0690-Wupperwurmen

De volgende ochtend begreep ik beter wat de Krefeldfolder bedoelde. Tussen Krefeld en Kierst raasde het van de uitgezette fietsroutes. Het leek wel wat op ons knooppuntensysteem. Naast een grote hoeveelheid bordjes met pijlen, vond ik halverwege maar 1 onduidelijk overzichtsbord dat alle locale rondjes aangaf. Daar had ik niet veel aan, want ik wilde rechtdoor naar Kierst.

Ik volgde dus de gewone fietswegwijzers en die verwezen me via een setje zeer aantrekkelijke paden en stille landweggetjes naar Kierst. Ik stuurde op die plaats af omdat daar een veerpont over de Rijn gaat. Veerponten hebben een groot voordeel ten opzichte van bruggen. Per pontje gaan maar enkele (soms zelfs geen) auto’s mee en de wegen naar en van zo’n pont zijn dan ook heerlijk rustig.

De pont zette me in Kaiserswerth af, een fraai stadje dat opgslokt is door grote broer Düsseldorf. De onwerkelijke rust die tussen Krefeld en de Rijn had, was nu voorbij. Zo fietste ik eerst onder een drukke landingsroute door via Ratingen naar Wülrath. Op de kaart leken dit rustige weggetjes, maar in de praktijk viel het tegen.

Gelukkig was er halverwege een opstopping. Een tankwagen lag dwars over de weg en auto’s konden er niet meer langs. Heerlijk rustig dat stilstaande blik. Zelf reed ik de zooi zonder enig oponthoud voorbij, ondanks dat de vrachtwagen ook op het fietspad lag.

De volgende stad, die al jaren op m’n ellelannge lijst staat, was Wuppertal. Hun bezienswaardigheid heb ik geprobeerd vast te leggen in het setje foto’s hieronder. (Voor degene die het nog niet wisten, de foto’s openen groter als je er op klikt.)

De 15km lange ‘Zweefbaan’ over de Wupper is uniek, vooral als je bedenkt dat ie al in 1900 aangelegd is. Die bontgekleurde wurmen zijn een stuk geruislozer dan de trams van Krefeld. Ik heb die baan vrijwel geheel gevolgd. Dat kon via een drukke weg die ook deels langs en over de Wupper gaat. Grote stukken heb ik op een iets ruimere afstand gevolgd door de wandelstraten van hun langgerekte centrum.

Als techneut vond ik dit echt bezienswaardig. Toch heb ik niet meegezwoven. Meefietsen vond ik leuker en ik had geen zin om mijn fiets met bagage langdurig uit het oog te verliezen. Daarnaast heb ik wat last van hoogtevrees. Al met al heb ik een paar uur in deze stad rondgehangen.

Wikpedia Schwebebahn en Olifant Tuffi |Begin met Kaart | Vervolg


Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in Kunstmatig, OV-matig, Zwerfmatig-6 en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Wow… wat een aparte zweefbaan, en dat al uit 1900. Origineel idee: meefietsen :-)

 2. Tampert: Es hat angefangen zum schneien in Wuppertal.

 3. @Mack: Helaas ken ik mein Krimi-Klassikern nicht. :-)

 4. Sjee zeg…….echt gaaf zo’n zweefbaan. Ik vind het echt een bezienswaardigheid, ik heb ook nog nooit zoiets in de echt gezien.

 5. Door het geduits van Mack ontrinnerde ik me ook weer dat er tijdens mijn vakantie veel Duitse TV-tijd ingeruimd werd voor het ongeluk van de zweeftrein bij Lathen. Dat enorme ongeluk vond in het begin van m’n vakantie plaats en is te gek voor woorden.
  Het is namelijk een testbaan waar maar 1 magneettrein op rijdt. Verder zijn er 2 onderhoudsvoertuigen die van dezelfde onderneming zijn. Ze zijn toch met die magneettrein gaan rijden terwijl niet beide onderhoudsvoertuigen in de remise waren. 1 zo’n onderhoudsvoertuig stond dus op het traject en met 300km/h geeft dat een enorme klap.
  Ik was 2 jaar eerder bij die baan, eveneens omdat ik die erg interessant vind. Dat ding reed alleen tijdens kantooruren en op een zaterdag kon ik dus niet mee.
  Ik weet niet meer of ik op het idee kwam om naar Wuppertal te gaan vanwege dat ongeluk met die magneetbaan. Zelf denk ik van niet.

 6. Ik ben nog even verder gaan Googlen, omdat ook met deze baan een ongeluk geweest is. Na 99 jaar van gebruik was een een eerste ongeval met doden. Dat kwam door haast bij onderhoudswerkzaamheden, waardoor een rijtuig in de Wupper viel en wel op de plek van de middelste foto.
  Hier is een webpagina van de Uni van Wuppertal over alle (kleinere) ongevallen. Daar staat ook de meest spraakmakende tussen van een circusolifant. Dat beest moest in 1950 een promotieritje maken in zo’n zweeftuig. Op een bepaald moment was dat beest het zat en is ie in de Wupper gesprongen. Tuffi heeft het er levend van af gebracht.

 7. Xiwel, Tampert was een Jiskefetpersiflage op Derick.

 8. @Mack: Die heb ik wel gezien, maar vluchtig. :-)

 9. Ik ga zaterdag waarschijnlijk naar Wuppertal! Met de auto, helaas. En eigenlijk naar een voorstadje maar als ’t even kan wil ik een ritje in die zweefbaan maken. Lijkt me prachtig, ook dankzij je foto’s.

 10. Alsof ze ondersteboven hangen. ☺

 11. @Bertie en dus nooit blaadje op de rails of last van files.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: