Jul-14: Xagnix

Zo af en toe probeer ik toch nog wat verder af te vallen. En dat doe ik dan bijvoorbeeld door een mooie boswandeling in de Schoorlse Duinen. De laatste keer had ik toevallig een plastic tas bij me en bedacht ik zwerfvuil wat op of naast m’n pad lag mee te nemen naar de dichtstbijzijnde afvalemmer.

Na 6 km kwam ik niet verder dan 1 pakje Fristy, 1 pakje Chocomel, 2 extra plastic rietjes en een oude zakkam. Dus geen blikjes of andere zooi. Eigenlijk onbegrijpelijk weinig aangezien het toch behoorlijk druk is in de duinen en ik een pijltjesroute volgde. Het staat er ook niet stampvol met afvalemmers, in totaal ben ik er 2 tegen gekomen.

Dus mensen kunnen het wel. Of zullen er meer mensen zijn die ook af en toe vuilrapen?

Geplaatst op 2006-07-14, in Milieumatig, Regiomatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 31 reacties.

 1. Het is het type mens dat in de bossen komt, die hebben oog en hart voor schoonheid en zullen die niet zo snel verpesten door als dank rotzooi achter te laten.
  Ik gooi mijn klokhuis wel altijd en overal weg, lekker voor de vogeltjes, maar bananenschillen doe ik in een bak of neem ik mee, want die vind niemand lekker en mensen zouden er wel eens over uit kunnen glijden en het staat zo slordig.

 2. Ik denk dat dit prima aansluit bij een opmerking die je in een van je comments bij je vorige log maakte: als er niets ligt komt er ook niets (ik zou liever zeggen “niet zo snel iets”) bij. Zo bezien heb je met je actie dus wel de kans dat er snel veel meer ligt aanzienlijk verkleind.

 3. In mijn hoofd verscheen hetzelfde als wat Frans54 zegt: waar al rommel ligt, komt meer bij en omgekeerd.Maar ik heb vandeweek in de speeltuin ook wat papiertjes van anderen opgeruimd, en niet alleen omdat dreumesen alles oprapen ;)

 4. @Jolie en Frans: Dat ik er eens aan begon had daar ook zeker mee te maken. Vuil trekt vuil aan. Als er niets ligt, dan gooit men er niets bij. In onze stad weet de gemeente dat ook en die doet dus veel aan het snel weghalen van zwerfvuil. Dat werkt echt.
  In dat duingebied is zoiets onmogelijk. Er zijn maar enkele boswachters en het betreft een paar duizend wandelpaden waar met geen voertuig te komen is. Zelfs mountainbikes blijven steken in het mulle zand. In een dergelijk geval moeten bezoekers het zelf opruimen of beter niet neergooien. Het kan niet anders dan dat dat gebeurt.
  Het stak me wel dat het van die geplastificeerde drinkpakjes waren die ik vond. Statiegeld op blik gaat hier niet werken. Ik weet ook welke groep dit soort pakjes aanschaft. Vaak gezinnen met jonge kinderen. Dus dat stelt ook teleur.
  Maar al met al gaf het me een zeer positieve indruk.
  Dat vuil van een ander oprapen kan overigens ook op straat of in de eigen buurt. Vaak is het een kleine moeite en het bespaart uiteindelijk op gemeentelijke lasten. Het voorkomt ook irritatie. Als je het laat liggen dan erger je je er meer aan dan dat je het even in de dichtstbijzijnde afvalbak gooit.

 5. Weinig vind ik nul.
  Want er hoort niks te liggen, waar dan ook.
  maar over het algemeen is nederland een proper land.

 6. Ja over het algemeen gaat Nederland wel goed met de natuur om. In vergelijking dan tot de landen waar ik ben geweest. Ik schat ze middenmoot.
  Belgie vind ik absoluut vies. Heb me in Antwerpen altijd aan het enorme vuil gestort en ook op andere plaatsen kwam ik dat tegen. Canada is heel schoon. In Rusland zijn ze de grootste viespeuken. Als je daar in de bossen gaat lopen of je gaat naar een meer dan dumpen ze gewoon alles, maar dan ook echt al hun afval in een grote kuil naast het meer. Dat verteert dus nooit. En als je er naar vraagt waarom ze dat doen dan krijg je als antwoord : ach we hebben toch natuur zat.
  GRRRRR

 7. Wat een ludieke aktie. Dat er maar meer mensen jouw voorbeeld mogen volgen.

 8. Ik ben mijn pakje Fristy, pakje Chocomel, 2 extra plastic rietjes en een oude zakkam kwijt. Ik had ze op het strand neergelegd maar een of andere onverlaat, ongetwijfeld een Duitser, heeft ze meegenomen.

 9. @Mack: je had ze zeker in een kuil neergelegd?

 10. @Mack & Frans: Welke kl**th*mmel heeft die zooi van het strand naar het 2km verder liggende bos gesleept?

 11. @R Smurf: Klopt nix is beter, maar dit was in mijn ogen nihil. Xagnihil vond ik alleen niet zo’n leuk logtiteltje.

 12. @Hette: Het scheelt binnen een land erg waar je komt. Die duinen zijn behoorlijk schoon, dat is me al eens eerder opgevallen. Ik weet ook wel gebieden waar het rommeliger is.
  In Canada ben ik op plekken geweest waar maar 1 bezoeker per half jaar komt. Je mag hopen dat zo’n bezoeker geen hopen achterlaat. Een dergelijk leeg land kan alleen schoongehouden worden door de bezoekers.
  In België viel het me de laatste keren ook erg mee. Dwz in het bosgebied ten zuidoosten van Brussel en in de Ardennen. In een voorstadje van Charleroi was het een enorme bende. Alles (zoals een krat met wijnflessen) lag naast overvolle prullebakken, op banken en noem maar op.

 13. @F54: In mijn log vliegen alleen eXters. :-)

 14. Ik ga vandaag het strand controleren. Vond vorige keer erg veel bloemen langs de vloedlijn, vermoed as-verontreiniging in het water maar dat is voor de leek niet aan te tonen.

 15. Goeie actie, Xiwel.

 16. Haha Xiwel, je lijkt mijn zoontje wel. Raapt ook altijd alles op zo langs de weg. Hij vindt dan dat hij het of moet weggooiien of hij kan het nog wel ergens voor gebruiken….
  (in beide gevallen loop ik met een tas vol zooi)

 17. @Wggb: Vooral niet ontmoedigen, hooguit een grotere handtas bij de kringloop halen. :-)

 18. @Aargh: Om niet overwerkt te raken mijd ik vulkaangebieden.

 19. @Thérèse: Valt wel mee, eigenlijk zouden we dit normaal moeten vinden.

 20. Precies, dat vind ik eigenlijk ook. Alleen ben ik soms ergens te vies van om het op te rapen. Vooral als mijn fantasie dan ook nog eens wat honden laat passeren. ;-)

 21. En om nou met zo’n prikstok te gaan lopen……….(?) :-))

 22. @Ellen: Misschien iets om die nordic-stokken van een scherpe punt te voorzien?
  Er is een makkelijkere methode door je plastic tas als een soort handschoen te gebruiken.

 23. Whahaha………die is scherp. Een goeie tip trouwens. :-))

 24. Ik liep met Sven over het strand vanmiddag, en op de kustlijn lag een een bodem van een bierflesje met een paar goede punten erop… Opgeraapt en weggegooid natuurlijk, stel je voor dat iemand er even intrapt…

 25. We zitten vaak bij de kerf, maar een keer meer mee teruggenomen dan we erheen sleepten……

 26. @Laantje: Glas en vooral afgebroken op een plek waar mensen met blote voeten lopen is wel heel erg. Ik raap glas doorgaans op, ook hier in de stad. Er zijn hier glasbakken zat en via die veegwagens komt het waarschijnlijk in de verbrandingsoven.

 27. @Brownie: Die Kerf is helemaal een raar geval, dat is een soort vuilmagneet. Als er zeewater inkomt, dan komt het vuil van zee mee. Als het water er uit stroomt, dan blijft het vuil in de Kerf achter. Kortom handig om het zeewater te zuiveren, maar of ie daarvoor bedacht is…. :-)
  Ik heb trouwens begrepen dat de Kerf minder vaak volloopt dan bedacht was. Waarschijnlijk komt dat door het bezinksel (in hoofdzaak zand) dat achterblijft. ’t Zal wel niet komen omdat de zeespiegel zakt.

 28. Ik heb meer het idee dat de duinenrij weer opbouwd… eerst kon je gewoon doorlopen, maar nu zit er een ” klim ” in.
  Grappig, gisteren wou P. op de duinen daar klimmen, maar mocht het niet van M. , van mij wel, geen bordjes ” kwetsbaar gebied ” neerzetten als je als beheerder zelf de duinen doorsteekt………
  Er ligt in de kerf inderdaad een hoop rotzooi, maar komt meestal van zee af, ik doelde op de pakjes en chipszakken, die als dank voor het aangenaam verpozen, voor de beheerders zijn achtergelaten.

 29. Trouwens een heerlijk strand daar ! wist je dat ze binnenkort bij zeer heet weer al die ventilatoren gaan aanzetten ??? Goed geregeld daar….

 30. @Brownie: Die vintilators komen wel heel ver weg, zullen die het tot daar redden? :-)
  Je mag een redelijk eind om de Kerf duinstruinen. Die bordjes rustgebied/natuurgebied en zo staan een flink eind weg. In de zomer kom ik er bijna nooit. Ik heb geen idee hoe het er nu bijligt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s