0511-Nimwegen

Door bezoekjes aan deze tante heb ik vaker door dit gebied gefietst, in vrijwel alle richtingen. Montferland is dan ook een erg mooi fietsgebied.

M’n idee was om richting Elten te gaan, een plaatsje dat een jaar of 10 na de Tweede Wereldoorlog teruggegeven is aan Duistland. Ook daar was ik al eens geweest, maar ik moest toch een kant op. Dat liep wat anders. Na het kruisen van de BAB3 stond ik niet veel later voor de Rhein, waar ik links de grote Rijnbrug van Emmerich zag.

Die brug had ik nog niet eerder befietst en 10 minuten later dus wel. Aan de zuidkant van de Rijn ging ik stroom afwaarts naar Nijmegen. Ik had me al vaak voorgenomen om Nijmegen per trein te bezoeken. Elk halfuur vertrekt uit m’n woonplaats een Intercity naar die stad. Toch is het er nog nooit van gekomen.

Nu was ik er dichtbij en door de lange visite zat een lange fietstocht er voor deze dag niet in. Al snel reed ik op een mooie Dom-zu-Dom-route over slingerende rivierdijken. Dat is een fietsroute tussen de Doms van Xanten en Nijmegen. Het was druk met Zondagsfietsers, wat te verwachten viel met zulk lekker fietsweer. Via wat gehuchten en Kranenburg kwam ik door Berg-en-Dal terug in Nederland. Vanaf daar nam ik de makkelijkste route naar Nijmegen. Die stad heb ik op fietsvakanties maar minimaal aangedaan. Ik vond ‘m net iets te groot en begreep niet zo goed hoe het centrum in elkaar stak.

Na een uurtje rondkarren begreep ik dat wat beter. Nijmegen is een aparte stad met mooie torens en een gezellig voetgangersgebied. Tegen het stadshart vond ik een hotel met Portugese interieur.

Na een flinke stadswandeling heb ik me goed op een terras van een eetcafé vermaakt. Dat begon door een neerstortende libelle op een tafelje naast me. De jonge meiden die daar zaten werden er behoorlijk panisch van, schijnbaar hadden ze nog nooit een libelle (die door zijn vlieguren was) gezien.

Volgens mij moest Jackie* ergens in of bij deze stad wonen, maar dat wordt lastig zoeken als ik niet weet hoe ze eruit ziet en of ze misschien een achternaam heeft. En ik weet ook al niet bij wie ze ‘next door’ woont.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in Zwerfmatig-6 en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Was die libelle dood of lam?

 2. Nijmegen is zeker mooi, ik ben er afgelopen zomer even geweest!

 3. @Pauline: Volgens mij was ie op en viel ie uit de lucht om op de grond zijn/haar laatste adem uit te blazen.

 4. Ik ben nog niet in Nijmegen geweest. Maar ik wil er zeker nog eens heen. Hoor van diverse mensen dat het zo’n leuke stad is.

 5. @Hette: Steden vergelijken is erg moeilijk, en met Nijmegen vooral door hun unieke ligging aan de Waal. Die waalkade had ik in het verleden alleen gezien, maar is de laaste jaren mooi (maar te steriel) opgeknapt. Het echte centrum, dat een stuk hoger ligt, had ik nog nooit bekeken en nu dus wel. Daar staat flink wat bezienswaardig spul. O.a. een imposante Donjon die shirtreclame droeg vanwege een opknapbeurt.
  Maar als ik het objectief vergelijk, dan vind ik Duitse steden als Münster, Bamberg, Goslar en bijvoorbeeld Stade, bezienswaardiger. Als ik het in deze vakantie vergelijk, dan vind ik Zutphen mooier en staat het zo ongeveer gelijk aan Deventer.

 6. Mooie tocht ben je aan het maken. Verder nog veel genoegen gewenst!

 7. @Thérèse: Die tocht heb ik al gemaakt, ik ben ‘m via deze serie logjes aan het herbeleven. :-)

 8. (Gisteren zag ik hier nog een foutje. De Donjon is niet in revisie maar het was een tijdelijke namaak. Las ik dat toch ergens anders of ben je er al op gewezen?)
  Nijmegen moet het niet van de architectuur hebben, in de oorlog is er veel gebombardeerd. Maar de sfeer is heerlijk. Vanaf de Waalkade tot aan de andere kant van het centrum barst het van de terrasjes en café’s (de hoogste dichtheid van Nederland!).
  Jammer dat die motie om de SUV’s uit de binnenstad te houden het twee jaar geleden net niet haalde.
  Leuke foto: Bij die (Valkhof-)kapel hebben mijn ouders hun trouwreportage laten maken!

 9. @Epi: Ik kon dat niet goed bepalen. Dwz het was een hoge toren met daar omheen zo’n groen revisienet dat vol zat met reclameteksten. Dus nix voor een foto.
  Op deze foto heb ik geprobeerd om de Waalbrug er goed zichtbaar achter te krijgen. Op de vergroting is die beter te zien. Zelf ben ik dan weer trots op de groene Kliko’s die hun naam danken aan de Alkmaarders Klinkenberg en Koster. :-)

 10. Weer wat geleerd.;)
  Ik geloof dat die neptoren inmiddels gesloopt is. De bevolking sprak zich uit voor een defitieve herbouw, maar ik weet niet of dat doorgaat.
  (Pffft, ik ben weer bijgefietst. Het was me een genoegen.)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: