Oct-05: Rondje fietsen

In m’n vorige log gaf ik al aan dat ik mogelijk een rondje ging fietsen. Dat klonk vaag, en dat was het ook. Eigenlijk wilde ik begin-september al op fietsvakantie, maar ik had een maf gezondheidsprobleem. Als ik maar iets deed, dan had ik zo een flinke temperatuursverhoging. Na 10 minuten lopen om wat boodschappen te halen had ik zomaar 38 graden. Na 20 km fietsen zelfs 39.

Dus eerst maar eens bij de dokter langsgegaan. Echt beroerd voelde ik me niet, geen griepverschijnselen. Alleen een verhoging na inspanning die na een dik uur weer verdween. Na 5 buisjes bloed aftappen en een week wachten op het resultaat wist ik nog niets meer. M’n bloed was goed. De arts vond dat ik het nog maar een paar weken moest bekijken. Dat terwijl ik al zeker een een paar weken last had van dit gedoe en mogelijk nog veel langer.

Zelf flink gezocht op het Internet, maar daar vond ik ook niet veel. Verhoging na inspanning komt voor, maar hoe hoog dat mag oplopen en hoe snel dat moet verdwijnen werd me niet duidelijk. Ik deed wel het idee op om ook eens op een andere plaats m’n temperatuur te meten. En jawel, in mijn mond liep de temperatuur veel minder op dan in m’n gat. Eigenlijk nooit geweten dat er grote temperatuurverschillen in een lichaam kunnen zijn.

Het werd echter prachtig weer en ik bedacht toch maar de fiets te pakken. Ik zou wel zien of het wat werd. Eerst maar eens rustig-aan beginnen en in de bagage de termometer mee.

Met ‘rustig-aan’ leek het me wel wat om de omgeving van Hindeloopen te bekijken. Dat hoekje van Friesland had ik nog niet eerder gezien. Het idee was om eerst met de trein naar Enkhuizen te gaan en vandaar met de boot naar Stavoren. Vervolgens een kilometer of 30 fietsen met een matige snelheid.

Twee en een half uur voordat de boot vertrok stond ik op het perron van Alkmaar. Dus ruim op tijd. Na 10 minuten gingen alle borden op wit. Er was een seinstoring waarbij niet duidelijk werd hoe lang het zou duren. Vanaf het perron was over de spoorbrug een trein te zien die inderdaad stilstond. 20 minuten later was dat nog zo.

M’n ‘plan’ wijzigde en ik besloot naar het volgende station te fietsen. Leek me beter dan doelloos rondhangen op het perron. In Heerhugowaard gebeurde ook niets, dus fietste ik meteen maar door naar Hoorn. En ook daar geen leven in de brouwerij. Gelukkig had ik flink doorgefietst, want om de boot te halen bleef er in Hoorn nog maar een klein uur over.

Kortom niks rustig-aan. Met een gemiddelde snelheid van 25km/h haalde ik de boot op het nippertje. Daar kon ik dan wel weer mooi uitpuffen in een lekker zonnetje. :-)

Later op de avond bleek ik maar 37,6 te hebben opgelopen (of is dat opgefietst?). Viel dus best mee na 123km. De volgende dag wist ik me beter in te houden en stopte ik al na 93km in Appelscha. Daar had ik 38,1. Ik snapte er dus nix meer van.

Toch werd het na een paar dagen beter en ben ik bij Nijmegen de grens overgegaan. Na 12 dagen prachtig fietsweer was mijn thermostaat-probleem geheel weggefietst. Maar ja, toen begon het te hozen tussen Bitche (mooie citadel) en Sarregemines. 24 uur regen en de kans op nog een paar dagen leek me nix. Dus maar naar huis getreind.

Dwz eerst de trein naar Aachen genomen. Misschien was het daar nog wel lekker fietsweer. Dat had ik flink mis. Ook daar regende het en de temperatuur was er onder de 14 graden. Op het perron zag ik dat je daar tegenwoordig met een boemeltje naar Heerlen kan en dat leek me wel wat.

Toch een lekkere vakantie gehad. Eens kijken of die vage verschijnselen wegblijven.

Vervolg


Zie ook 17-07-2009: Wrijvingswarmte.

Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in Fietsen, Zwerfmatig, Zwerfmatig-6 en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 32 reacties.

 1. Zit er wel genoeg water in je radiateur, zonder koelvloeistof geen koeling hè. Of zit er ergens een kink in de ka… leiding?
  (in gewone taal: drink je genoeg en kun je zweten als je je inspant?)

 2. Sjongejongejonge, dat is geen rondje, dat is de Ronde Van Xiwel :)! En dat allemaal met dreigende koorts… (En heb je nog fotoos gemaakt?)

 3. @F54: Dat was het ik zweet me juist te pletter. Dat werd de laatste dagen trouwens ook minder/normaler. Dat zweten gebeurde vooral als de koorts afnam. Zogenaamde koude zweet. Daarmee wist ik ook dat ik daarvoor koorts gehad had, want je kan moeilijk je eigen temperatuur voelen.
  Ik heb ook gedacht dat het met m’n afvallen te maken heeft gehad. Maar kon qua voedingstekort of dergelijke niets bedenken.

 4. @Jolie: Voor mij was dit een kort rondje, gemiddeld blijf ik 2x zolang weg. :-)
  Foto’s zet ik over een tijdje op het Internet.

 5. Ik vind het ook een flink (caramba) rondje en van jouw verschijnselen heb ik ook de b*llen verstand. Klinkt als “heel vervelend”.
  Gelukkig heeft het je vakantie niet te erg beinvloed, de regen daarentegen meer.
  Zoals je wel zag waren wij hier ten einde raad toen je weg was. :-)))

 6. Hoi,
  Bedankt voor je reactie op mijn weblog. Ik vraag me al heel lang af hoe het kan dat als ik bij iemand op zijn/haar weblog ben geweest, ze nog geen dag later bij mij komen. Kun je dat ergens zien ofzo? Of was je toevallig tegelijk met mij op je eigen weblog.
  Ik weet nooit wie er bij mij komt tenzij ze een berichtje achterlaten..Snap jij het?
  Groet,
  Tink

 7. @Tink: Ik heb linksboven zo’n verklikkertje staan van W.I.E. Online en zag daar jouw naam. Dus heb ik daar even op geklikt. Een leuke manier om eens bij een ander te komen.

 8. Ha ik dacht ook al dat je op vakantie was. Het is weer een boeiende ronde geworden zo te zien met waarschijnlijk weer wat culturele hoogtepunten? Hopelijk gaat het nu weer wat beter met je gezondheid??

 9. Gelukkig, je bent er weer. Leuk ‘rondje’ hoor. Ik had je bijna kunnen signaleren, om vervolgens je lezers gerust te kunnen stellen. Waar ging je de Rijn over? De brug bij Emmerich of per pontje bij Millingen?

 10. @Epi: De brug bij Emmerich, het pontje bij Kaiserswerth, de brug bij Neuwied, het pontje bij Boppard, het pontje bij Mittelheim, en 2 bruggen tussen Ludwigshafen en Mannheim. (en ik dacht dat m’n kaartje duidelijk was. :-) )
  (Ik ben al eens eerder met het pontje bij Millingen gegaan.)

 11. Tjonge wat een eind op de fiets. Dat haal ik in mijn hele leven nog niet.
  Je bent hier wel in de buurt geweest. :-)
  Kom maar op met je foto’s.

 12. Hahaha, ik had naar je eerste Rijnoversteek moeten vragen. Het kaartje leidt inderdaad naar Emmerich (en dan rechts af naar Griethausen), maar het verbaasde me dat je niet voor ‘millingen’ koos, en dan via de Millingerwaard naar Nijmegen. Maar je kende het pontje dus al. Raadsel opgelost.

 13. Wat een leuke fietstocht, Xiwel. Ik ben stiekem ene beetje jaloers op jou. Maar een gemiddelde van vijfentwintig is zeker hoog hoor.

 14. @Epi: Ik ging idd langs Griethausen en heb daar een Xanten-Nimwegen-route gevolgd. Dwz af en toe mistte ik toch zo’n bordje maar later zag ik ze weer. Vrij veel ging over slingerende rivierdijken.

 15. @Vedat: Die 25km/h was voor mijn begrip ook een uitzondering omdat ik de boot wilde halen, die maar 3x per dag gaat. De volgende ging 5 uur later en daar had ik niet zoveel trek in.
  Het was ook een all-in gemiddelde dus inclussief wachten voor 4 verkeerslichten. 3 daarvan in Hoorn. Dat blijft een rotstad om van west naar oost doorheen te fietsen. In totaal had ik 49km gefietst binnen 2 uur om bij de boot te komen.
  In Friesland heb ik het wat rustiger aan gedaan en regelmatig gestopt voor een ijsje of het bekijken van een binnenstadje. Hindeloopen, Workum en Bolswart zijn best leuk, van Makkum had ik meer verwacht.
  Ik kreeg ook al snel in de gaten dat er met mijn conditie nix mis was. Ik had de laatste weken zeer weinig gefietst vanwege dat koortsgedoe, maar daarvoor fietste ik wel regelmatig.
  Tussen Alkmaar en Enkhuizen had ik vrij weinig last van de stevige zijwind. Vrijwel m’n gehele vakantie had ik min of meer tegenwind uit het zuidwesten, zuiden en zuidoosten. Het ‘ergste’ was dat in de Rijnkloof tussen Koblenz en Rüdesheim. De wind was toen zeker 4bft (vlaggen stonden strak) en pal tegen. Toch zag ik dat m’n kilometerteller daar ook rond de 25 bleef schommelen zonder dat ik me erg moest inspannen.
  Maar zo’n vakantie is ook prima te doen met een lagere snelheid. Ik fiets meestal tussen 10 en 18 uur. Als je daar 2 uur pauzes vanaf haal en de rest 20km/h fietst, dan leg je nog altijd 120km op een dag af.

 16. Nou, ik neem mijn pet diep voor je af, hoor. Met een koortsig lijf deze afstand fietsen, waarvan ook nog eens meer dan de helft behoorlijk heuvelachtig tot bergachtig is. Ik doe het je in ieder geval niet na.

 17. Je hebt je helemaal gezond gefietst.
  Ik zou het niet durven.
  Maar ik heb dan ook nooit wat.

 18. @Rob: Die heuvels vielen wel mee. Het overgrote deel was langs rivieren of over het platteland.

 19. @Rene S: Als ik fiets heb ik veel minder gezondheidsproblemen dan wanneer ik op een kantoor werk. Op kantoor loop ik zo een paar flinke bronchitisperiodes per jaar op. Op mijn fietsvakanties heb ik dat nog nooit meegemaakt. Dat buitenzijn en bewegen heeft dus zeker een goed effect op m’n gezondheid. Dat was dan ook een reden om niet thuis te blijven hangen waar ik ook niet beter van werd. :-)

 20. Die temperaturen boven de 38-39 graden zijn volgens mij niets vergeleken bij de 14 graden in Aken. Zou ik toch ook maar eens naar laten kijken. :))

 21. @F’slag: Het mag duidelijk zijn; helemaal goed is het nog niet. :-)

 22. Eigenlijk neem ik nooit mijn temperatuur op, tenzij ik een paar dagen met griep in mijn bed lig…. ik kan me in ieder geval voorstellen dat je bij inspanning ook een temperatuursverandering krijg, net als een uurtje of 2 in de sauna…… maar of je nu precies de hele dag op 37 klien nulletje C moet blijven hangen…. ik weet het niet.
  Vandaag een foto van mijn fiets gemaakt, de teller wel te verstaan, ik zal jou natuurlijk nooit inhalen, maar hij staat op 3333 ( in 2 jaar tijd ) , niet slecht toch, voor een autofiel ?

 23. @Brownie: Het begon bij mij dat ik me niet zo lekker voelde en een beetje duizelig werd in de winkel. Toen ik thuis kwam was ik meer bezweet dan ik normaal vond. Toen heb ik dus gemeten. Ik had na 1 kilometer wandelen 38 graden. In de avond was het verdwenen en had ik weer normaal 36,5. De dag erop had ik weer in de gaten dat het toch niet helemaal goed zat na een kleine inspanning. En jawel ik had weer een verhoging. Dat heb ik zo eens een weekje aangezien, waarbij ik na 20km fietsen maar liefts 39 graden had. Dat verdween na 1,5 uur. Ik las op het internet dat er verhoging kan ontstaan na inspanning. Dan hebben ze het over 38 graden. Ik weet alleen niet wat normaal is. Hoe hoog mag zoiets oplopen en hoe lang mag dat duren?
  Mijn bloeddruk en hartslag waren normaal, ik had geen enkel griepverschijnsel en ook niet daarvoor.
  Mijn arts had daar geen antwoord op. Hij vond het in elk geval niet normaal en liet m’n bloed onderzoeken.
  Omdat ik geen medicijnen kreeg en de duizeligheid niet echt wegging heb ik een week vitamine/mineralenbommen geslikt. Daardoor verdween de duizeligheid, maar niet dat temperatuurverschijnsel.
  Ongeveer rond de 5de dag van het rondje fietsen was dat temperatuurverschijnsel ook over.
  Overigens fiets ik niet zoveel, circa 4000 km/jr. Tijdens m’n stagejaar haalde ik 12000 km, dat kwam doordat ik 4 maanden elke dag 2x 23 km fietste naar 1 van de bazen.
  Er zijn mensen die veel meer fietsen, maar ook dat lijkt me niet gezond.

 24. Wat een onfris logje, eerst in je gat temperaturen en daarna in je mond.
  Ben je ook nog in Vaassen geweest?

 25. Ik meet nooit mijn temparatuur op. Stom eigenlijk, dat als iemand erover schrijft je opeens beseft dat je zelf zoiets nooit doet.

 26. Mack: Andersom wel goed?
  Ik heb Vaassen rechts late liggen. Ben wel door Nijbroek en Terwolde gegaan om Deventer te bekijken. In een grijs verleden ben ik wel eens door Vaassen gegaan vanuit Emst.

 27. @Ellen: Normaal doe ik het ook nooit. Maar omdat ik een tijdje terug duizeling was en onverklaarbaar zweette, leek het me verstandig om de termometer op te zoeken.

 28. Mooie route en ik kijk uit naar de foto’s.
  Hoe is het nu met die temperatuursschommelingen?
  Groetz van Kaat die weer op haar oude nestje terug is :D

 29. Neen een fietser ben ik niet, ik hou het geen kilometer vol. Maar in vogelvlucht (kaart) moet het lukken … groeten

 30. @HbRp: Van harte welkom. Ik hoop dat m’n logjes toch wat leesplezier geven, want ik maakt ze zeker niet exclussief voor medefietsers. :-)

 31. Zeer mooie route. Persoonlijk heb ik ook : De Ronde van Nederland gefietst. Ongeveer 1350 km in 12 dagen. Nederland is een zeer mooi fietsland, met een zeer open en sociale bevolking.
  Ik ben een Belg, en weet waarover ik spreek.

 32. @een Belg: Bedankt voor het compliment. In 2001 heb ik de Nederrand gefietst. Ook erg mooi via o.a. Vlieland, Bourtange, Venlo en Willemstad. Deze tocht zal ik nog eens op dit log plaatsen.
  België is ook apart om te fietsen. Op deze site is via de linkerlink ‘Categorisch Archief’ nog wel wat te vinden over omgeving Durbuy, Leuven en de Oostkantons. Het aanspreken van buiten Belgische Belgen gaat me eenvoudiger af dan binnen Belgische Belgen. Daarbij vind ik de Duitstaligen toegankelijker dan de Vlamingen of de Walen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: