Sep-17: Onsportief

Ik roep vaak dat ik onsportief ben en dat graag zo wil houden. Dat vinden mensen vreemd, want ik fiets toch hele stukken. Ik fiets inderdaad veel, maar doe dat hoofdzakelijk om van A naar B te komen. Fietsen neemt per kilometer veel minder energie dan lopen en het gaat een stuk vlotter.

Autorijden gaat naar mijn idee ook langzamer dan fietsen. Daar heb ik eens een sommetje voor gemaakt waarbij de benzine, verzekering en vooral afschrijfkosten omgezet worden in tijd die nodig is om dat geld bij elkaar te krijgen. Tel je die tijd bij de autoreistijd op, en deel je dat door de afgelegde weg, dan is met moeite een gemiddelde snelheid van 20km/h uit een auto te persen. Op de fiets ga ik na een dergelijke berekening zo’n 22km/h. Daarbij aangetekend dat ik geen dure fietsen gebruik. De laatste kostte 350 euro en daar hoop ik zeker 10 jaar op te fietsen.

Ik kwam wederom op dit onderwerp door een nieuw boek van Midas Dekkers, die stelt dat sport niet gezonder maakt. Volgens mij heeft ie zeker een punt al is het maar dat ik er zelf ook zo over denk. Zo heb ik nooit iets gezien in balspelletjes. Voetballen is een van de meest bedreven sporten die ik liever niet bekijk, laat staan dat ik er aan meedoe. Het nationalisme dat de kop opsteekt als Oranje mee mag doen bij een WK vind ik ook een eng verschijnsel. Wielrennen kijken vind ik wel mooi, maar niet als dat in een wielerstadion gebeurd. Ik wil ze door het Franse, Spaanse of bijvoorbeeld Italiaanse landschap zien rijden. En nu Google Earth of maps.Google.com zo mooi gedetailleerd is heb ik die Tour de France helicopters ook niet meer nodig.

Maar wat Dekkers zegt over sport kan ook gezegd worden voor de medische wetenschap en ziektekostenverzekeringen. Die maken mensen ook niet significant ouder. Onlangs was bepaald dat een oudste mens in Ecuador woonde. In een land waar het helemaal niet zo goed geregeld is met de gezondheidszorg. Deze dame maakt overigens ook duidelijk dat voldoende geld niet levensverlengend werkt.


Aanvulling: 2 jaar na dit logje komen nog steeds Google-zoekers hier met de kreet ‘gemiddelde fietssnelheid’. Bovenin mag duidelijk zijn dat ik als man van midelbare leeftijd flink doortrap. Ik hou niet zo van slenteren. De echte gemiddelde fietssnelheid voor alle leeftijden, dus van kinderen, mannen en vrouwen, word aangenomen als 16 km/h. En eerlijkgezegd zal dat inmiddels hoger zijn door de komst van meer versnellingen en trapondersteuning. Door dat laatste gaan de bejaarden niet meer 12 km/h, maar ruim 20. Door gebruik van meer versnellingen zou je ook aan kunnen nemen dat 16 erg laag is. Neemt niet weg dat treuzelende scholieren net zo makkelijk onder de 16 km/h blijven. Mijn advies anno 2009 is 17,5 km/h dwz 15 tegen wind en 20 voor de wind. Volwassenen kunnen dit ongetraind zonder moeite opvoeren naar gemiddeld 20 km/h, dan trappen zij zich echt niet in het zweet. Door de banden wat harder op te pompen trapt een fiets stukken lichter en gaan de banden minder snel lek en langer mee.

Geplaatst op 2006-09-17, in Fietsen. Markeer de permalink als favoriet. 26 reacties.

 1. Ik ga altijd fietsen als ik binnen Winschoten moet zijn, daarbuiten neem ik de auto.
  Heel oud worden is ook een kwestie van geluk.

 2. Je moet gewoon blijven ademen, dat is het geheim van een lang leven.
  Sporten is m.i. niet per definitie gezond, maar misschien als je bedenkt dat je anders met je luie reet op de bank zou hangen is er weer wat meer waarheid in de bewering te vinden. Ach, ik werk hard en veel. Telt dat ook, denk je?

 3. @Rene S.: In Winschoten fiets ik ook altijd, tenminste die ene keer dat ik er was. :-)

 4. @Jan H: Ik denk dat bewegen gezond is maar fanatiek sporten niet. Zo denk ik dat werken ook gezond is, maar fanatiek werken niet. Dit lijstje is vast aan te vullen, waarbij fanatiek boekenlezen ook niet goed is. Ik wacht dus wel tot Midas zijn verhaal zelf voordraagt. :-)

 5. Hahaha, hier zal Marc het helemaal mee eens zijn. Hij roept altijd dat sporten niet gezond is. Smoesjes natuurlijk, hij heeft gewoon een hekel aan fietsen. Moet je hem eens zien lachen wanneer er weer een krantenbericht is over een sporter met een of ander probleem ghehehe ;)

 6. Volgens mij hangt dat helemaal van persoon tot persoon af. Wie is Midas Dekkers om te bepalen dat sport voor MIJ niet gezond is? In tegendeel door sporten krijg ik veel meer energie om mijn saaie baan vol te houden. Daar zit ik de hele dag achter de computer. Dat is pas slecht voor mij. Over een ander kan ik niet oordelen.

 7. Het is wel sportief van jou om toe te geven, dat je onsportief bent. Maar je kunt ook tijdens het sporten onsportief zijn. Dat je veel fietst, vind ik leuk om te lezen. Dat is wel weer sportief, ook al doe je het om jouw reden.
  Dat rekensommetje vind ik wel leuk om te zien en Midas Dekker ook wel hoor. Hij is vaak cynisch op een manier waar ik wel van hou.

 8. Je gemiddelde fietssnelheid voor een ongetrainde fietser lijkt me aan de hoge kant. Twintig per uur met tegenwind, inclusief verkeerslichten, kruisingen etc, is op een doorsneefiets best pittig.
  Jij doet dan weinig aan sport, zoals je zelf stelt, maar je bent als fietser wel erg getraind. Maar al zou de gemiddelde snelheid wat lager liggen: so what, kun je ook langer genieten.;)
  Fietsen is leuker, goedkoper, veiliger (vooral voor andere verkeersdeelnemers) en gezonder.
  Op één oudste mens uit Equador mag je geen conclusies over de medische wetenschap trekken. Meestal kwamen de topoudsten wel uit een westers land, nu toevallig even niet (al is Ecuador en zeker Guayaquil niet echt een achterlijk (excusez le mot) gebied).
  Oorlogen, droogte en hongersnood hebben gevolgen op de lage levensverwachting in bij voorbeeld Afrika, maar de slechtere medische voorzieningen zullen zeker een net zo grote rol spelen. Zonder de goede Nederlandse gezondsheidszorg zou ik vermoedelijk niet meer in leven zijn, en ik heb het idee dat ik niet de enige ben. Dus van mij hoeven die doktoren etc. geen ander werk te zoeken.

 9. Doelloos sporten gewoon omdat je vindt dat het moet is volgens mij ongezond. Gericht en bewust sporten is volgens mij best goed voor een mens, mits niet te vaak. Hier zit ook een onsportieveling. Ik wil wel graag, maar kan me er niet toe zetten. Echt een slappe houding. Na de reis gaat dat veranderen, want ik mis het wel!

 10. @Epi: Ik ben gewend om flink door te trappen. Volgens mij kunnen veel meer mensen dat, maar doen ze het niet omdat ze geen haast hebben. Ze rijden echter wel met de auto de maximum snelheid of liefst iets harder. Als automobilisten op een manier zouden rijden als fietsers, dan rijden ze 70 op een weg waar maximaal 100 mag. Die 70 is te vergelijken met 16 op de fiets. Dus als automobilisten 110 rijden vind ik dat dat best met een fietssnelhed van 24 vergeleken mag worden. Mensen die elke dag naar het werk fietsen rijden doorgaans zo’n snelheid.
  Voordeel is ook dat een fietser veel minder last heeft van wachttijden voor verkeerslichten. Zo kan ik dwars door onze (en veel andere gemeentes) fietsen zonder een verkeerslicht tegen te komen. Met een auto lukt dat niet en moet je vaak ook nog omrijden via ringwegen. Daarbij komt dat ik nog nooit een fietsverkeerslicht ben tegengekomen waar alle wachtende fietsers niet in 1x kon oversteken. Met auto’s zie ik hier regelmatig dat zij pas na 3x groen een kruising over zijn.
  Dat van die medische wetenschap had ik op mijn manier overdreven. Ik denk dat onze gehele medische wetenschap mogelijk maar bijdraagt voor 1 extra levensjaar op de gemiddelde levensduur. De koelkast schat ik voor ruim 5 jaar in net als gescheiden riolering en hygiene.
  Ik heb voorouders die in 1772 geboren zijn en 86 jaar werden. Dat is in de tijd van voor het watercloset. Mijn ouders, en die van veel vrienden en kennissen hebben die leeftijd niet gehaald. Medische wetenschap is prima, maar ik denk dat het effect sterk overschat wordt.

 11. @Teddy: Ik denk dat doelloos bewegen niet fout is maar fantiek sporten (met of zonder doel :-) ) wel.
  De fiets pakken of te voet naar een winkel is ook beter dan het gebruik van een motorvoertuig. Niet alleen omdat bewegen goed is, maar vooral omdat je geen lucht vervuild en je je waarschijnlijk iets minder ergert aan het verkeer en parkeergedoe.

 12. @Hette: Het is natuurlijk al verkeerd als je een saaie kantoorbaan hebt, waar je teveel zittend werk moet doen. Ik heb ook kantoorbanen gehad en heb me sterk verzet tegen het lopendebandgedoe. Zo hadden we vroeger een typkamer waar mensen hun geschreven stukken brachten om uit te typen. Een vreselijke baan. Tegenwoordig typen de bedenkers het zelf uit en gebruiken ze geen tikgeiten die als computer moesten functioneren.
  Daarnaast ben ik erg voor roulatie en het is me gelukt omdat voor mezelf in te voeren. Zo was ik naast kantoorwerk ook in de fabriek te vinden en deed ik aan verzending (pakketten sjouwen). Ik vond dat een heerlijk ontspannende afleiding waarna ik prima kon ontwerpen en bijvoorbeeld handleidingen tikken. Maar helaas lukt dat niet overal dankzij de monocultuur in sommige bedrijven. In een aantal gevallen kon ik lekker op de fiets naar en van het kantoor, dat vond ik ook behoorlijk ontspannend.
  Ik verhuis dan ook liever of zoek liever een andere baan dan dat ik elke dag 1 uur moet forenzen met een auto, bus of trein. Ook dat heb ik gedaan en een aantal keren heb ik daar een leuke baan voor opgezegd.

 13. @Vedat: Midas is gewoon 1 van die mensen die de draak met dingen steekt met als doel mensen tot nadenken aan te zetten. Ik mag dat wel, en kan me zeer vermaken met zijn verhalen. Erg xinisch vind ik hem niet, ik denk dat dat alleen zo gezien wordt door mensen die zich door hem aangevallen voelen.

 14. Midas Dekkers kan ik niet altijd waarderen. Daar moet ik zogezegd voor “in the mood” zijn. En alles waar “te” voor staat is niet goed.
  Te sportief of te onsportief, beide niet goed.

 15. Wederom een briljante maar uiterst onzinnige berekening.
  Ik denk toch dat op basis van jouw berekeningen mijn diesel sneller is dan een F16. Want voordat je genoeg gespaard hebt en genoeg getraind hebt om een F16 te kunnen kopen en vliegen ben ik denk ik al 100 keer de wereld rond geweest.

 16. Het zal niet voor niets zijn dat in de diverse tot dit doel gehouden acties (o.m. van postbus 51) niet opgeroepen wordt tot sporten maar tot bewegen.

 17. @mack: Paardrijden gaat het snelst, als je zorgt dat het paard regelmatig zwanger raakt en de geworpen ponies tegen een goede prijs verkoopt. :-)
  Het langzaamst ging de ‘opgevoerde’ brommer van mijn broer. Daar reedt ie 20km per week mee. Volgens hem kon ie 120km/h. Hij sleutelde doorgaans 12uur per week aan dat barrel. Als ie een gemiddelde snelheid van 60km/h haalde (waar aan getwijfeld mag worden), dan was dat na mijn berekening hooguit 1,5km/h.

 18. @F54: Volgens mij is Midas niet tegen een rondje kuieren of zwerffietsen.

 19. @mack (aanvulling): Begrijp ik dat je te kampen hebt met een te laag uurloon waardoor de berekening erg ongunstig uitpakte? :-)

 20. Nee, nee, ik kwam zelfs op bijna 40 km uit. Veel sneller dan jouw fiets.

 21. Op een fiets loop je welernorme risico’s
  In de twee wielen zitten in totaal ca 64 spaken.De kans dat je daar met je voet tussen komt is dus minstens 64 keer groter dan om onder je eigen auto te komen.

 22. @Mack: Komt eigenlijk wel mooi uit. Ik zocht al een tijdje ‘de uitzondering’ die de regel bevestigd. Ik begon al aan m’n sommetje te twijfelen, maar dat hoeft dus niet meer. :-)

 23. @F54: Dus als er nog meer spaken in een wiel zitten wordt het nog gevaarlijker. Hoe gevaalijk is het dan wel niet om met geheel dichte wielen te fietsen?

 24. @Xiwel; Als de wielen geheel dicht zijn is het nog gevaarlijker. Je ziet dan niets meer. Zelfs het verschil tussen Frans[eslag] en Frans54 zie je dan over het hoofd.

 25. @Frans (eslag/54*): Oeps, xi ik nu pas. Zeker een bord (voer) voor mijn kop. :-)
  *) Doorhalen wat van toepassing is.

 26. Vermoedelijk is hij op zijn waterfiets op weg naar dat oude mens in Equador.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: