1196-Speyer

Zoals ik in Worms bedacht had, eindigde ik deze dag in Speyer. De stad waarvan de autobezitters overdreven veel reclame maken voor de SP. Jan Marijnissen zou daar heel blij mee moeten zijn. Als fietser met geotic en afkotic vind ik de Duitse kentekens een stuk interessanter dan die nietszeggende gevallen in NL. Het valt me in Duitsland telkens op dat ruim 90% van de auto’s op nog geen 10km van de eigen woning staan of rijden.

Overgangen tussen Kreisen (gewesten of steden met een eigen kentekenaanduiding) zijn haarscherp. Enkele kilometers over zo’n gebiedsgrens is het percentage auto’s met kenteken dat bij dat gebied hoort zwaar in de meerderheid. Nu is mijn blik wel vertroebeld omdat ik over kleinere wegen fiets en de menging op de autobanen een stuk groter is. Toch leid ik er uit af dat auto’s vooral voor kleine ritjes gebruikt worden en volgens mij is dat ook zo in andere landen als NL.

Helaas kan je het in Nederland dus niet zien. Ook jammer voor onze lifters of opinie-onderzoekers. We doen het in NL wel met onze vissersvloot. Iedereen weet dat HD Den Helder is en VD Volendam. Voor mij mag dat dus ook voor onze auto’s ingevoerd worden.

Deze dag kwam ik door een hele serie Kreisen. Ik begon in AZ, had niets met de locale voetbalclub van Scheringa te maken, maar met de plaats Alzey. Vervolgens WO voor Worms, FT voor Frankenthal, LU, MA en nu dus SP. Ik zag opeens ook een berg rondkarren met de letters RP. Dat staat voor Rhein-Pfaltz-kreis; het gebied rond LU. Kreisen zijn zeer variabel in oppervlakte en meer gebonden aan het inwonertal. Zo heeft kreis Kleve de afmeting van de provincie Utrecht en is ‘kreis’ Worms 10x kleiner. Worms heeft een eigen kenteken maar is net als een stel andere steden een zogenaamde kreisvrije stad.

Nu is het vervelendde voor Jan Marijnissen, dat ik SP bezocht op aanraden van Helmut Kohl. Hij vierde daar ooit zijn afscheid en in de reportage werd lovend gesproken over de schoonheid van Speyer en vooral hun Dom.

In mijn ogen klopte dat verhaal. Speyer vind ik een stuk aantrekkelijker dan Worms. Het is een mooie stad met een gezellig centrum en naast hun Dom zijn er een berg andere gebouwen die de aandacht vragen. Zo is er een mooie stadspoort en een zeskantige kerktoren die voorzien is van een loeder van een klok. Aan het geluid van een klok kan ik horen hoe groot ie is, en dat er een barst in zit. Ik kan me tot op heden geen grotere klok herinneren dan deze. Het was trouwens helemaal druk met gebeier in die plaats. Als je daar niet tegen kunt, dan is Speyer een accoustische ramp.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in AZ-matig, Zwerfmatig-6 en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Als het ’s nachts maar rustig is, verder vind ik dat gebeier niet zo’n ramp.
  Leuk dat je de kreisen met Gelderland en de Achterhoek vergelijkt in plaatst van met je homecountry.
  In het noorden grenst KLE aan de oostkant (lekker begrijpelijk) aan BOR. Ook auto’s met die letters staan hier vaak bij de koffieshops.
  Hadden we dat vroeger in Nederland ook niet, kentekens die de herkomst aangeven? Wel leuk inderdaad, in Frankrijk let ik er ook altijd op.
  In Duitsland kun je na de onvermijdelijke kreisaanduiding verder zelf je kenteken samenstellen (ik dacht ook in de VS). Een vriendin rijdt rond in WU, gevolgd door haar initialen, 59 (geboortejaar). Moeten we hier ook doen!

 2. @Epi: We hebben hier een systeem gehad van letters per provincie. Dat is ergens na de oorlog afgeschaft. Het Duitse systeem is gedetailleerder, er zijn zo 500 kreisen. Onze tegenhanger is ongeveer de verdeling van de telefoonboekgebieden of gewesten of kantons die er nog altijd zijn.
  Omdat ik Kleve met de grootste provincie vergeleek, leek het me leuk om daar ook een deelgebied in te noemen. En ik was natuurlijk door Geldern gefietst dat in kreis Kleve ligt, maar eigenlijk de hoofdstad van ons Gelderland had moeten zijn. :)
  De Franse departementen zijn een stuk groter. Die hebben er ruim 100 inclussief hun overzeese gebieden. Heel Frans Guyana is een departement. Die 96 in Frankrijk zijn ongeveer het dubbele van een Nederlandse Provincie. Turkije heeft een vergelijkbaar systeem als Frankrjk, dus ook hun ‘departementen’ in alfabetische volgorde van een nummer voorzien. Het mooie in Frankrijk is dat het departementsnummer ook de eerste 2 cijfers van hun postcodes zijn. En die vind je weer terug op hun wijnflessen.

 3. @Epi: Ik heb de text wat aangepast. Mijn indruk van Kleve was te groot, dat komt omdat het nogal langgerekt is. Kreis Kleve is vergelijkbaar met provincie Utrecht en Worms is 10 keer kleiner. Er zijn wel grotere kreisen als Emsland, dat ruim 2x Utrecht is.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: