ik 45km gefietst waarvan de helft tegenwind. Ik ben dus op de goede weg. Eigenlijk veel leuker zo’n hometrainer waar het landschap (de Schermer en Beemster polder) aan je voorbij zoeft.

 15. @Hette en MJ: Zwemmen of iets in een sportschool draait bij mij op nix uit. Het beste dat ik kan doen is een sportschool of zwembad op 50km van m’n huis kiezen en daar op de fiets naartoe gaan. :)

 16. ik weeg maar 61 kilo bij 1.84 meter, en val dus juist af bij 2700 Kcal, eet me bijtijden helemaal klem en kom dan nog niet of nauwelijks aan. Nu ben ik altijd al licht geweest, maar ik denk dat de medicatie na transplantatie (waaronder een maagzuurremmer die waarschijnlijk voor een iets mindere spijsvertering zorgt) niet echt helpt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: