Mei-27: Geluhl in de ruimte

De web-log-verhuizing is enkele dagen opgeschort. Ze willen daar eerst de achterstallige mailberg wat weg werken. De verhuizing van dit log is daarmee dus enkele dagen uitgesteld. Vandaag las ik een stukje in een oude krant over een nieuwe ‘Ring’-GSM en daar wilde ik toch wat over kwijt.

Het apparaat bestaat uit een ring met ingebouwde GSM. Die brengt trillingen over via de botjes in je vinger. Om er mee te bellen moet je je vinger in je oor stoppen en schijnt de geluidskwaliteit prima te zijn. Om te bellen moet je met je vinger in een bepaald ritme tikken. Dat trommelen met de vingers kunnen we goed, vooral als we ongeduldig zijn, dus dat gaat wel lukken. (Het artikel van 25 mei. Een half jaar eerder stond al een ander verhaal over dit vingersetje op het Internet. Dus ook Reuters verminkt berichtgevingen.)

Dit gevalletje lijkt zeer innovatief, maar een GSM-achtig implantaat bestaat ook al enkele jaren. Lastig aan te brengen en het kost nogal wat. Toch denk ik dat die techniek verder zal gaan. Ik voorzie een fusie van telefoonwinkels met piercingshops die in enkele secondes een implantaat onder je oor schieten.

Seven van StarTrek is dus 500 jaar eerder realiteit. Bij ST lopen ze op communicatiegebied wel vaker achter. Het mobieltje van captain Kirk dat ie over 300 jaar gaat gebruiken is 4x zo groot als de huidige versies.

Zelf heb ik geen GSM. Dat zit niet in de straling, maar in het gestoord worden. Ik vind het prima als ik buiten het bereik van een telefoon ben, lekker rustig.

Het huidige GSM-gedrag vind ik ook redelijk link. In de auto mag alleen nog ‘hands-free’ gebeld worden, maar uit onderzoek is gebleken dat het aantal ongelukken daardoor niet afneemt. Bellen in een auto zorgt dat de aandacht voor het overige wegverkeer verzwakt. Dat gebeurt al bij de 100-den onbenullige gesprekjes, maar vooral bij de echte gesprekken waar het er om gaat.

Als je in de auto door je baas gebeld wordt, die zegt dat je meteen mag omkeren omdat je je werk niet goed afgemaakt hebt, dan vergeten de meeste te zeggen: “wacht even dan zet ik mijn auto aan de kant”. Eerder ontstaat er een vervelende discussie omdat je andere plannen had. Dit soort gesprekjes is link, en net zo link als je in de auto belt om mee te doen aan een politiek radiodebat. Je opwinden achter het stuur over iets dat niets met de weg te maken heeft is een dikke afrader.

Maar ook op de fiets wordt ‘hands-on’ gebeld. Vroeger versleet je iemand voor gek als ie zomaar begon te praten. Nu denk je: “oh, die is effe aan het bellen”. Dergelijk gezwam in de ruimte hoorde ik een paar maanden terug in een verlaten deel van de Schoorlse duinen. Ik zat op een bank en hoorde iemand praten. Ik zag niets en vond het raar. Dat praten werd na enkele minuten verstaanbaarder. Het gesprek ging over wie ergens verantwoordelijk voor was. De jonge belster vond dat zij dat niet was. Nog wat later zag ik tussen de bomen een paard in het ruiterpad sjokken met daarop de belster. Arm beest. In mijn geval duurt die acoustische overlast maar een minuut of 5, zo’n ruiterdrager heeft er veel langer last van.

Met die ring-telefoon zal het nog gekker worden, vooral als mensen met hun vinger tegen hun hoofd tikken om een nummer te bellen. Naast een locaal gesprek is er dan ook nog eens een loco-versie.

Geplaatst op 2006-05-27, in Overmatig. Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. Voor de zekerheid heb ik even naar de datum gekeken: zie ik geen 1 april boven je log?? Eh, nee.
  Inderdaad, bij de eerste mobiele bellers dacht ik ook: goh wat zielig, zo’n psychose zonder medicijnen; Ohnee, hij belt. En ik zou ook liever gewoon zien dat niemand meer belt in de auto, het zou je afgeleide tegenligger maar wezen.
  Maar zo’n ring-telefoon, weet je *zeker* dat het geen oude krant is van 1 april?

 2. @Jolie: De krant is een week oud, dus dat valt wel mee. Er stond een hele plausibele verhandeling in hoe het apparaatje functioneerde. Dat kan altijd nog inhouden dat het om een 1-aprilgrap gaat waar onze regiokrant verlaat ingestonken is, maar dat hoeft niet.

 3. Ik heb trouwens het verhaal op het Internet gevonden en boven als link geplaatst. Bij wat verder zoeken zag ik dat er een half jaar eerder melding van gemaakt is. Je moet dat ding dus gewoon gebruiken icm met een bluetooth-mobieltje. Of de ontwikkelingen bij NTT-Docomo zijn verder gegaan of Reuters zuigt uit haar duim. Voor beide berichten is dezelde foto gebruikt.

 4. Godallemachtig ze verzinnen het ook waar je bij staat zeg. ;) Ik vind het al heel wat dat ik een mobieltje heb en er af en toe nog mee sms ook. Bellen zal ik er niet gauw mee gaan doen. Ik heb hem voor noodgevallen. Maar ja, dat zeggen er geloof ik wel meer. :D

 5. @Ellen: Dat zegt m’n zwager ook. Ondertussen belt zijn 200 belminuten per maand op. Mensen met een mobiel schijnen veel meer noodgevallen te hebben. Die dingen zijn dus levensgevaarlijk. :)

 6. Leuk, wat was er eerder , de kip of het ei. Dan bedeol ik de ” Communicator ” van Startrek. Pure SF ! die opklapbare ! mobiele zender is eigenlijk uit die serie gekopieerd, net als de naam van de Spaceshuttle, de USS Enterprise …..
  Bovendien mag ik van mijn baas niet bellen achter het stuur, we communiceren met SMSjes, wel zo veilig, ik heb mijn ogen ook nodig op de weg, vooral voor die fietsers die ook niet kunnen bellen en fietsen tegelijk ! Zit ik nog in de relatief veilige auto, op een fiets ben je wel heel kwetsbaar in het verkeer !!
  Niet alleen bellen in de auto leid vreselijk af, door de weeks het woon werk verkeer, rijdt goed, alert en proffecioneel, op vrije dagen, als moeder de vrouw – niet zo hard Jan – of de kinderen – kan het nu &&&%%$%# eens rustig op de achterbank !!! -meerijden heb ik mijn beide handen aan het stuur en de duimen op de claxon, just in – en vaak terecht – case

 7. @Brownie: “We communiceren met SMSjes, wel zo veilig”? Zou je denken Brownie? SMSjes achter het stuur vind ik zelfs nog gevaarlijker, heb je helemaal geen oog meer voor de weg. :D
  Ik zal wel iets verkeerd lezen. ;)

 8. @ Ellen, je hebt gelijk, ik krijg alleen info op mijn mobiel, stuur niets terug !!!! One way verkeer dus…

 9. ik hou het bij een bakkie met een antenne eraan van 9 meter

 10. Laat zo’n paard dan ook iets terug zeggen!

 11. Dat kan nog leuk worden voor de trommelaars onder ons. De hele dag onbedoeld bellen. :D
  Wie zit nou op zulke dingen te wachten , denk je dan. Maar natuurlijk, daar zitten we op te wachten.

 12. @ nanos, ik ben zo’n trommmelaar, maar hebben we ook niet zo’n telefoon die op je stem reageert, die – als je onoplettend iemand langs de weg een wat minder nette benaming geeft – automatisch je chef belt ?

 13. ik heb 2 gsm’s maar meestal staan die allebei uit. Ik vergeet gewoon dat ik ze heb. Ik ben veel eerder te bereiken via email. Zo’n nieuw gsmding is behoorlijke onzin. Wat ik trouwens wel vaag vind, dat zijn die mensen met die oortjes aan. Staan ze zomaar op straat in het wilde weg te praten :?

 14. Jij bent op de hoogte zeg! Is het een kwestie van “niet kunnen wachten..” ?

 15. Oja seven, die vond ik altijd helemaal top… Zou ze hier nou ook een wenkbrauw bij optrekken.? ;)

 16. Vanacht had ik rond een uur of 2 een voorvalletje waarbij anderen al snel zeggen: “had nu maar een mobieltje bij je gehad”.
  Maar ook deze keer zou ik hem niet gebruikt hebben. Wie moet ik rond die tijd bellen? Fietsenmakers zijn dicht, een taxi doet er een uur over om op die plek te komen en de wegenwacht helpt geen fietsers.

 17. Ik heb ook een mobiel (ik zou bijna zeggen uiteraard) en ik zou niet meer zonder kunnen. Maar nog heerlijk dan een mobiel hebben is een mobiel af en toe uitzetten ;)

 18. @Wggb: Je had ook gezien dat ik er nog een spotprentje bijgeplaatst heb. :) Ik kwam dat ding vandaag in de krant tegen. Die tekenaar heeft vaker leuke inzichten, ik zal ‘m bij m’n Linx zetten

 19. Ik heb mijn mobieltje ivm mijn gezondheid en de transplantatie: als ik een stevig eind aan het wandelen ben is het wel handig als ik in geval van nood de bewoonde wereld kan bereiken, al is het maar telefonisch om te vertellen waar ze me op kunnen rapen. Meestal staat hij dan ook uit: ik heb hem om in geval van nood te kunnen bellen, niet om terwijl ik me even lekker wil ontspannen gebeld te worden, dat doen ze maar als ik thuis ben (en niet terwijl ik sta te koken want dan laat ik hem gewoon rinkelen tot de beller een ons weegt :P )

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: