Mrt-20: Equinox

Vandaag vond ‘equinox’ plaats. Het is een woord in de Nederlandse taal, dat gelijk is aan het Engelse woord en geleend is uit het Latijn. Mensen die het woord kennen, kennen het hoogstwaarschijnlijk alleen als platentitel van Jean Michel Jarre.

Bij Equinox duurt de dag even lang als de nacht, en passeert de zon de equator of evenaar. We Equinoxen dus rond 21 Maart en rond 21 September. Dit jaar is de eerste op 20 Maart.

Het grappige is dat een berg weblogs een dagnacht-plaatje hebben die aangeeft waar de zon de aarde beschijnt. Dat is handig als je een tante overdag in Australië wilt bellen, maar voor de rest niet echt. De meeste mensen zien wel door hun raam of het licht of donker is.

Het leuke van het plaatje van vandaag is, dat de de scheiding tussen licht en donker kaarsrecht van boven naar beneden loopt. De sinusvorm is vandaag even weg, door de equinox, maar komt over een tijdje wel weer terug op deze plaatjes.

In 1999 heb ik een programmaatje gemaakt, waar de positie van de zon boven de aarde aangegeven kan worden. In dat programma kan je ook wat wereldtijden aanzetten en zien hoe de bevolking verdeeld is. Voor de rest heb je er niet veel aan, ik vond het toen wel leuk om te programeren.

Geplaatst op 2006-03-20, in Milieumatig. Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Het is een heel leuk plaatje als je een paar bekenden op andere plekken op de wereld hebt zitten.
  En het is een heel leuk plaatje om door het jaar heen te volgen hoe de vorm, de sinusvorm, door het jaar heen wijzigt.
  In de woorden equator en evenaar zie je de gelijke lengte van dag en nacht ook terug.

 2. Was het een millenniumproof programmaatje?

 3. @mack: Is met Delphi gemaakt. Die programmeersoftware is zo goed dat het zelfs goed onder XP draait, terwijl dat in 1999 totaal niet bestond.

 4. En weer een leuke wetenswaardigheid erbij geleerd vandaag :) Moet toch zo even met mijn snufferd tegen het beeldscherm aanplakken om eens goed mijn plaatje te bestuderen.
  *zucht, je eigen programma’s programmeren, kunstig hoor. Doe je dat nog steeds?

 5. @IMF: Vroeger deed ik het vaker. In het DOS-tijdperk had ik een soort Norton-Commander gemaakt die nog steeds 1 enkele dingen beter doet dan NC en Internet Explorer. Toch is het beter als ik hem niet meer gebruik, omdat ie niet bedacht is voor lange bestandsnamen.
  In Delphi is programeren makkelijker, nu doe ik het af en toe als ik een programma niet kan vinden. Zo heb ik een handig kladblok-achtig programma waarmee ik kan filteren en sorteren in gewonen textbestanden. Lijkt wat dat betreft op Excel, maar dan een stuk eenvoudiger en makkelijker te gebruiken.

 6. De dagen worden hier nu snel korter, we kunnen dat goed zien omdat de zon van de ene bergpiek naar de andere loopt. Voordeel is dat we elke dag wat eerder aan de borrel kunnen. ;)

 7. Ik heb je programma gepakt maar nu kan ik het niet meer vinden. :?

 8. @Erik: Als je hierboven op de link klik, dan kan je kiezen voor openen of opslaan. Bij opslaan adviseert windows een map voor het unzippen, waarschijnlijk c:\windows\temp\ als je dat zo gelaten hebt, dan is het programma als c:\windows\temp\wereld.exe te starten. Dat wereld.exe bestand kan je over neerzetten.

 9. Je kan het overigens ook gewoon weggooien, het doet nix in je register of op andere plaatsen.

 10. Hexpress dacht vandaag al, “wat doe je toch?”, maar nu weet Hex het. Ze was aan het equinoxen…

 11. @Hexpress: Da’s dan mooi 3 dagen te laat. Lukte het even zo goed nog wel? :)

 12. En gelijk is het hier mooi weer! :D

 13. @Hette: Het is duidelijk dat de zon aan onze kant staat. :)

 14. ik heb even teruggekeken in mijn agenda: ik had die dag ook een opvallend gelijkmatig humeur :D

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: