Jul-17: Rapportcijfers-2

Een paar maanden terug heb ik een cijferslijst gemaakt om aan te geven of de nieuwe omgeving van Web-log.nl beter of slechter was dan de oude. Inmiddels zijn we wat verder en enkele kinderziektes zijn vertrokken. Zo is de traagheid afgenomen. Omdat dat lijstje in gifvorm was, was die niet te lezen door beide Kim’s. Bij deze het aangepaste rapport in HTML-tabelvorm.

Vanuit de Logger gezien:

web-log
oud

web-log
nieuw
punt.nl
A. Mogelijkheden in een logje
(bijv. grote letters/HTML)
6 8 8
B. Gemak om een logje te plaatsen 7 7 7
C. Gemak om foto’s te plaatsen / webruimte 6 7 7
D. Gemak beheeromgeving 7 5 7
E. Archieveermogelijkheden 8 4 8
F. Pollmogelijkheden 8 5 6
G. Dataverkeer 7 6 8
Vanuit de Bezoeker gezien:
H. Overzicht laatste reacties 7 5 5
I. Overzich laatste logjes 7 5 6
J. Overzichtelijkheid Lay-Out
(Ruimte tussen reaxi’s, logbreedte)
7 5 7
K. Reageermogelijkheden (Smilies/Spamcode) 7 5 8
M. Laadsnelheid 8 6 5
O. Reclames 7 7 7
X. Totaal 7.1 5.8 6.7

Inmiddels dus meer ervaringen. Zo gaf web-log aan dat er een datalimiet kwam. Er is wel een teller gekomen die aangeeft hoeveel data er verbruikt wordt, maar ze durven het voorlopig niet aan om loggers met teveel dataverkeer hierop aan te spreken. Zo gek is dat overigens niet, dataverkeer kost Web-log.nl geld. Gewone websites bij doorsnee providers als Planet en Wanadoo hebben meestal ook een datalimiet. Die is echter wel 3x hoger als wat web-log van plan was/is. De kans is reëel dat web-log.nl na verloop van tijd toch gaat zeuren bij de grootverbruikers om over te stappen naar een betaalde versie. Omdat ik mijn plaatjes en dergelijke ergens anders stal zal ik geen last krijgen van die limiet.

In het begin was de nieuwe versie ook apetraag. Dat is voor een groot deel verholpen. Mogelijk kwam dat door de verhuizing zelf of omdat loggers teveel logs op de beginpagina toonden. De nieuwe logs zijn nog altijd een stuk trager dan de oude, maar er valt beter mee te leven. Punt.nl is de concurrent waar veel web-loggers naar overgestapt zijn. Die Punt.nl is inmiddels veel trager dan de nieuwe Web-log.nl. Er zijn daar meer mogelijkheden in lay-out en de overgestapte loggers hebben niet in de gaten dat hun log daar zeer traag van kan worden.

Want dat overstappen is wel degelijk gebeurd. Zo’n 60% is bij Web-log gebleven, 14% is richting Punt.nl gegaan, 17% is zelf iets begonnen vooral met WordPress en 9% is gestopt.

Een van de meest opvallende is Fransamsterdam. Hij had een veel bezocht log bij Web-log.nl waar ie regelmatig in de top 30 stond. Hij deed ook mee in de groep van 120 voor-verhuizers en was toen nog redelijk enthousiast. Dat is inmiddels helemaal over. Zijn log werd extreem traag, kreeg veel minder bezoekers en bijna geen reageerders meer. Hij liet het er niet bij zitten en probeerde van alles bij Typepad, Bloggen.be, Punt.nl, Blogeiland, De Volkskrant en als laatste bij Erolog.nl.

Die laatste zet vond ik erg pikant. Erolog.nl is net als Web-log.nl van Ilse-Media. Waar alle Web-logs verhuisd zijn, zijn de Erologs in het geheel niet verhuisd. Je kan daar dus nog op de geheel oude manier loggen. Je kunt er nog gewoon handmatig archieveren. Smileys doen het nog gewoon, er kunnen kadertjes om elke reaxi en de Poll zal er ook nog wel normaal werken.  Wel aantrekkelijk ware het niet dat het bedacht is voor erotici. Als er dus op een verkeerde knop gedrukt wordt schakelen bezoekers zo door naar het portaal met schaarsgeklede dames. Voor loggers met jonge bezoekers is dat wat minder. Het is ook maar de vraag of Erolog.nl eermaands ook niet verhuisd, of dat de Erologgers effectiever hun poot stijf houden.

Bij Alexa is het al jaren mogelijk om de populariteit van domeinen te bekijken. Dat doen ze niet zo nauwkeurig, maar het werkt wel goed voor domeinen met heel veel bezoekers. Ik heb daar het verschil bekeken tussen Web-log.nl en Erolog.nl (het betreft de optelsom van alle web-logs in zo’n domein):

De rechter dikke lijn is het verhuismoment van Web-log.nl. Het is goed te zien dat daarna de populariteit (bezoekersaantallen en aantal gekoppelde links) flink zakte. Bij Erolog echter niet. Die bleef doorstijgen en is inmiddels populairder dan Web-log. Zal Ilse-Media dan toch een verkeerde keuze hebben gemaakt?

Geplaatst op 2006-07-17, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. Doe je dit uit hobby? Ooit ben ik bij Web-log begonnen, daarna ben ik overgestapt naar BNN, maar toen BNN zo traag werd als peppenstront, ben ik voor mezelf begonnen met Blogger. Ik heb even Wrodpress gehad, maar dat mislukte. Daar was ik te dom voor.
  O ja, ik heb ok nog 20-Six gehad, zowel in het Nederlands als in het Duits.

 2. @Vedat: Ja dan kan je wel zeggen. Ik ben in elk geval niet gebonden aan enig bedrijf en dus ook niet aan Web-log.nl of Punt.nl.
  Bij Linx en Info staat wat meer over m’n ‘motieven’. Eigenlijk ben ik dit ooit begonnen voor een kennis om te kijken wat er mee kan. Vervolgens ben ik een beetje blijven hangen.
  Eigenlijk gaat dit ten koste van m’n andere (hobby) website. Daar heb ik nog een hoop achterstand als het vertalen van 2 fietsvakantielogs en het omprutsen van de site zodat ie beter in FireFox werkt.

 3. Xiwel, waarom bouw je niet een eigen blog? Daarmee kan je naar hartelust aan instellingen knutselen wat je wil. Moet je wel wat webruimte hebben. Ik moet zeggen dat zo’n eigengemaakt blog prima bevalt. Nouja, het is ergens van internet gevist en een vriend heeft het voor me geïnstalleerd, maar het blogt nu lekker. :-)

 4. ga jij wel eens lekker naar buiten, zwemmen ofzo? dat zit maar achter die computer..

 5. @Fialas: Ik heb net een heel stuk gefietst. Dat doe ik thans bij voorkeur na 18 uur. Ik heb geen zin om me te verbranden en het is een stuk rustiger in de duinen. Overdag hou ik het heerlijk koel in m’n huis en hou ik dus een logsiesta. :-)

 6. @Guidje: Maak je om mij maar niet druk. Zoals ik al schreef ben ik dit begonnen als testlog. M’n gewone website wordt een stuk beter bezocht en daar heb ik alle vrijheid. Ik log daar ook, maar niet zo vaak. Het is een gratis domein met onbeperkt dataverkeer, maar heeft geen PHP of MySQL. Dat is nodig op hun server voor bijvoorbeeld WordPress. Ik nam daar al genoegen met het idee dat er dan maar niet gereageerd wordt. Bij Bieslog kan dat toch ook niet.
  Op Web-log heb ik zelf weinig problemen omdat ik aardig overweg kan met HTML. Een paar kleine dingen vond ik op de oude manier gunstiger, mogelijk gaan ze dat nog aanpassen.
  Met die oude versie kon ik tegen andigibeten zeggen dat iedereen overweg kon met Web-log. Met de nieuwe versie zeg ik dat dus niet meer. Om die mensen te vertellen dat Erolog nog altijd zo eenvoudig is gaat me wat ver.
  Overigens moeten mensen met een eigen oplossing niet vergeten om hun site bij Google op te geven. Bij Web-log en Punt.nl gebeurt dat automatisch.

 7. Over die limiet bij web-log: daar begrijp ik niets van. Is er een limiet aan je foto’s of aan je tekst? Jij als onderzoeker kan mij misschien wijzer maken.
  Overigens ben ik nu best tevreden over web-log, nu ik gewend ben.
  Groetjes.

 8. @Thérèse: Alles went, zelfs hangen. :-)
  Wat die datalimiet betreft. Bij het verhuizen moest je je log ‘activeren’. Daardoor ben je toen ook accoord gegaan met de nieuwe algemene voorwaardes van Web-log. Dus ook accoord gegaan met de mogelijkheid dat Web-log je log de laatste dagen van de maand mag sluiten als je maandelijkse portie dataverkeer verbruikt is. Nu doen ze dat (nog) niet omdat ze niet willen dat er nog meer Web-loggers weglopen. Mogelijk komt het wel.
  Ieder gratis web-log heeft een datalimiet van 500 megabyte per maand. Dat is ruim 16 MB/dag. Een gewone beginpagina is 100 Kilibyte = 0.1 MB. Als er 160 verschillende bezoekers op een dag komen dan is het data verkeer 160 x 0.1 = 16 MB. Dat kan dus net.
  Als je bij web-log wat foto’s plaatst die op de voorpagina bij elkaar 900KB zijn, dan trekt een unieke bezoeker per bezoek 0.1 MB aan text en 0.9 MB aan foto’s. Bij elkaar is dat 1 MB en dan kan je dus nog maar 16 bezoekers per dag krijgen om binnen de limiet te blijven. Als een lollige bezoeker geen cache gebruikt op zijn PC en 16x of F5 klikt, dan ben je dus ook direct aan je tax.
  Het is dus handiger om foto’s en zeker filmpjes bij flicker.com of op je eigen webruimte van je provider te zetten. (bijv. home.hetnet.nl/therese of zoiets). In dat geval tellen de foto’s niet mee in het dataverkeer tussen Web-log en je bezoekers. Die foto’s worden namelijk direct vanaf flicker.com naar die bezoeker gestuurt.
  Het Net, Wanadoo, Planet en dergelijke hebben overigens ook een datalimiet voor een webruimte. Die is echter 3x zo groot: 1500MB/maand. Bij Punt.nl is de datalimiet 2000MB/maand. Met veel foto’s kom je bij hen dus veel minder snel in de problemen.
  Nu denk ik dat Web-log over een half jaartje gaat beginnen met het brieven te mailen aan wWeb-logs met veel bezoekers. Die web-logs krijgen dan het advies om over te stappen naar een betaalde versie die een grotere datalimiet heeft.
  Ik heb het overigens aldoor over ‘unieke’ bezoekers. Iemand die zeer regelmatig langskomt heeft een groot deel van je Web-log in zijn of haar ‘Tijdelijke Internetbestanden’-map (cache). Die halen dus niet bij elk bezoek alle data van je web-log, alleen die delen die verandert zijn.

 9. grappig die grafieken.
  zegt wel iets. :)

 10. Ja grappig al die grafieken.
  Ik kan er nu wel redelijk mee overweg. Heb ergens een lijst met de meest gebruikte HTML codes. Dat moet genoeg zijn. Ben op dit moment drukker met PHP8. Ik wil eindelijk ook eens zo’n mooie fotocollage maken.

 11. Ik blijf lekker zitten waar ik zit. :-)

 12. Ik kan me wel vinden in je rapportcijfers, al zou ik ook de beheeromgeving een vier geven (en misschien nog wel minder). De reageermogelijkheid is mij eigenlijk ook niet meer waard. Wie ingelogd is, heeft geen last, maar anderen krijgen te vaak die spamcode. Waardeloos is dat. Thuis ben ik ingelogd, maar als ik ergens anders ben reageer ik gewoon nergens meer.
  Ik ben blij dat ik weg ben bij web-log.
  Iets wat ik hier niet zie, maar wat wel een flinke achteruitgang is, is dat er geen subgebruikers meer mogelijk zijn in de gratis versie. De bestaande logs van subgebruikers zijn bij de verhuizing automatisch bij de hoofdgebruiker terechtgekomen. Dat zou voor mij de reden zijn de beheeromgeving nog lager te waarderen dan die vier.
  Het plaatsen van foto’s is een fluitje van een cent geworden, maar de ruimte om dat te doen is wel heel klein. Dat gaat men vandaag of morgen merken.

 13. @Nanos: Dat van die sub- of gastgebruikers was ik helemaal vergeten. Er waren niet zoveel die daar gebruik van maakten, maar die het deden zijn er zeer op achteruitgegaan. Ik heb wel eens voorgesteld dat dit op te lossen is door meer web-logs aan te maken en deze via een menuoptie allemaal aan elkaar te koppelen. Dwz je mag per persoon onbeperkt logs aanmaken. Dat zorgt ook voor meer parkeerruimte en een hogere datalimiet omdat die ook per web-log zijn.
  Ik ken 1 weblogger die opgestapt is omdat het niet lukte de spamcode en cookies goed te krijgen. Steeds moest iedereen alles invullen. Zeer lastig. In het begin was het beroerder omdat ze vanaf verschillende serverlocaties (USA en Nederland) werkten en deze niet goed met elkaar overweg konden. Mijn indruk is dat dat probleem over is.
  Laast kon ik zelf niet inloggen om een log te plaatsen. Dat kwam door een irritante Flash-reclame die teveel processorcapaciteit of iets dergelijks gebruikte. Uitterst irritant. Gelukkig is dat ding pleite en kan ik er weer gewoon bij.

 14. html? Als ik html in web-log stop komt er een heel ander taaltje uit dat niet meer op html lijkt, of te wel je houdt een lay out over die van geen kanten klopt. Nee, er moet nog heel wat veranderen wil ik in de toekomst bij web-log blijven.

 15. Voorlopig doet web-log het nog maar het is gewoon niet meer zo leuk als eerst. Kijk alleen al naar de bezoekersaantallen, die zijn gewoon afgenomen en dat is niet echt leuk voor de logger zelf.

 16. @Eline: Dat klopt, er zijn wat verschillende interpretaties van HTML. Vaak denk ik er anders over dan Web-log. Soms krijg ik een bericht “HTML-code te complex, kan de gewenste opdracht niet uitvoeren.” Vervolgens loopt ie vast. Maar dat is bij Punt.nl niet veel anders.
  Het voordeel van UBB was dat de U voor Uniform staat en er geen andere interpreaties bestaan. Het was wel beperkter, maar die extra mogelijkheden van nu gebruik ik vrijwel niet.
  Zo was het altijd al mogelijk om filmpjes te tonen, maar geen zelfstartende filmpjes. Ik vind een zelfstartend filmpje een ramp. Apetraag en vaak weet ik niet op een filmpje te reageren. Ik zie dus liever ‘gewone’ logs.

 17. @SCM: De bezoekersaantallen op dit log zijn stabiel gebleven. De laatste weken is het inderdaad minder, maar met voetballen, Tour de France, vakanties en het mooie weer lijkt me dat goed verklaarbaar.
  Op jouw site (en die van Bettieke en Tom Janssen) staat nog altijd de gratis versie van Webstats4U. Dat ding lanceert zeer irritante Pop-Ups die m’n mediaplayer openen om een muziekje ten gehore te brengen. Mijn Pop-Upkiller houdt vrijwel alles weg, maar niet die irritante dingen. Ik heb ook van alles geprobeert met het blokkeren van Ilead websadressen in m’n browser, maar ook dat werkt helaas niet. Het gevolg is dat ik liever andere web-log bekijk. Ik zal daarin zeker niet de enige zijn. De kans is groot dat je bezoekers aantallen verbeteren als je overstapt naar een betaalde versie van Webstats4U of naar bijvoorbeeld OneStat.

 18. @Xiwel
  De kwestie van de subgebruiker speelde Gam en mij parten op ons gezamenlijke web-log ‘boekcitaten’. Het is daar niet aan de orde er een tweede web-log bij te nemen voor hetzelfde onderwerp.
  Wij zijn allebei met onze eigen weblogs al lang voor onszelf begonnen en dat bevalt prima.
  De bevredigende oplossing voor het probleem hebben we nog niet gevonden.

 19. Een reuze-interessant onderzoek en discussie Xiwel, al zit ik niet bij web-log, er is wel veel uit te leren over gebruikers- en bezoekersgedrag, (mochten de bedrijven dat willen ;}) Zonde van zo’n log als van Fransamsterdam.

 20. @Jolie: Een van de redenen dat ik nog bij web-log zit komt omdat ik wel mee wilde maken wat er precies gebeurde.

 21. Xiwel, duidelijke cijferlijst en bedankt voor de moeite ervoor te zorgen dat Kim & Kim de lijst deze keer ook konden lezen!
  Ik heb zelf nauwelijks ervaring met web-log.nl na de verhuizing. Het enige dat me verontrustte was dat ik toen zag dat ik al over de helft was mbt toegestane data, over het dataverkeer heb ik het dan niet eens.
  Het blijft al met al een onzekere toestand hier, hoe of wat er gebeuren gaat. Maar dat kan elders evengoed natuurlijk, niks is zeker.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s