1050-Mittelheim

Ik dacht een logje eerder dat ik ruim na het touristenseizoen zat. In Rüdesheim moest ik die gedachte snel laten varen. Overal Japanners en Amerikanen die hun rolkoffertjes met hardkunststof wieltjes over de kasseien naar de hotels rammelden. Het leek een kudde lege kliko’s waar geen eind aan kwam. Wat is een fiets met luchtbanden dan een prachtige en geruisloze manier om bagage te verplaatsen.

Gelukkig passeerde na een kwartiertje een lange goederentrein vol met staalrollen piepend en gierend langs/door het touristendorp en overstemde die elk geluid tot midden in het centrumpje. Helaas heb ik een goed gehoor en ik moet er dan ook niet aan denken om hier te moeten wonen. Er zijn best een paar leuke straatjes, maar als geheel vond ik het niet veel.

In het midden werd bij een kiosk colaflesjes verkocht; van die halve liters voor 2 Duitse Euro’s per stuk. Ik drink onderweg veel en vond 200 meter verder een Plus-markt die hetzelfde aanbood voor 0,6 euro. Naast hun grotere sortering had ik daar geen wachtrij. Meer betalen voor een drankje in een café of op een terras vind ik normaal, maar die kiosk bood niets extra’s en dan noem ik ruim 300% extra winst op z’n minst afzetterij.

Ik was nog niet eerder in het beroemde Rüdesheim geweest en zal ook niet de moeite doen om er nog eens naartoe te gaan. Duitsland heeft risten stadjes die meer te bieden hebben, goed dat die meestal iets minder bekend zijn.

De halve liter Ice-tea-peach was op en ik fietste door, met de Rijn mee naar het oosten. Dat ging over een prutpad waar ik allemaal amateur-mountainbikers voorbij reed. Ik kon daar ook ‘gewoon’ 28 fietsen, maar moest wel goed opletten om de al te grote keien te ontwijken. Op de kaart zag ik bij Mittelheim een veerpont en het leek me wel wat om daar de Rijn over te steken naar een stuk onbekend niemandsland.

Bij Mittelheim lag inderdaad een veerpont en die vertrok vlak voor m’n neus. Ik stak nog duidelijk m’n hand op en jawel, hij keerde netjes terug om me alsnog aan boord te laten. Een onverwachte service. Op de tijdentabel zag ik dat de volgende pas over een uur ging. Bij deze een dikke pluim voor de Mittelheimer pontici.

Op luchtfoto’s van Google heb ik het nog eens nagemeten, de Rijn is daar ruim 700 meter breed. Nu snap ik ook waarom ik aan het Mississippi-album van Lucky Luck moest denken.

Aan de andere kant was het beduidend rustiger. Sterker nog na Ingelheim had ik een prachtig geasfalteerde voormalige spoorbaan geheel voor mezelf. Dit niemandsland bleek een wijngebied te zijn, en niet zo’n kleintje. Overal ranken, terwijl de heuveltjes er maar minimaal zijn. In de mini-gehuchten stonden overal maxi-wijnvaten. Dit leek mij duidelijk de Duitse versie van de Médoc of Champagne.

Begin met Kaart | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2006-10-05, in Zwerfmatig-6 en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Ik wend mij ook meestal tot de dichtstbijzijnde supermarkt danwel kruidenier voor een snack of drankje, de enige service die kiosken bieden voor het vele extra geld dat ze vragen is dat ze (al dan niet toevallig) op het punt staan waar jij je op dat moment bevind.

 2. Het lijkt me een mooi streek die je beschrijft in je logje. In mittelheim was ik nog nooit, laat staan in duitsland, maar ik kreeg toch het gevoel dat ik er even was door je logje . Groeten beste inix

 3. Wat een service zeg van die pontenierm dat maak je niet veel mee.

 4. pontenier moet dat zijn, maar dat begreep je natuurlijk al.

 5. Ja, anders had je 59,4 mimuten ins Blaue hinein kunnen staren, ofzo.
  Goed te weten dat Rüdesheim zo tegenvalt, ik zal het doorstrepen op mijn lijstje.
  Wat bedoel je met “28 fietsen”? De wielmaat in inches of tandjes voor en/af achter?
  Ik ga ook voor de supertjes: vaak een paar bananen, blikje of literpak drank en soms koekjes. Mijn lunch haal ik meestal bij de bakker. Chocoladecroissantjes en ander lekker spul.:P

 6. @Epi: 28 km/h, een beetje te hard, maar ik had om de bocht eindelijk geen tegenwind. :-)
  Mij viel het tegen omdat ze daar de goederentreinen vrijwel door het dorp trekken. Die zwerm toeristen kwam waarschijnlijk van een aantal boten of bussen en moest dat spoor oversteken en dwars door de binnenstad. Bij de eerste 10 vond ik het wel vermakelijk. Die dingen hebben doorgaans de wieltjes te dicht bij elkaar waardoor ze steeds kantelden. Maar na nummertje 273 was de lol daar wel van af. Misschien is het er op een ander moment leuker, maar ik vond het niet veel. Koblenz heeft gewoon veel meer en kan die ‘aanloop’ aan. Dit dorp was daar gewoon te klein voor. Karlstad aan de Mainz of Bad Wimpfen aan de Neckar zijn stukken mooier en worden niet zo overspoeld door boot- en of busladingen.

 7. @Epi: Als ik de pont gemist had, had ik misschien een blik in Mittelheim zelf geworpen of was ik mogelijk door gefietst naar Wiesbaden, dat ook een mooie centrum schijnt te hebben. Dat terugkeren kwam me eigenlijk het beste uit, ik wilde naar een rustiger deel en dat lukte op die manier prima.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: