0609-Krefeld

Uit het vorige logje was al af te leiden dat Geldern geen ‘etappe-plaats’ zou worden. Het was daar ook te vroeg voor en ik besloot verder te gaan naar Kerken.

Een opvallende naam in Duitsland. Eigenlijk is het een gemeentenaam met daarin de plaatsen Nieukerk en Aldekerk. Kleine dorpen met veel kerken. Kirche, Church, Kirk en Kerk is allemaal hetzelfde woord. Met de ‘vervanging’ van de Ch, omdat de K vroeger niet in de Europese alfabets zat, is het niet helemaal goed gegaan. Ch’s worden nu als G uitgesproken en een paar 100 jaar terug als K.

Inmiddels was de gedachte bij me ontsproten om voor het eerst dwars door het Ruhrgebiet te gaan. Tot nog toe had ik er flinke omtrekkende bewegingen gemaakt, om maar niet vast te lopen op grote industrieterreinen en onneembare klaverbladen.

Nu ging ik het voor het eerst proberen, De Randstad (eveneens 6,5 miljoen inwoners) heb ik ook al vaker doorkruist. De truc is om een tra te vinden; een minderbevolkte doorgang. Naar mijn indruk lag die achter Krefeld.

Via een mooie rustieke landweg door Stenden kwam ik in Krefeld. Dwz eerst een enorm lange buitenwijk (Hüls) met een redelijk rustige doorgaande weg. Die weg zou me tot in het hartje van Krefeld brengen.

Nou werd die weg waar ook trams langsrijden steeds drukker. Op een bepaald moment besloot ik wat parallelstraten te nemen. Een goeie keus, deze straten waren zeer leeg en hadden geen verkeerslichten. Toen ik me af begon te vragen of ik ooit nog een centrum zou tegenkomen, zag ik in 1 zo’n achterafstraat zomaar een hotel op maat. Een eenvoudig klein familiehotel in een rustige straat. Maar ja, was dat ding niet te ver van het centrum? Ik wil avonds graag een rondje lopen en overnachtingsplaatsen die te ver buiten een centrum liggen vind ik maar nix.

Ik fietste dus nog maar even door. En jawel ik zat midden in het centrum met groot voetgangersgebied. Dat hotel lag dus prima. 400 meter lopen vind ik geen probleem. Het probleem kwam toen ik het hotel weer terug wilde vinden. Dat viel tegen. Welke parallelstraatjes had ik in hemelsnaam genomen? Na wat zigzaggen zag ik gelukkig de gevel weer opdoemen. Mijn inschatting klopte, een hotel zoals ik ze graag zie. Geen föhn, geen koelkast, geen ligbad en geen zwembad. Maar wel rustig gelegen, geen slaande deuren, geen verkeerslawaai en een goed hard bed en een douche.

Krefeld sloeg zich in een hotelfolder flink op de borst omdat elke Krefelder minstens 1 fiets heeft en die veel gebruikt worden vanwege de mooie fietsomgeving rond de stad. Op een groot bankgebouw en een kerktoren (waarvan de spits in een werkplaats lag) na was het geen bijzondere stad. Het was er wel gezellig druk en er is een enorm winkelaanbod. Fietsers en voetgangers zijn er veel en worden er zeer goed bediend. De vele trams, die gelukkig net niet door het voetgangersgebied gaan, maken wel een pokkeherrie. Ben wel blij dat mijn stad ze niet heeft.

Begin met Kaart | Vervolg

Geplaatst op 2006-10-05, in Zwerfmatig-6 en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Interessante etymologie… En ja, dat komt me bekend voor, het terugvinden van het hotel ’s avonds :-) Wij zochten ook graag zulke eenvoudige. (Maar zijn ze anno nu sinds de invoering van de euro nog wel te betalen?)

 2. Deze was iets van 35 incl. ontbijt. Voor 1 persoon en maar 1 nacht in een dergelijke stad met veel bedrijven is dat niet gek. 2 personen betalen er waarschijnlijk 25 tot 30 per persoon en als je er meer nachten blijft is enige korting ook heel gebruikelijk.
  Omdat het fietsen vrijwel niets kost, zit ik niet zo met kamerprijzen. Ik vind het wel erg als ik meewerk aan een grote voetafdruk omdat hotel’s allerlei troep aanschaffen die ik volgens hen wel leuk zou vinden. Hier had ik een eigen WC en douche. Als ik die met anderen moet delen op een gang vind ik dat totaal geen probleem. Dat deed ik vroeger thuis ook.
  Voor mijn werk heb ik een aantal keer in een Hilton-plus overnacht. Erg onpersoonlijk. Ondanks dat ik de koelkast dichtlaat voel ik me daar een uitvreter.

 3. Ik heb geleerd dat kerk is afgeleid van het Griekse woord kyriakon, dat wordt tenminste afgenomen. Het kan ook afkomstig zijn van het Latijnse woord voor Eik ‘Quercus’ omdat de eerste gebedshuizen in het Germaanse gebied van eikenhout werden gemaakt.
  Ik ben nog niet in Krefeld geweest. Interessante stad? Wat is er zoal te zien (in de omgeving?)

 4. Krefeld is wel een leuke stad, vind je niet? Ze hebben daar een leuke kleine dierentuin. Nog wel meer hoor, maar dat is leuk voor kinderen.

 5. @Hette en Vedat: Een echt bezienswaardige stad vind ik het niet. Er staat 1 opzienbarende oude bank, maar denk dat het centrum vrijwel geheel na de oorlog opgebouwd is. Dus geen leuke kleine oude straatjes met oude gebouwen. Het staat er wel vol met winkels, maar die zijn natuurlijk overal te vinden. Het is naar mijn gevoel wel een leefbare stad omdat ze veel inzetten op langzaamverkeer en OV.
  Inwoneraantal is iets van 240.000.

 6. Op weg naar de Ardennen liet ik Krefeld liever links liggen. Een terechte keuze, lees ik nu.
  Haha, dat hotel- (of iets anders) gezoek herken ik ook.
  Voor mensen die niet weten wat je met die voetafdruk bedoelt: Bij deze. Of heb je er al eens over geschreven?

 7. Mijn eigen versie gaat nog een stapje verder. Die wil dat ik het aantal sterren van een hotel aangeef.
  Daar had ik 6 maanden terug een keertje over gelogd.

 8. ik fiets niet verder meer dan spijkerboor

 9. @Eline: En als we nog een paar mooie dagen krijgen zoals 27 october vorig jaar?

 10. Leuk Epi, die mondiale voetafdruk-test; ik had al een vermoeden dat mijn voetafdruk letterlijk en figuurlijk klein was, bleek 29. Dat is zelfs 7 maten kleiner dan mijn schoenmaat en minder dan de helft van het landelijk gemiddelde ;-)

 11. Oef, dat is knap Jolie! Ik weet de mijne niet meer, het was wel aan de lage kant.
  Die van jou Xiwel(goed gemaakt zeg) deed het gisteren niet. Ik had braaf alles ingevuld, maar hoe kom ik de score te weten? Of ben ik nou zo dom?;)

 12. @Epi: Hij wijzigd meteen als je een getal invult. Dat ding is gemaakt voor Internet Explorer, voor Firefox staat een aparte rechtsboven.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s