0160-Aquaducts

De 2de dag bedacht ik in oostellijke richting en vooral niet zover te gaan. In het eerstvolgende dorp bleek dat al niet te werken; in Jutrijp is richting oost niet echt mogelijk. Terwijl ik op de kaart keek werd ik aangesproken door een localo op de fiets. Hij vroeg of ie me kon helpen, maar eigenlijk was ik er al uit. Ik ging eerst noord en later oost. Maar de man was ook op een praatje uit en ik heb daar leuk geleuterd. Eigenlijk gewoon mondeling webgelogd. Zijn opvattingen over Nederland, de wereld en het milieu verschilden niet zoveel van de mijne. Ik vind het altijd leuk om met een vreemde (m/v) te spreken. Vaak moet ik daar de eerste stap voor zetten, zoals gisteren op de boot. Mijn visie op Friezen heb ik meteen maar even bijgesteld.

Ik fietste langs Irnsum (Jirnsum) naar Grou. Ik heb iets met zendmasten en de hoofdmast voor Friesland in Irnsum viel me behoorlijk tegen. Geen mooie grote betonnen mast zoals in de Wieringermeer, maar een simpel metalen en vooral klein geval. Grou leek me iets omdat ze een skûtsje hebben.

Grou viel me wat tegen. Het lag wel leuk aan het Pikmeer, waardoor ik wederom de oostelijke richting geblokkeerd werd. Ik was ook niet van plan om de ‘steelopdracht’ op te volgen, of moet ik alles maar pikken?

Het werd hier richting zuid om het meer te ronden. Daarbij ging ik onder een aquaduct door. Opvallend was dat de fietsers en auto’s onder het water door moesten en de trein, die parallel liep, erover. Dat holt het effect van een aquaduct sterk uit. Zo hou je een brug die het scheepvaartverkeer kan hinderen.

Het was wel mooi uitgevoerd en ik dacht dat dit vast een unieke oplossing was, totdat ik 10km zuidelijker dezelfde constructie tegenkwam. Dat werkt natuurlijk devaluerend.

Nog wat verder kwam ik een LF-route tegen die me door de rustige kant van Aldeboarn loodste. Een mooi dorpje met een smal kanaal erdoor.

Hier bedacht ik links te houden, omdat ik met het prachtige weer niet van plan was snel te fietsen.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in Kunstmatig, Zwerfmatig-6 en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Jij wilde per se naar de drie wijzen toe?

 2. @Mack: Die had ik al eens gezien maar dan nog veel verder oost.
  Omdat ik het noorden en zuiden van Friesland al vaker befietst heb en ik via de westkant binnenkwam, bleef eigenlijk alleen oost over als fietsrichting.

 3. Ik vind het altijd een dwaas gezicht om onder een aquaduct door te gaan terwijl er tegelijkertijd iets boven je langs vaart.

 4. Jutrijp, wat een prachtige plaatsnamen heeft Nederland toch! En een mooie idyllische foto trouwens! Mijn vriend wil nog eens de 11-stedentocht fietsen.

 5. @Hette: Jutrijp vond ik ook een leuke naam, maar het dorp dat gedomineerd wordt door een druk snelweg stelt voor de rest niets voor. Ik zou er niet willen wonen. Dat Aldeboarn is idd zeer idyllisch te noemen. Itt tot Grou zag ik er geen enkele touristische bezoeker.
  Ik ben in Friesland 2 11-stedenroutes voor de fiets tegengekomen. Beide ca 215km.

 6. Belgische vrienden van mij gingen fietsen in Friesland. ze vonden het schitterend mooi maar doodeng vanwege woest langsscherend Fries autovolk.

 7. @Fialas: In Nederland (en Duitsland) wordt veel meer gefietst dan in België of Frankrijk. Automobilsten passen zich daarop aan. Zo krijg ik vooral in Frankrijk veel meer de ruimte. Auto’s blijven achter me tot er geen tegenliggers meer zijn. In NL kan je dat wel vergeten. In Friesland zijn voldoende rustige wegen. Zoveel mensen wonen er niet. Maar die wegen zijn vaak moeilijk te vinden omdat ook daar de ANWB-fietswegwijzers vooral langs de grote wegen staan.

 8. Aquaducten vond ik als kind zo geweldig, ook die bij Roelofarendsveen kan ik me nog herinneren: er overheen varend met mijn Opa. Een knap staaltje techniek.

 9. @Jolie: Het leukste vind ik water over water. Die vind je o.a. bij Digion in Frankrijk en Minden in Duitsland. Een hele kleine is te vinden bij Wervershoof.

 10. Wauw, die kende ik niet! ik probeer me er een voorstelling van te maken, (wet van communicerende vaten; waterstanden?) maar kan beter even Googlen :-)

 11. Hier fietste ik in 1998 langs. Deze is in Digion, die is waardeloos in maps.google. Die in Minden is wel erg scherp.

 12. Mhôh, ik fiets veel in deze omgeving – want woon in die plaats met die zendmast – en vind het wel best zo!
  Maar jij zag het niet, net niet. Xiwel, een andere keer haal je maar een kopje koffie hoor!

 13. @Richtsje; Misschien hebben we elkaar wel gezien bij de supermarkt in Grou. :-)
  Van Grou had ik meer verwacht, iets dat op Sloten zou lijken denk ik. Ik ben niet door je dorp gegaan, maar er vlak langs. Nu ik het teruglees vind ik het woord “ook” verwarrend, het leek me correcter om dat woord te prullebakkiseren.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: