0044-WestFriesland

Het lijkt me wel leuk om de eerstkommende logjes wat meer te verhalen over m’n vakantie. Nadeel is wel dat ik dan weinig zal loggen over andere dingen die me bezig houden.

Door die eerder genoemde seinstoring ben ik al in Alkmaar op de fiets gestapt en dwars door West-Friesland gefietst. Ik weet daar de weg behoorlijk goed en fietste zoveel mogelijk langs de spoorlijn om te zien of er al weer treinen reden en sneed als het even kon flink af en probeerde vooral stoplichten te vermijden. Bij elkaar had ik 49km nodig om in Enkhuizen de veerboot te bereiken.

Het is er ook best mooi fietsen. Omdat ik mezelf geen oponthoud gunde ging ik ruim langs de achterkant van de Meisjesschool. Terwijl ik dat gebouw ook wel eens beter vanaf de voorkant wil bekijken. Mijn weg voerde ook hier langs de spoorlijn en dat schoot lekker op. Totdat die weg ophield en ik rechts- of linksaf moest.

Het werd rechtsaf omdat ik zo via de grote weg beter bij de veerhaven uit zou uitkomen. En plotseling was ik na 44km in Broekerhaven met die geinige overhaal. Je moet daar onder het overhaalgebouwtje doorfietsen en dat mikt vrij nauw met fietstassen achterop.

Ik was dus in het geheel niet van plan om hier langs te gaan en tijd voor een foto gunde ik me al helemaal niet. Dat hoefde ook niet omdat ik al eens eerder flink wat foto’s gemaakt had bij dit bouwwerk.

Ik heb toen zelfs een bewegend Gifje gemaakt waaruit de werking valt op te maken. Helaas heb ik het geval in al die keren dat ik er was nooit zien werken, en ook nu niet. Het gedoe met kettingen schijnt flink wat lawaai te maken. Uniek is ie wel. Ik heb nergens anders een vergelijkbaar geval gezien.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in Kunstmatig, Zwerfmatig-6 en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Hoe oud is deze scheepslift, waarvan geen ander exemplaar waarschijnlijk in Nederland voorkomt? Je weet dat dit soort liften, maar dan oneindig veel groter en van een ander principe, ook in gebruik zijn in Wallonie?

 2. @Rob: Praktisch denk ik 1923. Zie hier.
  Het idee was al veel ouder, maar niet op deze manier uitgevoerd. Volgens mij is ie veel later electrisch geworden, maar die datum kan ik niet terugvinden. Hij is een jaar of 20 terug gerenoveerd.
  Deze overhaal is flink anders dan de scheepsliften in Wallonië. Hier kan het alleen met platbodems die echt uit het water getild worden over een tussenmuur. Hou de muisaanwijzer maar eens boven dat grafiekje.
  In België blijven de schepen in een bak met water, die worden hydraulisch omhoog gedrukt. Dergelijke hoogtes konden niet halen met het later stijgen van het water onder de schepen. Dat zou teveel kracht uitoefenen op de zijwanden. Dus bij een meter of 20 hoogte verschil is het beter om dit met grote hydraulische cylinders te doen. Op dit moment zou de grootste bij Strépy eindelijk eens klaar moeten zijn. Dat ding heeft een hoogteverschil van 70 meter.
  Toen ik daar in 1995 langsfietste was ie nog altijd in aanbouw en al 6 jaar over tijd. De voorspelling was dat het nog wel 10 jaar ging duren omdat Wallonië dit ding door de gewestelijke indeling van België in hun maag gesplitst kregen, terwijl ze bijna geen geld hebben.

 3. Wat een geweldig apparaat. Ik hoop dat het nog in gebruik is, anders mag het wel blijven bestaan als monument voor spitsvondigheid :-)
  Het grafiekje mag er trouwens ook wezen, èrg leuk en helder gemaakt.

 4. Leuk Xiwel. Keuzes maken, het komt toch alijd wer om de hoek kijken. Bedenk maar, dat het mij niet uitmaakt wat jou bezighoudt. Sorry, ik bedoel eigenlijk, wat je schrijft. Ik vind het toch wel leuk.

 5. Och wat jammer. Wie slaat de Meisjesschool nu over?
  En onze collega Jeannette woont aan de Overhaal. Volgens haar maakt hij een vreselijk lawaai, als hij in gebruik is.

 6. @Thérèse: Toen ik daar foto’s maakte sprak ik er ook een bewoonster die over lawaai klaagde. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen, maar in de 10x dat ik er was heb ik hem nooit zien/horen werken.
  Misschien was die vrouw met wie ik sprak (en bezig was in haar tuintje) wel Jeannette. :-)
  In een ver verleden ben ik wel een paar x langs de Meisjesschool gefietst, maar toen wist ik nog niet dat jullie daar resideerden. Als ik deze x langs was gegaan (en de kraan van de overbuur had bewonderd), had ik vrijwel zeker de boot gemist. :-)

 7. Ja, de boot missen moet natuurlijk niet. Overigens is die lelijke kraan nu weg. En het zou heel goed Jeannette kunnen zijn geweest.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: