Jun-01: Rapportcijfers

Nu ik een tijdje gestoeid heb met de nieuwe versie van web-log heb ik m’n twijfels of ik er mee door ga of dat ik mijn tijd ga stoppen in een log bij punt.nl. Probleem is dat er zowel voor als nadelen zijn, en wat weegt zwaarder. Ik heb als sterrenbeeld ‘Weegschaal’ en dat maakt het er nog lastiger op, zo kan ik blijven wikken tot ik 1.0 ons weeg.

Een keuze bepalen kan onder meer met een rapport, dus bij deze:

(De groene stippen zijn vooruitgangen en de rode achteruitgangen ten opzichte van het oude web-log.)

Daarnaast zijn er nog kleine punten die ik niet zo belangrijk vind. H en J vind ik ook iets minder belangrijk en tellen minder mee in het gemiddelde. Vooral vanuit de bezoeker gezien is het nieuwe web-log een flinke achteruitgang. Dat kan verklaren waarom er minder bezoekers komen en dat bezoekers minder reageren.

Een punt staat er niet bij en dat is blindvriendelijkheid. Die is ook behoorlijk verminderd. In dit logje staat het rapport als gif-plaatje. Dat houdt in dat blinden die niet kunnen lezen met hun braille- en spraaksoftware. De oude web-log was qua beheren voor hen ‘te doen’, de nieuwe is wat dat betreft een stuk minder en punt.nl is ook niet fantastisch te noemen. Ik xi dat zij nu overstappen naar wordpress, maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd omdat daarvoor een eigen domein met MySQL en PHP nodig is.

Geplaatst op 2006-06-01, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 32 reacties.

 1. De overzichtelijkheid van de reacties wordt al een stuk beter als de scheidingslijn na in plaats van voor de regel met de naam van de reageerder/reagant/reactionair komt. Dit blijkt wel mogelijk te zijn (zie o.a. bij Plutone) maar hoe? zij had het over beheer en Lay-out maar omdat ik mijn streepje logje opgeheven had in de veronderstelling dat er nu het html werd niets meer leuk te puzzelen viel kan ik het niet zelf even uitzoeken.

 2. Dat is ook de reden dat ik helemaal opnieuw ga beginnen met mijn eigen domeinnaam en de mogelijkheid om álles zelf in te delen naar eigen idee. ;)

 3. Ze hebben mij nu ook verhuisd naar de nieuwbouw wijk, ik kijk het een tijdje aan, als het me niet bevalt stop ik ook. Dan hou ik het bij af en toe reageren.

 4. Web-log is op sommige punten achterruitgegaan,maar in sommige vooruit.
  het is alleen zo’n doolhof geworden.
  inderdaad behoorlijk blind-onvriendelijk! :(

 5. @F54: Die lijn onder of boven is een beetje lood om oud ijzer. De afstand tussen een reaxi en de naam van de reageur er onder is precies even groot als tussen de reageur en de reaxi eronder. Beter is het als de naam van de reageur meer tegen zijn/haar reaxi geplakt is, maar dat is niet te wijzigen. Bij mijn verhuisde log heb ik ook de streep onder de reageur gezet zodat iets tussen 2 strepen bij elkaar hoort. Omdat de reageur er onder staat heb ik ook nog eens die tekst rechts uitgelijnd, maar nog steeds vind ik het niet duidelijk. Je kan ook niet de tekst van “Geplaatst door” wijzigen, om dat het eronder staat zou “Tikte” beter zijn.
  Het oude log was op deze punten een stuk duidelijker en flexibeler, bij punt.nl is dat ook goed.

 6. ik kan mij wel in de cijfers vinden geloof ik

 7. @Eline: Ik heb geprobeerd (net als steeds als het om de ‘deportatie’ gaat) om objectief te blijven en niet te overdrijven. Er zijn echter dingen die ik niet gebruik zoals ‘mobloggen”. Eerst dacht ik dat dat met een meute (‘mob’) tegelijk loggen was, maar de gastaccounts zijn er niet meer. Nu las ik dat het staat voor loggen met je mob-ieltje. Maar ik heb helemaal geen mobiel. (Behalve dat ding dat door de warmte boven de kachel leuke rondjes draait.) Dus die moblogfunctie kan ik niet testen, ga ik niet gebruiken en speelt wat mij betreft niet mee in het rapport.

 8. Hoezo kunnen blinden niet meer lezen op de nieuwe weblog? Ik wel hoor. Maar misschien doel je ergens anders op.
  Ik kan er niet goed over oordelen, over de nieuwe beheerpagina, omdat ik er weinig meer heb gedaandan logjes verwijderen. Ik heb wel het idee dat het lastiger is geworden om plaatjes te plakken en zo. Hoewel dat misschien ook kan door gewoon de html code in het tekstveld te zetten. Bij punt.nl had ik al snel door dat het voor mij veel te onoverzichtelijk is. WordPress is goed te doen maar de start is lastig, het kost veel tijd.

 9. Als dat weer niet een echt Xiwel statistiekje is…..!! Kijk daar heb ik wat aan ;)

 10. @Kim: Dat rapport wat ik hier had geplaatst als gifplaatje wordt toch niet voorgelezen en is daardoor toch onleesbaar voor blinden?
  Verder schreef ik dat het op web-log een stuk lastiger is geworden qua beheer. De nieuwe beheerpagina is nog een stuk drukker dan die van punt.nl. Overal tabbladen en snelkoppelingen, waarbij een duidelijke structuur ontbreekt. Bij TypePad hebben ze volgens mij nog nooit van Bobby gehoord. :)

 11. Ik heb een ander vraagje. in zo’n verhuisde web-log past het beeld niet meer op mijn scherm (in de breedte) en krijg je zo’n irritante srollbalk. Ligt dat aan mijn windows 98 SEversie of is er iets aan te doen?

 12. Nou er zijn een aantal dingen waar ik het mee eens ben. Maar er zijn er ook bij waar ik van zeg nee. Niet mee eens.

 13. ik vraag me opeens af, is dit versie een of toch 2 ??

 14. @Mack: Dat ligt aan je scherminstelling die op SVGA staat. Die schermen zijn 800 pixels breed en Web-log levert de nieuwe web-logs ook op precies 800 pixels breedte (300 voor de menukolom en 500 voor de hoofdkolom met daarin de logjes.) Kortom de garage is net zo breed als de auto die er in moet en dan heb je het gezeur dat je autodeur niet meer open kan. Er is dus geen rekening gehouden met de verticale schuifbalk die er altijd naast moet. Goeie websites/weblogs zijn dan ook 770 pixels breed, zoals de oude web-logs. In de nieuwe is wel te kiezen voor 700, maar dan wordt het menu erg smal. Er is ook een breedte mogelijk die zich aan je scherm aanpast, maar dat kan gezeur geven als een rommelige indeling als mensen plaatjes in de logs zetten. Het probleem is echter in 5 minuten door TypePad op te lossen, als zij bij de menukolombreedte ook de keuze van 270 pixels toevoegen. Dan is ie weer net als de oude web-logs.

 15. Goed, dan hoop ik dat Typepad dat snel doet want ik heb al een http://www.mack.punt.nl aangemaakt voor de zekerheid. Wie is die Typepad trouwens? Denk je dat hij dat bij mij ook wil doen?

 16. @J3p: Ik heb die cijfers bepaalt uit eigen ervaring en wensen. Mogelijk heb je andere ervaringen en wensen. Smaken kunnen (gelukkig) verschillen. In een aantal gevallen is objectief vasttestellen of iest beter of slechter is geworden en of bijvoorbeeld punt.nl het beter of slechter doet. Een simpel voorbeeld is de datalimiet van 0.5GB/mnd die bij Punt.nl 4x zo hoog is en bij de oude web-log minofmeer onbeperkt was.
  De laadsnelheid van de verhuisde logs is in een aantal gevallen apetraag. Soms wordt dat na enige tijd iets beter als mensen minder logs laten tonen. Maar dan nog laadde hun oudere versie gemiddeld sneller.
  Bij die reageercodes ga ik er vanuit dat dat binnenkort opgelost gaat worden. Bezoekers vinden het heel irritant om die antispamcode in te vullen. Ik dacht dat ik het overal uitgezet had, maar in bepaalde gevallen blijft dat ding zeuren.

 17. @Brownie: Dit is (nog nog) versie 1, dat is toech goed te zien aan de reaxi’s die niet zo onhandig tegenelkaar geplakt zijn en de mogelijkheid tot het plaatsen van smiley’s. M’n andere log met de FietsPoll is omgezet naar versie 2.
  Overigens is er wel iets te doen tegen brei van aan elkaargeplakte reaxi’s, gewoon als je reageer op de eerste 2 regels alleen een punt zetten. (voorbeeldje)

 18. @Mack: TypePad is het beheerprogramma van de nieuwe web-log dat geleverd is door SixApart. Dus eigenlijk had ik moeten schrijven dat de mensen van SixApart dat in 5 minuutjes kunnen toevoegen. Web-log mag dat zelf vast niet, want dan vervalt hun garantie. 8)

 19. Dat web-log minder is geworden is duidelijk, ik begrijp ook echt niet waarom ze hiermee doorgaan. Maar punt.nl is echt geen alternatief hoor! :D Daar heb ik nog geen enkele fatsoenlijke log gezien en ik ben zelf daar aan het prutsen geweest en dat is ook niks! ;)
  Greeetzzz

 20. Het is een puzzel, die reacties, echt heel onhandig met die streep op de verkeerde plaats.
  Toch eens vragen hoe Plutone dat voor elkaar kreeg?
  Het hele beheer is een puzzel. Ik heb het nu aan twee mensen uit zitten leggen waar ze wat kunnen vinden. En ik heb niet eens meer een web-log in gebruik.

 21. het is jammer dat het minder is geworden en ook heel erg raar, zo raken ze veel mensen kwijt.
  maar ja, het is gratis.

 22. Het was even zoeken, maar die streep onder de naam is niet zo’n probleem:
  design > thema wijzigen > weblogberichten > bij onderschrift van het bericht: kader staat op bovenaan, kiezen voor onderaan. Klaar.
  Dat van die punt is ook een goeie. :D

 23. @Nanos: In mijn eerdere reaxi van 17:47 tikte ik er al iets over. Zelf heb ik de lijn in mijn omgezette web-log direct naar onderen verhuisd. Dat is iets duidelijker. Om die reden heb ik ook de text “Geplaatst door” rechts uitgelijnd. Ook dat lijkt me duidelijker. Maar toch vind ik het nog steeds nix. De afstanden tussen de reaxi’s is niet goed verdeeld en dat is met dat ‘domme’ puntjes idee te verbeteren. Het nadeel van die lijn verplaatsen is dat de lijn van het logje ook verplaatst, dat is aan elkaar gekoppeld. Maar ook de onveranderbare text: “Geplaatst door” schept verwarring, zo’n kreet kan boven of onder een bericht staan. Als het onder een bericht staat is het beter om iets in de voltooide tijd te zetten zoals: “Tikte”. Kortom als het om de reaxi’s gaat wordt er flink misgekleund, bedenk daarbij dat smileys vertrokken zijn en dat niet bij iedereen de linkoptie goed is ingesteld. Bij mijn omgezette log kan je nu wel reageren met <a href=”http://linknaar.nl”>Link Naam</a>. Maar die standaard HTML-manier is ook omslachtiger dan de UBB-manier, dat moet dan maar.
  Dus dat ik in het rapport bij puntje L aangeef dat hiervoor het cijfer gezakt is van een 7 naar een 5 is goed verklaarbaar (ik heb nog een 4 overwogen). Punt doet het beter, daar kan je zelfs plaatjes toevoegen in de reaxi’s.

 24. Het grote voordeel van weblog blijft dat ze een mailformulier hebben, waarmee je bereikbaar bent zonder dat allerlei bots je mailadres kunnen lezen.
  Grootste nadeel is voor mij dat je geen backup meer kunt maken. Meenemen van je eigen teksten is dus ook heel veel gedoe.
  De poll is inderdaad waardeloos geworden.
  Verder zijn ze best vaak uit de lucht en is het gedrag van de invulvelden heel wisselvallig. (blijft je waarde wel of niet bewaard). Zelf heb je daar geen invloed op.
  Toch kun je qua lay-out met weinig inspanning iets eigens maken met web-log. Daarom snap ik ook wel dat ze typepad hebben genomen.
  Ik ben sinds eergisteren aan het experimenteren met wordpress, zeg ik er even bij. Laadtijd is meestal spectaculair beter dan web-log.

 25. Een eigen domijn op den duur zou ik ook wel willen.

 26. @Plutone: Dat mailformulier was me nog niet opgevallen, ik gebruik die optie niet zo vaak. Web-log heeft een mailformulier en geen mailadres, bij puntnl heb je geen mail formulier en wel een mailadres (als xiwel@punt.nl).
  Dat een mailformulier spam tegenhoudt geloof ik niet meer. Ik heb een drukbezochte website met daarop al 5 jaar mijn standaard mailadres zo aanklikbaar. Ik heb ook sinds 2 jaar een mailadres die nergens op het Internet te vinden is. Op beide krijg ik evenveel spam. Op mijn eigensite weet ik een methode om een mailadres onvindbaar te maken. Als je er op klikt gaat ie dat adres samenstellen en in je mail zetten. Ik heb nooit de moeite genomen om dat op m’n website toe te passen.
  Als het om de lay-out gaat, dan prefereer ik duidelijkheid en functionaliteit boven mooi, leuk en grappig. Ik kan dan ook niet stellen dat ik de nieuwe web-log qua lay-out beter vind. In veel gevallen vind ik het een verslechtering.
  Zo vind ik ook die “op”-lijstjes en het overzicht met laatste logs in de nieuwe versie een stuk minder. Omdat reageerders vaak op een ander reageren was de oude methoude met een klein stukje reaxi veel praktischer. Bij de laatste logs zou ik het aantal reaxi wat er tussen haakjes achterstond weer terug willen zien. Nu heeft ook dat lijstje weinig nut.

 27. Ik zie trouwens nog een achteruitgang. Bij de oude versie kan je geregistreerd reageren. Ik stel dat op prijs, zo kunnen reageerders zich niet voordoen als iemand anders. Dat systeem zet voor de reageerder een klein hoofdje ten teken dat ie geregistreerd is. Bij mij is dat hier te zien, bij de rest niet. Als je een web-log hebt kan je het aanzetten maar daarvoor moet je op een speciale manier bij web-log inloggen.
  In de nieuwe versie is deze optie verdwenen. Reageerders kunnen dus sneller de zooi voor de gek houden. Uiteindelijk is dat wel uit te vogelen via het IP-nummer, maar dat werkt niet met roulerende IP-nummers en het is redelijk veel werk via de beheerpagina. Dan is zo’n hoofdje een stuk makkelijker.

 28. Heel goed dat je energie stak in die puntentelling, dat is erg duidelijk. En fijn dat je die te brede hoofdfot uitlegt (die garage/deur/auto *snik* :D)
  Is er een kans dat men (van web-log.nl) iets met je afgewogen constatering doet?

 29. @Jolie: Het begint nu pas echt leuk te worden. M’n verhuisde web-log is vandaag al 4 x in de oude en 4 x in de nieuwe versie geweest. Nu is ie weer oud. Ik dacht dat het een uurritme was, maar komt eerder neer op een halfuurritme. Die gasten hebben het dus alleen al bijzonder druk met het heen en weer plaatsen van mijn andere web-log. Die komen vast niet aan iets anders toe. :)

 30. @Jolie: En voor alle duidelijkheid, ik doe dus niets. *heb de handen boven de dekens*

 31. Haha Xiwel, wat erg! ik heb het heen- en terugverhuizen maar 1 x bij 1 andere web-log-weblog gezien. Zouden ze behoefte hebben aan een cursus “Zen en de kunst van het Webserveronderhoud” ;)

 32. @Jolie: Ik denk dat ik inmiddels de situatie bij web-log kan uittekeken. Lijkt erg op een Intranet-verhaal wat ik van dichtbij heb meegemaakt. Ik ben dan ook niet kwaad of teleurgesteld in het weblogteam, maar heb het meer met ze te doen.
  Als ze met de huidige ervaring opnieuw de keuze moesten maken, dan was die vast heel anders uitgepakt. De kans is echter groot dat niet zij, maar Ilse Media die keuze heeft opgedrongen. De reden daarvoor laat zich raden; Ilse wil minder afhankelijk zijn van het weblogteam.
  Dat team zit nu tussen 3 vuren. Ze weten inmiddels zelf ook dat er van alles mankeert aan dat SixApart-spul. SixApart zal echter alles gescheiden houden wegens rechten en verantwoordingen. Kortom niets mee te beginnen.
  Een fout wordt dan ook opgelost door er 2 fouten tegenaan te plakken. Met mijn programmeerervaring in de US weet ik hoe er op die manier geknoeid wordt. Gelukkig had ik het voordeel dat mijn werkgever in Nederland gevestigd was.
  Het 2de vuur is Ilse, die een gemaakte keuze niet zal terugdraaien en direct over kosten begint. En het 3de vuur is de enorme groep web-loggers van het “verkeerde” soort. Web-loggers die hun toevlucht hadden genomen naar web-log omdat die eenvoudiger was en niets kostte. Die gaan niet om naar iets betaalds, maar klagen wel het hele web-logteam omver. De stapel mails zal niet te overzien zijn.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: