1020-Loreley

In het Westerwald had ik bedacht om aansluitend na Koblenz het laatste stukje Moezeldal te bekijken en dan bij Cochem linksaf te gaan door het mooie Soonwald. Ik heb eerder vrijwel de gehele Moezel/Moselle in delen gezien tussen Cochem tot voorbij Epinal. De schoonheid van het Soonwald heb ik alleen op TV gezien, en dan niet eens in de serie ‘Heimat’.

Een leuk plan, maar deze ochtend had ik zin in een eenvoudiger ritje. Gisteren had ik genoeg heuvels gehad. Vandaag maar eens een lekker vlak daggie. Ik ging dus richting Boppard de Rijntourist uithangen. Het stuk Rijn tussen Bingen en Koblenz is een werelderfgoed van de Unesco. Het is er inderdaad erg mooi. Zo fietste ik al eens eerder van Bingen naar Koblenz en vorig jaar nog een stukje aan de oostkant van de Rijn tussen Bad Ems en Koblenz-Oost.

Boppard zag ik dus een 2de keer. In dit leuke stadje barst het van de pensionnetjes, toch zou ik er vanwege dat eerder treindenderverhaal niet snel overnachten. Bij Boppard stak ik per pont de Rijn over en ging aan de oostoever richting Rüdesheim. Hier had ik nog niet eerder gefietst. Ondanks dat het een B-weg (B42) is, is het aan die kant een stuk rustiger. Aan de westkant zijn speciale fietsroutes, die over kleine weggetjes langs de Rijn gaan. De bestrating daarvan is regelmatig belabberd. Leuk voor de Parijs-Roubaix-fietsers, maar ik heb liever asfalt.

Aan de oostkant zijn die fietsweggetjes er niet. Af en toe ligt er een stuk fietspad langs de Bundesweg, maar vaak mag/moet je op die weg zelf fietsen. Zolang het verkeersaanbod beperkt is, heb ik daar geen moeite mee. Op de foto is bij Wellmich te zien hoe leeg deze weg bij tijden is. Dat soort uitzichten met kasteeltjes op berghellingen houdt in deze Rijnvallei nooit op. Zonder moeite kan je er de grootste geheugenkaartjes mee vol schieten.

Het waaide trouwens flink hard in deze gleuf. De strakke vlaggen stonden allemaal richting noord. Toch was deze airco wel lekker. Met 25 graden en lekker veel zon, had ik het er zonder tegenwind te warm gevonden. M’n snelheid leed er niet onder. Door de vlakke ligging ging ik gemiddeld 25km/h. De ‘training’ van de voorgaande dagen had duidelijk effect gehad op m’n conditie. Bij de Loreley zag ik nog een standbeeldje op een pier in de Rijn. Die was me nog niet eerder opgevallen.

Zelf vind ik de scheepvaart altijd erg mooi. Die dingen glijden in allerlei vormen voorbij. Een daarvan was een Frans cruiseschip. Deze lag gisteren in Koblenz en haalde mij deze rit 4x in. Meestal zat ik dan op een bankje langs de Rijn te leuteren met wat aanwonenden. Het touristenseizoen was hier duidelijk voorbij. Mijn indruk is dat de bewoners liever met een zwerffietser praten, dan een gezin met caravan. Dat cruiseschip ging gemiddeld 20km/h en die fietste ik er moeiteloos uit. Aan boord moesten ze het doen met elkaar en met “hee, daar heb je die malle fietser weer”.

Na de Loreley kwam er nog een kleine deviatie. Fietsbordjes gaven aan dat ik een bocht in de B42 en dus de Rijn kon afsnijden. Bij wijze van uitzondering ging ik daar 1-malig op in. Na 100 meter vlak mocht ik zo’n 800 meter tegen 14% klimmen. Een leuk agrarisch betonpad met aan weerszijde druivenranken. Gelukkig heeft deze fiets wat kruipversnellingen en was de afzink 4x zo lang. Voordeel was wel dat ik op 100 meter hoogte een prachtig uitzicht had over de Rijn. Het middelste schip op de foto is een heus radar-stoomschip die een passagiersdienst onderhoudt tussen Düsseldorf en Rüdesheim en daartussen elke 30km een halte heeft.

Ilja mag ook een set mooie ranken hebben, maar moet het daar doen zonder die rivierkastelen op de Dordogne.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in Zwerfmatig-6 en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

  1. De Lorelei is verschrikkelijk mooi (je kent de legende toch wel he, daar moet ik altijd spontaan weer aan denken als het over de Lorelei gaat). Ik zou er graag nog eens heen willen met mijn vriend. Een midweekje ofzo.

  2. @Hette: Die legende is me bekend, maar volgens mij kwam het geluid van die ‘Sirene’ vanaf de heuvel achter mij en niet vanuit dat standbeeldje. Ik denk dat die hele pier pas later aangelegd is.

  3. Mooi stukje mythologie met geschiedenis en aardrijkskunde. De eerste 2 ben ik redelijk in… laatste heel erg slecht.

  4. Betreffende Lorelei en die legende: Dit gedicht mag niet ontbreken (ik heb voor de vertaalde versie gekozen want het blijkt dat Duits moeilijk te lezen is. Sorry voor de spam;-).)

  5. @Epi: Ik heb geen problemen met dergelijke Smac. :-)
    Ik hanteer overigens de naam ‘Loreley’ die ik daar tegen kwam. Is ‘Lorelei’ Nederlands of staan in Duitsland alleen Engelse bordjes?

  6. Ja, Lorelei is de Nederlandse naam voor het Duitse Loreley. Eventuele Engelse bordjes zullen ondertussen al verwijderd zijn.
    (Emmerich is in het Nederlands Emmerik en Kleve is Kleef. Bruinswijk en Dusseldorp hoor je niet meer. Keulen natuurlijk nog wel.)

  7. Loreley of Lorelei, het kan allebei. Loreley is de oude benaming maar ik heb recent in enkele kranten ook de Lorelei gezien.
    “Ley” is een groot rotsblok in de omgangstaal. Braunschweig is in het Nederlands doorgaans Brunswijk (denk ook aan New Brunswick in Canada, opgericht door ‘settlers’ uit Braunschweig en aan het nederduitse Brunswiek)en ook vielleicht mijn toekomsite woonplaats.

  8. @Epi: Dusseldorp is de oostkant van Limmen, dat is maar 10km van m’n huis. :-)
    In het algemeen wil ik plaatsen benoemen zoals ze ter plekke op de borden staan dus Köln ipv Keulen, BeiJing ipv Peking, Los Angeles ipv De Engelen en Rio de Janeiro ipv Januaririvier. Is erg handig voor het nazoeken op landkaarten.
    @Hette: Je wist waarschijnlijk ook dat Wick, (Nor)wich, (Naald)wijk, (Nar)vic en dus schijnbaar ook (Braunsch)weig hun naam aan de Vikingen te danken hebben.

  9. Vik is het Noorse/viking woord voor baai, de naam vikingen is daar waarschijnlijk weer van afgeleid: ze gaven hun herkomst/gemeenschap aan als “van de baai (Vik) van …”. Je mag dus waarschijnlijk aannemen dat alleen plaatsen die (vroeger) aan een baai lagen die naam rechtstreeks van de Vikingen hebben gekregen. Voor andere plaatsen kan natuurlijk wel sprake zijn van een afleiding t.g.v. het feit dat zich daar ooit Vikingen vestigden.

  10. En Winterwijk? Vikingen die de Oude IJssel en Slinge opstoomden? ;)
    Maar Xiwel, Parijs noem je dus Paris? Wat doe je met Belgrado of Rome?
    Ik gebruik de in Nederland gangbare naam. Dus Neufchateau en geen Negenkastelen. Wel Parijs, Namen, Londen en Keulen. Emmerik en Kleef alleen onder Achterhoekers, voor de rest van het land zullen die plaatsen onder de Duitse naam net iets bekender zijn. Overigens wel een nobel streven van je, maar zoals je zag hebben de Duitsers een andere opvatting. Daar verwijzen ze je naar Nimwegen en Arnheim.
    Haha, als je Googelt op ‘Dusseldorp’ kom je als eerste uit bij de afvalboeren in Lichtenvoorde, niet ver van mijn woonplaats.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: