Jun-23: Fietsers Af-tappen

Er wordt hier aan alle kanten in en rond de stad gewerkt. Zo wordt de oostelijke ring voorzien van 3 viaducten en komen daar 5 fietstunneltjes. De 2e Kraspolderbrug is er ook net ingehesen, waardoor auto’s en fietsers ook daar in moeten schikken voor de werkers. In de binnenstad zelf ligt de Bierkade er uit, daar wordt een riool aangelegd en er komt een nieuw wegdek.

Aan de westkant van de Binnenstad wordt al maanden geklust aan de Bergertunnel, wat eigenlijk een spoorviaduct is. Door de kou duurde dat wat langer. Fietsers en voetgangers hebben in dat ding aan weerzijde een eigen strook, en in het midden is een 2-baansweg voor bussen en auto’s. Telkens wordt een deel afgesloten voor het werk en zijn er 1-richting-maatregels om de fietsers, voetgangers, auto’s en buspassagiers zoveel mogelijk een uit- en/of inweg te bieden naar het station en de Binnenstad.

Op de foto is te zien dat de gemeente kosten nog moeite bespaart als het om tijdelijke wegwijzers gaat.

Steevast staat er bij ‘(Brom)fietsers afstappen’, en geen fietser die dat in zijn hoofd haalt. Fietsers die dit domme advies zouden opvolgen nemen naast hun fiets lopend 2x zoveel ruimte in, en daar is het simpelweg te smal voor.

Waarschijnlijk hebben gemeentes geen andere borden, want je komt ze echt overal tegen. Onlangs nog in Castricum. Gelukkig was ik daar op de tandem en er stond niet bij dat tandemmers ook af moesten stappen.
Fietsers af-tappen
Een van de leukere was bij de Platte stenenbrug. Dat ding stond rondom in de hekken voor een nieuw brugdek. Vanuit de Hekelstraat stond richting deze brug ook zo’n bord. Het barst daar van de kroegen, en dat is mogelijk de reden dat dit bord wat aangepast was aan de locale behoeftes.

Als de gemeentewerkers een beetje opgelet hadden, dan hadden ze dit bord niet opgehangen tegen de achterkant van het voetpadbord. In dat leuke straatje mag al jaren niet meer ge(brom)fietst worden. omdat er teveel touristen lopen.

Hieronder wat borden die je minder vaak ziet:
autobestuurders uitstappen

Geplaatst op 2006-06-23, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. Las laatst een boekje waar alleen maar borden in stonden van over de hele wereld. Buikpijn van het lachen gekregen! :-)

 2. Haha even een fietser aftappen. Je blijft soms lachen met gemeentes.

 3. Nogal een domme combinatie: als de (brom)fietsers afstappen zijn ze voetganger en moeten ze oversteken volgens het andere bordje.

 4. Dus als ik het goed begrijp moeten de brom en andere fietsers rechts gaan lopen en de voetgangers links. Ze geloven er duidelijk zelf ook niet in, dat afstappen.

 5. Ha good old Frans, was me voor, dat had ik ook bedacht ja, dat je met de fiets aan de hand een voetganger bent. Feitelijk zijn er dus helemaal geen (brom)fietsers meer over als je de bordjes netjes opvolgt. Valt er ook niks meer af te tappen :-)

 6. Dus als ik het goed begrijp, begrijp ik het niet. Je mag niet fietsen noch brommen en als je dat wel doet moet je naar rechts. Stap je of tap je af dan moet je oversteken en dus naar links?

 7. Frans maakt er helemaal een kruistocht van hahaha………….
  maar ik zie het al, fietsen in en rond Alkmaar is voorlopig uit den boze.

 8. Heeerlijk die fouten ;) ik heb soms zo’n spijt van een niet meegenomen camera.
  En inderdaad, die adviezen maken de situatie vaak veel onveiliger dan nodig. We leven in een vreemd land..

 9. @Allen: In de bovenstaande situatie is het fietspad stad-in gebarikadeerd door een hek met wat borden. Gelukkig zijn fietsers en voetgangers (brommers hebben we hier bijna niet) slimgenoeg om die borden links te laten liggen. De fietsers zien dat het voetpad rechts nog wel open is en gaan daar fietsen. De voetgangers gaan daar ook gewoon tussendoorlopen, omdat oversteken naar de andere kant onbegonnen werk is. Daarvoor is er teveel autoverkeer. Kortom niemand kijkt naar die borden en toch gaat het al maanden goed. ;-)
  Wat Frans stelt (dat het onzin is) klopt natuurlijk, maar fietsers en voetgangers weten dat al jaren. Dus kijken ze niet meer naar deze afleidende texten en doen ze zelf maar wat. Ik geef ze geen ongelijk.

 10. Zo, die zijn lekker bezig daar.
  Geen mens weet meer waar die aan toe is!

 11. het is overal op de weg een puinhoop, en hoe dichter je bij de randstad komt, of erin, zie je steeds vaker “fietsers omrijden” .En dan staan er van die rout omleidingbordjes voor fietsers en als je die volgt sta je opeens in zo’n moderne woonwijk waar je nooit meer uitkomt.

 12. Ik heb ook zoiets naar m’n werk. De ene keer is iets wel afgesloten, dan weer half, dan weer niet en halverwege toch wel. En dat al een half jaar lang.
  Maar zo bont als op de foto is het nog niet.

 13. @Eline & Mike: Het heeft hier ook erg te maken dat we als Fietsersbond zeer effectief geklaagd hebben. De gemeente zet nu eerder teveel dan te weinig borden, en biedt ook redelijk goede/veilige omleidingsroutes aan voor fietsers. Vroeger moesten die het maar een beetje uitzoeken. Dus eigenlijk valt het hier best mee.
  Zoals ik boven schreef zoeken de fietsers ook zelf hun weg. Met een fiets kan je ook veel langer langs wegwerkzaamheden dan een auto. Fietser die er dagelijks langs gaan hebben die borden dan ook niet nodig. Fietsers die er maar zelden komen ook niet zo, omdat de ‘normale’ route hen vaak ook al onduidelijk is.
  Met de ‘gewone’ wegwijzers voor fietsers is het ook overal mis. Fietsers worden vrij snel richting grote weg gestuurt. Dat is niet alleen omfietsen, maar ook fietsen in de stank en lawaai van auto’s. En je loopt heel snel vast met kruispunten. Als topologische zwerffietser maak ik me daar druk om. Ik heb al wat voorstellen naar de Provincie gestuurd en binnenkort gaat weer een zootje.

 14. Dat doe je goed Xiwel. Hoop dat er naar je geluisterd wordt.

 15. is het nou eigenlijk wel met dt?

 16. @Ellen: Dat maakt weinig uit, ik hoor het verschil toch niedt. :-)

 17. KIjk : dat is op de spoorbrug ook zo… Kan je elkaar ook niet passeren maar je riskeer wel een boete……

 18. @Brownie: De politie wil op de spoorbrug geen boetes meer uitschrijven. Dat is al een jaar of 5 zo. Zelf heb ik er ooit wel 1 gehad, maar dat is dan ook ruim 30 jaar geleden.
  Dus als je niet babies uit een kinderwagen rijdt, kan je daar gewoon fietsen zonder een boete te riskeren. :-)

 19. Die Mack hoorde bij de podiumwagen ( trailer… ) mooi ding , zelf gemaakt, uit – en inschuifbaar en staat binnen 15 minuten !!! Er zit een kleedruimte in en verwarming ! IK hebn er zelfs ’s winters uiterst confortabel in gespeeld.
  Jammer dat je niet even hebt gekeken en geluisterd, ik was helemaal weer op stoom !

 20. @Brownie: Ik reageer even op je eigen log.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: