Apr-25: Ecologische VoetAfdruk

Sinds een jaar of 3 heb ik een berekening op m’n website staan voor een persoonlijke Ecologische VoetAfdruk. Een maand terug heb ik dat ding weer eens bijgewerkt. Het werkt als een belastingformulier waar je je verbruik aan electrisch, gas, benzine, voedsel en nog wat meer in kan vullen. De uitkomst is een percentage. Daarbij is 100% gelijk aan wat de aarde kan leveren aan ruimte, grondstoffen, zuurstof en voedsel.

Nu halen westerlingen die 100% niet, maar schommelen ze eerder rond de 300%. Dat houdt in dat als iedereen op onze manier gaat leven, er 2 aardes tekort zijn.

In het Midden-Oosten en Noord-Africa speelt een heel ander probleem die de aarde kleiner maakt. Hun bevolkingsgroei is zo hoog als bij ons vlak na de 2e wereldoorlog. Dat doen ze niet uit armoede, maar uit rijkdom.

Wij (ik niet) betalen veel aan aardolie omdat die aan het opraken is. Dat geld verdwijnt voor een groot deel richting Midden-Oosten en zij zetten dat geld om in een flinke kinderschare. Die kinderen gaan ook allemaal autorijden en zetten hun huizen vol met air-co’s en koelkasten.

Sinds een jaar of 5 verbruiken we met z’n allen meer dan de aarde kan aanvullen. Men probeert van alles om hier oplossingen voor te vinden. Zo was ik afgelopen zaterdag op de Aarddag waar gepleit werd voor zonne-energie centrales. Ik heb m’n twijfels daarover. De enige oplossing is 3x minder verbruiken (laat de auto vaker staan, ga dichter bij het werk wonen en zoek vrienden in de buurt) en flink te vergrijzen.

Nederland vergrijst veel te weinig. Nog steeds worden hier jaarlijks veel meer mensen geboren dan er doodgaan. Daarmee heeft Nederland de laagste vergrijzing van Europa en neemt ons inwonertal nog jaarlijks toe. In Duitsland is de vergrijzing een stuk hoger en daardoor neemt hun bevolking iets af.

M’n berekening heb ik ooit gemaakt om ervaring op te doen met rekenen in een website. Hij is ook flink anders dan de gemiddelde voetafdruk-berekening. Hier gaat het er niet om dat je kiest tussen veel of weinig kosten aan electrisch, maar je werkelijke kilowatturen die op de jaarnota staat. Hij is ook wat uitgebreider als het om voeding, vakanties, huisdieren en werk gaat.

Zelf scoor ik 117%. Dat wordt vooral veroorzaakt door m’n te grote huis, wat in Nederland tot de kleinsten behoort. Ook even rekenen?

Geplaatst op 2006-04-25, in Milieumatig. Markeer de permalink als favoriet. 42 reacties.

 1. Dat zijn wel ingewikkelde vragen die je niet zo 123 oplost, daarvoor moet ik vanalles gaan tellen. Ik zal wel de voetdruk van een gemiddelde Europeaan hebben denk ik. Hoewel het leven hier wel goedkoper is natuurlijk.

 2. Wij hadden ooit 2 hele kleine goudvisjes, toen ze iets begonnen te groeien gaven we ze een grotere kom, vervolgens een bak, en inmiddels zijn ze 30! cm…. ik geloof dat het bij ons ook zo werkt, als je ruimte krijg, benut je hem. Of het ecologisch verandword is of niet, al jong word je het consumeren met de paplepel ingegoten. Ik heb ookit de bouw van een dakkapel afgewezen, vanwege het feit dat het aannemers berijf helemaal uit brabant moest komen…. inmiddels hebben we er een, ik weet eigenlijk niet of ie duurder was, maar deze is door een bedrijf uit de regio gekomen. Wat is er mis met bloemkool en tomaten uit ederland ? waarom moeten die helemaal uit Spanje komen ??? Laat de auto staan , pak de trein ?? gebruikt ook stroom, en rijden gemiddeld onderbezet ( buiten de spits ). Louis de 14e had al inzicht…..

 3. Je schrijft iets interessants. De aarde kan energie aanvullen? Hoe gaat dat dan, in het geval van aardgas en aardolie?

 4. Leuk die berekening, alleen zit ik me een ongeluk te rekenen en alles in te vullen maar krijg geen resultaat in beeld. Ligt mogelijk aan gebruik firefox? (had dat probleem ook met dat teletekst dingetje van jem dat werkte ook in FF niet en in IE wel) zal het morgen eens in IE proberen, maar misschien handig om de mensen daar even op te wijzen zodat ze het gelijk in IE invullen (ervan uit gaande dat het dan wel werkt)

 5. @Mack: De aardolie die er nu is is door druk gemaakt. Dat gaat heel langzaam, dat de aarde dit aanvult. Nu zitten we met grondstoffen al jaren fout. Een snellere aanvulling is bijvoorbeeld met vis die aanjongt. Dat gaat een stuk sneller, maar op dit moment vissen we meer uit zee dan er aan jonge vis bijkomt. Zo gebeurd het dus op allerlei vlakken,

 6. @Frans54: Ik heb ‘m nooit op FF geprobeerd. Dat komt ook omdat ik ‘m al had gemaakt voordat FF op de markt kwam. In dit ding wordt alleen standaard JavaScript gebruikt en het zou dus op alles moeten werken met Javascript 1.0 of nieuwer. Sommige mensen zetten Javascript uit, omdat het gebruikt kan worden voor het lanceren van pop-ups. Maar met Javscript uit heb je bij vrijwel elke website ellende.
  Ik heb nog niet eerder klachten hierover gehoord.
  Als je bepaalde foutmeldingen krijgt, wil je die dan mailen? Misschien kan ik er iets aan doen.

 7. Er zit overigens wel een fout in m’n website omdat ik frames binnen een frame gebruik. IE geeft daar een foutmelding op maar zit er voor de rest niet mee.
  Die frame-in-frame-fout verdwijnt als je de volgende link gebruikt: http://pielkenrood.fol.nl/x/start.htm
  Werkt die wel?

 8. in IE werkt het inderdaad wel. ik kom op 247%. Voeding neemt daarvan al 136% terwijl ik veel uit eigen tuin eet, relatief veel eco en altijd zoveel mogelijk seizoensgroenten eet. Vooral melk en overige zuivel blijkt hard aan te tikken. Maar ik ga toch echt niet tegen mijn dokter in die minimaal 0,5 liter per dag voorschrijft ivm verhoogde kans op botontkalking door mijn medicijnen. Ik zie overigens in die lijst nergens iets over medicijnen terwijl ik vermoed dat mijn aanzienlijke medicijnverbruik ook een flinke voetafdruk achterlaat.

 9. die link werkt net zo min (kan ook vrolijk getallen invullen maar berekend geen percentages) heb het inmiddels al in IE gedaan, ik had nu de meeste getallen nog bij de hand of nog redelijk in mijn hoofd.

 10. @Frans54: Ik hoop dat andere FF gebruikers ook hun ervaringen melden. Als die er ook last van hebben, dan ga ik eens kijken wat er aan de hand is. Zoals ik wel eens eerder gemeld heb wil FF niet op mijn PC installeren omdat ik maar 28MB werkgeheugen heb.
  Medicijnen is een zeer complex verhaal. Bij veel mensen wisselt het medicijngebruik enorm. Mogelijk heb ook jij geen enkel medicijn gebruikt tussen je 20ste en 30ste en gebruik je nu heel veel. Medicijnen worden ook de hele wereld overgesleept, wat ook een milieubeslasting inhoudt.
  Hier op het industrieterrein zit VSM die een eigen kruidentuin heeft. Dergelijke medicijnen hebben dus een mindere transportdruk.
  Dat probleem had ik ook met de electronische rommel die mensen kopen. Het ene jaar een walkman, het jaar daarop een GSM en weer een jaar later een iPod. Dat gedoe vraag ik dus maar niet en leidt ik af uit het electrisch verbruik en het verbruik van batterijen, CD’s e.d.
  Inmiddels geven we steeds meer geld uit aan medicijnen en andere medische zaken. Want het maken van röntgenfoto’s is ook een flinke milieubelasting. Dagelijks worden licht-radio-actieve kleding in Petten gecomprimeerd om het jaren opgeborgen te houden.
  Je kan met medicijnen ook niet om de prijzen vragen, want een prijs geeft niet aan hoe vervuilend of belastend de grondstoffen zijn, maar hoe uniek de vinding van het medicijn is. Ik laat het er dus nog maar even uit. Je hebt al nadeel zat door die melk-ellende. Koop je die wel eco? :)

 11. @Frans54: Ik vind dat melk er wel erg flink inhakt. Zelf gebruik ik vrijwel geen melk, dus is me dat niet zo opgevallen. Dat zuiveldeel komt vooral uit de berekening van de consumenstengids. Zelf weet ik dat er 10 tot 15 liter melk gebruikt wordt voor 1kg kaas. Die verhouding zie ik er dus niet in. Ik meen zelfs dat ik dit al eens aangepast heb omdat het bij de consumentengids niets uitmaakte of je nu 1kg kaas at of 1 liter melk.

 12. Ik heb tot mijn longklachten geconstateerd werden (ik ging nooit naar een dokter dus dat was vrij laat) eigenlijk nooit medicijnen gebruikt op een kuurtje ijzerpillen na toen ik in militaire dienst zat en een enkele paracetamol (hoofdpijn ontaard bij mij meestal in migraine en daar helpt paracetamol toch niet tegen, bovendien kan ik die niet binnen krijgen laat staan houden tijdens een aanval) tot ik 37 was (mijn moeder was een voorstander van uitzieken en niet overal gelijk de dokter bijhalen en er medicijnen tegenaan gooien).
  Melkprodukten probeer ik zoveel mogelijk eco te krijgen, maar mijn vaste supermarkt is daar nooit zo ruim in voorzien en andere supermarkten zijn voor mij niet echt te belopen. En als ik met een taxi terug naar huis moet is het milieuvoordeel al meer dan opgesoupeerd. Gelukkig zitten ze wel redelijk in het eco vlees en groentes/fruit

 13. @Xiwel: ik kan die hoge prijs voor zuivel wel enigszins begrijpen: bouw van stallen, de verwarming daarvan,afvoer van mest, beslag op grond voor weiden van het vee dan wel als hooiland, vervoer van de melk naar de zuivelfabriek en eniergieverbruik van diezelfde fabriek, verpakking en vervoer naar de afnemers hakt er waarschijnlijk alles bij elkaar aardig in, waarbij naar ik inschat vooral het onttrekken van de ruimte aan andere, meer efficiente, voedselproduktie van belang zal zijn.

 14. Ik denk dat je schrikt als je kijkt naar de cijfers voor geproduceerde hoeveelheid kilocaloriën in relatie tot het ruimtebeslag voor zuivelproduktie (voor vleesproductie geldt dat overigens tot op zekere hoogte ook)

 15. @Frans54: Dat laatste is zeker het geval. Ik heb zelf eerder de verhouding aangepast waardoor 1 liter melk gelijk is aan een halve kg kaas. Voor kaas is veel meer melk nodig, maar bij het eten van kaas krijg je ook veel meer energie naar binnen.
  Er zitten ongeveer 10 berekeningen in die van mij verwerkt. Dat zuivelgedoe is een bekend verhaal maar is in de meeste voetafdrukberekeningen niet goed terug te vinden.

 16. Voor halfvolle, magere of vetvrije zuivel zou het verhaal dus nog ongunstiger worden: extra bewerkingen = meer energieverbruik voor produktie met een lagere calorische waarde.

 17. Je kan beter zelf halfvol maken door je glas half vol te schenken (en desnoods aan te vullen met kraanwater). :)

 18. Ook ik merk dat het niet werkt met firefox. Geen meldingen, er verschijnen domweg geen uitkomsten.

 19. Ik kom op 210%, maar heb ingevuld voor een gezin. Betekent dit nu per persoon of met zijn allen? Ik reken een beetje op het laatste.
  Maar in het eerste geval is het best schrikken, want afgezien van een flink huis doen we voor ons eigen gevoel heel bescheiden.

 20. @plutone: De dingen die je invult zijn per persoon. Bij een aantal gevallen kan dat niet zoals met de gasmeter, die jullie vast niet per persoon hebben. Daarvoor moet je de gezinssamenstelling invullen. Als je dus 2 mensen invult dat halveert automatisch het antaal procenten voor gas en electrisch. Voeding moet je wel per persoon invullen. Dat is wel te doen. Dus als het goed is wordt uiteindelijk je persoonlijke voetafdruk berekend.
  Zelf heb ik geen auto en eet ik minimaal vlees. Bij mij is het vooral m’n huis dat een aardige oppervlakte heeft en die voor een te hoog gasverbruik zorgt. Bij alleenstaanden is dat zeer ongunstig.
  Overigens zit je nog ruim onder het gemiddelde van een Nederlander. Het is in Nederland erg moeilijk om onder de 150% te komen. Door de noordelijke ligging hebben we kleding en gas nodig om ons te verwarmen. Ons verbruik is dan ook het hoogste in de winter. We zouden net als beren een winterslaap moeten invoeren. :)
  Ik heb gelezen dat FF-gebruikers zelf iets moeten doen om Java te installeren. Is bij jouw Java wel volledig geïnstalleerd en ingeschakeld?

 21. Ik zal maar niet zeggen waar ik op uit kwam want dan krijg ik gelijk een IP ban, maar ja ons huis hakt er in en we vliegen vrij veel. Gelukkig hebben we veel groen om het weer een beetje goed te maken, zelfs een eigen moestuin. ;)

 22. java en javascript staan beide aan.
  Ja, ik zag inderdaad dat vlees eten de boel nogal opjaagt. :(

 23. @Erik: Dat probleem geldt voor vrijwel alle Nederlanders in de nieuwe wereld. Mijn familie in Washington-State woont ook zeer ruim. En als ze de deur van de woonkamer opendoen staan ze zo buiten. Dus dat vreet hout, want dat stoken ze daar in de kelder.
  Die grote voet is van een gemiddelde US-burger, zwarte US-burgers en stedelingen hebben een veel kleinere voet. Dus de niet-zwarten en mensen op het platteland een veel grotere.
  De kans is ook groot dat je een air-co hebt die veel electrisch verbuikt. Voor verwarming zal het bij jullie wel meevallen.
  Hij is trouwens gemaakt voor mensen in Nederland en Vlaanderen. In jullie geval komt veel electriciteit van waterkracht en dat is stukken minder belastend. Jullie diesel is ook beter omdat daar een deel biobrandstof door zit waardoor er veel minder uitstoot is van schadelijke verbrandingsgassen.
  Deze kaart heb je waarschijnlijk ook wel eens gezien. De vuilste plekken liggen rond Nederland, New York en BeiJing. Bij Sao Paulo waar zo’n 20 miljoen in en om wonen is vrijwel geen vervuiling te zien en dat zit dus in waterkracht en biobrandstof.

 24. @Plutone: Ik heb eens gekeken en ook web-log gebruikt javascript, dus moest het wel in FF aan staan. Ik zal eens nagaan waarom het in FF niet werkt, dat gaat wel even duren.
  Vegetariers zijn nogal milieubewust. Zelf eet ik wel vlees en vis, maar beperk het tot een gram of 70 per dag. In Brazilië, Argentinië en de USA is het eten van vlees ook gigantisch. Wat somige widebodies op hun bord leggen is voor mij genoeg voor een hele week.

 25. Inderdaad kwam voor mij als alleenstaande in een vrijstaande woning het gas verbruik me ook op een flink aantal procenten te staan, maar dat vond ik wel logisch (en ik ben toch echt niet van plan om naar een tweekamerflatje te verhuizen)

 26. Wij hebben geen airco en ook geen verwarming. We hebben heel hoge plafonds (8,5 mtr.)om de boel koel te houden, daardoor hebben we ook hoge ramen waardoor de laag staande winterzon naar binnen kan schijnen en de boel lekker behaaglijk maakt. Voor noodgevallen hebben we een open haard in de slaapkamer. Vlees is hier erg goedkoop en bovendien een traditie, bbq-en is hier net zo gewoon als een frietje in Nederland, wij rekenen minimaal 500 gr. vlees p.p. per bbq. Als je hier bij de slager een ons vlees zou vragen zal hij je aankijken of je niet goed snik bent. :D

 27. In Turkye heb ik ooit een groot Romeins gebouw uit het jaar 0 gezien met een prima airco die het zonder stroom deed.
  Mijn hele warme maaltijd is al minder dan 500 gram. :)

 28. geweldig, wat je hier in elkaar hebt gezet, Xi. Ik ben niet ver gekomen met invullen, want ik moet je bekennen dat ik niet het flauwste benul heb wat ik aan kilowatten en gasbellen verbruik. Onder de streep is het sowieso veel te veel. We leven op te grote voet met onze drie kinderen, twee auto’s, twee computers, printer, fax, koel/vrieskast, electrische oven, magnetron, vaatwasser, wasmachine, droger, stereo, dvd spelers, electrische tandenborstels, staafmixer, gewone mixer, blender, waterkoker, koffiezetapparaat, stofzuiger… hoe heeft het zover kunnen komen? ooit waren wij relatief onschadelijke, bewust levende mensen. Nu leven we in dit opzicht eerder bewusteloos. 8)

 29. Xiwel, even opnieuw over aardolie en aardgas. Hoe onstaat dat? Door druk? Welke druk en waarop? Door vissen? Wat doen die vissen dan? Ik weet het echt niet. Ik dacht dat aardolie door planten werd gemaakt.

 30. @Mack: Klopt. De druk op allerlei doodmateriaal als planten levert na miljoenen jaren o.a. aardolie en steenkool op. Dat gaat dus vreselijk langzaam en op dat punt gebruiken mensen al snel teveel.
  Maar er zijn ook andere dingen als vis die we gebruiken om te eten. Dat spul jongt veel sneller (elk jaar) aan. Maar ook daar vissen we inmiddels meer uit de zee dan we zouden moeten en daardoor sterft vis uit en dus ook een deel van ons voedsel.
  Die vis heeft dus nix met aardolie te maken, maar meer met het idee dat er langzame en snelle processen zijn die we beide flink omzeep helpen.

 31. @Mack: En die druk wordt veroorzaakt door de bovenlagen van de aarde en de zwaartekracht. Zie verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardolie

 32. interssant verhaal bij die laatste link, heb wat punten ervan overgenomen in mijn laatste comment op mijn eigen log over de energie/milieubewust(eloos)heid van GWB

 33. @Frans54 & Plutone: Inmiddels staat er ook een FireFox-versie in het rechter menu.

 34. Hoogst interessant, maar ik neem aan dat het resultaat hetzelfde is als met de IE versie die ik inmiddels al had ingevuld ;)

 35. @Frans54: Ik log er nog even apart over.

 36. -pas jij de normering van de Kleine Aarde toe? Ik verwachtte van mijn sobere zelf een zeer kleine ecologische voetafdruk maar het viel een beetje tegen. Meteen Senseo op zolder gezet, voor de keuken had ik al jaren zo’n hakmes dat ik eindelijk eens ging gebruiken, lang douchen doe ik niet, ik hang de was lekker in de wind of binnen aan een rekje, ik ga naar de stad met de bus en ik heb een warm vest gekocht, uit Bolivia, van lamawol. Als ik dat ’s morgens aantrek blijft op frisse morgens zoals nu Koninginnedag de verwarming uit.
  Ik eet nooit voedsel dat van ver is aangesleept, koop zuivel en groenten bij biologische boeren of landwinkels. Ga binnen kort weer eens met de trein naar Boxtel, om mijn huidige voetafdruk op te meten.
  Misschien willen mijn op grote voet levende vrienden en buren mee, dat zou pas zoden aan de dijk zetten.

 37. @fialas: Ik ken de ‘berekeningen’ van de Klene Aarde. Zijn doen net als voetenbank.nl aan vage eenheden als ‘veel’, ‘gemiddeld’ en ‘weinig’. Dat heb ik zoveel mogelijk geprobeerd te voorkomen door in kWh’s en kilogrammen (voedsel) te werken. Wat de een ‘veel’ vind, vind de ander ‘gemiddeld’. Ik heb wel wat principes meegenomen zoals voedsel dichtbij en seizoengebonden is beter dan ver of spullen die lang opgeslagen worden. Ecologisch wordt ook meegenomen, net als Groene stroom. Toch worden de effecten daarvan overdreven. Zo gaat er veel grondstof in zonnecellen. Het is maar de vraag of die dingen uitendelijk milieuvriendelijk zijn. Die van de Nuon gaan nu al stuk.
  De trein is in Nederland ook niet CO2-vriendelijk. De spoorwegen neemt electrisch af dat voor een groot deel met steenkoolverbranding wordt verkregen. Die steenkool komt uit Mexico. Treinen rijden in Nederland op een veel te lage spanning (1500 volt) waardoor er veel stroomverlies is. Ze zouden zo snel mogelijk over moeten stappen naar 3kV zodat er meer treinen de grens over kunnen naar Duitsland en België. Beter is 25kV dat voor de TGV gebruikt wordt. De spoorbanen zijn slecht bezet. Per 10 kilometer rails is maar 1 trein te vinden. (In het buitenland is dat nog veel beroerder.) Dus zijn het ruimtevreters die daarnaast veel te zwaar (gemiddels 400kg per passagier) zijn. Als je treinen hebt, dan moet je ze zo vol mogelijk zien te krijgen ook in de avonduren, wat nu niet het geval is. Dus een trein als energievriendelijk zien doe ik niet. Een auto met een een bezettingsgraad van 2,5 personen of meer is doorgaans beter voor het milieu en de voetafdruk. Een vliegtuig valt ook meer mee dan mensen denken. Dat komt omdat vliegtuigen een enorme hoge bezettingsgraad hebben en geen landoppervlakte gebruiken om van A naar B te komen. Die dingen verbruiken wel enorm veel energie bij het opstijgen. Dus korte vluchten (en/of veel tussenstops) zijn veel slechter dan lange.
  De Kleine Aarde vind ik een club die nogal snel vooringenomen is. Als zij iets goed vinden, dan willen ze de nadelen nogal snel vergeten. Zelf probeer ik het zo objectief mogelijk te houden, ook al druist het tegen m’n eigen opvattingen in. Al mijn verhoudingsgetallen zijn direct uit de berekening te halen, omdat alles in 1 html-pagina staat. Dus niks geheims aan en hij kan ook zo ‘gepikt’ worden. Dat laatste vind ik ook niet erg. De Kleine Aarde en anderen willen wel graag hun gegevens beschermen om hun baan te behouden. Dat tast (onbedoeld) de onafhankelijkheid aan.

 38. @fialas: Ik heb nog eens de voedselvoetafdruk vergeleken. (Bij mij kan je ook alleen het voedseldeel invullen.) In mijn berekening kwam ik op 0,62 ha en in de voedselafdruk van de Kleine Aarde scoorde ik 0,86 ha.
  Bij die van de Kleine Aarde maakten ze zich nogal druk over frisdrank. Dat deel heb ik er bij mij niet (meer) in staan. De meeste frisdrank (ook bronwater) wordt rond Utrecht van water voorzien. Dus het gesleep met kilogrammen valt erg mee. (zelf drink ik wel voor 50% kraanwater.)
  Een groter probleem schuilt in de Albert Hein wijnen die uit Zuid-America, Zuid-Africa, California en Australië hier naartoe versleept worden. Aldi-bier is ook veel slechter, want meestal komt dat uit Duitsland (ca 10x zover als Amstel/Heineken) en is dat ook onnodig kilogrammen verslepen. Toch vond ik het te omslachtig om dit op een correcte manier in m’n berekening te verwerken. Het komt wel terug in het percentage dichtbij/ver. Maar ik vraag me af of mensen weten dat Coca Cola gewoon in Nederland gemaakt wordt.

 39. Interessante commentaar.
  Ik vind het moeilijk om altijd te weten waar wat vandaan komt. Neem nou zoiets als zuivel:
  Ik heb eens op de vpro radio een reportage gehoord:
  Een vrachtwagen afkomstig uit Friesland stond aan de Spaans/Franse Er was een staking van doiuaniers, Het was bloedheet. iedereen zat aan tafel in het wegrestaurant en de chauffeurs spraken bezorgd over hun vaak kwetsbare lading.
  De journalist schoof aan bij de chauffeurs, dan hoor je nog eens wat.
  .Wat bleek:
  De koelwagen was volgeladen met boter.
  Spaanse boter die naar Nederland werd gereden. De chauffeur genoot van de verbazing van de journalist, en vertelde er gniffelend bij dat hij op de heenweg Friese boter maar Spanje had vervoerd.
  soortgelijke verhalen ken ik ook met melk, Onbegrijpelijk gesleep kwam aan het licht toen jaren geleden in Beieren de melk dioxine bevatte, dat werd in Hamburg gemeten, want daar werd die melk geconsumeerd.
  In Noordduitsland zelf wordt erg veel melk geproduceerd en die ging dan weer naar het zuiden.
  Wat daar de reden van is, ik weet het niet. De wegen van de handel zijn vaak ondoorgrondelijk.

 40. @fialas: Die reden ken ik helaas wel een beetje. Het gebeurde ook met Smith’s chips waar de Belgische winkels mee vol lagen, en de Crockyzakken die hier vooral te vinden zijn. Zo heeft hier rond Alkmaar een wegenbouwer uit Brabant een grote klus en zijn onze wegenbouwers in Brabant te vinden.
  Dat heeft allemaal te maken met het idee dat een bedrijf gebruik wenst te maken van bekendheid in haar eigen omgeving. Om iets verderweg ‘te veroveren’ wordt korting gegeven. En op die korting worden projecten of klanten binnengehaald.
  Mensen denken ook vaak dat iets van ver weg beter is. Kant-en-klare onzin. Amerikanen zweren bij Heineken. Die exportrotzooi is net zo vies als het andere Amerikaanse bier en komt waarschijnlijk uit een brouwerij in de USA of Canada.
  Zo is het ook belachelijk dat goede Camembert hier de helft goedkoper is dan in Bretagne waar het gemaakt wordt. Dat zal zeker komen door exportsubsidies. Op zo’n manier is ‘de economie’ de vijand van het milieu.

 41. Ik kom wel iets lager uit dan het landelijke gemiddelde, maar het is duidelijk dat we aan het werk moeten

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: