Jun-08: Zwerfrondjes 6

Het leek me handig om nog wat categoriën te maken. Zo heb ik er 1 gemaakt met de naam ‘Webmatig’, waar ik al dat gezeur over web-log geparkeerd heb. Voor de zwerf- en andere gokken heb ik de categorie ‘Gokmatig’ gemaakt.

Dat leek eenvoudiger dan het was. Eigenlijk viel de moeilijkheid ook wel mee. Het was vooral vaak en zeer langdurig wachten eer het publiceren weer eens klaar was. 10 logjes in een andere categorie onderbrengen duurde maar een uur of 2. Leek mij vroeguh een stuk vlotter te gaan.

Maar om te voorkomen dat dit logje in een verkeerde categorie zit dan nu even een nieuwe foto met een verse vraag.

De vraag: ‘In welke woonplaats staat deze molen met molenaarshuisje’, werd uiteindelijk geraden door Kaat. Ze had alleen de verkeerde molen te pakken. Jolie wist later wel de goede te raden, namelijk de Geestmolen. Dit was de raadplaat:

Misschien was het wat makkelijker geweest als ik de onderstaande foto had geplaatst:

De Geestmolen staat midden tussen de flats van het Hoefplan, maar is vanaf op de zuidkant nog mooi op de foto te nemen. Die molen heeft een eigen website en is uit 1565 wat flink oud is. Het paarse 4-kantje op het kaartje geeft aan waar ie staat:

Van fietsen is het de laatste tijd niet zo gekomen. Ik doe nog wel af en toe een rondje, maar het zou wat meer mogen. Reden een week of wat bronchitis. Dat krijg ik meestal na hooikoorts en ook die hooikoorts was hinderlijker dan voorgaande jaren. Nu dat (en gore weer) allemaal een beetje achter de rug is moet het er weer meer van komen. Dat zal best lukken.

Voor het afvallen mag het ook. Ik ben blijven steken op 10% afval, van 77 naar 70kg. Er mag nog wel een kilogram of 3 af eer ik weer te bloedprikken ga.

Geplaatst op 2006-06-08, in Gokmatig. Markeer de permalink als favoriet. 49 reacties.

 1. het is nu prima fietsweer weer, ook als je je niet zo lekker voelt, tenzij je last hebt van hooikoorts, dan is het naar vervelend weer. Ik heb kramp in mijn benen van het fietsen, en toch stap ik zo weer op de fiets naar het werk, weer ruim 50 km fietsen vandaag. Die molen komt mij niet zo bekend voor, ik gok op Orvelte

 2. Lastig die bronchitis met hooikoorts, jij bent klaarblijkelijk ook zoiemand die z’n medicijnen ervoor (ertegen ;)) ook als t even kan laat staan. Die fraaie molen-met-molenaarshuisje zou ik niet weten. Al weet in mijn kennissenkring het vast wel iemand :)

 3. @Eline: Zover als Orvelte ben ik nog niet geweest dit jaar. :)

 4. @Jolie: Ik heb gehoord dat als je een jaar of 7 geen hooikoortsmedicijnen neemt, je zorgt dat je lichaam zelf immuun wordt tegen hooikoorts. Ik denk ook wel dat dat klopt. De medicijnen zorgen ervoor dat je lichaam het zelf niet gaat aanpakken. Dat hooikoorts medicijngebruik kan wel eens een van de reden zijn dat het aantal mensen met hooikoorts in de afgelopen jaren is toegenomen. De vorige 2 jaar ging prima en had ik bijna geen last. Dit jaar kwam voor mij de hooikoorts erg laat, pas begin-Mei. Normaal had ik het soms al eind-Februari, maar door het koude weer lieten de wilgen en berken hun pollen veel later de vrije loop. Nu kwam alles tegelijk en hebben ze waardes gemeten die 5x hoger dan het maximum waren. Daar was ik duidelijk nog niet tegen bestand. Ik fietste toen nog gewoon rondjes en heb dat flink moeten bezuren. Regelmatig stonden m’n ramen bol van het niezen. :)
  Die hooikoorts is midden-Mei overgegaan in bronchitis. Ook dat had ik al tijden niet meer gehad. Ik kom dan ook niet meer in kantoren. Maar nu is alles zo’n beetje achter de rug. Ik heb nooit last van de graspollen, die mensen hebbn deze dagen waarschijnlijk veel last.

 5. Ik gok op UItgeest of Dorregeest wat de molen betreft.
  En je mag vrolijk worden hoor, het schijnt uitstekend fietsweer te worden de komende dagen. :-)

 6. Ik had tot begin juni helemaal geen last van hooikoorts omdat het hier relatief koud was. Maar afgelopen week…tjongejonge. Ik was al helemaal vergeten hoe erg het kon zijn.
  De molen-met-huisje staat in Broek op Waterland.(gokje)

 7. @Hette en Ellen: Jullie moeten het wat noordelijker zoeken.

 8. @Xiwel, ja, dat heb ik ook wel eens gehoord, dat een allergie na 20-25 jaar vanzelf overgaat :) al had ik er dan onderhand vanaf moeten zijn, maar misschien moet ik het ruim zien. tBlijft klote dat je tijdens zo’n episode extra vatbaar bent voor bronchitis.
  En is de molen te traceren via de 180gr straatfoto’s op funda.nl? ;)

 9. @Jolie: Omdat ik mijn hooikoortsperiode nogal vroeg heb, werken veel hooikoortsmedicijnen niet. Ik heb hele ruige gehad met prednison erin. Werd er bar suf van en het hielp voor geen meter. Het enige dat effect heeft is Pollinosan. Maar dat moet je vrij lang gebruiken wil het effect hebben.
  Ik zag dat afkicken dus om meerdere redenen wel zitten en het was me ook aardig gelukt. Dit jaar had ik het dus weer wat erger, maar het was niet te vergelijken met een 6 of terug toen er zelfs bloed uit m’n ogen kwam.
  Ik heb ook ervaren dat ik in zo’n periode geen bier moet drinken, schijnbaar versterkt dat het effect, net als bijvoorbeeld wasverzachters die ik niet gebruik.
  M’n bronchitis staat daar een beetje los van, dat komt in vlagen vaak na een griep of in dit geval zo’n hooikoortsperiode. Maar ook dat viel nu best mee, ik had het al zeker een jaar niet meer gehad. Bronchitis kreeg ik vooral in een bepaald kantoorgebouw met een te lage luchtvochtigheid en zogenaamde topkoeling die niet werkte. Nu ik daar niet meer werk heb ik dus veel minder last. Bronchitis is alleen erg hardnekkig en het duurt vrij lang voordat het goed over is.

 10. @Jolie: Deze foto heb ik zelf gemaakt bij iets te grauw weer. Ik ken die 180 grams foto’s van Funda niet. :)

 11. @Xiwel, om die Funda.nl-foto’s te zien moet je eerst een willekeurige postcode intikken en vervolgens op een huis klikken en dààr weer klikken op ‘buurtfoto’s’ ofzoiets, daarmee kun je vervolgens hele straten, dorpen en steden doorwandelen ;)
  En @ruigehooikoortsmedicijnen, die met prednison gebruiken sommige mensen in m’n familie tegen allergie, voor mij reden om liever een keer een nieuw matras of vloerkleed te kopen; fijn dat je er zo ver vanaf bent!!

 12. @Jolie: Nog een goed hulpmiddel, maak geen bedden op. Huismijt gedijt het beste in een vochtige muffe omgeving. Als je bedden gewoon open laat liggen, dan drogen ze uit. Want dat huismijtgedoe versterkt ook de hooikoortsellende. Eigenlijk kunnen mensen het beter lenteallergie noemen.
  Ik heb trouwens een website van deze molen gevonden. Hij schijnt van voor 1600 te zijn. Ik zal geen duidelijkere datum noemen, want dat wordt natuurlijk in zoekopdrachten misbruikt. :)

 13. Ik had al geprobeerd of er met uitvergroten een jaartal op de molen te ontdekken was, maar helaas. En ik heb het momenteel wat te druk om alle molens van Noord-Holland op te goegelen en te bekijken dus ik laat het maar weer aan iemand anders over.

 14. Geen idee…………maar straks weer lekker fietsen en genieten en kijken en fotograferen. Groeten T.

 15. @Allen: Gewoon gokken, vervolgens typ ik wel of er meer richting noord of dergelijke gezocht moet worden.
  @Frans: De kans is groot dat de mensen die er vlakbij wonen deze ook niet zo snel zullen herkennen. Terwijl ze dat ding vast kennen.

 16. Nieuwe Niedorp?

 17. @Kaat: Het is ten zuiden van Nieuwe Niedorp.
  Ik heb inmiddels een kaartje erbij gezet met daarop een paars 4-kant waarin de woonplaats te vinden is. Na elk setje gokken maak ik dat 4-kant wat kleiner.

 18. Het is een achtkante binnenkruier, van het type grondzeiler ;) maar waar….. Het zou echt gokken worden, want helaas: zelfs de molendatabase.nl werkt niet mee en vertoont een zwart vlak na pagina 5 ;)

 19. Nathalie dochter Kaat

  Molen van de polder Hensbroek (naamloos) te Hensbroek
  Algemeen
  Naam: Molen van de polder Hensbroek (naamloos)
  Adres: Oudelandsdijkje 7
  Plaats: 1711 SB Hensbroek
  Provincie: Noord-Holland
  Gemeente: Obdam
  Type: 8-kante grondzeiler binnenkruier
  Functie: watermolen
  Inrichting: vijzel
  Bouwjaar: 1866
  Eigenaar: Stichting De Westfriese Molens
  Is dit hem????

 20. @Dochter Nathalie: Ik xi dat ik mijn web-log niet zo goed ingericht heb. Alleen bij dochters met een ingevulde websitenaam wordt de naam zichtbaar. Daar moet ik nogus over nadenken. Ik was net zo blij dat ik dat “Geplaatst door” omzeep had geholpen.
  Overigens helaas, de molen op m’n foto is 3 eeuwen eerder gebouwd. Van die molen bij het kippebruggetje van Hensbroek heb ik ook een foto.
  Met de landjespikmethode kan ik nu alvast verklappen dat je het ten westen van Hensbroek moet zoeken.

 21. @Jolie: Heb even gekeken, hij staat in die Molenbase. Je kan je zo bij de recherche (herzoekers) aanmelden als je hem daar in vindt. :)

 22. @Mack: Goeie gok lijkt me.

 23. Oke……….Akersloot. Daar vind ik het molen ook wel voor.

 24. @Ellen: In Akersloot staat een mooie molen langs het nieuwe fietspad naar de Boekelermeerweg. Maar die is het ook niet. Inmiddels het kaartje weer iets aangepast.

 25. Bij Koedijk?

 26. Oudkarspel???
  Het dijkpad leidt in bochten naar de oudste molen van Noord-Holland, van 1590, zojuist hersteld en weer met wieken toegerust. Dan voert de route, minder boeiend, naar en door het dorp Waarland. Maar spoedig loop ik weer langs rietkragen en een breed kanaal, met in de verte de rechthoekige toren van de Allemanskerk in Oudkarspel.

 27. @Kaat: Deus en nog een paar zijn ouder. Uit welke flutfolder heb je die info? :)
  @Hette: Het leek me een te slimme zet dus heb ik deze keer maar een hap uit de kaart gehaald zodat Koedijk en Oudkarspel buiten het zoekveld vallen.
  Kortom er kan weer doorgegokt worden naar een molen die ouder is dan 1590. Waarschijnlijk gaat het dan om het oorspronkelijke bouwjaar, veel onderdelen zijn vast al enkele malen vernieuwd en de verf is nog geen 5 jaar oud.

 28. De Bosmolen te Egmond aan de Hoef
  Algemeen
  Fotograaf: Joop Vendrig Nummer: 568
  Naam: De Bosmolen
  Adres: Hoeverweg 35
  Plaats: 1934 PL Egmond aan de Hoef
  Provincie: Noord-Holland
  Gemeente: Bergen (N.H.)
  Type: 8-kante grondzeiler binnenkruier
  Functie: watermolen
  Inrichting: vijzel
  Bouwjaar: ca. 1565
  Eigenaar: Molenstichting Alkmaar e.o.
  deze deze????? als het niet is staat de naam van de plaats erop op die kaart??

 29. @Nathalie: De plaatsnaam staat op de kaart, net als Egmond a/d Hoef. Xi je wel ook al een molen van voor 1590. Die Molen in Waarland (bij Oudkarspel) van je moeder bevat onzin info.
  Ik hak weer een stuk van de kaart (even geduld aub) en er mag doorgegokt worden, want dit was ‘m ook niet. (Wat hebben we toch een berg molens hier in de buurt.)

 30. Ik zet niks in hokjes, ik doe altijd maar wat.
  Dat is het leuke, iedereen doet alles op eigen wijze.
  Gokken en raden is niet mijn ding.

 31. Ik zet niks in hokjes, ik doe altijd maar wat.
  Dat is het leuke, iedereen doet alles op eigen wijze.
  Gokken en raden is niet mijn ding.

 32. @R’smurf: Probleem is ook immer dat ik logjes maak die binnen een stuk of 3 van die catergoriën tegelijk kunnen vallen. Tegenwoordig kan je dat bij web-log ook nog doen, maar dan heeft mijn idee om het terugvinden te vergemakkelijken weer weinig effect.
  Probleem is dat de nieuwe zoekfunctie in web-log een stuk waardelozer is geworden. Terugzoeken op datum werkt vaak ook niet, dan is terugzoeken op onderwerp best een handige aanvulling.

 33. @Allen: Ik heb het zoekveld nog een beetje kleiner gemaakt. Dus gokken op Schoorlse, Groeter, Camperduiner of Harger molens heeft geen zin.

 34. De Sluismolen aan de Helderse weg te Alkmaar, bouwjaar 1575-2005 :D
  Verdere info: http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=674
  Heel leuk om eentje in Alkmaar te nemen! Was dus het laatste wat ik verwacht had.
  De flutinfo: site kon ik even niet vinden meer maar een of andere wandelroutesitetje.

 35. Oepssss fout! 1575-2002 dus!

 36. @Kaat: Da’s nou lastig want de plaatsnaam is wel goed en dat was de vraag. Ik heb het vierkantje dus nog maar een stukkie kleiner gemaakt, misschien vind je er de molennaam bij. :)

 37. Hmm, dàn blijft alleen de Robonsbosmolen over, aan de munnikenboschpolder :-)
  Tenminste, als ik jouw vierkantje vergelijk met de plattegrond van http://www.funda.nl. En dàt weer vergelijk met de postcodes… Maar jammergenoeg staat op Funda.nl geen “360graden buurtfoto” bij deze postcode ;-) Dus zeker weten…. nee :-)

 38. http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=628
  De Viaan, Havinghastraat Alkmaar, bouwjaar 1579???

 39. haha, nou ben benieuwd! of Jolie of ik :D
  exact zelfde tijd ingevoerd!

 40. Hoe redden jullie dit: Beide mis. “Mijn” molen is ten zuiden van de Viaanse molen en ten oosten van de Robonsbosmolen.

 41. Wow, wat een toeval Kaat, *tegelijk* op send geklikt… :-) En nog gemist ook ;-)
  Dan gok ik uit mijn hoofd “Geestmolen” ofzoiets (=mijn Safari crashte net op de molendatabase ;-)) Alleen had die zo’n nieuwbouw-achtergrondje… En dat heeft jouw molen weer niet…

 42. @Jolie: Tis ‘m wel en ik heb niet gefotosjopt. Behalve wat afgesneden. :)
  Er onder staat nu een groter deel van de foto met zo’n lelijke flat ernaast. Schuinachter is een stukje dak te herkennen van de MTS waar ik op gezeten heb. (niet op het dak.)
  Dit plaatje is op 1km van m’n huis en ik kom er wel eens langs als ik boodschappen haal in het winkelcentrum dat er vlakbij is. Dan loop ik over de weg die tussen de molen de de molenaarswoning doorgaat. Die weg is te herkennen aan de gele hoekige bank die links op de foto staat.

 43. eeeeeeeeh….dan vind ik dus dat jolie doorgaat voor de koelkast hoor! die had tenslotte de juiste molen :D

 44. Aaaaaaaah met die flat erop herken ik het.
  Oooh wel de volgende raad ik tenminste dat hoop ik zo kom maar op!!!

 45. Oooh echt :D! Wat een verschil zo’n uitsnede :-)! En arme molen, zo’n flat haalt toch alle wind weg? En dankje voor de koelkast Kaat, die komt wel van pas met dit weer :-))

 46. @Jolie: In die molen staat al jaren een electropomp, dus die wieken zijn niet echt nodig. Overigens heeft zo’n molen nog wel windrechten, vandaar dat er een heel vrij uitzicht is naar de zuid- (waar ik de foto nam) en west-kant. Die lelijke flat staat aan de zuidoost-kant.

 47. @Jolie: Je had van Kaat begrepen dat je voor de koelkast langs mag lopen. Kaat ziet daar van af.

 48. @NdvK: Je moet nog even wachten. Het weer is veel te mooi voor dit soort gokdingetjes. Ik had verwacht dat de goksters (m/v) op de fiets zouden springen om op 5km van hun huis te kijken of het wel de juiste molen was. Dat had ik dus mooi mis.
  (Kan trouwens nog wel. Hup even de Vlotbrug over langs de Sluismolen en verderop langs de Viaansemolen dan richting station waar ook nog een molen staat. Vandaar met de Jan van Scorelkade richting Robonsbosmolen. Dan door het Willem Bleautunneltje naar deze Geestmolen en vervolgens door het Fritz Comnijntunneltje naar de Molen van Piet en over de Friesebrug naar ’t Rode Hert en de molens langs de Molenkade. Vergeet ook niet de Ambachtsmolen bij het Kippebruggetje. Als je dat bruggetje overgaat kom je in de Schermer ook nog een hele rist molens tegen. Kortom een leuk molentochtje.)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: