Oct-27: Oerloggen

Ik heb me wel vaker afgevraagd wat een echt log is. Volgens mij moet dat gezocht worden in de VOC-tijd. Schepen werden er op uit gestuurd om nieuwe handelswaar op te sporen. Kapiteins kregen daarbij de opdracht om hun dagelijkse bevindingen nauwgezet in een logboek bij te houden, dan wel te loggen.

Bij terugkomst konden de opdrachtgevers nagaan wat er in het Verre Oosten en onderweg uitgespookt was. Welke matroos wanneer scheurbuik kreeg. En of dat door middelen adequaat opgelost werd, zodat zijn ‘downtime’ minimaal was. Of hoe bijvoorbeeld Chinezen geronseld werden en verscheept naar TaiWan om daar thee te verbouwen voor deze eerste en grootste multinational en AH-voorloper.

Zo’n Logboek of Scheepsjournaal werd maar door een enkeling bijgehouden. Matrozen kregen geen inzage, laat staan dat ze er aanvullend commentaar onder mochten krabbelen. Zo’n oerlog was meer te vergelijken met een Dagboek, waar bijkladden ook ongebruikelijk is.

Met een Weblog of (We) Blog is dat wel anders, zo zijn ze allemaal publiek inzichtelijk. Er zijn logs, zoals die van Wim de Bie waar reageren alleen per e-mail kan. Ik geef hem geen ongelijk, maar het is wel een zeer kleine minderheid die deze vorm hanteerd. Bij de meeste weblogs is reageren een must. Minder reacties staat gelijk aan een oninteressant log.

Als het om mijn serie Tocht-logs gaat voel ik me een beetje die VOC-kapitein. Alleen heb ik tijdens mijn fietstocht vrijwel niets opgeschreven. Ik was toen in het geheel niet van plan om er op deze manier uitgebreid over te loggen. Tijdens mijn vakantie denk ik niet aan computers of het Internet. Ik wil me graag laten leiden door de wind en de waan van de dag. Zo wens ik vooral te genieten van de onbekende omgeving en mensen die ik ontmoet.

Omdat deze vakantie slechts 2 weken duurde leek het me een week na aankomst wel leuk om mijn bevindingen een keer uitvoeriger te loggen. En dan niet alleen de leuke dingen, maar vooral de opvallende dingen.

Tijdens het tikken beleef ik m’n vakantie her. Da’s best mooi en prettig. Nadeeltje is dat zelfs ik het ‘te lang’ vind worden. Frequent speelt het ‘dia-avond’-syndroom door mijn hoofd. Zo’n avond waar je niet weg kunt en dia 172 weinig anders is dan dia 143. Door veel kleine voorvalltjes weg te laten probeer ik dat te voorkomen. Maar helaas ben ik de vertoner die het meegemaakt heeft en niet de toeschouwer die het moet ondergaan.

Ik xi wel dat het aantal reacties afneemt en reageurs mogelijk elders psychische hulp zoeken. Daar zit ik niet zo mee. Naast de afnemende reacties blijft het aantal unieke bezoekers gelijk en is er ook geen verandering te zien in het aantal pageviews. Ik zal dan ook proberen deze klus te klaren. Fietsen gaat duidelijk sneller en makkelijker dan loggen. :-)

(En nu niet allemaal uit beleefdheid een nietszeggende steun-reactie plaatsen, die ga ik te lijf met de delete-optie.)

Hoogachtend;

uw Kapitein, Roeier, Navigator en Boordwerktuigkundige.

Geplaatst op 2006-10-27, in Webmatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. (/me bedenkt een reactie die niet onder de delete-optie hoopt te vallen ;))
  Dus we zijn eigenlijk allang bezg met het doen herleven van de VOC-mentaliteit, al webloggend.. ;-) Balkenende mag blij zijn..
  En nee, ik heb geen dia-avondje-gevoel, er zit duidelijk verschil tussen #172 en #143 ;) Wel denk ik dat je vakantie-logs met veel interesse gelezen zullen worden door mensen die bezig zijn hun vakantie te boeken: ik zou de pareltjes dus ook gewoon online houden/koesteren ;)

 2. @Jolie: Zolang Web-log niet zeurt, blijft alles on-line. Ben gewoon te lui om iets weg te halen. Op m’n website (die een jaar of 6 oud is) heb ik nooit dingen weggehaald. Toen de gratis 10 MB te kort bleek, heb ik de foto’s op een ander gratis domein gezet en doorgelinkt.
  Volgens web-log heb ik met mijn 160 logjes 3,5 van de 20 MB verbruikt, dus dat kan nog wel even.
  Even teruggegoogled zag ik dat ik die VOC-Log-optie in een reacties van 1 mei gezet heb. Ik denk dat JPB die gelezen heeft. Maar nu die deze ouwe koe uit de beerput trok, leek het me wel leuk om er eens over te loggen.

 3. Haha, dat had je daar leuk gezegd, met “van matroos naar matroos doorgeven” :-) JPB had wat beter moeten lezen, dan had ie de plank niet zo misgeslagen ;-)
  En gelukkig dat je MB-ruimte nog niet verbruikt is, dat valt weer mee van web-log :-)

 4. Leuke log, deed me meteen denken aan de openingszin denken van mijn favo seri uit de jaren 70….
  ” Captainslog, stardate 20052845 ” en vervolgens begon Captain Kirk het verhaal over de episode, hij hoefde niet te schijven , maar kon gewoon inspreken.
  hierbij verblijvende, een alleszeggende onsteun,
  Groet, Kees

 5. @Brownie: Vond Voyager en Next Generation zeer de moeite waard en heb er veel afleveringen van gezien. Het klopt dat ‘vroeger’ rond 2400 (stardate 34000.5) ook veelvuldig gelogd werd door Kirk en zijn opvolgers.

 6. Omdat je naast kapitein in je interessante log jezelf ook als roeier manifesteert neem ik aan dat je de wind niet mee had tijdens je tocht. Ik kijk belangstellend uit naar je bevindingen die je uitvoerig gaat loggen naar het schijnt.

 7. @F’slag: Ik was er al 17 logjes mee bezig en verwacht er nog zo’n 8 te maken. Het gaat om de logjes met de 4 cijfers na de datum. Dat is geen stardate, maar de gecumuleerde kilometerstand.

 8. Op de lagere school, in de laagste klassen, 1 en 2, hadden wij een logboek waarin wij elke dag schreven wat we gedaan hadden. Ik heb de schriftjes nog, en ik ben de juf dankbaar dat ze dat loggen verplicht stelde, want nu is het erg plezierig leesvoer :)

 9. Van mij mag je de hele wereld rondfietsen. Het leest lekker en roept ook eigen vakantieherinneringen op. Soms reageer ik niet of nauwelijks, andere keren maak ik een inhaalslag.

 10. @Epi: Ik zie wel eens loggers (m/v) die niet weten waar ze over moeten loggen. Dan denk ik: “ga een rondje fietsen, of kijk een kwartiertje uit je doppen op een perron”. Altijd prijs!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: