Apr-30: Vullisitatie!

Ook hier was gisteren de jaarlijkse uitdragerij. Dat gebeurde in de binnenstad. Best gezellig, maar achteraf een klere bende. Veel kraamzitters verlaten het strijdtoneel rond een uur of 16 en laten in de vlucht naar huis hun niet-verkochte troep achter. De gemeente zit daar niet mee en is het inmiddels gewend. Het is een soort vuilwegbrengfeest geworden.

Rond een uur of 18 gaat er dan ook een leger vuilophalers op af. Voortroepen legen de overvolle prullebakken, vuilnisophalers flikkeren de pakbare rommel in de kraakwagens en als laatste gaan de veegwagens kriskas door de stad. Niet veel later is het weer bar schoon, en dat vind ik een felicitatie waard.

Die bezemwagens maken echter een pokkeherrie, waar je lang last van hebt door hun secure snelheid. Naar mijn indruk komen ze dik boven indrustrielawaai uit en moeten niet alleen de bestuurders gehoorbescherming dragen maar ook de omwonenden en passanten.

Alkmaar heeft overigens een bedrijf dat die gevallen maakt, net als een bedrijf dat o.a. medicijnen maakt tegen koppijn en een regenkledingmaker (was dit jaar niet nodig, het bleef droog). Als het weer compleet in de soep loopt, of na een aardbeving, kunnen we altijd nog bij een grote tentenbouwer aankloppen. Eigenlijk woon ik in een zeer zelfvoorzienende gemeente.

Geplaatst op 2006-04-30, in Alkmaar, Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Belachelijk hè. Zo’n houding van: de buit is binnen, wegwezen. Maar het publiek zelf kan er vaak ook wat van, overal zwerfvuil. Moet je het hier zien na de kermis of na festival Mundial, triest hoor.

 2. Hier kunnen de winkeliers zelf er wat van. Sinds een paar jaar hebben we hier in het winkelcentrum en in het uitgaanscentrum ondergrondse vuildepots met daarboven een stortkokertje waarvan alle winkeliers een sleutel hebben. Alleen is die koker niet geschikt voor zaken die groter zijn dan een flinke schoenen doos dus wordt het grotere spul gewoon rond die stortkoker gedumpt, tot er niemand meer bij kan en ook het kleine spul er maar bij gezet wordt en vrolijk door het halve centrum begint te waaien. vervolgens wil een loslopende hond of een stel eksters of kauwtjes ook nog wel even meehelpen aan het verspreiden en is de chaos compleet.

 3. eigenlijk vind ik het altijd wel leuk om een uur of 17 te struinen langs de achtergelaten bende en wat voor herrie de opruimgasten ook maken, ik vind wel dat ze altijd behoorlijk rap daar mee zijn :D

 4. @Kaat: Het werkt hetzelfde als een restaurant dat al het licht aan doet om de spullen op te ruimen. Daarmee jaag je de hangenblijvers weg. :)
  En die troep heeft minder kans om alle kanten op te waaien.
  Driekwart jaar terug hadden we het in overstad na een show van oude auto’s. Die was om 17 uur af en om 17:01 karde zo’n lawaaimaker langs tigx het terras waar we lekker van het zonnetje genoten. :(

 5. Zo te zien dus een rampgemeente.

 6. Raar eigenlijk dat koninginnedag een een zwerfvuilfestijn is geworden. Waarom gaan die mensen niet naar de Kringloopwinkel en het milieupark.
  In onze kleine gemeente veegt die bezemwagen met grote herrie de straat, zo 1 x in de maand, maar niet de trottoirs en de bermen, die liggen vol troep van de scholengemeenschap om de hoek dat ruimen we zelf maar op. We stoppen het in de grijze bak, waar een weegchip in zit. Ergens boven sittard is een gemeente waar de burgers daar een tegemoetkoming voor krijgen.
  Heel weerbarstig is aluminiumpapier. Dat wordt door die machine stevig in het asfalt gewalst, dat gaat pas weg door slijtage. Ik zou wel eens een kostenberekening willen zien waarbij man met karretje afgezet wordt tegen dit onnutte monster.

 7. @fialas: Het autovrijedeel van onze binnenstad (waar die vrijmarkt was) hebben ze stoeprandloos gemaakt. Die vegers komen dus overal van winkelraam tot winkelraam. Hier in de straat (net buiten de binnenstad) komt ie ook maar 1x per maand en dat is nog teveel. Zoveel ligt er niet.

 8. In Rotterdam is het precies hetzelfde na bijvoorbeeld het zomercarnaval. De enorme berg afval is trouwens de hoofdredenen voor de stad Berlijn om de Love Parade niet meer door te laten gaan. Daar waren ze geloof ik elke keer 3 dagen lang bezig met opruimen.

 9. Hier hadden de regenkledingmaker en de parapluverkoper een hoogtijdag gehad.

 10. @Nanos: Daar zeg je me wat, ik weet hier van geen plumakers. We zijn dus toch aangewezen op de buitenwereld. :)

 11. dan zou ik wat graag voor de bezemwagen aan! ;)

 12. @Jackie*: Inmiddels zijn mijn blonde haren vergrijsd. Toch snap ik je reaxi niet.

 13. Laat alles maar aan de gemeete over, dan komt het wel goed!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: