0717-Hagen

Wie de foto’s van Wuppertal beter bekeken heeft, zag dat het daar somber weer was. Alleen in de ochtend kwam er nog af en toe een zonnestraaltje, maar daar bleef het bij. Ik had overigens niet te klagen want het was droog en de temperatuur was met 20 graden zeer behagelijk.

Op de landkaart zag ik dat het Ruhrgebiet bij Ennepetal (waar ik inmiddels was) eindigde als ik van daar naar het zuid-oosten zou fietsen. Ik had dan ook de plaats Lüdenscheid op het oog. Probleem was dat daar toevallig achter mij om een zeer zware stortbui naartoe dreef. Ik zou dus doornat worden en besloot eerst maar eens in Ennepetal te kijken naar een hotel.

Dat viel wat tegen en daarom fietste ik door naar Hagen, een plaats die groter is. Hagen ligt overigens ook op de rand van het Ruhrgebiet. Na een flinke interne rit vond ik hun centrum dat uit een groot onpersoonlijk plein bestond. Daar was ook een teveelsterrig hotel.

Iets noordelijker had Hagen een stadsdeel rond haar treinstation. Uit ervaring weet ik dat daar vaak de eenvoudigere hotels te vinden zijn. Ik vond er 1 en die had ook nog altijd 1 ster teveel. Dus werd het tijd om daar eens wat ‘Auskunft’ te vragen. Er zat een man achter de balie die me meteen begreep. Hij vertelde wat ik al wist; dat ook dit een bedrijvenstad en geen touristenstad was. Naast beide bussiness hotels was er geen andere accomodatie.

Maar het leuke was dat ie wel een 4-tal kamers had voor figuren zoals ik. De prijs viel me mee en de ‘malle’ kamer ook. Op de 3de verdieping had ik een langgerekte kamer die ik door de badkamer (geen bad, wel douche en WC) betrad. Achter een glazen deur zat een slaapdeel dat naast het normale 1 persoonsbed niet meer dan 1 meter ruimte bood. Daarachter stond een schrijftafeltje met wat telefoongedoe, en als ik daar naar links een deur opende had ik nog een leuk balkonnetje. Deze pijpenla was dus duidelijk geen standaard kamer.

Het bed was prima, geen last van verkeerslawaai, de douche netjes en er lagen voldoende handoeken. Een minibar was er niet, wel een föhn en TV. Naar mijn ervaring een prima 1,5 sterrenkamer, waar ik mijn fietskleren weer eens flink wastte. Dat spul droogt snel en dan is zo’n balkon erg handig. Als het niet droog werd kon ik de volgende ochtend altijd nog de föhn gebruiken.

Na de was en mijn eigen douchen was het inmiddels goed donker geworden. Niet alleen omdat het avond was, maar ook omdat er een stortbui naar beneden kwam. Ik was dus mooi op tijd gestopt. Gewapend met plu, vond ik vlakbij een leuk en lekker Grieks restaurant. En voor het eerst keek ik wat uitgebreider TV op de kamer. Maar net als deze stad kon ook dat me weinig boeien.

De volgende ochtend deelde de man achter de balie in de ontbijtzaal de lakens uit. Ik begreep dat ik de manager achter de balie had getroffen. En het werd me duidelijk waarom ik mijn fiets zonder problemen in een mooie vergaderzaal kon laten overnachten. Aan de drukte te zien was het redelijk grote hotel voor hooguit 20% ‘vol’. Als het weer de vorige avond beter was geweest, dan had ik met de weglooptruc nog zeker 10 euro van de kamerprijs gekregen.

Begin met Kaart | Vervolg

Geplaatst op 2006-10-05, in Zwerfmatig-6 en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. De weglooptruc? Dat zou ik nooit durven. Ik kom zelden in een hotel, maar het schijnt dat ook op bv witgoed en electronica veel korting te bedingen is.
  De manager ‘deelde de lakens’ uit? Om over de ontbijttafels te speiden of figuurlijk?
  Waarom ging je eigenlijk naar deze plaatsen/streek? Of lagen ze toevallig aan het eind van je dag verder zuidwaarts?

 2. @Epi: Na Wuppertal dacht ik nog wat verder te fietsen het Ruhrgebiet uit. Dat leek me niet zo moeilijk. Ik wilde via Ennepetal naar Lüdenscheid (dat was richting zuid-oost), maar daar stak het weer een stokje voor. Uit het westen kwam een zeer zwarte wolk die ik zag regenen.
  Omdat ik in Enneptal niet veel vond, ging ik naar het oost-noord-oosten. Flink voor de wind en net geen last van die bui. En ik dacht dat Hagen meer voor zou stellen dan Ennepetal. Groter was het in elk geval wel, maar qua onderkomen was het teveel gericht op bedrijven.
  Bij veel meersterrenhotels wordt teveel gevraagd, omdat de baas het betaald en die het van de belasting af kan trekken. Als je bij zo’n mindergevuld hotel kom, dan willen ze je graag houden en kan er veel van de prijs. Ze verdienen dan nog steeds op je. In andere gevallen gaat het verschil naar een reibureau en touroperator.
  In dit geval was er niet veel reden toe, omdat ik de prijs al prima vond. In Noord-Italië heb ik het een keer versiert om een kamer voor 1/3de van de normale prijs te krijgen. Later bleek ik daar de enige gast te zijn. Probleem waren de smalle straatjes waardoor dat hotel in het oude centrum van een stad niet per auto te bereiken was. Dan snap je pas goed wat het voordeel van een fiets is. :-)
  Als je een week of langer blijf, dan kan er ook vrijwel altijd 20% van de kamerprijs. Sommige hotels geven dat netjes aan, en anderen houden hun mond tot je er over begint.

 3. Voordeel van afgelegen hotelletjes,ik heb in de tijd dat ik veel op de motor rondtrok ook heel wat afgedongen op kamerprijzen. Het was trouwens een goed idee om op te letten waar je een hoop vrachtwagens op de parkeerplaats zag staan: daar was het meestal voordelig overnachten en prima eten. Ik vroeg als het zo uitkwam ook wel eens een vrachtwagenchauffeur op een parkeerplaats of hij in die omgeving iets fatsoenlijks qua prijs en eten wist, leverde regelmatig een goed adresje op.

 4. @F54: Over enkele logjes (bij Siegen) kom ik daar op terug. Door m’n werk en dit soort vakanties heb ik in 1000 verschillende plaatsen overnacht. Daarvan was een kwart in hotels en een kwart in Gasthuis/B&B-achtigen. Ik vind het al jaren een leuk spel om de slimme reisleider van mijn 1-mansfietsploeg uit te hangen. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: