0920-Westerwald

Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt haalde in m’n fiets uit de kelder. De waard (die ook kok was) hielp me daarbij. We kregen een praatje over het gebouw. Volgens hem waren de oudste delen van voor 1600. Dat verklaarde de grote en lage gewelfde kelder en ook de enorm dikke muren. Rond de buitenkant waren die zo’n 80 cm. Duidelijk geen revolutiebouw.

Nieder Schelden ligt aan de Sieg, net als Siegen. De grotere weg langs dit riviertje viel mee qua drukte en ik besloot het een stukje stroomafwaarts te volgen door Kirchen (waar deed me dat nou aan denken) en Wissen. De weg slingerde flink, net als de rivier. Als ik doorgeslingerd was, zou ik in Siegburg weer in het Ruhrgebiet uitkomen. Dat leek me geen optie en ik klom dan ook bij Wissen het rievierdal uit.

Vandaar had ik een serie rustige wegen door een glooiend heuvelland. Her en der wel wat bos, maar ook mooie vergezichten. Ik kwam door de Kroppacher Schweiz in Kroppach. Ik heb door meer Schweizen gefietst, zoals de Frankische Schweiz in noord-oost-Bayern en de Holsteiner Schweiz rond Plön. Deze Korpacher-versie was wel aardig, maar haalde het niet bij de andere Schweizen. Ik ben er ook nog niet achter waarom ze die naam gebruiken.

Via nog meer verlaten landwegen fietste ik het Westerwald in. Ook hier weinig woud en geen bezienswaardige plaatsen. Wel erg mooi fietsen, door een gebied dat ik nog niet eerder had gezien. Ook nog altijd uitstekend fietsweer. Ik had inmiddels bedacht richting Koblenz te gaan en daar maar te bekijken of ik de Moezel of de Rijn stroomopwaarts zou gaan volgen.

Eerst moest ik nog even de BAB3 nemen. (Daar was ie weer.) Volgens de kaart kon ik er onderdoor. Ik zag iets dat het midden hield tussen een tunnel en een riool. De weg sloot er niet echt op aan en de onderdoorgang was aan weerszijde afgesloten met een tijdelijk bouwhek. Die hekken stonden op een kier en de onderdoorgang vond ik verhard genoeg. Met mijn iets dikkere banden doe ik daar niet zo moeilijk over. Vervolgens kwam ik op een aansluitend bospad dat nog altijd prima richting Koblenz ging. Zo’n 3km verder monde dat pad uit op een grotere weg. Waarschijnlijk was dat ook voor fietsers de normale weg geweest, maar dit werkte prima. Korter kon het niet.

Na Anhausen kreeg ik een enorme afzink het Rijndal in. Dan is het wel prettig om op een grotere en prima geasfateerde weg te fietsen. Na deze 20km afdaling was het bij Neuwied 500 meter lager, nog geen half uur later en zo’n 5 graden warmer. Naar mijn indruk ligt het Rijndal een stuk dieper dan de Sieg. Ik had wel geklommen om uit het Siegdal te komen, maar dat was hooguit 300 meter. Dat diepere Rijndal verklaart dat het temperatuurverschil, maar alle industrie en verkeer langs de Rijn zal daar ook flink aan meewerken.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in Zwerfmatig-6 en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Qua frise lucht zal het ook minder zijn, dichter bij industrie? En die iets dikkere banden heb je die expres voor slechter wegdek?

  2. @Jolie: Klopt, ik reed een soort klamme smogdeken in. De hoeveelheid smog viel best mee, vergelijkbaar met wat er bij ons in de Randstad hangt. Maar het verschil was groot met 50km eerder waar de lucht stukken schoner was.
    Mijn banden zijn 35 mm breed, en daarmee vergelijkbaar met die van een ouderwetse opoefiets. Er zit bij mij alleen meer profiel op. Hybridefietsen (fiets tussen mountainbike en racefiets) worden meestal met dat soort banden uitgevoerd.
    Voor deze fiets had ik racefietsachtigen met spatborden en lastdrager. Daar had ik voor 25mm en achter 28mm brede banden. Ik moet zeggen dat ik de huidige banden een stuk gerieflijker vind en als je die hard oppomt, dan merk ik in de snelheid geen verschil. Met deze fiets rol ik ook iedereen voorbij als er van een heuvel gefreewheeled wordt. Dat lukt me overigens net zo goed met m’n opoefiets waar ik ook 5 bar inpomp. :-)

  3. Er is een hele lijst met ‘Schweizen’ te vinden. Een dergelijke titel wordt aangegeven als het uitzicht mooi is. Ik ben door een 20-tal schweizen gefietst zonder het ook maar te weten. Zo ook deze vakantie, de DahlerSchweiz, rond Dahl op de weg vanuit Hagen naar Lüdenscheid. Het was daar inderdaad best mooi, maar door het sombere weer viel het me minder op. Schweizen komen o.a. ook in de USA voor onder de naam Switzerland en in Frankrijk als Suisse. Klein zwitserland in de duinen op de grens tussen Schoorl en Aagtdorp waren ze in die lijst vergeten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: