0449-Zeddam

Na Doetinchem fietste ik nog wat kilometers door om in Zeddam te overnachten. Dat deed ik in een eenvoudig hotel waar ik vaker gelogeerd heb. Het verbaasde me dat ik daar nog steeds dezelde eigenaar zag. Hij zit dan ook ruim boven de pensioenleeftijd. Maar ik weet dat ik er altijd terecht kan, omdat ie (in tegenstelling tot de vele andere hotels in die plaats) geen busladingen accepteerd.

Een uurtje later at ik heerlijk buiten op een ruim terras van een ander (veel groter) hotel. Binnen was een of ander feest gaande, waar ik buiten geen last van had. Ik had wel wat geluidshinder van het wegverkeer. Ondanks de nieuwe randweg bleven mensen veel te hard en te veel door het centrum karren. Een glazen geluidswal zou zo’n mooi terras een stuk aantrekkelijker maken en dan kunnen ze het gewoon ‘Ruim Zicht’ blijven noemen.

Dat ik in Zeddam stopte heeft te maken met een goede kennis die daar vlakbij woont. De volgende dag ging ik dan ook bij haar op visite. Het was eigenlijk een kennis van mijn vader, maar na zijn dood heb ik nog altijd contact met haar.

Ze is een jaar of 10 terug uit Zwitserland naar Nederland verhuisd. Niet lang daarna overleed haar man. Ik heb hem nooit gezien, maar inmiddels wel veel over hem gehoord. Hij heeft 25 jaar in Zwitserland gewerkt voor een Amerikaans Air-Co bedrijf. Haar Nederlands klinkt nog altijd anders doordat ze heel lang (Zwitsers-)Frans heeft gesproken. Zelf heb ik ook in wat andere landen gewerkt en dat geeft over en weer mooie verhalen, met afwijkende visies. Zij verwonderd zich nog vaak hoe zaken in Nederland geregeld zijn/worden.

Na de 2de kop koffie reed een auto het erf op. Ik meldde meteen dat ze nog wat visite kreeg, maar dan uit Luzern. Handig zo’n kenteken dat met ‘LU’ begint. Deze visite had ze wel verwacht, het was een oud-collega van haar man met vrouw. Dit stel was wat jonger, en was in Nederland op vakantie. Zij waren ook van Nederlandse geboorte. Ons verhaal ging dus moeiteloos verder. Daarbij kwam dat net in Zwitserland een behoorlijk extreem referendum was aangenomen, dat het de buitenlanders nog lastiger moet maken.

Na de middag, een saucijzenbroodje (die de ‘Luzerners’ meebrachten) en een kom soep, stapte ik weer op. De miezerbui had zich beperkt tot 10 minuten. Het was alweer een paar uur droog en de zon brak door. Tijd om daar op de fiets van te genieten.

(Achteraf gezien heeft die Zwitserse visite bij mijn neef en later bij deze ‘tante’ er toe bij gedragen dat ik daar vergat om even naar mijn zus te bellen.)

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in Zwerfmatig-6 en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Goh, waar ken ik dat toch van. Van het buitenlanders lastig maken. En dan is het in Zwitserland nog extremer?? Blijft toch een ietwat vreemd volk achter de bergen. Laatst weer ophef in Duitsland over het nazigoud dat daar in de kluizen ligt. Tja, bankgeheim he.

 2. Je zou bijna denken dat dat krantebericht nooit kan kloppen: dat we anno nu niet meer bij elkaar op de koffie/visite gaan.. :-) Overigens vind ik weblogs ook een soort ‘op de koffie gaan’ maar dan met je eigen koffie :-)

 3. @Jolie: Alleen heeft deze tante geen computer en is het leuker om zo langs te gaan. Ik denk zelfs dat de PC/e-mail en de toename van het aantal (mobiele) telefoons zorgt voor minder familiebezoek.
  Zo hoor ik in de trein mensen die een kwartier mobiel data en tijden uitwisselen, om af te sluiten met: “Jammer dat we geen afspraak kunnen maken, ik bel later nog wel terug.” En iedereen weet dat van dit soort uitstel ook afstel komt. Gewoon heen gaan bespaart deze beltijden, en visite aan de deur is moeilijker af te wimpelen.
  Maar veel vroeguh woonde familie en vrienden dichter bij elkaar. De telefoon heeft ervoor gezorgd dat je wel contact kan houden, maar ‘even langsgaan’ neemt teveel tijd.

 4. @Hette: Als je dit in een lijstje zou vatten, dan komt Zwitserland ruim boven Oostenrijk en die nog weer ruim boven Duitsland. Maar dat zijn natuurlijk gemiddelden. Vaak wordt het bepaald door bedrijfscultuur en bepaalde personen die in zo’n bedrijf werken. In het algemeen zijn Zwitsers erg op zichzelf.
  In Zwitserland was wel de uitslag van het referendum negatief voor de buitenlanders, maar of alle kantons iets met die uitslag doen is maar de vraag. Want de kantons in Zwitserland hebben bijna meer autonomie binnen de Zwitserse Confederatie, dan Nederland binnen de EU. Zover ik weet is er altijd nog 1 kanton waar vrouwen geen stemrecht hebben.

 5. Je ervaring klopt met de mijne. Die straat door het dorp is nog steeds gruwelijk druk.
  Je viel zeker wel op daar? Zeddam is doorgaans overbevolkt met bejaarde touristen.;)

 6. @Epi: Ik heb doorgaans te maken met senioren omdat ik vakantie in het naseizoen hou. Die schreeuwende kinderen in het hoofdseizoen vind ik ook nix. :-)
  Op het terras was ik uiteindelijk de enige. Dwz binnen zat het vol met mensen uit de buurt die een soort bruiloft hadden. Toen ik kwam zat een aantal van hen op het terras te bieren. Die gingen later ook naar binnen. Zelf had ik even aan de hotelbalie gevraagd of ik op het terras kon eten en dat vonden ze geen probleem. Ik werd er ook erg leuk geholpen. Andere touristen zijn waarschijnlijk niet op dat idee gekomen.

 7. Ik ga juist in voorseizoen. Ook veel vutters, en gezinnen met hele jonge kinderen.
  Maar die hotels in Zeddam zitten ook in het hoogseizoen voornamelijk vol met ouderen.
  Op Achterhoekse bruiloften wordt er veel gebierd, dat is een feit.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: