Jul-21: Geotics

Enkele dagen terug stond bij de supermarkt een vrachtauto uit Langerak. Zoiets activeert bij mij meteen het fantadeel van m’n hersenen. In dit geval borrelde de gedachte op hoe een mannelijk lid van die plaats genoemd wordt.

Ik heb deze associaties vaker. Zo doet de plaats Moordrecht me direct aan Roger Moore denken. Niet vanwege zijn achternaam, maar zijn rol als James Bond. Een Engels tourist zou ik dan ook niet naar Moordrecht verwijzen, maar naar ‘License-to-kill’. Een toppertje is het politiekorps ‘Gooi- en Vechtstreek’. Dat vraagt om extra politiewerk. Zo zegt ook menig student aan de UT, te studeren in ‘Pluskut’. Op geogebied is er dus flink wat te verzinnen.

Voor mensen die niet zover op vakantie gaan is het aardig om een plaats in het Frans of Italiaans te vertalen. Mons-Marum en Quartier-sur-Mer zijn daar bekende voorbeelden van. Voor de bezoekers die om een spelletje verlegen zijn, bij deze een minder bekende. Iemand enig idee waar Tampon-Barrage ligt?

Advertentie

Geplaatst op 2006-07-21, in Overmatig, Ximatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.

 1. Er zijn drie plaatjes Langerak in Nederland. Eentje daarvan is tegenwoordig een buurtschap van Doetinchem. Het kan dus goed zijn, dat die Lange Rakker gewoon een Doetinchemmer is.
  In de eerste jaren van haar bestaan heette de universiteit in Tilburg, Katholieke Universiteit Tilburg. Vanwege de afkorting is de naam dan ook veranderd.
  Ja, bij Tampon-Barrage kan ik veel platsen bedenken, die eindigen op …dam, alhoewel Wijk bij Duurstede met veel fantasie ook nog zou kunnen. Ik ben benieuwd.

 2. @Vedat: De vrachtwagen kwam uit het Zuid-Hollandse Langerak (vroeger een eigen gemeente, nu in gemeente Liesveld). Die bij Doetinchem is naar mijn indruk ook een erkende plaatsnaam met de naam Langerak GL. Er is ook een Langerak DR in de gemeente Coevorden.
  Met UT bedoelde ik de nieuwe naam voor Universiteit Twente. Hadden ze ook Tut kunnen noemen omdat het een Technische Universiteit is. UvT is de huidige naam voor de Universiteit van Tilburg. Was KUB (Katholieke Univ. Brabant). Niet te verwarren met de TUE, wat geen Tilburgse maar wel een Technische Universiteit in Eindhoven is. :-)
  Dat de zoekplaats op dam eindigd klopt, maar dat doet hier 1 op de 5 plaatsen. :-)

 3. Obdam??? Meer kan ik er niet van maken. Waarbij ob dan het merk is.

 4. Wow, ik gok dat Hette het in 1 klap goed geradem heeft, ik was er nooit op gekomen, al ken ik het soort associatie, prachtig trouwens, dat ‘politiekorps Gooi- en Vechtstreek’ :)

 5. Hette: Stimmt! (‘Ohne Binde’)

 6. Het is weer een heerlijk log geworden. :-))

 7. @Xiwel, zo kun je het ook zien. Maar ik ging meer af op het bekende merk.

 8. @Hette: Daar staan de letters ob voor in dat merk. :-)

 9. Langerak bij Doetinchem is wel een apart dorpje geweest, maar hoorde, voor zover ik weet, altijd bij de gemeente Doetinchem.
  De KUB is inderdaad de naam geweest van de universiteit in Tilburg, maar daarvoor was het KUT en dat hebben ze toen veranderd in KUB.

 10. Heb je nog zo’n doordenkertje?

 11. @Hette: Wat dacht je van een schaap in Duitsland?

 12. beaufort in luxemburg, daar waait het nooit

 13. Eline: Voor wind kan je beter naar Beaufort in West-Ierland gaan. ;-)

 14. Help me out…….schaap in duitsland?
  Kwartje wil niet vallen en mijn duits reikt ook niet zo ver, blijkt.

 15. @Ellen: Ik dacht nog een lekker lastige is wel leuk. :-) (Je hoeft er overigens geen woord Duits voor te kennen. Een atlas is wel handig.)

 16. Haha, dit is leuk zo op een regenachtige maar zwoele zomeravond…

 17. @Wggb: We hebben hier geluk. Na 2 uur plenzen is de zwoeligheid vertrokken.

 18. Hmm schaap in Duitsland….Schaf..
  iets met wolf? Schafsburg?
  Ik kan er niks van maken. Heb je nog een hint?

 19. @Hette: Zoals ik eerder bij Ellen reageerde, steek geen moeite in vertalen. Je kan het zoekgebied verkleinen tot de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Voor de geografisch bewustelozeren, dat is noord-oost-Duitsland.

 20. Ik denk dat je Wolgast bedoeld

 21. @Hette: Klopt helemaal. Ik was daar een paar jaar terug. Best een leuk havenstadje. Maar hoe ze aan zo’n naam komen? :-)

 22. Langerak lag vorige week nog steeds als een heus dorpje iets buiten Doetinchem. Je kunt het ook op z’n Frans uitspreken, dan wordt het Laanzjeraque.
  Hintergarten en Rundumhause, het is zeker wel bekend waar die vakantiebestemmingen liggen?

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: