Jun-11: Reli-boys

Gisteren werd ik aangesproken door een 2-tal LDS-ers. In NL staan beter bekend onder de naam Mormonen. Het was mooi weer en ik vond een praatje in het zonnetje niet vervelend. Al snel merkte ik dat ik ze een beetje zat te stangen alsof het Jehova’s getuigen waren. Ik vond dat niet zo netjes van me aangezien er duidelijke verschillen zijn.

Het betrof 2 volwassen mannen, die niet van deur tot deur gingen om een krantje aan de man te brengen. Het zijn ook niet van die mensen die steeds beweren dat het eind der tijden dichtbij is en we in een vreselijke tijd leven.

Bij Jehova’s zeg ik dan dat ik liever nu leef dan 150 terug, toen nog de helft van de kinderen stierf bij de geboorte en er vreselijke griepen en pesten woedde. Om over de oorlogen en de armoede maar te zwijgen.

Deze twee vroegen of ik wel eens over leven en dood had nagedacht. Dan denk ik; wie niet? Ik heb daar voor mezelf antwoorden op gevonden en die deelde ik dan ook mee. LDS is nogal gericht op het leven na de dood. Daarom hebben ze een enorma database aangelegd, zodat niemand kan worden vergeten. Die database vind ik handig voor genealogisch onderzoek.

Zelf ben ik overigens niet kerkelijk. Feitelijk ben ik helemaal niet zo’n groepopzoeker. Of dat nu ‘gewone’ religie is, of het geloof in een trainer met 11 spelers. Groepen zijn ook de oorzaak van menige ruzie, die uit kunnen monden in oorlog. Ik noem dat maar groepsterreur.

De reli-boys deden 1 ding goed, ze fietsten. Zo zat ik en-passant 1 van mijn ideologiën uit te dragen. Voor een US-burger en een Oost-Afrikaan vind ik dat ze zich goed hadden aangepast en ze spraken goed Nederlands. Dat ze beide een strop droegen was wat minder, zoiets kan wel in de USA, maar doe je hier niet met dit mooie weer.

Al dit soort zendingswerk betreft toch vooral de Christelijke religie. Ik weet dat de Islam ook aan zending doet, maar hier ben ik nog nooit een Mohammed’s getuige tegengekomen.

In de stad zelf kwam ik weer troepen moderne zendingswerkers tegen van de Telegraaf, Veronica en Amnestie. De SP-ers en Vodaphoners waren er deze keer niet. Leuk zo’n touristische stad, maar af en toe best lastig om al dat spul te ontlopen.

Geplaatst op 2006-06-11, in Overmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 29 reacties.

 1. Leuk speelgoed die database. :-)
  Heb je vandaag nog gefietst? Ik kon het niet opbrengen hoor, vond het gewoon te warm.

 2. @Ellen: Voor mijn doen heel vroeg. Dus om 11 uur. Ik kwam niet verder dan de ‘green’ bij het kerkje van Groet en heb daar een tijdje op het gras gelegen. Toen ben ik maar weer teruggegaan, want in m’n huis is het een stuk koeler. :)

 3. We hebben vandaag wel gefietst, naar Broek, maar niet fanatiek….

 4. @Ellen: In die database staan trouwens enorm veel fouten. Schijnbaar kunnen Amerikanen de Europese handschriften van de kerkklerken niet zo goed ontcijferen. Toch is het wel handig voor iemand die met genealogie begint, van daaruit is weer verder te zoeken.

 5. @Brownie: Het lijkt me niet verstandig om met dit soort dagen voluit te gaan. :)

 6. Mensen die willen even andermans leven bepalen, daar moet ik niks van hebben.

 7. Hi die database kende ik nog niet.
  Met dit weer kom ik op de fiets niet verder dan het halen en brengen van mijn gebroed.

 8. @Wggb: Voor 10:00 en na 18:00 valt het best mee om te fietsen. :)

 9. Interessante database zeg… Niet dat ik zo even ‘bekenden’ ;-) tegenkom, maar toch.
  Oh en het is altijd moeilijk die mensen respectvol af te wimpelen, ik vind ze vooral erg zielig. De meesten dan :-)

 10. @Jolie: In dit geval ging het wel. Als ik meteen had gezegd dat ik er niet van gediend was, dan hadden ze niet verder aangedrongen.
  Soms is het ook andersom en voel ik me net die Citroënverkoper. Zo’n huisbezoeker denkt dan: “had ik hier maar nooit aangebeld”. :)

 11. Wat grappig dat ze zich zo goed aangepast hadden, op de fiets haha. Mijn broertje is 2 jaar geleden naar Salt lake City geweest, maar zat bij katholieke gastouders (was trouwens een uitwisseling die verder niets met religie van doen had, behalve dat ze in mormonenbolwerk terechtkwamen) en de mensen daar hebben echt heel andere opvattingen. (logisch natuurlijk).
  Mohammed´s getuige ben ik ook nog nooit tegengekomen.

 12. Mohammed´s getuige ben ik wel tegengekomen, hij heette Nasir en woonde op een verdieping van de bovenburen. Hij kon héél leuk en overtuigend over geloof praten. En dan al makkelijk een half uur lang, op de stoep. Ik heb nog koran-knipsels van hem en twee videobanden waar “Moslimgeestelijken met Christengeestelijken praten” in het arabisch. Dat was helaas moeilijk te volgen ;-) Absoluut charmante figuur. Kan me voorstellen dat hij succesvol bekeerder geweest kon zijn. (Ware het niet dat ik enigzins reli-immuun ben ;-))
  Hij was geen fundi al was hij overtuigd dat we “allemaal moesten boeten als we ons niet bekeerden.” Ik hoop dat hij dat later ook nooit is geworden en eerder fundi’s zou bewegen tot wat mildere gedachten.

 13. Ik hoor net dat ik een reli-girl ben ;-)

 14. @Jolie: Daar ging het gesprekje ook een beetje over. Zo van hoe kan je het beste mensen bereiken. Volgens mij lukt dat niet als de uitdragers teveel overtuigd zijn. Dat stoot af, aanhoorders hebben het dan al bij voorbaat gehad. Dat is niet alleen zo bij religie, maar een te overtuigde vegetariër kan ook flink irritant zijn. Mensen in hun waarde laten en af en toe een zetje geven werkt volgens mij veel beter.
  Ik ken geen mensen die door het deurbezoek bekeerd zijn. Toch wordt daar heel wat tijd in gestopt. Ik denk dat bijvoorbeeld zo’n jongerendag van de EO effectiever is.

 15. @SCM: In het bovenstaande stukje staat niet of ik wel of niet religieus ben. Kerkelijk ben ik niet meer, maar ik ben wel kerkelijk opgevoed. Daar is best wat van blijven hangen.
  Als techneut sluit ik ook niets uit. Zo kan er 1 of meerdere goden zijn en die kunnen het inmiddels ook allemaal opgegeven hebben. Zulke lievertjes zijn we niet. Die goden kunnen ook best buitenaards leven betreffen. Ik vond dat verhaal van Bram Vermeulen wel aardig.
  Volgens mij is er zelfs leven na de dood mogelijk zonder dat er goden zijn. Maar is het ook mogelijk dat er wel een god bestaat, maar geen leven na de dood. Kortom een vrij ruime visie.
  Een ding weet ik vrij zeker, we zijn hier niet om er een zootje van te maken. Alles is geleend van het nageslacht en dienen we netjes voor hen achter te laten.

 16. Helaas hebben ze mij niet opgenomen….
  Maar ik meende toch al dat het veel te vol wordt in de hemel, als ook al die Jehova´s getuigen daar met zijn allen zitten.

  Een ding weet ik vrij zeker, we zijn hier niet om er een zootje van te maken. Alles is geleend van het nageslacht en dienen we netjes voor hen achter te laten.


  dat is een waar woord.

 17. Die jongens van de Mormonen spreken altijd opvallend goed Nederlands.
  Overigens is het boek van Mormon volstrekt onleesbaar.

 18. Net als Plutone vind ik dat een waar woord.
  En ik denk dat je gelijk hebt, een EO-jongerendag is veel effectiever. Zeker voor mensen die ergens willen bijhoren en mensen willen ontmoeten die ze kunnen vertrouwen op basis van vooroordelen. Ofzoiets :-)
  Oh en inderdaad, overtuigde vegetarieers, idem homeopathen (zorry voor de eventueel aanwezigen ;-)) en en en kunnen even fundamentalistisch zijn..

 19. @Jolie: Ik moet zelf ook nogal oppassen, omdat geen auto heb en behoorlijk zuinig ben met energie. De truck is om op tijd in de gaten te hebben als iemand er niet van gediend is. Dat geeft niet iedereen even duidelijk aan.

 20. Toen ik nog in een studentehuis woonde stonden regelmatig Amerikaanse zendelingen aan de deur om te praten over geloof. Heb zelfs eens een heel gesprek met 1 gehad in de kantine van de universiteit….was wel leerzaam, ik weet nu meer over het zendelingen werk af dan voorheen…maar daar houdt het ook mee op.

 21. Hoewel ik er niets van moet hebben kan ik wel waardering opbrengen voor iemand die zo overtuigd is. Fanatiekelingen daar gelaten.

 22. @Erik: Het kantelpunt ligt waarschijnlijk bij fanatisme. Zo vind ik Andries Knevel ook fanatisch overkomen en dat is duidelijk niet in zijn voordeel. In Turkije had ik ooit te maken met een gids en 2 chauffeurs die duidelijk Moslim waren. Zij hoorden geen alcohol te drinken, maar mochten dat wel om hun gasten (ik en nog 12 touristen) niet voor het hoofd te stoten. Schijnbaar staat zoiets in de Koran. Die fleaxibiliteit kon ik waarderen, maar voor mij hoefden ze echt geen alcohol te drinken.

 23. Xiwel; kun je zelf geen fietskluppie starten, gaan je er lekker bij staan en mensen maar vertellen dat ze nij je fietskluppie kunnen komen ;-)
  Dank je voor je tip! Heel fijn!

 24. @Search: Mijn idee is altijd: ‘een goed product verkoopt zichzelf’. Dat sluit ook prima aan bij mijn luiheid. :-)

 25. Oortjes in, zonnebril op, scheelt een hoop aanspraak. En doen ze dat onverhoopt toch zijn ze gemakkelijk te negeren. Soms mis ik mijn hanekam wel, toen was een vuile blik al genoeg om ze het zwijgen op te leggen.

 26. Hallo mens,
  Bent u geïnteresseerd in religie en aanverwante zaken?
  Overwin dan uw drempelvrees en uw angst voor het onbekende en bezoek de volgende website:
  http://dvaspreekt.web-log.nl
  DVA wacht op u

 27. Goeiedag, dit is Robert Poort, redakteur van MVG-Mormonen voor Vrede en Gerechtigheid
  (www.mvgcontact.org)
  MVG is een progressieve website voor en door Nederlandse Mormonen.
  Weinig fanatisme, wel veel maatschappelijke betrokkenheid en sociaal gevoel.
  En ja, onbekend maakt onbemind.

 28. @Robert: Bij deze beken ik dat ik weinig heb met beminnen, beplussen, bedelen of bekeren. :-)

 29. Hoewel ik benieuwd ben hoe in godesnaam een ‘progressieve website’ eruit ziet bedwing ik me.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: