1160-Dubbelstad

Ludwigshafen heeft 170.000 inwoners en Mannheim 310.000. En die liggen met een stel Rijnbruggen tegen elkaar geplakt. Bij elkaar dus een agglomeratie van bijna een half miljoen inwoners. Genoeg om er in een grote boog omheen te fietsen.

Dat deed ik echter niet, in de hoop dat het Dom-tot-Dom-pad me op een confortabele manier door Ludwigshafen zou loodsen. Dat ging inderdaad vrij goed. Na Worms eerst wat mooie bospaden en daarna een set aantrekkelijke Rijndijken. Vrijwel alleen natuur en zicht op grote schepen. Pas 8 km voor Ludwigshafen ging het even mis. Door een afwezig bordje belandde ik op een raffinaderij waar ik niet verder kon.

Dus even terug, en al snel pakte ik het pad weer op. Ludwigshafen is de 2de stad van Rheinland-Pfalz, alleen de hoofdstad Mainz is groter. LU (zoals op de kentekens staat) is een echte woonwerkstad met een saai centrum. Voor mij een reden om de noordelijkste Rijnbrug te pakken en in Mannheim te kijken.

MA is de 2de stad van Baden-Württemberg, in dat Bondsland is alleen Stuttgart een stuk groter. Net als de meeste steden in Baden is dit ook een kuurstad, het zou dus best Bad Mannheim kunnen heten. Hier was meer cultuurschoon te bewonderen, maar het blijft een drukke stad met veel verkeer door het centrum. Voor fietsers niet echt een probleem, er zijn fietsstroken en paden in overvloed. Het opvallende gebouw hiernaast vond ik mooi. Via het Internet begrijp ik dat dit een sterrenwacht is.

Met de zuidelijkste brug ging ik weer terug naar de westkant van de Rijn. Toch opvallend dat de centra van zulke grote steden nog geen kilometer van elkaar liggen. 5 km zuidelijker hield alle bebouwing op en fietste ik weer over Rijndijken. Hier verschenen ook campings, de eerste echte die ik deze tocht zag. Alleen aan de noordkant van Koblenz en de oostkant van Rüdesheim had ik wat kampeerwagens gezien, maar dat stelde weinig voor.

Op die slingerdijken was het behoorlijk druk met Zaterdagsfietsers. Het was inmiddels prachtig zonnig weer en wie wil daar nu niet van genieten?

Begin met Kaart | Vervolg

Geplaatst op 2006-10-05, in Zwerfmatig-6 en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Prachtig gelogd, alleen moest ik in Zeddam zelf de weg zoeken, want je richtingaanwijzer doet het daar niet.

  2. @Mack: Het is heel handig om daar mijn richtingen niet te volgen. Ik heb er een beetje gekluwend. Zo kwam ik in Zeddam vanuit het noord-noord-oosten via een nieuwe randweg. Na Zeddam ging ik een stukje naar het noorden om een kennis te bezoeken. Daarna ging ik een stukje naar het oosten en iets verder pas naar het zuiden. Toen kwam ik toch nog een klein stukje door de oostkant van Zeddam. Vervolgens ging ik in ‘s-Heerenbergh met een viaduct over de grote weg en kwam ik aan hun westkant uit bij het slot. Je mag begrijpen dat het iets korter had gekund en neem aan dat je ook de weg kwijtgeraakt ben in deze reactie. :-)

  3. Ik vind het altijd wel leuk om steden te bekijken.
    Als ik op vakantie ben doe ik ze altijd aan als ik in de buurt ben, even proeven.

  4. Als je nog eens in Zeddam komt: tien kilometer oostelijker woon ik, in een dorp dat de bakermat vormt van bedrijven als de DRU (gashaarden), Multicycle (fietsen) en Atag (keukenapparatuur). Als je daar iemand op een blauwe Kronan ziet…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: