Aug-30: Schroefkont

Tot een jaar of 2 terug had ik nog nooit van de naam Ilja Gort gehoord. Ik wist niet dat hij in een band gespeeld had waar ik een aantal liedjes van kende en ook niet dat hij reclamepingels had bedacht die ik zeer fraai vind. Pas onlangs hoorde ik dat hij het muziekje voor instantkoffie bedacht had, waarvan ik de "Marocaanse’ uitvoering het mooist vond.

Ik las voor het eerst iets over heer Gort bij het Meisje van de slijterij. Ze had haar zaak laten verbouwen en het was de bedoeling dat Ilja de zaak ceremonieel opende. Of dat gebeurd is weet ik niet eens meer, maar ik dacht wel: "wie is die Gort".

Niet veel later kwam er een uitzending van Rondom Tien, waar een discussie gehouden werd over alcohol-misbruik. Ilja had daar de ondankbare taak om op te komen voor de drankmakers. Ik snapte inmiddels dat hij wijnboer was en amussante opvattingen had. Nu zag ik er ook een gezicht bij.

Laatst was hij in Netwerk waar een mooie indruk gegeven werd van zijn wijnbezigheden. Dat deed me zijn Web-log opzoeken, want ik meende dat die bestond. Dat was ook zo. Er staan leuke verhalen op met de nadruk op het niet moeilijk doen over wijn. Dat spreekt me erg aan. Ik heb redelijk wat wijn naar binnengewerkt en hield niet van die poppekast die vooral een jaar of 10 terug opgang maakte onder Nederlandse Francofielen.

Voor m’n werk ben ik 4 maanden in Frankrijk geweest en een groot deel van mijn fietskilometers liggen ook in dat land. Meestal hield dit wijn in bij het avondeten. Soms dure wijn, omdat de klant toch betaalde en soms goedkope omdat ik simpelweg dorst had. Ik begreep dat er voorgeproefd moest worden omdat er wel eens iets misgaat met een wijn. Zover ik me herinner heb ik nooit om die reden een fles afgekeurd, meestal zei ik: "prima, gooi de andere glazen ook maar vol."

Ik heb wel eens wijnen uitgezocht die ik niet zo lekker vond, dat is het nadeel aan gokken. In de meeste gevallen was voor mij een wijn gewoon ‘lekker’, en pasten ze prima bij de maaltijd. Ik eet licht (dus geen lappen vlees) en dan is rosé een lekkere keus tijdens een zomers fietstocht.

Thuis drink ik ook af en toe wijn, maar heb ik het ‘nadeel’ dat ik alleen een fles meester moet maken. Nou lukt me dat best, maar dan is daarmee mijn avond voorbij omdat ik die slapend doorbreng. Ik verdeel zo’n fles dan ook over een dag of 3. Ooit heb ik zo’n wijnpompje gekregen en die doet het bij mijn wijnkeuze prima. Ik pomp die flessen dan ook flink luchtledig.

De invloed van lucht zorgt ervoor dat een wijn gaat oxideren. Dus als je de lucht weghaald, dan kan je de wijn na openen nog wel een paar dagen drinkbaar houden. Maar afgelopen zondagochtend hoorde ik Ilja weer en vond hij zo’n wijnpompje maar niets. Hij was wederom in de publieke ether en nu in de laatste 2 uur van het radioprogramma Nachtdienst. Volgens hem kon je beter een klein wijnflesje kopen en die bewaren. Daarin kan je de rest van een grote fles gieten tot de kleine fles tot aan de rand gevuld is. En inderdaad, zo kan er ook geen lucht bij.

Nadeel is het geknoei tijdens het overgieten en dat ik opzoek moet naar 2 kleine flesje van een kwartliter. Dus bedacht ik een geheel eigen oplossing, een fles met ‘schroefkont’. Dat wil zeggen de onderkant van de fles als een grote dop uitvoeren en die zo maken dat je hem naarbinnen kunt schroeven. Daarmee is de inhoud van de fles te verkleinen tot de hoeveelheid wijn die er inzit. Dus ook geen plaats voor lucht.

Natuurlijk een fantastisch idee. Ik hoor al lezers roepen: "Dombo, zet dat niet op je log, maar vraag er octrooi op aan." Ik denk niet dat dat hoeft, want er zijn ook een paar kleine nadeeltjes. Zo zal zo’n fles redelijk duur worden, is het maar de vraag of de afdichting goed werkt en geen bijsmaak achterlaat, kan het schroefdraad te scherpe zijn, en moetje voor het laatste beetje smalle handen hebben om de kont vergenoeg in de fles te kunnen schroeven. Maar goed het is een eerste aanzet en misschien pakt een ander dit idee op.

En Ilja gaat inmiddels gewoon door met zijn media-optredens. Zo is hij binnenkort te zien in het TV-programma ‘De Wandeling‘. Die zal ik zeker bekijken. Ook omdat ik in 1999 tot op 2km langs zijn Château gefietst ben. Het kasteel viel me toen niet op, ik had er inmiddels al een stuk of 100 gezien. Mogelijk heb ik Ilja zelfs wel gezien, maar dan had ik vast gedacht dat het een Fransman was.

Geplaatst op 2006-08-30, in RTV-matig. Markeer de permalink als favoriet. 27 reacties.

 1. Die uitzending van Rondom Tien heb ik toen gezien. Er zat nog zo’n professor met een strikje bij.
  Overigens, ik drink wijn die vier dagen open staat nog gewoon op. Niks geen pompje. Kan dat niet?

 2. Misschien heb je Ilja wel gezien maar dacht je dat het een tweeling was omdat je al een hele fles had leeggedronken!

 3. @Mack: Hangt van de wijn af. Bij de meeste rode wijn die ik drink gaat dat niet, de wijn gaat naar azijn smaken en dat is al na 1 dag. Of dat bij alle wijnen opgaat weet ik niet, sinds ik zo’n winesucker gebruik ik die.

 4. @F’slag: Toen ik daar fietste had ik er al een lange toch opzitten en wilde ik naar een redelijk stadje om er een slaapplek te vinden. In dat geval kijk ik ook niet meer zo nauwgezet opzij.

 5. Jouw vinding vind ik wel leuk bedacht. Ik heb de programma’s gezien en ben niet echt kapot van zijn redeneringen over het gebruik van wijn. Als wijnboer kun je slecht zeggen, dat iemand geen wijn moet drinken, maar hem om een mening vragen over alcoholmisbruik is net iets te veel gevraagd voor Ilja.

 6. @Vedat: ik tikt niet voor niets de ‘ondankbare taak’. Volgens mij doe je het nooit goed als drankproducent in zo’n gezelschap. Daarbij komt dat de echte alcoholisten dat vaak van andere drank hebben dan wijn. Denk daarbij aan de breezers, bier en sterke drank.
  Ik vond dat ie wel een goed punt had, dat een bepaalde belangrijke groep miste. Dus de jongeren die regelmatig teveel drinken.

 7. Ik had tot net nog nooit van die man gehoord. Kan dus ook nik zeggen over wat hij te zeggen heeft. Wel dat ik sommige wijn erg lekker vind, met de nadruk op sommige want rode lust ik al niet en veel witte vind ik te wrang, zurig, gewoon vies. En is een fles open dan is ie binnen 3 dagen wel op, soms 2. Maar een nadeel is het wel dat het toch beperkt houdbaar blijft, zeker als je de enige bent, zoals ik, die ervan drinkt.

 8. AH heeft toch die kleine flesjes huiswijn met een schroefdop? Koop je er twee van, lekker opdrinken et voila, twee lege flesje, mét handige, smalle schroefdop!

 9. Wat een hoop geschroef…. misschien toch een trechtertje en de flesjes van ans?

 10. Ik zou andersom beginnen, maar wie ben ik.

 11. Wijn moet je ook eigenlijk met zijn twee-en drinken. Toch?
  Veel gezelliger.

 12. ik heb zo’n fles Xiwel, alleeen is ie niet van glas, maar een plastic ” Harmonica fles ” zoals die Doka’s ( donkere kamer ) word gebruikt….dus : vullen naar behoefte, indrukken en schroefdop erop….
  Maar plastic zal wel weer ” not done “zijn, om het maar eens op zijn frans te zeggen …
  ps Log even uit de lucht/ onbewerkt ivm overstappen naar ander abbo..

 13. Nog nooit van Ilja Gort gehoord, maar dankzij je log ben ik weer even bij.

 14. Waarom smalle handen nodig voor het laatste beetje? Gewoon een zwengeltje bedenken om er bij te leveren. Ik voorzie eerder een probleem met de afdichting met de schroefdraad zo rond de hele buitenwand. Om op die schroefdraad goed af te dichten zal de afdichting behoorlijk flexibel moeten zijn, en hoe houdt die zich dan onder druk (gewicht van de wijn, of door nog iets aandraaien terwijl de dop al op de fles zit? Zou het niet handiger zijn een draadeind in het midden van de fles te gebruiken (op zijn plaats gehouden door een draadkruis net onder de hals)?

 15. @Allen: Ik begreep dat het niet zo’n praktisch idee was, maar mogelijk wel uitvoerbaar. Zo had ik ook nog een idee om in de fles een ballon te plaatsen. Als je die opblaast, dan neemt ie ruimte in en wordt de fles ook kleiner. Nadeel is dat iets van rubber op plastic niet zo goed is en de smaak van de wijn aan gaat tasten. Vordeel van die ballon is dat ie te combineren is met een blaastest.
  Maar het blijven Guust Flater-ideeën. :-)
  Ik hoorde dat AH kleine flesjes had, maar het probleem wil dat ik AH al 2 jaar met succes boycot. Ik dacht ook dat het flessen waren van 0.375 liter wat me net te groot leek. Nu zag ik bij mijn eigen super wijnflesjes van 0.25 en dat is wel precies de maat. In dat geval zou ik na open van een grote fles, 2 van deze flesjes tot de nok vullen, dichtschroeven en wegzetten voor een andere dag. De rest van de grote fles drink ik vervolgens op.
  Maar zoals geschreven vind ik die wijnpomp ook goed werken. Waarschijnlijk is dat prima te doen als je de wijn maar geen weken laat staan.
  Met meer mensen een fles opdrinken is ook een goed idee. Toch wil dat niet altijd werken. Zelf hou ik van droge rode of rosé wijn uit Frankrijk of Italië met een gering alcoholpercentage. Veel mensen houden er een andere smaak op na.

 16. Effe zeiken hoor. Is marocaanse niet gewoon marokkaanse?

 17. @Ellen: Dat is mijn nieuwe paarse spelling. Bij geografische namen respecteer ik de schrijfwijze van de inwoners. In dit geval Maroc voor het land, dus kwam ik uit op Marocaanse. Ik hou er ook niet van als mensen Holland of The Netherlands, danwel Niederlande of Pays Bas zeggen of schrijven. Ik wil Nederland horen of zien.

 18. Is dat zo? Dat wist ik niet, dat de inwoners het zo schrijven.
  Weer wat geleerd en ik ga er eens op letten.

 19. @Ellen: Het was een maf grapje om m’n schreivfaud goed te praten. :-) Dwz Maroccanen schrijven in het Arabisch en dan valt er niet te zeuren over onze Latijnse C of Griekse K. Vervolgens zijn het waarschijnlijk de Fransen geweest die als eerts Maroc schreven en dat doen Maroccanen zelf inmiddels ook.
  Ik ben geen voorstander van eigen verzinsels. Dus vind ik net als de Chinezen dat je BeiJing hoort te schrijven en niet PeKing. Ik schrijf ook gewoon Rio de Janeiro en Los Angeles en niet Januari-Rivier en De Engelen. Waarom we ooit zo dom waren om Parijs en Berlijn te verzinnen weet ik niet mogelijk omdat onze oude ÿ een functie als i had. Zo schreven we vroeger ook Julÿ. Dat hebben we verandert in Juli, dus waarom Paris en Berlin niet even meegenomen? Dan wijken we meteen niet meer af met de verkeersborden rond die plaatsen.
  En buitenlanders die het over La Hague of The Hague hebben wijs ik er ook op dat ze ‘s-Gravenhage moeten zeggen. Best lachen om ze dat goed uit te laten spreken.

 20. De meest logische oplossing heb ik nog niet gezien. Als ik een fles maar voor de helft kan leegdrinken dan neem ik gewoon een tweede fles, drink die ook half leeg en giet het restant in de eerste halflege fles. Niets geen geklungel met lucht. Hooguit met morsen na 2x 0.75 liter wijn. :)

 21. @F’slag: Dom van me. Ik moet natuurlijk 3 flessen kopen, omdat ik 1/3de fles per keer drink. :)
  Zullen ze ook zo’n pompje gebruiken voor een vat dat niet helemaal leeggetapt wordt?

 22. Tegenwoordig zijn er ook al pakken wijn.
  Net verpakt als melk.
  Mja, ik hoef het niet.

 23. @Rene S: Ik heb er wel van gehoord, maar heb ze nog niet gezien. Er bestaan al jaren pakken voor vruchtensappen. Volgens mij zijn die slecht voor het milieu omdat er een plastic coating in zit. Dit scheiden van plastic en papier gaat niet, waardoor het geheel in de afvaloven verdwijnt. Glas is prima te recyclen, maar heeft als nadeel dat het zwaarder is.
  Omdat die vruchtensappen er ook in verpakt worden, denk ik dat het met wijn ook wel moet kunnen.

 24. Niks geen fransoos hoor, met die aanstellergie bakkebaarden. Zouden al die gretige journalisten op zijn chateau gelogeerd hebben?
  Misschien draait Ilja zich warm als lijstduwer voor zo’n nieuw partijtje. Ter verhoging van de omzet.Mijn stem krijgt hij niet, met zijn gewauwel over mijn pompje…

 25. Volgens mij had F’slag die 2x 0,75 liter al op, of hij weet een adresje waar je anderhalve literflessen kunt kopen.

 26. Die pakken wijn bevatten een kraantje (a la vaatje) en binnenin een aluminium ballon. Tappen dus en luchtdicht bewaren, en wonderwel best te drinken. Het geheel moet wel binnen een paar weken op….

 27. Inmiddels is de uitzending van ‘De Wandeling’ bekijkbaar op het Internet en heb ik de directe link in het logje toegevoegd.
  Toch vond ik de uitzending zelf niet super. Dwz ik vind een deel van de achtergrondmuziek erg mooi, dat koffie-thema is misschien wel het mooiste deuntje dat Ilja ooit bedacht heeft.
  De omgevingsopnames vond ik tegenvallen. Ik heb een paar keer in dat gebied gefietst en heb er een andere visie op die mogelijk gunstiger is dan in de uitzending. Dat heeft zeker niet te maken met het sombere weer. Ik ben er ook een keer geweest toen het behoorlijk regende en ik veel schuilde in dorpscafé’s of schuilplaatsen in het bos. Ook zoiets vind ik leuk. Met regen ruikt alles lekker fris, je spreekt nog eens iemand en je hebt veel tijd om na te denken.
  Het gesprek vond ik ook niet super. De interviewster gaf duidelijk aan dat Ilja, net als de meeste andere mannnen, niet graag over gevoelens praat en daar onderuit probeerd te komen. Ik ben daar ook handig in, maar het gesprek wordt er niet interessanter op.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: