0100-WestFryslân

Van West-Friesland naar West-Fryslân ging makkelijk. Op de pont kon ik heerlijk in het zonnetje uitrusten. Ik had toen zeker een hoge temperatuur, maar die nam ik lekker niet op.

Mijn fiets kon als eerste van boord. Dat is het voordeel als je als laatste komt. In het westen van Friesland nam ik er duidelijk meer m’n gemak van. Ik lette op dat de teller niet boven de 23km/h kwam. Dat terwijl ik nu de zuidenwind in de rug had.

Het eerste plaatsje dat ik bekeek was Worinchem (of zou het toch Workum heten?). Een leuk kerkje dat wat weg had van een vuurtoren met deksel. Het pleintje erachter was flink druk met dagjesfietsers. Hier ging het schijnbaar vooral om Jopie Huisman.

Het was mij te mooi weer om iets binnen te bekijken en ik ging verder naar Hindeloopen. Ook leuk. Meer bruggetjes en kleine rustieke straatjes. Hun scheve kerk kreeg ik niet goed voor de lens.

Maar ook daar was het nog maar 4 uur en ik dacht dat Makkum dan ook wel iets zou zijn. Dat viel me wat tegen. Dan maar eens in Bolsward kijken voor een slaapplek.

Net voor Exmorra moest ik tijdelijk van het fietspad. De graasploeg was bezig. 100 meter verder kon ik er weer op. Daar hadden ze schijnbaar eerder de kanten weggevreten en het fietspad volledig bekakt. Ik dacht eerst nog dat dit een milieuvriendelijke manier van maaien was, maar met een set bruine banden dacht ik daar snel anders over.

Bolsward was een goede keus, behalve dat de 5 hotels en de bed&breakfast-huizen allemaal vol waren. Het was nog ruim voor zessen dus bedacht ik maar even door te fietsen naar Sneek. Daar waren alleen nog kamers van 99 euro beschikbaar maar dat zou mijn voetafdruk onverantwoord belasten.

Na wat rondbellen was er nog iets in Heeg. Die 12 km kon er ook nog wel even bij. Onderweg in IJlst heen en terug gefietst. Dat dorp schijnt aan de zuidkant helemaal geen uitgang te hebben.

Kortom na 123 km zat het eerste ritje er op. Veel meer gefietst dan ik me had voorgenomen. Niet moe en m’n temperatuur was maar 37,6. Naast het mooie weer en de mooie omgeving was dat een prettige meevaller.

Begin met Kaart | Vervolg

Geplaatst op 2006-10-05, in Zwerfmatig-6 en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Een sportieve prestatie, vind ik!! Nog veel plezier.

 2. Wat leuk, Xiwel. Ik begrijp dus, dat je gewoon de dag begint met fietsen en ’s avonds wel ziet waar je slaapt.

 3. Een hele mooi prestatie inderdaad! Petje af!
  Enne
  Gorinchem is Gorkum, dus Worinchem is Workum, logisch toc? ;-)

 4. @Vedat: Dat klopt wel zo ongeveer. Daarom noem ik mezelf al enige jaren een zwerffietser. Toch is het niet helemaal waar. Ik heb een voorkeur voor provinciestadjes als bijvoorbeeld Bolswart. Daar is avonds genoeg te beleven. Dus daar stuur ik wel een beetje op aan. Maar ik spreek liever niets af zodat ik ook geen druk heb om er op een bepaalde tijd te komen. Als je niets afspreekt hoef je ook niets af te zeggen. :-)

 5. Kleine stadjes zijn het allerleukst, vind ik. Vooral met lekker weer.

 6. Je ziet wel, zeg maar, wanneer en waar je aankomt. Toch,Xiwel?

 7. @Wggb: Zo ongeveer wel ja. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: