Jun-26: Zomerse Kleuren

Ik kreeg ‘zomaar’ een drang om de text op het tegeltje tijdelijk aan te passen.

De kleuren tussen geel en rood worden ook gebruikt om de temperatuur van een vlam of van bijvoorbeeld gloeiende kolen te bepalen. Dat gebeurt met een pyrometer. Rood is het koudst, ongeveer 700 graden (celsius), Oranje warmer rond 1400 graden en Geel zeer heet circa 2800 graden. Witheet zoals de zon is een graadje of 6000. Met allerlei tussenkleuren kan de temperatuur tot op 1/10de graad bepaalt worden. Ooit heb ik wat software geschreven in Pascal om de meetwaardes van een pyrometer in een PC te krijgen. Dat was wel leuk werk, het rondhangen op een cokesfabriek vond ik een stuk minder.

Ik heb een paar jaar terug een webpagina met kleuren gemaakt, die tegenwoordig handig is voor het afstellen van de web-log-kleurtjes. Bij de nieuwe web-log kan je alle kleuren toepassen, maar dan moet je wel de hexadecimale code weten. FF is daarbij het meest en 00 het minst. FF0000=rood, 00FF00=groen, 0000FF-blauw, FFFFFF=wit, 808080=grijs en 000000=zwart.

Op donkere achtergronden is het beter om lichte letters te kiezen en op lichte achtergronden donkere letters. Met m’n kleurenpagina kan je op een kleur prikken waardoor de achtergrond van de pagina in die kleur verandert. Als je met je muispijltje boven een kleurvakje sta, dan verschijnt de code en de eventuele naam van de kleur. Als je zo’n kleurcode gebruikt in HTML, dan moet je het hekje (#) ook typen, bij de invulvakken van web-log moet je dat hekje weglaten.

Geplaatst op 2006-06-26, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. ik denk dat dit hogere wiskunde is, is het niet?

 2. en als ik even 2 kleuren wil vergeten zijn het wel geel en rood!!!
  pfffffff……..krijg er rare gedachte’s bij…

 3. Klinkt handig, maar ik ben kleurendoof dus ik pruts altijd maar wat aan tot ik het zelf goed kan lezen.

 4. Heel mooi, die pagina.
  Ik heb al iets voor de HEX-kleuren (o.a. Color Cop), maar zet deze er even bij.

 5. @Nanos: In de meeste tekenprogramma’s (zoals MS-Paint) zijn ook kleurenkiezers, maar die geven de hexcodes niet. maar de decimale weergave daarvan. Die zijn ook om te rekenen.
  @Eline: Echt hogere wiskunde is het niet. het enige waar je mee te maken hebt is het hexadecimale stelsel. Dat is een 16-tallig stelsel waar bij geteld wordt van 0 t/m 15, de getallen boven de 9 worden aangeduid met a, b, c, de en f. Op het rekenmachientje van Windows kan je overschakelen tussen hex en dec, ons gewone decimale stelsen dat van 0 t/m 9 telt. Je ziet dan dat ff gelijk is aan 255.
  @Kaat: En Oranje wil je niet vergeten? :-)
  @F54: Ik wist van je kleurenprobleem. Veel mannen hebben een probleem met de kleur cyaan, dat tussen groen en blauw ligt.
  Als je naar die 3 ballen kijkt hierboven, zie je dan nog allemaal verschillende tinten of lopen er ook een paar van die kleuren in elkaar over?

 6. Ik vroeg me al af of die scheidsrechter op zoek was welke kleur kaart het beste bij oranje kleurde. Hij kon maar niet kiezen…. ;)

 7. Ik zie heel mooi allemaal verschillende tinten. Niks wat in elkaar overloopt. :-)

 8. Ik zag op je kleurensite dat je het internet afgezocht hebt naar septaven. Probeer het eens met septiemen!

 9. @PluToon: Ik schreef al op die pagina dat ik niets van muziek weet, van het woord Septiem had ik nog niet eerder gehoord. De sites waar dat woord op voor komt vind ik niet echt duidelijk, ook de wikipedia-septiempagina helpt me weinig. Septiem zal inderdaad de betere vervoeging zijn van Sept, maar ik vind Septaaf gewoon wat leuker en beter aansluiten bij Octaaf. Inmiddels staat die pagina op het zoekwoord Septaaf wel bovenaan bij Google. :-)

 10. Ik snap niet alles, maar dat zal aan mij liggen.
  Oranje is wel fel, maar niet een gelukskleur.

 11. Geen idee meer hoe ik hier terechtkwam. Maar dat ’t te laat is om dit te snappen lijkt me duidelijk. Kleurig logje, dat wel. En ik begrijp nu ook waarom de magenta inkt van de fotoprinter altijd als eerste op is. Waarvoor dank.

 12. @Ruwina: Snel even richting Pavia, daar ben ik een keer het plaatsje Magenta tegengekomen. :-)

 13. Ik zie wel verschillende tinten maar kan een aantal vlakken links en rechts niet van elkaar onderscheiden: b.v. G en C+Y zijn voor mij hetzelfde (als ik ze direct naast elkaar zou leggen zie ik misschien nog wel een verschil maar zo niet)b.v.R en M+Y of C en B+G zijn voor mij ook gelijk, of dat echt zo is weet ik dus absoluut niet.
  Ik moest ook even extra kijken om verschil tussen G en Y te zien.

 14. Ik vermoed trouwens dat K zwart hoort te zijn, maar voor mij zit daar duidelijk een rode tint in.

 15. Ik heb het geel gehouden. Ook wel lekker zomers.

 16. Kleurig dus, met of zonder codes hou ik erg van kleuren.

 17. @F54: Het is me wel duidelijk dat je meer dan 2 beetjes kleurenblind bent. ;-)
  De letters zijn de internationale afkortingen die bij PC’s, printers en in de fotografie gebruikt worden. Op beide diagrammen staan 8 kleuren, R(ed), G(reen), B(leu), C(yan), M(agenta), Y(ellow) en blac(K). Daarnaast is er nog wit, dat waarschijnlijk een W afgekort wordt.
  PC’s gebruiken RGB, alles uit is zwart en alles aan is wit. Tussen de RGB-kleuren zitten overlappende stukjes als Groen, Magenta en Geel. Ik vond het niet nodig om daar letters in te plaatsen, maar in jouw geval was het zeker handig geweest. Op het rechter printer-diagram staan onder van links naar rechts de kleuren Cyaan-Groen-Geel. Groen op een printer wordt gemaakt door eerst geel te spuiten en daaroverheen Cyaan. Dat kunnen ze in jouw geval wel uit hun hoofd laten.
  Printers gebruiken CMY maar meestal CMYK omdat er voor text nogal veel zwart gebruikt wordt is daar een aparte cartrige voor. Grijstinten worden op de meeste huis-tuin-en-keuken-printers gemaakt met CMY en dus niet met zwart. Dus als je snel van je kleuren af wilt moet je veel grijs printen.

 18. Geel en rood met hazelnoot. Nuts.

 19. Ach zolang ik nog kan zien dat je sidebar en de hoofdkolom twee verschillende kleuren geel zijn (of….. ;) )

 20. Handige pagina!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: